Maagzuur, iedereen kent het wel. Misschien heb je er veel last van of een klein beetje. Sommigen hebben er nooit last van. De gelukkigen! Voor die personen die er wel last van hebben: vooral verder lezen.
Wanneer je last hebt van een opgeblazen gevoel, winderigheid, zuurbrand, spijsverteringsstoornissen of andere dingen die met je eetpatroon te maken hebben zoals een verandering van je stoelgang, dan zou je wel eens kunnen lijden aan te weinig maagzuur! Als je ouder bent dan 40 heb je 40 % kans dat dat bij jou zo is. Mogelijk dat je dan al eens een zuurremmend middel hebt gebruikt.
Als dat het geval is dan doe je eigenlijk het tegenovergestelde van wat je lichaam nodig heeft om de effecten van te weinig maagzuur op te heffen. Raar hé?
Te weinig maagzuur geeft haast dezelfde klachten als te veel maagzuur. Maar te veel maagzuur komt eigenlijk niet voor! Om je beter te voelen moet je maag juist meer zuur produceren in plaats van minder.
Hoe het werkt
Per etmaal wordt ongeveer 1,5 liter maagsap door kliertjes in de maag afgescheiden. Dit gebeurt niet continu. De productie van maagsap komt vooral op gang als we eten, proeven en kauwen, en ook als we eten zien of ruiken. De hoeveelheid en de samenstelling van het maagsap wordt automatisch aangepast aan het soort voedsel.
Het maagsap, of maagzuur, bestaat uit een aantal verschillende stoffen waarvan hieronder de belangrijkste:
Zoutzuur
Dit is een erg sterk en agressief zuur. Het kan gemakkelijk een gat in een stuk papier branden. De dikke slijmvlieslaag aan de binnenkant van de maag, beschermt de maagwand tegen de inwerking van het zuur. Het zoutzuur in maagsap maakt voedsel toegankelijk voor de spijsverteringsenzymen, en het activeert deze enzymen. Daarnaast remt zoutzuur de groei van bacteriën, die we met ons voedsel binnenkrijgen. De meeste van deze bacteriën zijn niet bestand tegen het zure milieu in de maag. Darminfecties kunnen hierdoor voorkomen worden.
Spijsverteringsenzymen
Spijsverteringsenzymen in maagsap maken een begin met de vertering van voedsel. Het belangrijkste deel van de vertering vindt vervolgens plaats in de dunne darm.
Slijm
Het slijm vormt een extra laagje, dat de maagwand beschermt tegen de inwerking van het maagzuur.
Intrinsieke factor
Deze stof is noodzakelijk voor de opname van vitamine B12 uit het voedsel in de dunne darm.
De intrinsieke factor wordt beschouwd als een van de belangrijkste functies van het maagsap. Als deze wordt verstoord door bijvoorbeeld het gebruik van maagzuurremmende medicijnen, kan vit. B-12 niet worden opgenomen in het lichaam. Met alle gevolgen van dien. Klik hier voor meer informatie over B12 tekort.
De gevolgen van een te laag maagzuur niveau zijn erg groot. De opname van alle mineralen zoals bv. zink, selenium, vit.B-12 en de eiwitvertering zijn allemaal afhankelijk van de productie van genoeg maagzuur. Dus je kan je wel voorstellen als het daar in je maag niet goed loopt dat je dan behoorlijke tekorten kan ontwikkelen.
Je maag heeft ook genoeg zuur nodig om zich te beschermen tegen overdadige bacterie- en schimmelgroei (deze overleven niet in een zure omgeving). Als er te weinig zuur in de maag zit is er vaak een lange ontledigingstijd om de boel te verteren. Zo kunnen bacteriën zich makkelijk vermenigvuldigen en zo ontstaan er gifstoffen (toxinen) die weer door de lever moeten worden afgebroken. Dan is het ook nog zo dat die gifstoffen het resultaat kunnen zijn van vermoeidheid, gasvorming, hoofdpijn, slapeloosheid, irritatie en meer vervelende dingen.
Testen op te weinig maagzuur
Je kan natuurlijk een test aanvragen bij de dokter of op internet een test opzoeken maar je kan dit ook proberen.
- Appelciderazijn. Als je maagzuuremmers gebruikt en ze lijken niet te werken bij je probeer dan een eetlepel appelcider azijn met een klein beetje water te drinken als je last hebt van maagzuur na het eten. Als dit je helpt kun je er wel van uitgaan dat je te weinig maagzuur hebt.
Nog een manier om er achter te komen …
- Natriumbicarbonaat. Je weet wel, wat ik vaak gebruik in mijn baksels. Neem een afgestreken theelepeltje bicarbonaat in een beetje water opgelost en drink dit op een lege maag. Als je genoeg maagzuur hebt zal het bicarbonaat in gas worden omgezet en met een minuut of wat ga je dan boeren. Drink dan meer water om het effect van het bicarbonaat te verminderen. Krijg je hier geen effect op dan heb je hoogst waarschijnlijk tekort maagzuur.
- Citroen. Neem een eetlepel citroensap als je last hebt van maagzuur. Als dit helpt heb je maagzuur tekort. Als het maagzuur erger wordt dan heb je te veel maagzuur!
Waarom maagzuurremmers niet werken
Maagzuurremmers of maagbeschermers werken eigenlijk niet omdat ze de oorzaak van zuurbranden niet aanpakken. Ze onderdrukken de productie van maagzuur omdat er nog altijd gedacht wordt dat zuurbranden door een teveel aan maagzuur ontstaat. Vervolgens geven ze wel iets verlichting door het soort magnesium dat ze gebruiken, waardoor je er steeds naar terug gaat. Maar wist je dat je zelfs Rennie maar maximaal twee weken achtereen mag gebruiken? Langdurig gebruik van maagzuurremmers of maagbeschermers kunnen de nieren beschadigen en ergere klachten veroorzaken. Beter is het dus om op een natuurlijke manier ervoor te zorgen dat je maag gezond wordt.
Wat kun je doen om maagzuur aan te maken?
Stap 1: Begin met het nemen van een Betaine HCL supplement om snel en effectief je maagzuur gehalte op een goed niveau te brengen. Betaine HCL (HCL staat voor hydrochloride) maakt in de maaginhoud voldoende zuur om de alvleesklier te prikkelen om enzymen uit te scheiden. Daardoor wordt het voedsel beter verteerd.
Stap 2: Pas je voeding aan. Meelproducten, koffie, zwarte thee, alcohol en pittig voedsel kunnen de maag irriteren waardoor zuurbranden ontstaan. Natuurlijke bronnen van betaïne zijn bieten, quinoa, spinazie en schaaldieren. Kijk dus kritisch naar je voedingspatroon en pas het aan waar nodig. En vaak is vet eten niet per se de boosdoener, maar de combinatie met een meelproduct. Als je vermoed dat dit bij jou het geval is, laat meelproducten (ook biologische) een week voor wat ze zijn en kijk of je verschil merkt.
Tip: Soms kan het even duren voordat je verschil merkt nadat je je voedingspatroon hebt veranderd. Het kan dan helpen door een klein poosje een goed zuigtablet te nemen na de maaltijd om het zuurbranden te voorkomen. Benesco is dus niet een alternatief voor Rennie, maar helpt wel om ongemak na het eten te voorkomen of in te dammen! Ik heb hier heel goeie ervaringen mee, dus ik kan het van harte aanbevelen!
Stap 3: Drink dagelijks een glas water met 2 a 3 eetlepels citroensap of een goede kwaliteit appelcider azijn tijdens de maaltijd. Dit helpt de spijsvertering en voorkomt zuurbranden.
Stap 4: Zorg dat je meer spijsverteringsenzymen binnenkrijgt.
Stap 5: Een prettige omgeving, evenals een opgewekte gemoedstoestand, bevorderen de afscheiding van maagsap. Terwijl ergernis, schrik, pijn, stress of niet smakelijk eten de afscheiding van het maagsap tegengaan.
Disclaimer: Als je weet dat je een maagaandoening hebt, maagzweren of andere serieuze klachten met je maag, ga dan niet op eigen houtje dit uitproberen. Neem een goede huisarts of natuurarts in de arm en ga samen aan de slag!
Fleur zegt
Probiotics schijnt te helpen bij een maagzweer. Heeft iemand hier ervaring mee?