Wat hebben we een heerlijk weekend gehad. Lekker in de tuin bezig geweest, wat aangerommeld in huis, met de honden gelopen en een hoop voorbereid voor de komende week. Een goed begin is het halve werk en daardoor hoop ik dat ik me deze week wat beter aan mijn weekmenu kan houden. De afgelopen twee weken liep het steeds anders en dit resulteerde nog wel eens in eten dat niet gebruikt werd of snel iets halen in de winkel omdat we eigenlijk zin hadden aan wat anders. Niet echt handig dus. Hoewel het budget wel in tact bleef, wil ik graag wat meer rust in de tent en zal ik deze week strenger zijn!
Dit heb ik allemaal kunnen doen van ’t weekend:
800 gram roggemeel werd gebruikt om 16 scones, 16 tortillas en een bakblik haver-fruitrepen te maken.
1 kip ging in de oven om op een later moment van zijn vlees ontdaan te worden. De botten staan momenteel te trekken voor verse bouillon.
8 paprika’s zijn geroosterd. Hier heb ik een heerlijke saus van gemaakt met gebakken ui, knoflook, zout en peper en een beetje water, waar ik met toevoeging van wat kippenbouillon heel eenvoudig ook soep van kan maken.
Ik heb ook twee potten yoghurt uit laten lekker om het wei op te vangen en een heerlijk fris zure roomkaas te hebben. Deze kan ik zo naturel opeten, of een deel op smaak brengen met zout, peper, knoflook en verse groene kruiden als kruidenkaas.
Verder heb ik een pan custard gemaakt met een liter rauwe melk, 2 eieren en een eidooier, 60 gram palmsuiker en wat vanille. Dit ging natuurlijk lang niet op want het vult enorm, dus de overgebleven custard gaat in de koelkast en kan ik vanavond voor het slapen gaan opdienen.
Echtgenoot is vanaf afgelopen weekend weer op dieet om wat af te vallen. Dit werkt bij hem het best met een variant op het originele Atkins dieet: proteine, goeie vetten, groene groenten, eieren en wat noten eventueel. Ik heb het idee dat meer mannen dit een prettig dieet vinden. Wie kan hier meer over vertellen of heeft hier ook ervaring mee? Ik vraag me dit namelijk al een tijdje af en zou graag eens willen weten of het ook echt zo is.
Gevolg voor het weekmenu (en reden voor mijn bak- en braad episode), is dat ik totaal geen brood meer zal kopen en ik ’s avonds gerechten wil maken waar Echtgenoot de volgende dag het restant van mee naar werk kan nemen. Ook vind hij het prima om bijvoorbeeld twee gekookte eieren, een zak paranoten en wat kaas mee te nemen. Rekening mee houden dus!
Mijn weekmenu voor de komende zeven dagen ziet er dus als volgt uit:
Ontbijt
Ma t/m Zo: Roggecrackers met boter en zout of kaas, banaan, gekookte of gebakken eieren, pap (niet allemaal tegelijk).
Lunch
Maandag: Paprikasoep voor mij, paprikasaus met pasta voor de kinderen
Dinsdag: Broccolisoep
Woensdag: Groene olijfjes, gekookte eieren, roggecrackers, komkommer en wortel
Donderdag: Scones met boter en fruit
Vrijdag: Zalm of kabeljauw met broccoli
Zaterdag: Nasi zonder pakje of zakje
Zondag: Roast Dinner
Diner
Maandag: ‘Chicken pie’ met prei, champignons, doperwtjes en aardappelen uit de oven
Dinsdag: Kipcurry
Woensdag: Tonijnsalade van tonijn uit blik, mayonaise, zwarte peper, kerriepoeder en verse peterselie (bedankt schoonzus, voor het idee!) met groene salade, komkommer en wortel
Donderdag: Boerenkoolstamppot
Vrijdag: Goed gevulde kippensoep. mogelijk een curryvariant
Zaterdag: Waarschijnlijk nog een keer nasi, met extra eieren
Zondag: Bubble & Squeak (opgebakken groenten en aardappelen)
Scones
- 350 gram meel naar keuze
- 1/2 tl Keltisch zeezout
- 2 1/2 tl bakpoeder (wijnsteenbakpoeder is prima)
- 100 gram boter, in blokjes
- 180 ml karnemelk
- Doe de droge ingrediënten in een kom en roer licht door.
- Doe nu de blokjes boter in de meel en wrijf deze tussen je vingers kapot tot er een soort zanddeeg ontstaat.
- Schenk nu met kleine beetjes de karnemelk er bij.
- Roer door tot er een mooi, niet plakkerig deeg ontstaat.
- Kneed dit even goed door en plet het tot ongeveer 2,5 cm dikte.
- Steek hier rondjes uit, of maak van het deeg een grote cirkel en snijd dit in 8 punten (zie foto).
- Bak in de oven op 210 graden in 30 graden gaar en goudbruin.
Variatie: Voeg rozijnen toe, of geraspte kaas.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
9 reacties
zou ik het recept van de haver-fruitrepen kunnen krijgen ?
ik zag dat echtgenoot op een soort van Aitkins dieet is.
Ik doe ook een soortgelijk dieet/levenswijze, die volgens mij inderdaad goed werkt bij mannen. Ik eet veel groeten/proteinen(vlees/noten/eieren/vis/eiwitshakes)en peulvruchten bij elke maaltijd( dus ook het ontbijt).
Wat je niet eet zijn granen/zuivel/fruit en suiker. Ik denk niet dat het ongezond is want je eet heel veel groeten. Bij dit dieet heb je 1 dag in de week waar je letterlijk alles mag eten wat je de rest van de week niet mag! Het werkt heel goed, ben 10kilo afgevallen en het is heel goed langere tijd vol te houden. Er zijn trouwens heel wat raakvlakken met de levenswijze die jij volgt. groeten Mark
Hoi Mark,
Bedankt voor je feedback. Ik ben overtuigd dat mannen anders afvallen en anders reageren op een dieet dan vrouwen. Dus leuk om jou ervaring te horen!
Groet
Heleen
Mijn man “groeit” elke winter. En gaat dan een paar weken op het originele Atkinsdieet. Alleen met fietsen heeft hij wel eens direkte brandstof te kort. Maar het hongergevoel stopt en daardoor is het gemakkelijk vol te houden.Het lijkt me niet echt gezond,maar het is tijdelijk. groeten Izerina
Ik lees dit nu pas. Maar, ik zou niet weten wat er ongezond is aan dat dieet. Je eet geen suiker en voorbewerkte dingen uit zakjes en pakjes. Groenten is de hoofdmoot en verder pas je het aan aan je eigen voorkeuren en lijf. Ieder lijf reageerd anders, de een eet wel granen, de ander kan er niettegen. Dat is juist de kracht van Atkins, je leert wat het beste is voor jouw lichaam. Als je man brandstof te kort heeft moet hij wat meer vet en proteine eten. Koolhydraten helpen daar niet bij. Overigens is Atkins een leefwijze en niet een crashdieet dat je even gebruikt om wat kilootjes kwijt te raken, dat is niet goed voor de stofwisseling.
Daarom noemde ik het ook het ‘originele Atkins dieet’. Zoals hij dat in de jaren ’70 ontwikkeld heeft, is een prima dieet. Dat er vervolgens allerlei repen inderdaad ontwikkeld worden, is pure volksverlakkerij. Puur eten is wat wij willen, inderdaad! 😉
Vergat nog toe te voegen dat het niet commercieel is, dus geen shakes, repen etc. wat op andere sites wordt gegeven. Wij willen gewoon puur eten toch?
Als je je echt wil verdiepen in de Atkins leefwijze kijk dan en op http://www.atkinsforum.info/forum/index.php.
Veel kennis, informatie en recepten aanwezig. Vragen worden altijd beantwoord vanuit verschillende standpunten. Echt geweldig forum.
Je hebt weer behoorlijk wat gedaan. ik loop hopeloos achter met mijn budget opschrijven. Ik zal vandaag eens een inkijkje geven op mijn blog.