Budget Dag 14: Weekmenu en Zelf Doen

Wat hebben we een heerlijk weekend gehad. Lekker in de tuin bezig geweest, wat aangerommeld in huis, met de honden gelopen en een hoop voorbereid voor de komende week. Een goed begin is het halve werk en daardoor hoop ik dat ik me deze week wat beter aan mijn weekmenu kan houden. De afgelopen twee weken liep het steeds anders en dit resulteerde nog wel eens in eten dat niet gebruikt werd of snel iets halen in de winkel omdat we eigenlijk zin hadden aan wat anders. Niet echt handig dus. Hoewel het budget wel in tact bleef, wil ik graag wat meer rust in de tent en zal ik deze week strenger zijn!

Dit heb ik allemaal kunnen doen van ’t weekend:

800 gram roggemeel werd gebruikt om 16 scones, 16 tortillas en een bakblik haver-fruitrepen te maken.

1 kip ging in de oven om op een later moment van zijn vlees ontdaan te worden. De botten staan momenteel te trekken voor verse bouillon.

8 paprika’s zijn geroosterd. Hier heb ik een heerlijke saus van gemaakt met gebakken ui, knoflook, zout en peper en een beetje water, waar ik met toevoeging van wat kippenbouillon heel eenvoudig ook soep van kan maken.

Ik heb ook twee potten yoghurt uit laten lekker om het wei op te vangen en een heerlijk fris zure roomkaas te hebben. Deze kan ik zo naturel opeten, of een deel op smaak brengen met zout, peper, knoflook en verse groene kruiden als kruidenkaas.

Verder heb ik een pan custard gemaakt met een liter rauwe melk, 2 eieren en een eidooier, 60 gram palmsuiker en wat vanille. Dit ging natuurlijk lang niet op want het vult enorm, dus de overgebleven custard gaat in de koelkast en kan ik vanavond voor het slapen gaan opdienen.

Echtgenoot is vanaf afgelopen weekend weer op dieet om wat af te vallen. Dit werkt bij hem het best met een variant op het originele Atkins dieet: proteine, goeie vetten, groene groenten, eieren en wat noten eventueel. Ik heb het idee dat meer mannen dit een prettig dieet vinden. Wie kan hier meer over vertellen of heeft hier ook ervaring mee? Ik vraag me dit namelijk al een tijdje af en zou graag eens willen weten of het ook echt zo is.

Gevolg voor het weekmenu (en reden voor mijn bak- en braad episode), is dat ik totaal geen brood meer zal kopen en ik ’s avonds gerechten wil maken waar Echtgenoot de volgende dag het restant van mee naar werk kan nemen. Ook vind hij het prima om bijvoorbeeld twee gekookte eieren, een zak paranoten en wat kaas mee te nemen. Rekening mee houden dus!

Mijn weekmenu voor de komende zeven dagen ziet er dus als volgt uit:

Ontbijt
Ma t/m Zo: Roggecrackers met boter en zout of kaas, banaan, gekookte of gebakken eieren, pap (niet allemaal tegelijk).

Lunch
Maandag: Paprikasoep voor mij, paprikasaus met pasta voor de kinderen
Dinsdag: Broccolisoep
Woensdag: Groene olijfjes, gekookte eieren, roggecrackers, komkommer en wortel
Donderdag: Scones met boter en fruit
Vrijdag: Zalm of kabeljauw met broccoli
Zaterdag: Nasi zonder pakje of zakje
Zondag: Roast Dinner

Diner
Maandag: ‘Chicken pie’ met prei, champignons, doperwtjes en aardappelen uit de oven
Dinsdag: Kipcurry
Woensdag: Tonijnsalade van tonijn uit blik, mayonaise, zwarte peper, kerriepoeder en verse peterselie (bedankt schoonzus, voor het idee!) met groene salade, komkommer en wortel
Donderdag: Boerenkoolstamppot
Vrijdag: Goed gevulde kippensoep. mogelijk een curryvariant
Zaterdag: Waarschijnlijk nog een keer nasi, met extra eieren
Zondag: Bubble & Squeak (opgebakken groenten en aardappelen)

Scones

  • 350 gram meel naar keuze
  • 1/2 tl Keltisch zeezout
  • 2 1/2 tl bakpoeder (wijnsteenbakpoeder is prima)
  • 100 gram boter, in blokjes
  • 180 ml karnemelk
  1. Doe de droge ingrediënten in een kom en roer licht door.
  2. Doe nu de blokjes boter in de meel en wrijf deze tussen je vingers kapot tot er een soort zanddeeg ontstaat.
  3. Schenk nu met kleine beetjes de karnemelk er bij. 
  4. Roer door tot er een mooi, niet plakkerig deeg ontstaat.
  5. Kneed dit even goed door en plet het tot ongeveer 2,5 cm dikte. 
  6. Steek hier rondjes uit, of maak van het deeg een grote cirkel en snijd dit in 8 punten (zie foto). 
  7. Bak in de oven op 210 graden in 30 graden gaar en goudbruin. 

Variatie: Voeg rozijnen toe, of geraspte kaas.

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

karnemelk en melk in glazen
Gezond eten

Karnemelk of melk: wat is gezonder?

Melk of karnemelk? Je hebt het vast wel eens in de supermarkt overwogen. Beide lijken gezond, maar ze verschillen behoorlijk. Niet alleen qua smaak, maar ook in voedingswaarde en hoe je lichaam erop reageert. Ik help je vandaag op weg om een goede keuze te maken. Wat is het verschil

Lees verder »
karnemelk in een glas
Gezond eten

Karnemelk gezond bij afvallen? Ontdek de feiten

Karnemelk. Veel mensen denken er nauwelijks aan bij het afvallen. Toch is het een verrassend gezonde drank die je zou kunnen helpen bij gewichtsverlies – als je het op de juiste manier gebruikt. In dit artikel leg ik uit wat karnemelk precies is, wat de voordelen én de valkuilen zijn,

Lees verder »