Laatst liep ik niets vermoedend met mijn twee kinderen in de supermarkt en kwamen we per ongeluk aan bij de ontbijtgraan afdeling. Ik heb gelukkig geen heel ernstige zeur-kinderen als we in de supermarkt zijn. Een stukje kaas hier, een worstje daar en ze zijn tevree. Maar zodra we bij de ontbijtgranen aankomen, is het einde zoek. Helemaal als ik daar ook nog eens blijf hangen ~gasp!~
En ja hoor, ook deze keer was het mis. De Tresoors, Kellogs froesties, honeybombs en hoe ze tegenwoordig ook heten, vlogen me om de oren. Vooral de verpakking speelde een grote rol bij de keuze van mijn vijf-jarige dochter (waar hebben we dat eerder gehoord?). Mijn zeven-jarige zoon las op wat het nou werkelijk is (“Nee Marjanne ~grote zucht en verstandige blik~ die mogen we niet, daar zit suiker in!”), om vervolgens zelf toch vol aan voor de rice crispies te gaan. Met chocoladesmaak en extra ijzer en B-vitaminen welteverstaan. Welke moeder van deze tijd kan dรญย t nou weerstaan?
Nou, ik dus. ๐
Na wat hangen en wurgen, ook op meer persoonlijk vlak, want ik heb een zwak voor cereal, blies ik gauw de aftocht en zette we onze tour door de supermarkt door. Eenmaal thuisgekomen, was het grut de hele rice crispie episode verre van vergeten en moest ik toch maar eens haarfijn uitleggen wat er nou precies mis is met cereal. Dat is een vraag die ik nooit onbeantwoord laat, hoewel ik het niet altijd even handig aanpak.
Ik ben namelijk nog altijd op zoek naar een balans tussen pedagogisch verantwoord uitleggen wat fabrieksvoedsel en suiker is en het uitbarsten in een eindeloze monoloog over het verval van de moderne voeding, de daaraan gerelateerde ziekten die in opmars zijn en de overduidelijk en onbetwiste directe link tussen die twee en cereal.
Zoals ik al zei, ik ben nog op zoek ๐ Laten we het er maar op houden dat mijn kinderen al gauw de interesse verloren en zich schielijk terugtrokken op de slaapkamer en ik geen steek opgeschoten was met het opruimen van de boodschappen.
Maar evengoed zette het mij wel aan het denken. Niet over het verval van moderne voeding, maar meer over iets lekkers dat ik de kinderen zo zonder zorgen aan kan bieden en dat toch enigszins aantrekkelijk er uit ziet.
Want ik vind het nog best wel lastig om daar iets op te verzinnen. Als peuter waren ze al gauw tevreden met een noot-dadelhapje, wat fruit of groente of een stukje vis. Nu wil het oog ook wat en worden mijn baksels vergeleken met de troep die ze op school, feestjes en visite krijgen (excuus). En ik zal heel eerlijk wezen, daar kan ik maar moeilijk tegenop. Het is mierzoet, knapperig, makkelijk weg te kauwen en zit in geinige verpakkingen. Een feest voor de jonge mond!
Maar er is รฉรฉn ding dat ik wel zo’n beetje wekelijks mag maken van de kids. Chocoaldecake. Het maakt niet uit in welke vorm of maat deze cake komt, hij gaat op en er wordt om meer gevraagd. En toch is die cake helemaal niet ongezond, of chemisch, of heftig ge-marketingt…
Met dat in mijn achterhoofd, kwam ik een recept voor chocolade Paleo cereal tegen.
Ik zal jullie eerlijk zeggen, het was niet alleen belachelijk eenvoudig om te maken, maar ook nog ontzettend lekker en ook te gebruiken om koekjes van te maken! Met recht een succesnummer dus!
Chocolade Paleo Kinderontbijt
10 porties
200 gram amandelmeel
2 el kokosmeel
Snuf zeezout
2 el cacaopoeder
3 el ahorn of honing
1 eiwit
1 el zachte kokosolie of boter
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Neem twee vellen bakpapier en leg deze apart.
- Meng de ingredienten in een kom tot er een vast deeg ontstaat.
- Rol dit tussen de twee vellen bakpapier uit tot ongeveer 3 mm.
- Haal het bovenste vel er af.
- Gebruik een mes of pizzames om vierkantjes uit te snijden.
- Leg het onderste vel met de deegstukjes in de oven en bak in 15 – 18 minuten gaar.
- Serveer met melk naar keuze.
Tip: Deel niet al te grote porties uit, het vult enorm!
Dit deeg leent zich erg goed ook als koekjesdeeg. Wees dan wel voorzichtig met het verplaatsen van de rauwe koekjes, er zitten geen gluten in die het deeg bijeen houden.
Deze ontbijt crunchies zijn het lekkerst als ze nog wat warm zijn, of de dag na het maken. Na drie dagen worden ze wat zacht, hoewel niet minder smakelijk. Bewaar in de koelkast of op een donkere, koele plaats in een luchtdichte doos.
Wil je meer heerlijke Paleo Recepten? Klik dan hier!
Eva zegt
Super leuk recept!
Heleen Quantrill zegt
๐ Dankjewel!
Miranda zegt
Ik moet je eerlijk zeggen dat ik dit ook geen straf vind, als mama lust ik ook best kinderontbijtjes! Lekker hoor…
Unknown zegt
Goeie morgen Heleen,
Heerlijk jou recept voor een kinder ontbijt.
Hoop dat je meer kinderrecepten gaat produceren, erg inspirerend.
Onze kleinzoon (2 jaar) is een slechte eter. Ik maak sinds 3 jaar ook mijn eigen crackers en heb voor hem eens een soortgelijk ontbijt cereal gemaakt. Alleen zonder het eiwit, met rauwe cacaopoeder en rauwe honing en vanille zaadjes. i.p.v het eiwit heb ik lijnzaad heel fijn gemalen, 0,5 el met water aangemaakt, 1 nacht laten weken en daarna het deeg gemaakt. Wil je geen lijnzaad gebruiken, dan voldoet gemalen geweekte havermout ook. Deze vorm word niet zacht en kan ik langer bewaren.
Mits in een luchtdichte bus natuurlijk.Heb het hetzelfde gebakken met de klep van de oven open zodat het vocht weg kan. Super met rijst – haver of eigen gemaakte amandelmelk ! Ga deze vorm zeker ook proberen.
Bezoek heel vaak je blog en ik vind hem geweldig !
Groeten, Tonny
Heleen Quantrill zegt
Hallo Tonny,
Na zo’n reactie ga ik zeker meer kinderrecepten publiceren! ๐ Ik vind het belangrijk dat de kinderen goed eten, maar dan moeten ze het wel eten! En dat is altijd erg lastig. Jouw recept voor die crackers klinkt ook goed. Ik maak ze soortgelijk, maar dan eigenlijk altijd hartig. Zal deze versie ook eens uitproberen. Dankjewel!
Groeten
Heleen
Anonymous zegt
Bedankt voor dit recept! Super! Vraagje, kan kokosmeel ook vervangen worden door speltmeel, of doet dat veel af aan de smaak?
En kan een vervanging voor amandelmeel ook goed geblenderde, geblacheerde amandelen zijn?
Thanks, ja ik probeer ook maar wat met wat ik in huis heb,
Greotjes, Lydia
Eleonor zegt
Geweldig! Zelf maak ik nu “Crunchies” na door een combinatie van rijstvlokken/gierstvlokken/boekweitvlokken te mengen met amandelen/pompoenpitten, kokosschilfers, honing en kokosolie. Uurtje in de oven tot alles goudkleurig en knapperig is. Oorspronkelijk maakte ik het voor mezelf, maar het blijkt bij iedereen in de smaak te vallen.
Anonymous zegt
Ziet er lekker uit!!
zelf pak ik vaak moerbeien in mijn yogurt. Toch zoet en gezond. Ook een echte aanrader. Misschien te vergelijken met de honeypuffs?
Anonymous zegt
Amandelmeel is weer in de aanbieding bij de Tuinen.
350 gram voor 3.14 ipv rond de 6 euro. Scheelt weer.
groetjes Sabine
Nicky Lenting zegt
Leuk stukje heb je geschreven en het recept lijkt me erg lekker!
Ik vind het heel tof dat is zo fanatiek bent met gezonde alternatieven maken voor populaire ongezonde producten! Kan me voorstellen dat dit heel lastig is met jonge kinderen, niet alleen vanwege de aantrekkelijke verpakkingen maar ook vanwege de reclames ervoor op kinderzenders.
Wat soms nog wel eens wil werken is leuke potten/dozen/blikken kopen om je baksels in te doen en deze te versieren samen met de kids. Een verpakking die ze zelf gemaakt hebben en waar ze trots op zijn staat ook nog eens veel leuker op de ontbijttafel als een doos honeypops.
Karin zegt
Heleen ik heb absoluut niets met chocolade, maar ik wil je een compliment geven voor de manier waarop je alles wat lekker-maar-slecht is steeds weer weet te vertalen naar een gezonde variant die uitstekend kan wedijveren met wat de grote producenten bedenken. Chapeau!
Helena zegt
Geweldig fijn recept. Ga het zeker proberen. Ik heb namelijk hetzelfde probleem met mijn jongste zoon. Hij is fan van een bepaald merk, volgensmij omdat er ooit een leuk speeltje bij zat. Elke schoolvakantie kopen we 1 pak, die hij deelt met zijn broer. Zo blijft de ‘schade’ beperkt.
Lot zegt
Ik maak iets dergelijks regelmatig als ontbijt en gebruik dan koekkruiden.. Wel altijd hele eieren, wordt het echt anders met alleenn eiwit?
Heleen Quantrill zegt
De eidooiers geven wel smaak inderdaad. In dit geval gebruikte ik eiwit puur om het een mooi deeg te laten worden aangezien eiwit goed plakt.
Renate zegt
Leuk geschreven!
Toevallig had ik deze week chocolade koekjes gebakken, vergelijkbaar met dit recept, alleen dan zonder de eiwit. Deze had ik vandaag boven mijn yoghurt verkruimeld en dat was echt lekker!!
Dus misschien binnenkort dit receptjes ook maar eens proberen.
Sannah zegt
Vermakelijk geschreven logje en hiep hiep hoera voor het recept. Ga ik hier zeker proberen!
Anonymous zegt
ik zat te denken aan biologische cornflakes en warme kokosmelk(ik ben het gewend met warme melk i.p.v koude),de ene x gewoon zo en een andere x met eetlepel cacao poeder….leek mij ook lekker door de geitenyoghurt….moet natuurlijk wel wat vet bij i.v.m de gi van de maisvlokken,maar ik ben niet bang voor vet ๐ wat vind je hier van…
gr peggy
Kim zegt
Eens kijken of ik met deze variant het lief van de Rice Krispies kan krijgen. Hij is nogal moeilijk te overtuigen ๐
Heleen Quantrill zegt
Ik heb laatst bij de Tuinen gepofte rijst gehaald en deze met cacaopoeder bestoven. Melk erover en ta-daa: Rice Krispies met chocola. De gepofte rijst was zilvervliesrijst. Is dat een idee?
Anonymous zegt
Van welk merk waren die? Hier bij de tuinen nog niet gezien en op internet niks kunnen vinden ๐ klinken goed voor mijn peuter!
Fabienne Verkoulen zegt
Zelfs ik, allang geen kind meer, wordt vrolijk (lees: hyper) als ik langs de ontbijtgranen loop. Frosty de tijger steelt nog steeds mijn hart, te meer omdat we die vroeger niet kregen (te duur of te ongezond, ik weet het niet) en de Trésor streelt ook mijn ogen… Maar als je dan de ingredienten leest en zelfs de “supergezonde” all bran flakes suiker bevat, dan ben je er snel klaar mee. Ik ga jouw receptje zeker eens proberen. Weer een ontbijtvariatie erbij.