Ik wil jullie graag voorstellen aan mijn nieuwe beste vriend de chufa! Of in het Nederlands: tijgernoten. En ook heet ik mijn nieuwste adverteerder welkom: Chufa Nederland
Trouwe lezers weten dat ik niet heel snel meega in ‘nieuwerwetse’ fratsen op het gebied van voeding en gezondheid. Deels uit economische overwegingen en deels omdat ik gewoon niet snel overtuigd ben van het nut en de noodzaak van steeds een nieuw ‘paleo’ of ‘low carb’ product op de markt. En dit bedoel ik echt met alle respect. Collega bloggers die hier wel veel plezier van hebben, maken de lekkerste dingen en delen die info graag met hun lezers. Helemaal goed! Maar zo zit ik niet in elkaar 🙂
Maar toen ik voor een lieve vriendin wat onderzoek moest doen naar voedingsmiddelen die zij zou kunnen verdragen, kwam ik bij tijgernoten uit. En eigenlijk is zo het balletje gaan rollen voor mij. Amandelmeel of kokosmeel waren geen optie voor haar en ze moest per sé glutenvrij eten. Vanwege de hoge voedingswaarde en de positieve effecten van het resistent zetmeel dat er in tijgernoten zit, raadde ik haar dat aan. Ze was erg enthousiast en dit was voor mij reden om er zelf ook mee aan de slag te gaan.
Daar uit voortvloeiende nam ik contact op met Chufa Nederland met de vraag of ze interesse hadden in een samenwerking. Dit zagen ze zeker zitten en ze stuurden mij een mooi pakket met een paar verschillende producten toe om zelf uit te proberen.
Wat zijn Tijgernoten?
Tijgernoten zijn een misnomer, want het zijn geen noten. Sterker, het is een groente, een soort knolgewas. Tijgernoten worden ook wel chufa genoemd.
Chufa is de Spaanse benaming van tijgernoot of aardamandel. Het is een knolgewas en groeit aan de onderkant van de wortel van een grassoort. Onderzoekers hebben ontdekt dat onze verre voorouders in Afrika leefden op een dieet van fruit, insecten en 80% chufa’s!
De Arabieren brachten de chufa in de achtste eeuw mee naar Spanje. Het gebied rond Valencia is door het klimaat en de grond bij uitstek geschikt voor de teelt van de chufa. De chufa’s uit het assortiment van Chufa Nederland komen uit Afrika, daar worden ze biologisch geteeld.
3 Gezondheidsvoordelen van Chufa
1. Allergenen vrij – Een allergie of intolerantie voor de tijgernoot is waarschijnlijk één van de meest zeldzame voedselallergieën. Mensen met een noot-, pinda-, soja-, zaden-, lactose-, of glutenallergie of -intolerantie kunnen de chufa prima verdragen. Chufa Nederland draagt er ook zorg voor dat hun producten gegarandeerd vrij zijn van deze allergenen door kruisbesmetting te voorkomen.
2. Resistent Zetmeel – Tijgernoten bevatten erg veel ‘resistent zetmeel’. Dit is een unieke soort vezel dat erg rijk is in gezonde prebiotica. Prebiotica leggen als het ware de basis in de darmen voor gezonde probiotica om goed opgenomen te worden. Dit betekent dus een gezonde darmflora en -functie!
Resistent zetmeel komt meer en meer in beeld als het gaat om volwaardige gezonde voeding waarin koolhydraten en zetmeel ook een grote rol spelen. Binnenkort zal ik hier een uitgebreid artikel over schrijven met meer info over deze prebiotica.
3. Gezonde vetten – Hoewel tijgernoten onder de knolgewassen vallen, zijn ze toch een goede bron van gezonde vetten. Olie van chufa’s heeft eenzelfde samenstelling als olijfolie. Olijfolie is rijk aan Omega-9, andere plantaardige oliën bevatten juist meer Omega-6 vetzuren. De samenstelling van chufa olie is als volgt: 73% enkelvoudige onverzadigde vetzuren, 18% verzadigde vetzuren en 9% meervoudig onverzadigde vetzuren. Hoe lager het percentage in meervoudig onverzadigde vetzuren, des te beter. Het zijn namelijk deze vetzuren die ontstekingen in de hand werken.
Wat ik met Tijgernoten doe
Sinds ik de chufa’s van Chufa Nederland ontdekt heb, gebruik ik ze regelmatig en op verschillende momenten van de dag om te profiteren van de gezondheidsvoordelen, maar ook gewoon omdat het erg lekker is! Tijgernoten hebben een zoetige smaak die mij aan amandelen doet denken. De gepelde chufa’s zijn zo te eten als snack. De kids vinden ze erg lekker en krijgen wel eens een bakje ervan mee naar school. Marjanne was erg creatief en mengde ze met wat gesmolten chocolade! Ze zijn lekker knapperig, dus geven dat heerlijke mondgevoel dat je kan missen als je geen chips of geroosterde knabbeltjes meer eet.
De ongepelde tijgernoten zijn gedroogd en moeten daarom eerst 12-24 uur geweekt worden voor gebruik.
- Doe een kleine hoeveelheid tijgernoten in een kom en vul aan met water tot ze onder staan. Laat de kom afgedekt 12 – 24 uur staan en spoel ze daarna af. Als je dit de dag ervoor opstart, kun je de volgende ochtend met het ontbijt al genieten van heerlijke chufa’s.
- Geweekte chufa’s zijn lekker in de muesli, of maak er tijgernotenmelk van.
- Zet na het ontbijt je volgende portie tijgernoten klaar om ze te laten weken. Herhaal dit zo vaak als dat je tijgernoten bij je ontbijt wilt nuttigen.
Hoe langer je ze laat weken, des te zachter de chufa’s worden. Na 12 uur weken zijn ze nog lekker knapperig, na 24 uur chewy. Je kunt ze nog langer laten weken en dit kun je naar eigen voorkeur aanpassen.
Chufa Horchata
Naast ze zo eten als knabbel of in de muesli, kun je er ook een traditioneel drankje van maken genaamd Horchata (chufamelk). Chufa Nederland heeft een lekker recept daarvoor op hun website staan, mocht je het eens uit willen proberen.
Tijgernoot Meel
Er is ook tijgernoot meel te krijgen. Dit meel is een gezond alternatief voor veel glutenvrije melen die tegenwoordig op de markt zijn, omdat het nagenoeg allergenenvrij is. Een makkelijke manier om een nieuw meel uit te testen is door er pannenkoekjes van te bakken. Lekker snel klaar en je krijgt direct een goed idee van de smaak en textuur zonder direct honderden grammen meel aan bijvoorbeeld een cake te ‘spenderen’. Hieronder vind je een simpel recept om snel een stuk of 10 kleine pannenkoekjes te maken.
Chufa Pannenkoekjes
Ingrediënten
- 2 eieren
- 125 ml melk naar keuze
- 100 gram tijgernotenmeel
- 1 banaan geprakt of ongeveer evenveel appelmoes zonder suiker
- Snufje zout
- Kaneel of vanillepoeder naar smaak
- Kokosolie om in te bakken
Instructies
- Kluts in een kom alles behalve de kokosolie in een kom door elkaar.
- Verhit een beetje kokosolie in een koekenpan.
- Met een sauslepel schep je steeds een beetje beslag in de pan. Zelf kan ik drie pannenkoekjes in een koekenpan krijgen.
- Bak op middelhoog vuur tot de bovenkant droog is.
- Draai de pannenkoekjes om en bak nog even kort.
- Herhaal tot het beslag op is.
Waar koop je tijgernoten?
- Chufa Nederland heeft veel verschillende producten (gemaakt) van tijgernoten in hun assortiment. Hou mijn blog in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief om binnenkort te profiteren van een leuke kortingsactie!
- In verschillende reformwinkels of biologische supermarkten.
En jij? Al bekend met de chufa? Of is dit voor het eerst dat je er van hoort? Is dit iets waar jij ook wel nieuwsgierig naar bent? Of heb je hier al ervaring mee? Deel het hieronder!
Janneke zegt
Ik maak chapati’s van boekweitmeel met tijgernotenmeel. Heel simpel meel, olie, snufje zout, water en kneden maar. Bakken in droge koekepan. Kan natuurlijk met allerlei soorten meel en combinaties. Kan niet tegen eieren, zuivel en banaan dus dat recept zal het niet worden.
Maartje zegt
klinkt super!!
Heb je laten testen wat je niet verdraagt?
Theo zegt
Beste,
Check je opmerking over meervoudig onverzadigde vetzuren nog maar eens. vroeger bij biologie al geleerd: onverzadigde vetzuren zijn gezond. de verzadigde proberen te mijden. Zie ook: https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/vetten-en-olien-verzadigd-vet-onverzadigde-vetten-en-transvetten/onverzadigde-vetten/item120627
Doe er je voordeel mee.
Heleen Quantrill zegt
Beste Theo,
Vroeger was dat misschien het leidende idee, tegenwoordig is er steeds meer bekend over verzadigde vetzuren en dat ze helemaal niet zo ongezond zijn als altijd gedacht.
Doe daar asjeblieft je voordeel mee.
Anandkumar zegt
Hallo leuke site en erg helder. ik was bij een visvoer handel tijgernoten tegengekomen en volgens de verkoper en de eigenaar kon je ze ook eten. ik dacht gelijk aan horchata (ooit als bodyguard in Ibiza geweest) en ik was er gelijk verliefd op.
Klopt het dat je visvoer tijgernoten ook kan gebruiken voor horchata en hoe kan ik dat het beste doen bijv eerst koken dan blenden? ik heb 2kilo gedroogde en 2 kilo verse gekocht. Alvast dank.
Anand
Heleen Quantrill zegt
Hallo Anand,
In principe wel als er verder geen toevoegingen bij zitten. Ik kan verder niets zeggen over de kwaliteit van die tijgernoten uiteraard. Soms is de kwaliteit voor diervoeder toch iets minder dan voor mensen, maar wat ik al zei: daar kan ik zo niets over zeggen uiteraard 🙂
Groeten,
Heleen
Maartje zegt
Heerlijk tijgernotenmeel!
Ik bak er geregeld heerlijke (AIP) koekjes en broodjes mee! Ook is het lekker om iets wat zoetiger te krijgen. Ik vind het een heerlijk product
maartje zegt
Hanneke,
yum
Gerrie zegt
Waar diend de banaan of appelmoes voor ?
Kan je die ook weg laten in het recept voor pannenkoeken?
Heleen Quantrill zegt
Het fruit geeft een lekkere smaak en zorgt ervoor dat het eindresultaat lekker smeuïg is. Je kan het weglaten, maar dan smaakt het dus anders en zal de textuur droger zijn.
Marjolein zegt
Wat is je ervaring welke het lekkerste en niet zo duur zijn? Ik zie behoorlijke prijzen als ik kijk wat er online te krijgen is.
Heleen Quantrill zegt
Ik had een tijdje terug een zakje bij De Tuinen vandaan gehaald (lekker flink afgeprijsd) en die smaakten ook erg lekker. Dat zou dus de moeite waard kunnen zijn om te bekijken.
Renate zegt
Heleen Quantrill,
Ik ga nog eens iets maken en zal ervoor zorgen dat ik genoeg vocht erin heb. Bedankt voor je reactie in ieder geval.
Heleen Quantrill zegt
Hopelijk dat het een tweede keer een beter resultaat geeft. Als je er geen moeite mee hebt, kun je het beslag even proeven voordat je het in de oven doet. Is het nat genoeg? Zoet genoeg? Dat soort.
Succes!
Renate zegt
Ik heb muffins gemaakt van tijgernootmeel. Maar ik vind het nogal zanderig. Het knarst er helemaal van. Klopt dit wel?
Heleen Quantrill zegt
Tijgernotenmeel is inderdaad wat korrelig van structuur, maar het zou niet moeten knarsen. Heb je genoeg vocht toegevoegd aan het recept? Zo ja, dan kan het zijn dat jij gevoeliger bent voor die textuur. Ik herken wel je opmerking dat het een typische textuur heeft, maar zelf vind ik het niet knarsen. Vandaar.
Groetjes!
Renée zegt
Crackers van Chuff meel gekocht, waren in de aanbieding bij Ekoplaza. Inderdaad wat zoetig en erg luchtig. Lekker. Ik ben benieuwd naar het artikel over resistent zetmeel. Afgekoelde aardappels schijnen dit ook te bevatten.
Christine zegt
Door dit enthousiaste verhaal ben ik meteen (gepelde) chufa’s gaan kopen, want ze klonken erg lekker en gezond (goede combinatie!). Maar… ik vind er niks aan! Ik vind ze helemaal niet knapperig, maar taai, en ook wat muf. Ze smaken eigenlijk naar kokosnoot die niet helemaal goed meer is. Kan dit aan het merk en/of de houdbaarheid liggen? Die van mij zijn van Mattisson (in een emmertje), en houdbaar t/m augustus 2017.
Groetjes, Christine
Heleen Quantrill zegt
O he bah wat vies! Zo smaken die ik heb niet. Ze moeten zoetig smaken, een combinatie tussen amandel en macadamia en zijn ook zo knapperig. Het kan zijn dat ze toch te lang aan lucht/ licht blootgesteld zijn dan.
Christine zegt
Bedankt voor je reactie! Ik zal ze nog eens proberen, maar dan van Chufa Nederland.
Ik heb sowieso het idee dat heel veel noten e.d. te lang aan lucht worden blootgesteld voordat ze verpakt worden, en dan al muf/ranzig zijn als je ze koopt.
Groetjes, Christine
Christine zegt
Ook de gepelde chufa van Chufa Nederland zou ik zeker niet knapperig noemen, maar ook eerder taai. (Misschien gewoon niet mijn ding, dus. Al vind ik de textuur geweekt wel aardig.) Maar ze smaken in ieder geval beter dan die van Mattisson.
De chufa van Mattisson blijken inmiddels onder de groene schimmel te zitten, ondanks droog bewaren. Brr, geen aanrader dus!
Heleen Quantrill zegt
O he bah! Nee, zeker geen aanrader. Bedankt voor je feedback!
Lot zegt
Vandaag in combinatie met tapiocameel pannenkoekjes van gebakken. Lekker door de grove maling.
De pap ga ik ook nog eens maken
Henny Volk-ter Maaten zegt
Interessante informatie over deze tijgernoten.
izerina zegt
Het is ook voordeliger dan amandelmeel. Ik gebruik de fijne variant voor pannenkoekjes, deels in gebak. Heerlijk zoete smaak.
Heleen Quantrill zegt
Hanneke,
Oo dat is ook een goed idee, lekkere ‘lammetjespap’ maar dan zonder granen 😉 Bedankt voor de tip!
Hanneke zegt
Ik heb het toevallig gisteren in huis gehaald voor pap voor mijn dochter van 8 maand.
Ik doe dit meel, samen met bakbananenmeel en kokosrasp, in de pan met wat water
Marianne zegt
Ik vind t ook geweldig spul!