Regelmatig schrijf ik hier op de blog over de gezondheidsvoordelen van goed vlees en hoe je gezond vlees kunt herkennen. Vandaag wil ik het hebben over een bijzondere manier van vlees en duurzaamheid, namelijk: dubbeldoel koeien.
Dubbeldoel koeien zijn melkrunderen die op een bepaald moment ook voor het vlees gebruikt worden. Het is zeer duurzaam om een koe die melk heeft gegeven aan het eind van haar leven lekker te laten uitrusten waardoor zij ook nog zorgt voor een heerlijk stukje Nederlands rundvlees.
Vlees en Melk Koeien
We hebben in Nederland vleeskoeien en melkkoeien. Ja, ik zeg nu echt heel bijzondere dingen 😉 Onze vleeskoeien staan er kennelijk om bekend dat ze erg lekker vlees produceren.
Wanneer een melkkoe aan het eind van haar leven is aangekomen, wordt ze geslacht en haar vlees wordt versnipperd en vervolgens geëxporteerd naar het buitenland. Maar het vreemde is dat wij ook weer een heleboel rundvlees importeren! Ontzettend onhandig en totaal niet duurzaam natuurlijk.
Dubbeldoel Koeien
Maar nu is het zo dat een goed deel van een melkkoe nog prima geschikt is voor consumptie aan het einde van haar carrière. En op zo’n manier dient het dier een dubbel doel: eerst melk, vervolgens vlees. Vandaar de term dubbeldoel koeien.
Om er voor te zorgen dat het vlees van een melkkoe ook nog geschikt is voor consumptie is het belangrijk dat het dier eerst een poosje tot rust kan komen en flink verwend wordt met goed voer. Een soort vakantie dus!
Steeds meer melkveehouders zien het nut van deze constructie in en zijn een samenwerking aangegaan met Heijdra Vleesvee. De dieren komen bij hun te ‘wonen’ waar ze minimaal 120 dagen verblijven en in die periode tot rust komen en kunnen groeien. Ze krijgen dan naast gras ook maïs van hun eigen grond en aardappelsnippers van een bekende frietproducent en bierbostel van Nederlandse bierbrouwerijen. Allemaal 100% Hollands dus. En dit vlees is te koop bij Beef&Steak.
De dieren en het vlees zijn niet biologisch omdat er geen biologisch gecertificeerd voer gebruikt wordt, maar het is duidelijk dat hier met zorg en toewijding omgegaan wordt met de koeien.
Vlees van Dubbeldoel Koeien
Het vlees van dubbeldoel koeien is erg smakelijk en qua prijs heel erg redelijk. De soorten stukken vlees van een dubbeldoel koe zijn niet zo divers als bij een vleeskoe, maar er is genoeg keuze om je niet te vervelen en wel van tijd tot tijd een mooi stuk vlees te kunnen bereiden en van te kunnen genieten.
Dubbeldoel rundvlees kun je heel gemakkelijk online bestellen bij Beef&Steak. Zij leveren het geportioneerd en diepgevroren bij je thuis af op een vooraf aangegeven tijdstip. Tip: schrijf je in voor hun nieuwsbrief om leuke aanbiedingen niet te missen!
[…] ik altijd wel suddervlees (riblappen, sukadevlees, runderwangen) in de vriezer liggen. Hele kip, dubbeldoel gehakt en wilde zalm ook, maar suddervlees mag – vooral als de ‘R’ in de maand is, niet […]