Anna vroeg: Ik lees je blog al een aantal maanden met veel plezier en wil graag meer van de dingen zoals jij al doet toepassen in ons gezin. Ik ben niet blij met hoe mijn man en kinderen eten, maar ik heb soms het gevoel dat ik er alleen voor sta als het gaat om keuzes maken over gezonde voeding. Waar kan ik beginnen en wat zijn goeie eerste stappen om ons dieet te veranderen? Soms weet ik niet waar ik beginnen moet en zie door de bomen het bos niet meer. Heb je tips?
Dit is een voorbeeld van een e-mail zoals ik die regelmatig ontvang: ‘Waar moet ik beginnen?’ Het idee om het roer om te gooien en (met het hele gezin) echt gezond en volwaardig te gaan eten is heel aantrekkelijk voor veel mensen. En begrijpelijk! Een goede gezondheid is heel belangrijk en legt de basis voor (bijna) alles wat we doen. Als we niet lekker in ons vel zitten, presteren we ook minder en kunnen we minder genieten van alles om ons heen! Maar waar begin je? Eerst maar de e-nummers er uit? Of suiker? Wat moet je dan eten en blijft er nog wel wat lekkers over? En hoe zit het met vlees en boter?
Wat ik als eerste mee wil geven is dat dit een proces is. Iets dat afhankelijk van je omstandigheden heel snel kan gaan, maar soms ook langer duurt en meer energie kan kosten. Maar laat je hierdoor niet ontmoedigen! Het is schier onmogelijk om in 1 keer het roer om te gooien, je kasten leeg te halen, opnieuw boodschappen te doen (en gigantisch veel geld uit te geven) en vervolgens bonenschotels, zuurdesembrood en een suikervrij bestaan aan jezelf en je mede-gezinsleden op te dringen. Doe kleine stappen tegelijk en blijf kritisch over wat werkt en wat niet werkt. Zo hebben wij het ook moeten leren. De lijst hieronder is min of meer een opsomming van de stappen die wij doorliepen toen we overgingen op gezonde en pure voeding in aflopende volgorde van belangrijkheid. Wellicht dat dit jou kan helpen om meer overzicht te houden in het hele proces. Pas het aan naar eigen inzichten, want niemand is hetzelfde.
Maar het belangrijkste is dat je er plezier van hebt! Hou voor ogen waar je het voor doet en zie het als een avontuur, een reis waarvan de uitkomst je nog kan verrassen!
1. Gebruik boter in plaats van margarines. Ons is altijd voorgehouden dat verzadigde vetten de boosdoeners zijn van vele moderne welvaartsziekten en daarom is o.a. boter in een kwaad daglicht gesteld. Geheel ten onrechte! Met de opmars van de bekende welvaartsziekten als hart- en vaatziekten en kanker liep de consumptie van suiker gelijk mee op! De consumptie van verzadigde vetten daarentegen is in de afgelopen 60 jaar juist afgenomen. De consumptie van suiker en geraffineerde koolhydraten is juist toegenomen. Helaas wordt deze link nog altijd ten stelligste ontkent of genegeerd en wordt de consumptie van margarines flink gepromoot. Margarine is een zeer bewerkt product op basis van plantaardige olie. Chemisch gezien is het maar 1 molecuul verwijderd van plastic. Gezond? Dacht het niet!
Boter van biologische melk daarentegen is rijk aan vitamines A, D en K en zijn belangrijk voor het gezond houden van o.a. ogen, bloedvaten en botten. Wetenschappers onderkennen dit en voegen daarom deze vitaminen aan margarines toe. Maar waarom zou je kiezen voor een zwaar bewerkt product met synthetische vitaminen als je voor het pure product kan kiezen?
Kies als het kan voor biologische boter en anders voor grasboter (ongezouten) om zeker te zijn waar voor je geld te krijgen!
2. Eet eieren! Ook eieren hebben veel te lang het predicaat ongezond opgestempeld gekregen. En ook hier hebben we te maken met valse informatie en slecht gelezen wetenschappelijke rapporten. Kies ook in dit geval voor biologische eieren. Deze zijn zo rijk aan vitaminen, mineralen, eiwitten en vetzuren dat een ei gezien kan worden als een volledige maaltijd!
Wees niet bang voor salmonella, dit komt alleen voor op de schaal van eieren en dan ook alleen op de eischalen van kooikip-eieren omdat deze ziek en vervuild zijn (de arme dieren!!). Kijk dus altijd op het ei zelf en kies voor eitjes met een ‘0’ op het stempel dat staat voor biologisch.
3. Weg met suiker en geraffineerde koolhydraten. Alles wat van nature bruin is, maar in de winkel ook in witte vorm te krijgen is, moet je vermijden (of vervangen). Granen en suikers zijn voordat ze bewerkt (geraffineerd) worden bruin van kleur en ondergaan meerdere processen om ze makkelijk te verwerken en goedkoop te maken. In deze processen wordt alle voedingswaarde uit het product gehaald en blijven er letterlijk ‘lege koolhydraten’ achter waar je lichaam niks mee kan, maar wat het wel moet verwerken.
Meer en meer onderzoeken tonen keihard aan dat het regelmatig eten van deze voedingsmiddelen diabetes, overgewicht, chronische vermoeidheid, candida en nog een heel scala aan andere klachten oplevert.
Zorg dat je aan je koolhydraten komt door je te buiten te gaan aan groenten, fruit en noten.
4. Eat your greens. Groenten en water zijn de twee dingen die je onbeperkt kan eten en drinken. Zoek uit welke groenten je favoriet zijn en welke je in bijvoorbeeld een pastasaus of soep kan verstoppen. Breid je repertoire uit door bijvoorbeeld een groente-tas te bestellen. Hierin zit per week verschillende soorten groenten (en fruit) van lokale en biologische teelt. Recepten er bij zodat je ook ongewone groenten kan verwerken en er niks verloren gaat. Kijk bijvoorbeeld op Odin voor recepten en suggesties.
5. Limonades en frisdranken er uit. En diksap, kruidenthee en gewoon water er in. Wij drinken ook koffie, maar veel mensen voelen zich daar niet lekker bij. Gewoon laten staan dan. De kinderen krijgen thuis niets anders dan af en toe diksap, water of een kop thee en zijn hier heel tevreden mee. Op zijn best haal ik wel eens een blikje frisdrank bij de natuurvoedingswinkel (die zilveren blikjes, gezoet met agave). Dat mogen ze dan delen.
De hoeveelheid suiker en zoetstoffen die je hiermee vermijdt is fenomenaal. En dit zal dan ook een enorm verschil maken op je gezondheid. En laat je niet in de luren leggen door Roosvicee, het bevat wel degelijk suiker. Alleen diksap bevat echt geen toegevoegde suiker. Drink uiteraard met mate, omdat het wel geconcentreerd is.
6. Gebruik gezonde vetten in je keuken. Ikzelf gebruik kokosolie, olijfolie en boter en eigenlijk verder niks. Behalve dat het de smaak ten goede komt 😉 weet ik dat ik daarmee bij elke maaltijd de juiste vetten binnenkrijg.
7. Maak meer zelf. Denk hierbij aan zelf bouillon maken in plaats van een blokje gebruiken, zelf een dessert maken op basis van seizoensfruit of zelf pap of brood maken dat je in de ochtend zo kan opeten. Dit scheelt in onnodige suiker en toevoegingen en vult veel beter!
8. Wanneer mogelijk, kies voor biologisch. Uien, appels en sla koop ik standaard biologisch of kweek ik zelf in de achtertuin (de sla dan). Maar alles wat in seizoen is, is altijd goedkoper. En dit geldt ook voor biologische producten. In de wintermaanden eten wij veel knolgewassen en kool bijvoorbeeld. Echt niet duur en het vult goed!
9. Sla in en bewaar. De afgelopen zomer heb ik regelmatig een grote partij appels of rood fruit kunnen bemachtigen. Heerlijk en ontzettend gezond. Maar zoveel dat we het nooit allemaal zelf op konden. Rood fruit vries je erg makkelijk in om zo ook in de winter profijt te hebben van vers fruit en appels verwerk ik tot appelmoes dat ik dan ook invries. Hetzelfde doe je met groenten. Begint je groentetuin veel meer te produceren dan dat jij (en je gezin) op kan? Even blancheren en invriezen!
10. Kies voor biologisch of wild vlees. Gezond, biologisch vlees en vis bevat heel veel mineralen, vetzuren en amino-zuren die je gezondheid zeer ten goede komen. Goedkoop vlees is vaak vlees van intensieve veehouderij (bio-industrie) en los van ethische overwegingen, zijn die dieren ongezond en ziek en produceren dus ongezond vlees. Wees dus kritisch waar je vis en vlees vandaan komt!
11. Wat is je favoriete snack? Kun je het zelf maken of een gezonde(re) vervanger voor krijgen? Chips met smaakjes bevat altijd MSG (E621) wat je aanzet tot nog meer eten en je verzadigingsgevoel uitschakelt als het ware. Vermijden dus! Kies liever voor naturel of haal zoutjes bij een natuurvoedingswinkel (lees uiteraard wel het etiket!).
Of houden jullie van een koekje bij de koffie of een gebakje in het weekend? Zelf iets bakken kan erg leuk zijn en je houdt de controle over wat er in gaat zelf in de hand. Zo kom je er wellicht achter dat je met veel minder zoet toe kan. De zoete smaak die ons tegenwoordig opgedrongen wordt, kun je ontwennen! Je zult merken dat je na een week zonder suiker al merkt dat commerciële snacks erg zoet en wellicht vies, smaken! Doe er je voordeel mee en kies voor pure, minimaal bewerkte snacks!
Zoals ik al zei zijn dit de stappen die wij heel bewust gemaakt hebben en geven ze de grote lijnen aan. De details vul je uiteraard zelf in. En het is ook een bewustwording van wat je eet. Zomaar van alles eten zonder na te denken over wat het nou eigenlijk met je doet is nooit een slimme actie. Wij zijn geen eenvoudige robots, maar ingewikkelde, levende organismen. Ja, we leven langer dan ooit te voren, maar we zijn ook langer ziek dan ooit te voren en met zeer ernstige ziektes die steeds meer mensen om ons heen treffen, is het eigenlijk van de zotten dat we niet (meer) naar onze voeding kijken.
En nogmaals, dit is een proces, een positief proces waar goede gezondheid en een beter humeur (onder andere) de beloning van zijn! Dus heb ook plezier hiermee. Ga op onderzoek uit, praat met mensen of kom naar een lezing van mij 😉 Het zal je allemaal helpen en energie geven. Dus bij deze leg ik het bij jullie neer: Wie vindt het nog moeilijk om het roer om te gooien? Waar zijn jullie mee begonnen toen jullie de keus maakten en welke fouten en vergissingen hebben jullie begaan?
Ik heb bijvoorbeeld eerst alle kasten leeg gehaald en alle rommel weggegooid. Het voelde erg lekker, maar de keerzijde was dat ik in 1 week voor meer dan 300 euro aan boodschappen heb gedaan, waarvan zeker een kwart in de vuilnisbak belandde! En dat terwijl ik onze jongste nog aan de borst had en niet mee at en onze oudste net twee was en dus nog erg weinig at. Zonde!
Dus laat van je horen, ik ben erg benieuwd!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.