Nog een paar dagen en dan is het zover: Dan is het ein-de-lijk mogelijk om mijn nieuwe kookboek te bestellen! Yay! Voor mij is het een achtbaan aan emoties varierend van het ene moment helemaal week van de zenuwen en het andere moment zo opgewonden als een klein kind vlak voor Sinterklaas, om maar even bij de tijd te blijven. En echt Alles wat daar tussen zit. Het is erg moeilijk voor mij om subjectief naar mijn boek te kijken en ik merk dat ik op dit moment heel veel tijd kwijt ben met hyper-focus op alle dingen die mogelijk mis kunnen gaan. En geloof me, ik kan er veel verzinnen!
En dat wil ik niet. Ik wil genieten van deze ervaring, ongeacht te uitkomst! Jullie warme en opbeurende reacties doen me dan goed omdat ze voor mij helder maken waar ik dit voor doe: Voor jullie.
Dus om voor mijzelf iets perspectief in dit hele gebeuren aan te brengen en om voor jullie een tipje van de sluier op te lichten, bij deze een korte samenvatting van het proces, mijn boek en wat jullie kunnen verwachten!
Het proces
Eet Goed, Voel je Goed is onderhand mijn derde boek en ik heb geen intentie om te stoppen met produceren! Het hele proces met dit kookboek heeft al met al elf maanden geduurd, hoewel het in het begin erg snel ging! Je moet je voorstellen dat ik afgelopen jaar op de donderdag voor Kerst een mailtje stuurde De Banier op aanraden van GBU op Urk omdat ik verder wilde met mijn boekjes. Ze waren direct enthousiast bij de Banier en vroegen om twee exemplaren van mijn boekjes. Die heb ik diezelfde dag nog opgestuurd.
Let wel, ik had echt niet verwacht nog in 2011 reactie te krijgen! Plus we stonden op het punt om naar Engeland te gaan voor de feestdagen! De woensdag na Kerst kreeg ik een positieve reactie terug naar aanleiding van mijn boekjes en een afspraak om te ontmoeten werd begin januari gepland. Van dik hout….
De klik was er eigenlijk direct en mijn ideeën en suggesties voor een derde boekje werden goed ontvangen en omgezet in realiteit. Perfect! De tijdsplanning en stijl werd bepaald en een maand later ging het van start. Eindelijk kon ik aan de slag met iets specifieks en het heen en weer gepraat met de uitgever was voor mij een leerproces in hoe schrijven, wat schrijven en wat niet schrijven. Ook kreeg ik een lesje punctuatie en zinsopbouw (schaamrood…). Ik had het nodig! 😉
Later in het jaar nam een illustrator contact met mij op voor de tekeningen en de omslag. Zij had mijn recepten gezien en vroeg zich af of haar ideeën pasten bij het beeld dat ik bij mijn boek had. Ook dat kwam aardig overeen, en dat is zacht uitgedrukt! Mooie omslag, prachtige illustraties, eenvoudig, herkenbaar en grappig zoals jullie in deze twee voorbeelden kunnen zien. Ik hoop zo dat ze ook bij jullie in de smaak zullen vallen, want ik ben er heel erg blij mee. Nog steeds kan ik het niet laten even de tekeningen te bekijken, gewoon, omdat ze leuk zijn.
De zomermaanden kwamen en gingen en waren erg rustig. Tot eind augustus een folder in de brievenbus lag waarin zowaar mijn boek aangeboden werd! Leuk leuk leuk! Nu wordt het echt!
De communicatie nam weer toe, dingen werden toegestuurd en moesten onder tijdsdruk aangepast en terug verzonden worden, beslissingen werden genomen en het einde kwam in zicht. Eind oktober werd niet gehaald, maar als je iets doet, moet je het goed doen. Begin november is prima!
Het kookboek
Qua inhoud heb ik gekozen voor iets bredere recepten dan puur Paleo bijvoorbeeld. Wel heb ik heel duidelijk gekozen voor recepten zonder suiker en krijgt amandelmeel ook een mooie rol in het boek. Wat ik wilde bereiken is dat ook mensen die niet per se glutenvrij of suikervrij willen eten, zich toch aangesproken zullen voelen door de recepten en mijn beschrijvingen erbij en op een informele manier in aanraking komen met andere gezonde alternatieven voor de geijkte boterham. Ik wil dat ook die mensen lekker en makkelijk gaan eten. Dat ze goed eten en zich goed voelen. Dus alles puur, zelf gemaakt, voedzame ingrediënten, maar zonder link naar wat voor dieet dan ook.
Verder hoop ik dat het een boek wordt voor mensen die hem meenemen in de keuken, openleggen (lang leve ringbandjes!) en vetvlekken in het boek maken. Of kleefvlekken. Of paarse vlekken. Ik hoop dat er naar mijn boek gegrepen wordt als iemand een feestje heeft of een kerstdiner wil organiseren, maar dan zonder onnodige toevoegingen, maximale smaak en toch niet bewerkelijk of extreem duur.
Met andere woorden, ik hoop vooral dat de mensen die mijn kookboekje kopen er veel plezier van zullen hebben… Ik hoop dat júllie er veel plezier van zullen hebben!
Met dank aan Esther Leeuwrik voor de prachtige illustraties!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Ans zegt
Heleen, ik ken je boeken nog niet, maar ik hou de release van dit boek in de gaten.
Ik hoop dat het een succes wordt en veel mensen gezonder gaan eten. Daar heeft de hele maatschappij baat bij!
groetjes,
Ans
Corien zegt
Beste Heleen,
Proficiat, ik ben benieuwd.
Groet,
Corien
Gonny zegt
Wat leuk om dat hele proces tot standkoming te lezen. Ik ga je boekje zeker kopen niet alleen vanwege de recepten waar ik natuurlijk naar uit kijk, maar ook om de leuke illustraties. Ik hou van zulke lieve plaatjes.
Carin zegt
Leuk Heleen! Je derde kookboek! Ik ben benieuwd! Succes met de emo-rollercoaster! Hij zal uiteindelijk veilig in zijn haventje aankomen 😉
astrid zegt
Proficiat Heleen, ik ben erg benieuwd ! Ik volg nu sinds een paar dagen het darmprotocol en voel me al een stuk beter ! Ik merk zo goed dat deze voeding goed voor me is! Hopelijk kun je op deze manier nog meer mensen stimuleren en enthousiast maken!!!
Groeten, Astrid
Spaarcentje schrijft zegt
Spannend voor je en van harte gefeliciteerd. Je hebt er hard voor gewerkt!
Heleen Quantrill zegt
Dankjewel!
Mariska4kids zegt
Zo leuk om jouw enthousiasme te lezen voor het schrijven van dit kookboek, ben erg benieuwd. Het zal ook allemaal wel erg spannend zijn geweest.
Groetjes, Mariska
P.s. Ik heb o.a. jouw stukje in de J/M gelezen, beetje jammer dat er dan weer een diëtist die de schijf van 5 hanteerd een oordeel geeft. (maar dat is mijn mening)
Anonymous zegt
Mijn zoon (2 VWO) kwam uit school met de mededeling: “Mam dit ga jij niet leuk vinden!” Hij moest dus voor bio de schijf van 5 leren en wat er allemaal gezond voor je was. Melk drinken, goed voor je botten. Bruin brood eten, goeie vezels. Geen verzadigde vetten eten enz. enz. Nu weet mijn zoon door ondervinding heel goed wat hij wel en niet moet eten/drinken. Hij vond het zelfs zielig dat de docent zelf geloofde wat ze stond te vertellen. Hij stelde mij gerust met de mededeling: “Ik leer het maar gewoon, want ik wil een goed cijfer. Maar wij weten wel beter, he mam!” Ik liep naast mijn schoenen van trots, hij bepaalt zelf wat goed voor hem is! groetjes, Adrielle
Heleen Quantrill zegt
Dat vond ik ook erg jammer Mariska. Ik wist daar ook niet van. En altijd maar emmeren op de verzadigde vetten. *rolling eyes*
En ik vind het een ontzettend goeie insteek van je zoon, je kan er op school maar bar weinig aan veranderen, dus verstand op nul, blik op oneindig. Groot gelijk hoor, om zo trots op hem te zijn! Zou ik ook zijn!
Groetjes
Heleen
Kim zegt
@anonymous; ik mis nu de ‘like button’ wel 🙂 Maar wat goed van je zoon! Ik zou er ook zeker heel trots op zijn.
@Heleen; leuk, die tekeningen! En je stukje was weer heerlijk om te lezen; allemaal zo herkenbaar en ‘menselijk’. Is ook de reden dat ik op jouw blog echt ben blijven ‘hangen’ en er heel veel van leer. Heb zelfs een collega op stage weer aan de roomboter geholpen dankzij jou. Hij had het al jaren niet gegeten omdat hij dacht dat het ongezond was. Dus ik heb meteen jouw artikel toegestuurd over vet. En een week later liet hij weten dat ‘ie weer roomboter had gekocht. Zo zie je maar.. 🙂
Mariska4kids zegt
@anonymous, wat goed van je zoon. Ik hoop dat ik mijn kinderen tegen de tijd dat ze naar de middelbare school gaan ook zo ‘verstandig’ krijg.
Anonymous zegt
Heleen, leuk om te lezen. Ik ben heel benieuwd naar je boekje. Zo voor de feestdagen komt dat heel goed uit. Je 2e boekje heeft bij mij inderdaad de door jou genoemde vlekken! Ook daar zitten recepten in die ik bijna wekelijks maak, dus dat zal met je 3e boekje ook gebeuren. Ik kijk erg uit naar de paper back! Geniet van de spanning en een fijn weekend! Groetjes, Adrielle