Dit is een gastrecept van Jasmina van Sparkles Inside. Veel leesplezier!
Leuk dat je mijn gastblog op Eet goed voel je goed leest. Mijn naam is Jasmina, ik ben gelukkig getrouwd en moeder van een prachtige dochter van 1,5 jaar. Op Sparkles Inside (www.sparklesinside.nl) schrijf ik over alles wat me bezighoudt en lekker eten hoort daar ook bij. Gezond eten is voor mij erg belangrijk aangezien ik Diabetes type 1 heb. Deze pizza is dus ook prima voor mensen met diabetes. Ik eet alles, maar eet alles met mate. Een gezonde lifestyle is erg belangrijk, niet alleen als je net als ik gezondheidsproblemen hebt. Ik ben dan ook erg benieuwd wat jullie van deze koolhydraatarme pizza vinden. Want pizza hoeft helemaal niet ongezond te zijn, als je het maar op de juiste manier klaar maakt.
Low Carb Pizza
Low carb pizza oftewel koolhydraatarme pizza, niet lekker? Hoe kom je daar nou bij! Ik laat je door middel van deze blog graag het tegendeel laten proeven. Ik ben dus gek op pizza! Helaas, elk pondje gaat door het mondje en ik mag ook wel wat kilootjes kwijt. Ook heb ik diabetes en stijgt mijn suikerspiegel altijd de pan uit na het eten van pizza. Toch kan het me niet weerhouden hoor want ik ben er gek op! Ik had dus ook al eerder een lowcarb pizza met een bodem van bloemkool gemaakt, maar ik kreeg deze niet helemaal krokant. Het bleek ook helemaal niet zo mijn ding te zijn. Terwijl ik genoeg mensen ken die er helemaal weg van zijn. Persoonlijk vind ik de smaak van bloemkool toch wel overheersen. Om heel eerlijk te zijn vond ik het ook niet echt naar pizza smaken. Tijd om iets anders uit te proberen dus! Een koolhydraat arme pizza moet wel lekker blijven!
Zonder Kaas
Terwijl ik besloot dat ik zin in een koolhydraatarme pizza had, was ik op mijn nichtje van 2,5 jaar aan het passen die een koemelk allergie heeft . Ik moest er dus rekening mee houden dat er op haar koolhydraat arme pizza geen kaas. Ook mocht ze niet in aanraking mocht komen met andere koemelk ingrediënten. Zij mocht haar pizza versieren zonder kaas en ik had niet echt het idee dat ze de kaas nou miste. Op deze manier had zij een koemelk vrije pizza en ze vond het heerlijk. Ananas is koolhydraat arm als je het beperkt tot 1 stuk fruit per dag. Heb je al ander fruit gehad, dan kun je het het beste weglaten of vervangen door groenten die lager in koolhydraten zijn. Ananas hoort ook eigenlijk niet op een pizza volgens de Italianen, maar ik vind het zo lekker!
Wat heb je nodig?
250 gram kipgehakt
80 gram amandelmeel
1 fijngemalen ui (met de staafmixer krijg je dit goed fijn)
2 teentjes geperste knoflook
2 eetlepels Italiaanse kruiden
40 gram geraspte kaas
1 blikje tomatenpuree
paprika in dunne reepjes gesneden
champignons in plakjes gesneden
1 halve rode ui in reepjes gesneden
kleine stukjes ananas
1 blikje tonijn
kokosolie van de eerste pers (zonder toevoegingen)
Hoe maak je het?
1. Verwarm voordat je begint als eerste de oven voor op 225 graden en bekleed je bakblik met bakpapier.
2. Maak vervolgens de pizzabodem door de kipgehakt te mengen met de amandelmeel, de gemalen ui, het knoflook en de Italiaanse kruiden. Kneed het als een geheel.
3. Doe het kipmengel op het bakpapier en druk deze goed aan. Zo heb je de perfecte bodem. Maak vervolgens met een vork kleine gaatjes in je bodem zodat deze kan luchten en smeer het in met een beetje gesmolten kokosolie.
4. Doe de pizzabodem daarna in de oven voor ongeveer 25 minuutjes.
5. Laat de pizzabodem afkoelen voordat je deze gaat beleggen.
6. Smeer de pizzabodem die je zelf gebakken hebt vervolgens in met tomatenpuree (of koolhydraat arme tomatenketchup).
7. Versier daarna de pizza met de champignons, paprika, ananas, tonijn en rode ui.
8. Strooi als laatste de geraspte kaas over de pizza en strooi er daarna nog wat Italiaanse kruiden overheen.
9. Bak de pizza nog af totdat de groente gaar is, hoe lang dit moet hangt een beetje van je oven af. Voila! Je koolhydraat arme pizza is alweer klaar!
Tip: ben je niet zo gek op vis? Zonder de tonijn is de pizza ook heerlijk, of je kan het vervangen door vlees zoals salami of kip. Je kan eindeloos variëren met deze pizza en gewoon de groentes gebruiken die je zelf het lekkerste vind.
Eet smakelijk!
Ben jij net als ik ook zo gek op pizza? Ga je dan voor de normale versie of de koolhydraat arme pizza? Ik ben benieuwd wat jullie van mij eerste blog vonden, en hoor het dan ook graag. Tot volgende maand!
Anoniem zegt
Zaterdag gemaakt en het was heerlijk, volgende keer bak ik de pizzabodem iets langer op lagere temperatuur zodat die wat knapperiger wordt, zonder verbrande randen. Zelfs mijn puberzoons vonden het een prima alternatief voor een gewone pizza.
Bedankt voor het lekkere recept
Heleen Quantrill zegt
Fijn om te horen! Bedankt voor je feedback 🙂