Geitenkaas Omelet met Vijgenjam

Geitenkaas omelet met vijgenjam

Geitenkaas omelet met vijgenjamOnze vijg begint weer volop heerlijke, zoete vijgen af te geven. Elk jaar is het lang afwachten wanneer ze rijp zijn en daarna is het een race tegen de klok om regelmatig te oogsten voordat de wespen er hun tanden in zetten.

Verse vijgen zijn heerlijk om zo te eten, maar je kunt ze ook invriezen. De textuur wordt dan wel wat waterig, dus ik maak er daarna altijd jam van. Ik maak dan zogenaamde ‘vriezer-jam’ zodat ik minimaal zoet hoef te gebruiken. Kleine potjes van bijvoorbeeld babyvoeding zijn hier ideaal voor. Laat wat ruimte over zodat de jam iets uit kan zetten tijdens het vriezen en de kleine porties die je ontdooit zijn sneller op.

Geitenkaas Omelet met Vijgenjam

Een lekkere combi met vijg is geitenkaas. Van een kennis kreeg ik afgelopen weekend een doosje verse eitjes en ik heb er een heerlijke omelet met geitenkaas van gemaakt. Eenvoudiger kan het niet en als je het als ontbijt eet, heb je het idee dat je een soort chique voorgerecht eet omdat geitenkaas en vijg zo’n klassieke combinatie is 🙂

Lust je geen vijg? Probeer dan eens pruimenjam. Ook die is erg lekker in combinatie met geitenkaas!

Geitenkaas omelet met vijgenjam

Geitenkaas Omelet met Vijgenjam

Heleen Quantrill
Pittig en hartig, deze geitenkaas omelet met vijgenjam is een klassieker qua smaak. De vijgenjam is snel gemaakt en vries je handig in, in kleine porties!
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Frans
Porties 1

Ingrediënten
  

  • Voor de jam:
  • 15 vijgen grof gesneden
  • 125 ml water
  • 50 ml honing
  • Sap van een halve citroen
  • 1/2 tl vanille extract
  • Voor de omelet:
  • Boter of olijfolie
  • 2 eieren
  • 2 schijfjes zachte geitenkaas
  • Peper naar smaak

Instructies
 

  • Zo maak je de jam:
  • Doe alles in een pannetje en breng aan de kook.
  • Draai het vuur laag en laat 10 - 15 minuten pruttelen.
  • Haal van het vuur en laat 5 minuten afkoelen.
  • Doe de jam in een keukenmachine en pureer tot je een fijne consistentie hebt.
  • Verdeel de jam in kleine potjes om in te vriezen of doe het in een ruime pot en bewaar tot 2 weken in de koelkast.
  • Zo maak je de omelet:
  • Neem een koekenpan en smelt hierin wat boter of verhit wat olijfolie op een middelhoog vuur.
  • Kluts de eitjes en schenk in de pan.
  • Verkruimel de geitenkaas en strooi die over de eieren.
  • Keer de omelet om zodra de onderkant droog is. Laat de omelet niet bruin worden, dan is hij al aan het verbranden namelijk.
  • Laat de omelet aan de andere kant nog een minuut garen en leg hem daarna op een bord.
  • Bestrooi eventueel met wat zwarte peper en serveer met een lepel vijgenjam!

Notities

Met warm weer kan vijgenjam sneller gaan gisten. Om dit te voorkomen, kun je de pot achterin de koelkast zetten waar het koeler is. Maar invriezen in kleine porties is ook een oplossing.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

kokosmelk in een glas
Gezondheid Algemeen

Is Kokosmelk Gezond? Ontdek de Voordelen en Nadelen

Kokosmelk wordt steeds populairder in onze keukens. Het is romig, veelzijdig en heeft een unieke smaak. Maar is kokosmelk gezond? In dit artikel ontdek je de voordelen en nadelen van kokosmelk en hoe je het op een verantwoorde manier kunt gebruiken in je dieet. Wat is kokosmelk? Zoals je misschien

Lees verder »
gezonde frambozen
Gezondheid Algemeen

Zijn Frambozen Gezond? Ontdek de Gezondheidsvoordelen!

Zijn frambozen gezond? Ja, frambozen zijn gezond! Ze zitten boordevol vitamine C, foliumzuur en antioxidanten zoals ellagitannines. Daarnaast bevatten ze weinig calorieën en suiker, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een gezond dieet. Geniet van de vele gezondheidsvoordelen van frambozen!! Wat zijn frambozen? Frambozen zijn kleine, rode bessen die

Lees verder »