Onze vijgenboom geeft weer volop heerlijke, zoete vijgen. Elk jaar is het spannend afwachten tot ze rijp zijn, en daarna begint de race tegen de klok. Regelmatig oogsten is een must, anders winnen de wespen het van ons!
Verse vijgen zijn heerlijk om direct te eten, maar je kunt ze ook invriezen. De textuur verandert door het invriezen en wordt iets wateriger, dus ik gebruik ingevroren vijgen vaak om jam van te maken.
Zelf vijgenjam maken: ‘Vriezer-jam’
Een van mijn favoriete manieren om vijgen te bewaren is door ze om te toveren in ‘vriezer-jam’. Dit heeft als voordeel dat je weinig suiker hoeft te gebruiken. Kleine potjes, zoals van babyvoeding, zijn hier ideaal voor. Zorg ervoor dat je wat ruimte overlaat in de potjes, zodat de jam tijdens het vriezen kan uitzetten. De kleine porties zijn handig, omdat ze snel ontdooien en op zijn voor je het weet.
Geitenkaasomelet met vijgenjam
Een klassieke en heerlijke combinatie is vijg met geitenkaas. Afgelopen weekend kreeg ik van een kennis een doosje verse eitjes en maakte ik een simpele maar smaakvolle geitenkaasomelet met vijgenjam.
Dit gerecht is zo eenvoudig dat het bijna geen recept nodig heeft. Maar de smaak maakt dat je het idee hebt een luxe voorgerecht te eten, zelfs als je het als ontbijt maakt.
Is geitenkaas gezond? Lees mijn blog daarover!
Geen fan van vijg?
Als vijg niet jouw favoriet is, probeer dan pruimenjam. Pruimen combineren ook fantastisch met geitenkaas en zorgen voor een vergelijkbare zoet-frisse twist.
Ga aan de slag met deze eenvoudige ideeën en geniet van de klassieke smaken van vijg en geitenkaas!
Geitenkaas Omelet met Vijgenjam
Heleen QuantrillIngrediënten
- Voor de jam:
- 15 vijgen grof gesneden
- 125 ml water
- 50 ml honing
- Sap van een halve citroen
- 1/2 tl vanille extract
- Voor de omelet:
- Boter of olijfolie
- 2 eieren
- 2 schijfjes zachte geitenkaas
- Peper naar smaak
Instructies
- Zo maak je de jam:
- Doe alles in een pannetje en breng aan de kook.
- Draai het vuur laag en laat 10 - 15 minuten pruttelen.
- Haal van het vuur en laat 5 minuten afkoelen.
- Doe de jam in een keukenmachine en pureer tot je een fijne consistentie hebt.
- Verdeel de jam in kleine potjes om in te vriezen of doe het in een ruime pot en bewaar tot 2 weken in de koelkast.
- Zo maak je de omelet:
- Neem een koekenpan en smelt hierin wat boter of verhit wat olijfolie op een middelhoog vuur.
- Kluts de eitjes en schenk in de pan.
- Verkruimel de geitenkaas en strooi die over de eieren.
- Keer de omelet om zodra de onderkant droog is. Laat de omelet niet bruin worden, dan is hij al aan het verbranden namelijk.
- Laat de omelet aan de andere kant nog een minuut garen en leg hem daarna op een bord.
- Bestrooi eventueel met wat zwarte peper en serveer met een lepel vijgenjam!