Onze vijg begint weer volop heerlijke, zoete vijgen af te geven. Elk jaar is het lang afwachten wanneer ze rijp zijn en daarna is het een race tegen de klok om regelmatig te oogsten voordat de wespen er hun tanden in zetten.
Verse vijgen zijn heerlijk om zo te eten, maar je kunt ze ook invriezen. De textuur wordt dan wel wat waterig, dus ik maak er daarna altijd jam van. Ik maak dan zogenaamde ‘vriezer-jam’ zodat ik minimaal zoet hoef te gebruiken. Kleine potjes van bijvoorbeeld babyvoeding zijn hier ideaal voor. Laat wat ruimte over zodat de jam iets uit kan zetten tijdens het vriezen en de kleine porties die je ontdooit zijn sneller op.
Geitenkaas Omelet met Vijgenjam
Een lekkere combi met vijg is geitenkaas. Van een kennis kreeg ik afgelopen weekend een doosje verse eitjes en ik heb er een heerlijke omelet met geitenkaas van gemaakt. Eenvoudiger kan het niet en als je het als ontbijt eet, heb je het idee dat je een soort chique voorgerecht eet omdat geitenkaas en vijg zo’n klassieke combinatie is 🙂
Lust je geen vijg? Probeer dan eens pruimenjam. Ook die is erg lekker in combinatie met geitenkaas!
Geitenkaas Omelet met Vijgenjam
Heleen QuantrillIngrediënten
- Voor de jam:
- 15 vijgen grof gesneden
- 125 ml water
- 50 ml honing
- Sap van een halve citroen
- 1/2 tl vanille extract
- Voor de omelet:
- Boter of olijfolie
- 2 eieren
- 2 schijfjes zachte geitenkaas
- Peper naar smaak
Instructies
- Zo maak je de jam:
- Doe alles in een pannetje en breng aan de kook.
- Draai het vuur laag en laat 10 - 15 minuten pruttelen.
- Haal van het vuur en laat 5 minuten afkoelen.
- Doe de jam in een keukenmachine en pureer tot je een fijne consistentie hebt.
- Verdeel de jam in kleine potjes om in te vriezen of doe het in een ruime pot en bewaar tot 2 weken in de koelkast.
- Zo maak je de omelet:
- Neem een koekenpan en smelt hierin wat boter of verhit wat olijfolie op een middelhoog vuur.
- Kluts de eitjes en schenk in de pan.
- Verkruimel de geitenkaas en strooi die over de eieren.
- Keer de omelet om zodra de onderkant droog is. Laat de omelet niet bruin worden, dan is hij al aan het verbranden namelijk.
- Laat de omelet aan de andere kant nog een minuut garen en leg hem daarna op een bord.
- Bestrooi eventueel met wat zwarte peper en serveer met een lepel vijgenjam!