Geklaarde boter/ Ghee

In mijn receptenboek verwijs ik nog wel eens naar geklaarde boter. Dit is boter waar de eiwitten uit zijn verwijderd zodat het pure botervet overblijft. Veel mensen die geen boter kunnen verdragen, verdragen in werkelijkheid de eiwitten van de boter niet. Geklaarde boter zou dus goed of neutraal moeten bevallen. Maar hoe maak je dit? Kopen kan ook, het is dezelfde prijs als goede grasboter per half pond.  Maar! Dan weet je natuurlijk niet wat voor boter gebruikt is. En ik blijf maar hameren op grasboter, dus ja, dan kun je het beter zelf maken. Dus bij deze een ‘how to’.

Begin met een pakje boter smelten op heel laag vuur.

Dit duurt even. Je moet wachten totdat er een wittig schuim op de boter gaat drijven. Dit kun je even zo laten totdat dit schuim iets steviger wordt. Dit schep je er af.

Zo ziet het er uit:

Wat overblijft is een heldere, vette substantie. Als dit opstijft is het zo hard/ zacht als boter en heeft een iets zure smaak. Zelf gebruik ik geklaarde boter veel in indiaas eten omdat dit voor mij die typisch Indiase botersmaak geeft.

Klaar!

Met dank aan mijn moeders armen 😉

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

darmgezondheid
Gezondheid Algemeen

De rol van darmgezondheid in je energie en humeur

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat onze darmen een veel grotere rol spelen in onze gezondheid dan we dachten. Niet alleen voor de spijsvertering, maar ook voor hoe energiek we ons voelen en zelfs hoe we ons mentaal voelen. Je darmen worden niet voor niets ook wel je

Lees verder »
carpaccio op een bord
Gezond eten

Is carpaccio gezond? Alles over deze populaire klassieker

Carpaccio is een van de meest geliefde voorgerechten in Nederland. Dun gesneden rundvlees, vaak geserveerd met Parmezaanse kaas, pijnboompitten, rucola en truffelmayonaise, het klinkt heerlijk, maar is het ook gezond? In dit uitgebreid artikel lees je alles over de voedingswaarde, gezondheidsvoordelen en aandachtspunten van carpaccio. Wat is carpaccio precies? Carpaccio

Lees verder »
Duurzaam en gezond koken
Gezond eten

Duurzaam en gezond koken met professionele horeca-apparatuur

Gezond eten begint bij de juiste ingrediënten, maar ook de manier waarop je kookt speelt een grote rol. Of je nu thuis graag experimenteert met nieuwe recepten of in een professionele keuken werkt: goede apparatuur maakt het verschil. Steeds meer mensen ontdekken dat koken met kwalitatieve horeca-apparatuur niet alleen sneller

Lees verder »