Gelatine – Een vergeten Superfood voor Darmen & Huid

Geondheidsvoordelen van Gelatine
Gelatine

Gelatine is één van mijn dagelijkse toevoegingen in mijn voedingspatroon waar ik veel profijt van heb. De gezondheidsvoordelen van gelatine zijn heel divers en het is niet moeilijk om het elke dag of in ieder geval heel regelmatig te nuttigen.

Wat is Gelatine?

Gelatine bestaat grotendeels uit de aminozuren glycine en proline, waar veel mensen niet genoeg van binnen krijgen. Deze aminozuren vind je voornamelijk in de botten en organen van dieren en die worden lang niet meer zoveel geconsumeerd als vroeger. Deze aminozuren zijn niet alleen belangrijk voor een mooie huid en haar- en nagelgroei, maar helpen ook bij het reguleren van de slaap  en bij het ondersteunen van een optimaal geheugen.

Gezondheidsvoordelen van Gelatine

  1. Voorkomt lekkende darm syndroom. Net als collageen is gelatine goed bij het voorkomen van schade aan de darmen en het verbeteren van de darmwand. Dit voorkomt een te grote doorlaatbaarheid van de darmwand, oftewel Lekkende darm Syndroom. Je moet je voorstellen dat je darmwand de eerste verdedigingslinie is in je lichaam, aangezien het deeltjes van je eten, bacteriën en schimmels binnenin het verteringsstelsel waar ze horen en niet daarbuiten in de bloedsomloop waar ze ontstekingen kunnen veroorzaken. (bron)
  2. Helpt bij opgeblazen gevoel. Omdat gelatine zich bindt aan water en vocht, helpt het wanneer je vocht vasthoudt en een opgeblazen gevoel hebt. Tegelijkertijd helpt het ook bij de stoelgang. Het voert het allemaal wat makkelijker af.
  3. Pijn in gewrichten. Onderzoek laat zien dat mensen met osteoarthritis, gewrichtspijn, botgerelateerde problemen als osteoporose en stijfheid en pijn gerelateerd aan sporten of ongelukken allemaal kunnen profiteren van extra gelatine. In klinische onderzoeken ervaren mensen die ongeveer 2 gram per dag innamen, minder ontstekingen, minder pijn in gewrichten of spieren, een beter herstel en zelfs verbeterde athletische prestaties vergeleken met de mensen die een placebo kregen. (Bron)

Collageen vs Gelatine – Wat is het verschil?

Gelatine is een vorm van gehydrolyseerd collageen, wat betekent dat het een onderdeel is van collageen. Collageen is het meest voorkomende eiwit in het dierenrijk en een belangrijk onderdeel van het menselijk bindweefsel. Maar liefst een kwart van ons lichaam bestaat uit collageen.

Collageen is een belangrijke speler bij het onderhouden van een gezonde huid, spieren, pezen, gewrichten, botten en andere onderdelen. Dus wanneer we er niet genoeg van produceren, is het geen wonder dat onze gezondheid hier onder lijdt. In het lichaam ondergaat collageen een aantal stappen om zijn lange eiwitketens terug te brengen naar goed opneembare aminozuren, welke vervolgens opgenomen worden daar waar collageen nodig is.

Collageen en gelatine hebben soortgelijke gezondheidsvoordelen omdat ze dezelfde aminozuren bevatten, maar hun toepassing is verschillend. Sommige mensen verdragen gelatine beter. Door collageen te koken, isoleer je de gelatine en gelatine lost alleen maar op in heet water. Je krijgt dan de welbekende gel-achtige substantie. Met collageen heb je dat niet. Dit betekent dat gelatine meer praktische toepassingen heeft in de keuken om bijvoorbeeld pudding te maken of als verdikkingsmiddel.

Waar moet je op letten bij aanschaf?

De ene gelatine is de andere niet. Aangezien het een dierlijk product is, moet je jezelf ervan verzekeren dat de dieren gezond waren en goed voedsel kregen. Veel goedkope gelatine en de gelatine die in snoepjes wordt gebruikt, is vaak van varkens en net zo vaak zeker niet biologisch. Laat die links liggen.

Door zelf bouillon te trekken van de botten van gezonde runderen of kippen, heb je al een ontzettend gezonde bron van gelatine. Verwerk dit in je sauzen, maak er groentesoep van of drink het zo. Erg gezond!

Aanvullen door middel van gelatinepoeder is een andere, gemakkelijke manier. Een tijd heb ik gelatinepoeder van Great Lakes uit Amerika besteld via iHerb, maar sinds de douane hier meer en meer op let en ik steeds vaker met douanekosten kwam te zitten, was dit niet meer interessant. Toch staat dit merk hoog aangeschreven omdat het gemaakt wordt van grasgevoerde runderen. Gelukkig is het nu ook volop in Nederland te verkrijgen. Klik hier voor een leverancier. 

Als je in de winkel staat en je wilt gelatine kopen, probeer dan altijd te achterhalen of het bedrijf de gezondheid en leefomstandigheden van de dieren kan garanderen. Op basis hiervan kun je inschatten of het een hoogwaardig product is. En zoals altijd: Geen informatie te vinden = met argwaan behandelen! 😉

Klik hier voor een paar lekkere recepten met gelatine!

25 reacties

  1. Om Collageen te stimuleren heb je koper nodig. Zonder dat werkt het niet..

    Voedingsmiddelen die rijk zijn aan koper: Lever • Nier Oesters Schelpdieren. Shiitake-paddenstoelen. Sesamzaad Veelvoorkomende oorzaken van een kopertekort: • . Te weinig koper in de bodem Gastric bypass-operatie. Te veel ascorbinezuur innemen. Te veel zink innemen. Te veel consumeren suiker Alcohol consumeren. Te veel vezels consumeren (functionele vezels toegevoegd)

  2. Marjolet schreef:

    Goedenavond,

    Hoe weet ik nu dat het gezonde dieren zijn bij gelatine poeder, zoals BSE ?

    Mvg.

  3. Ik woon in brazilie. Een pakje gelatine van 30 gram kost 0.40 eurocent. Je hebt het in verschillende vruchtensmaken. Het is heel makkelijk te bereiden..water aan de kook, gelatine erin, roeren, koud water erbij en de ijskast in. Na 3 uur is het stijf. Het is verrukkelijk. Ik eet een halve liter per dag. Nauwelijks calorien, vnl water, je blijft er slank bij

  4. Zieke en ongezonde dieren worden niet geslacht maar bij een daarvoor geregistreerd bedrijf totaal verbrand! Dus zieke dieren komen niet in de menselijke voedselketen terecht. Er is altijd een keurmeester bij slagerijen. Dus heb ik dat misverstand hiermee uit de wereld geholpen.

  5. Beste Heleen,
    Wat is een goede hoeveelheid om dagelijks in te nemen?
    Wij hebben de oranje versie van Green Lakes en ik wil het graag gebruiken als aanvulling i.v.m. darmklachten en reumatische aandoening en artrose.
    Ik hoop je te lezen

  6. Annemarie schreef:

    Hallo Heleen,

    Maar in feite kan je dit toch ook zelf maken door zelf bouillon te trekken? Ik doe dat regelmatig van biologische kippenbouten en dan houd ik een soort gelatine over. Of denk je dat dat niet echt een aanrader is?

    1. Klopt helemaal. Maar gelatine kun je weer toevoegen aan bijvoorbeeld desserts en in koffie, dus het heeft een bredere toepassing.

  7. Hallo Heleen,

    Weet jij misschien welke gelatine van great lakes het beste oplost in heet water de rode of de groene bus ?

    gr.Henry

    1. Hallo Henry,

      Tot nu toe heb ik alleen de rode gebruikt en die lost prima op in heet water, dus mijn gok is dat het de rode is 🙂

      Groetjes
      Heleen

      1. karlein kemps schreef:

        ik heb de oranje bus ,moet het altijd in iets heets om werkzaam te zijn of is dat niet nodig ?

      2. karlein kemps schreef:

        ik heb de oranje bus ,moet het altijd in iets heets om werkzaam te zijn of is dat niet nodig ? mijn moeder maakte vroeger elke zaterdag soep met een mergpijp die de hele dag stond te trekken…leuk te horen dat dat dus erg gezond was 🙂

  8. Wat is het verschil met de kabeljauw hydrosylaat. Kun je beide ook combineren. Welke is beter te verdragen bij gevoelige darmen?

    1. Het verschil zit ‘m in de bron. Deze gelatine in dit artikel is van grasgevoerde runderen en kun je ook gebruiken om mee te koken. De kabeljauw hydrolysaat is beter te gebruiken in een smoothie bijvoorbeeld (mijn persoonlijke ervaring).

      Ik kan zo niet inschatten hoe gevoelig je darmen zijn uiteraard, maar gelatine werkt helend op de darmwand, dus het zou in het algemeen niet irriterend moeten zijn. In dat geval is het dus net wat je voorkeur heeft.

      Groeten
      Heleen

  9. Jitske schreef:

    Ik roer ’s ochtends altijd een eetlepel door m’n havermout en je merkt en proeft er niks van!

    Ik heb nu de oranje verpakking maar aangezien die bijna op is moet ik nieuwe bestellen. Nu zit ik echter te twijfelen of ik weer de oranje of dit keer de groene zal nemen. Ik heb gelezen dat de groene meer verkocht wordt als ‘supplement’ maar is het niet zo dat een hydrolisaat verhit is en dat de aminozuren daardoor minder goed van werking worden?

    Groetjes van Jitske

  10. Hoi, duidelijk verhaal.

    Maar wat je kan doen met gelatine lees ik hier niet.

    Heb je tips?

    Natas

  11. Carola schreef:

    Hoi,

    Ik heb dze pot in de kast staan;) had het nodig voor een taart. Nu staat het er maar en word niet gebruikt. Hoe kan ik het innemen en er de voordelen van hebben?

  12. Wat een mooi setje maatlepeltjes. Waar heb je die vandaan?

  13. Bodine schreef:

    Mijn moeder zei…

    Hoi Heleen.
    Dit artikel druist in tegen dat wat mijn moedee altijd zei.
    Zij zei: Gelatine moet je niet eten, dat zit vol hormonen van de dieren en daar worden wij niet beter van.
    Hoe kijk jij daar dan tegen aan?
    Ik vind het heerlijk om je blogs te lezen! Ik ben pas net begonnen met letten op wat ik eet, maar dit is geen gemakkelijke klus met al die tegenstrijdigheden..
    Gr. Bodine

    1. Hoi Bodine,

      Ik ben bang dat je moeder dat waarschijnlijk gebaseerd heeft op informatie die niet correct is. Sterker, gelatine helpt bij het reguleren van onze eigen hormonen en wordt al eeuwen dmv bouillon van botten ingezet bij ziekte (denk aan de ‘Joodse penicilline’ oftewel kippensoep getrokken van een kippenkarkas).

      Evengoed begrijp ik je terughoudendheid, dus raad ik je aan om hier verder over te lezen bij anderen om zo je eigen mening verder te kunnen vormen.

      Ik blijf er in ieder geval bij dat gelatine bijzonder goed is voor de mens. Het enige kritiekpunt dat ik heb, is dat je er voor moet zorgen dat je goeie kwaliteit gelatine hebt. Zieke en ongezonde dieren leveren zieke en ongezonde producten uiteraard.

      Groetjes!
      Heleen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

kokosmelk in een glas
Gezondheid Algemeen

Is Kokosmelk Gezond? Ontdek de Voordelen en Nadelen

Kokosmelk wordt steeds populairder in onze keukens. Het is romig, veelzijdig en heeft een unieke smaak. Maar is kokosmelk gezond? In dit artikel ontdek je de voordelen en nadelen van kokosmelk en hoe je het op een verantwoorde manier kunt gebruiken in je dieet. Wat is kokosmelk? Zoals je misschien

Lees verder »
gezonde frambozen
Gezondheid Algemeen

Zijn Frambozen Gezond? Ontdek de Gezondheidsvoordelen!

Zijn frambozen gezond? Ja, frambozen zijn gezond! Ze zitten boordevol vitamine C, foliumzuur en antioxidanten zoals ellagitannines. Daarnaast bevatten ze weinig calorieën en suiker, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een gezond dieet. Geniet van de vele gezondheidsvoordelen van frambozen!! Wat zijn frambozen? Frambozen zijn kleine, rode bessen die

Lees verder »