Dit eenvoudige recept vond ik in het oude kookboek van mijn moeder: Het Volkomen Kookboek. Inmiddels is dit kookboek al meer dan 35 jaar oud, maar de recepten zijn erg goed. De verhoudingen kloppen, de methode om ze te maken is goed te begrijpen en er zitten aardig wat eenvoudige recepten tussen die je binnen een kwartier op tafel kan zetten.
Hoewel ik koken en bakken erg leuk vind, heb ik er niet altijd uitgebreid de tijd voor. Plus, met twee (bijna) pre-pubers in huis, worden lif-lafjes niet altijd even gewaardeerd 😉 Gewoon herkenbare kost zonder al te ingewikkelde smaken heeft de voorkeur. Ik vind het prima. Ze eten gezond en een ruime variatie aan groenten en eiwitten en schuwen de gezonde vetten niet. Maar soms kunnen dingen een sleur worden. Ontbijt bijvoorbeeld. Meestal is het een soort pap die ik, al dan niet de avond ervoor, klaarmaak. Lekker makkelijk op de drukke ochtenden dat ze naar school moeten en met fruit, noten en zaden en boter of kokosolie hebben ze al gauw de buik lekker vol om er weer tegenaan te kunnen.
Maar mijn dochter begon laatst te klagen dat dat zo saai was. Tsja, ergens snap ik dat wel. Dus gingen we op zoek naar lekkere, snelle en gezonde ontbijtideeën. Criterium was ook dat we buiten de ontbijtbox dachten en recepten die misschien typisch als lunch gegeten worden ook mee mochten tellen.
Gevulde Omelet met salade als Ontbijt
Zo kwamen we op een gevulde omelet uit. Marjanne is niet heel erg gek op eieren, maar met wat kunst- en vliegwerk kan ze het soms toch waarderen. Het helpt ook als ik haar de regie geef over wat er met de eieren gaat gebeuren. Sla lust ze altijd wel, dus een ontbijt met sla is helemaal geen gek idee!
Conclusie: kinderlijk eenvoudig om te maken, snel klaar en lekker gezond!
Gevulde Omelet en Rauwkost
Ingrediënten
- 2 eieren
- Zout en peper
- 2 el verse kruiden als basilicum bieslook of peterselie, fijn gehakt en verdeeld
- 50 gram zachte geitenroomkaas of een andere zachte kaas naar voorkeur
- 2 el volle yoghurt
- Boter om in te bakken
- Een flinke handvol salade
Instructies
- Smelt de boter in een koekenpan op middelmatig vuur.
- Kluts ondertussen de eieren met zout, peper en 1 el kruiden door elkaar.
- Schenk het eimengsel in de pan en draai de pan zachtjes rond om het te verdelen.
- Laat de omelet 1 minuut zachtjes bakken.
- Draai hem voorzichtig om en laat hem nog een halve minuut garen.
- Draai het vuur nu uit en roer de geitenroomkaas los met de yoghurt.
- Breng de roomkaas op smaak met de verse kruiden.
- Leg de omelet op een bord en smeer de roomkaas er overheen.
- Rol de omelet op en snijd hem in stukjes.
- Verdeel de salade over een ander bord en leg hier de stukjes gevulde omelet op.
- Serveer direct!
Lot zegt
Mijn dochter at als puber slecht in de ochtend. Het is alweer 25 jaar geleden en toen was het nog niet zo gewoon om “anders” te eten dan de hollandse pot.
Maar ik had eens een grote pan erwtensoep gekookt en toen wilde ze plotseling dat als ontbijt! Ze moest in de winter op de brommer half uur rijden en eigenlijk was dit de oplossing, ze ging warm gevuld de deur uit. Maanden afwisselend erwten- en bruine bonensoep gemaakt.
Heleen Quantrill zegt
🙂 Da’s inderdaad een prima oplossing!