Al eeuwenlang wordt groene thee gedronken vanwege de heerlijke smaak en de vele gezondheidsvoordelen er van. In dit artikel wil ik daar wat dieper op in gaan en je aansporen om de dag voortaan te beginnen met een kopje groene thee als je dat nog niet doet 🙂
Geschiedenis
Groene thee wordt al 5000 jaar bereid en gedronken in met name China en Japan. De blaadjes worden geplukt van de Camellia Sinensis struik en werden in eerste instantie gebruikt als medicijn. Pas later werd het ook meer en meer in sociale omstandigheden gedronken. Nu drinkt pakweg tweederde van de wereldbevolking geregeld thee. Daarvan is zwarte thee het populairst, ongeveer 78%, groene thee is goed voor 20% en de laatste 2% is voor Oolong thee. Let wel: kruidenthee is officieel geen thee! Thee is alleen thee als het dus daadwerkelijk van theeplanten komt. 🙂
Stoom of Fermenteren
Groene thee is ongefermenteerd. De blaadjes worden met stoom behandeld en behouden zo hun mooie groene kleur en bijzondere smaak. Dit proces zorgt er ook voor dat belangrijke stoffen als polyfenolen (daarover straks meer) beschermd blijven tegen oxidatie. Bij zwarte thee worden de blaadjes wel gefermenteerd waardoor theaflavinen ontstaan. Oolong thee is licht gefermenteerd. Alledrie de theesoorten hebben dus interessant en goeie gezondheidsvoordelen, maar die van groene thee steekt daar met kop en schouders bovenuit!
Groene thee Catechines
Gedroogde groene thee bevat ongeveer 30 – 40% polyfenolen waarvan het merendeel (ruim 80%) uit catechines bestaat. De bekendste daarvan is EGCG. Daar heb ik eerder over geschreven. De gezondheidsvoordelen van EGCG zijn heel breed:
- Zeer Krachtige Antioxidant! Onze levensstijl is zeer toxisch en produceert veel vrije radicalen. Deze zijn verantwoordelijk voor veel verschillende gezondheidsproblemen in ons lichaam. Antioxidanten vangen die en maken ze onschadelijk (even heel kort door de bocht!).
- Chelatie van (zware) metalen. Chelatie is een vorm van chemische binding. Wanneer je zware metalen in je lichaam hebt, bijvoorbeeld van roken, helpt EGCG om deze te binden en op een veilige manier af te voeren.
- Bevordert afbraak en afvoer van gifstoffen.
- Ontstekingsremmend.
- Verbetert glucose- en vetstofwisseling – handig bij afvallen!
- Het bevordert een gezonde darmflora.
- Het remt het ontstaan en de progressie van kanker.
- En nog veel meer andere voordelen! (Bron)
Groene thee en Kanker
Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van groene thee catechines bij de preventie en behandeling van kanker. En daaruit blijkt dat de catechines uit groene thee en dan met name EGCG zeker helpen om de kans op verschillende soorten kanker te verlagen, de ziekteprogressie te remmen, genezing helpt bevorderen en terugval helpt tegengaan. (Bron, Bron) Het bijzondere aan groene thee catechines is dat ze alleen de kankercellen opruimen. Gezonde cellen laten ze met rust.
Heb jij te maken met kanker of ken je iemand die kanker heeft en er graag alles aan wil doen om dat gevecht te winnen? Bekijk dan het voedingsprogramma van Voeding tegen Kanker eens. Dit programma is er op gericht om je immuunsysteem zodanig te versterken dat je jezelf de beste kans geeft. Rijk aan antioxidanten zoals die in groene thee en kleurrijke groenten. Echt de moeite waard om eens te bekijken!
Begin je dag goed!
Het is voor mij inmiddels een dagelijks ritueel: mijn kopje groene thee in de ochtend. Het begon jaren terug naar aanleiding van een boek van Gert Schuitemaker. Daarin beschreef hij hoe gezond het is om de dag met een kopje groene thee te beginnen. Ik weet niet waarom, maar toen is er bij mij een knopje omgegaan en sindsdien is het een vast onderdeel van de ochtend.
Ik gebruik hiervoor een mooi porseleinen kopje en losse groene thee die ik bij de reformwinkel haal. Ik kook vers water en laat het even afkoelen. Idealiter moet het water rond de 80 graden zijn voordat je het over de blaadjes schenkt. Ik gebruik een theezeef en laat die ongeveer 2 minuten in het water zitten. Daarna ga ik zitten en geniet ik van heerlijke thee! Ik heb niet heel veel rituelen in mijn leven, maar deze mis ik toch wel als ik om wat voor reden dan ook de dag op een andere manier moet beginnen 🙂
Theedrinken bij kanker
Als je kanker hebt is het drinken van groene thee op meerdere tijden aan te raden. Zet een verse pot groene thee zoals hieronder beschreven is en drink 6 kopjes per dag.Â
De goede werking is echter na 2 uur verdwenen en dan is het beter om een nieuwe pot te zetten. De groene thee bevat een bioactieve stof EGCG. Vooral vrouwen met een hormoongerelateerde kanker hebben hier voordeel van. Ook mannen met prostaatkanker hebben voordeel bij het drinken van groene thee.Om zoveel mogelijk bioactieve stoffen vrij te maken uit de thee is 10 minuten trekken aan te raden. In de ayurveda holistische geneeskunde wordt zelfs aanbevolen om de getrokken theebladeren op te eten om nog meer werking te krijgen.
Wim van der Meer – Voeding tegen Kanker
Wie van jullie is nog meer een groene thee liefhebber? Welke variant drink jij graag?
Joke zegt
Ik ga Gyokuro (Japanse groene) thee proberen. Bijna 20 euro per 100 gram. Moet de beste groene thee zijn.
Nanda zegt
Ik drink graag gunpowder, een variant groene thee. Heerlijk! Soms Matcha, wanneer ik zin heb in echt luxe thee.
Heleen Quantrill zegt
Matcha is ook erg lekker, die bittere smaak vind ik heel plezierig. Maar ik koop t niet heel vaak want als je een goeie wil, is het best prijzig. 🙂
Renée zegt
Hi, ik drink de losse groene thee van het merk Piramide. En wat stukjes verse gember erbij. En soms een lepeltje honing als de thee is afgekoeld naar niet te heet om te drinken. Lekker!
Heleen Quantrill zegt
Lekker inderdaad! Dankjewel voor de tip!
Anne zegt
Ik kreeg van het drinken van groene thee, een lichte hoofdpijn, daarom ben ik gestopt, en hoofdpijn over.
Heleen Quantrill zegt
Tjonge, dat kan dus ook! Bedankt voor het delen 🙂