Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid wijn: een half glas per kind, per dag.
Anoniem
Even rondneuzen op het internet en je vindt genoeg grapjes over het drinken van wijn en de manier waarop wij met het ouderschap omgaan. Ik lag er altijd smakelijk om, stuur ze door naar mijn vriendinnen (inderdaad, meerdere dus), die lachen er ook smakelijk om en maken dan een opmerking als: ‘Binnenkort dan maar een wijntje doen?’ Overigens denk ik dat de moeder die bovenstaand citaat zei, het over het zelf drinken van wijn had. Niet het toedienen van wijn aan haar kinderen… hoop ik…
Oké, oké, genoeg gelachen. Feit blijft dat wijn een enorm populaire drank is en al eeuwenlang genoten wordt in heel veel verschillende culturen. Wijn is ook een onderdeel van het dagelijks leven in gemeenschappen waar de mensen erg oud worden. De gezondheidsvoordelen van wijn zijn dan ook breed onderzocht in de wetenschap en inmiddels is het algemeen aanvaard dat dagelijks een kleine hoeveelheid rode wijn drinken erg gezond is.
Welke gezondheidsvoordelen van wijn zijn er ook alweer?
Voor sommigen is het genoeg te weten dat het drinken van een glas wijn een heerlijke manier is om aan het eind van de dag te ontspannen en de avond of het weekend in te luiden.
Maar als je geïnteresseerd bent in het hoe en waarom van de gezondheidsvoordelen van wijn, dan moet je hier even verder lezen.
Goed voor het Hart
Dit is het meest genoemde voordeel van wijn. Een matige consumptie van wijn zou bijdragen aan minder kans op hart- en vaatziekten. Polyfenolen – antioxidanten in wijn – zouden hier het meest aan bijdragen. (1)
Tip: Biologische wijnen bevatten meer polyfenolen dan reguliere wijn! (2)
Een langer Leven
Diezelfde antioxidanten helpen ook om schade van vrije radicalen tegen te gaan en dat kan helpen je levensduur te verlengen. Lees hier meer daarover.
Betere Mentale Gezondheid
Op z’n tijd een glas wijn drinken schijnt ook goed te zijn voor de mentale gezondheid. Overmatig alcoholgebruik lijkt depressie juist in de hand te werken. (2)
Meer diversiteit in darmbacteriën
Een recent onderzoek ontdekte een link tussen matige consumptie van rode wijn en een grotere diversiteit aan darmbacteriën vergeleken met niet-drinkers. (3) Een bredere diversiteit aan darmbacteriën wordt geassocieerd met een betere weerstand.
Opmerking: In al deze onderzoeken gaat het dus om een matige consumptie (1-2 glazen per dag) rode wijn. Meer drinken en/ of andere soorten alcohol drinken heeft geen of een negatief gezondheidseffect.
Nadelen van Wijn drinken
In een perfecte wereld zouden we perfecte wijn drinken. Zonder onnodige toevoegingen die de gezondheidsvoordelen van wijn mogelijk tegenwerken of ons zelfs beroerder kunnen laten voelen dan zou moeten. Helaas leven we niet in een perfecte wereld. Daarom is het goed om je te verdiepen in rode wijn van goeie kwaliteit.
Om even een voorbeeld te noemen: Glyfosaat, ook wel bekend als het bestrijdingsmiddel Round-Up wordt in de VS nog volop gebruikt hoewel het in Europa flink aan banden is gelegd. Zo kan het dus voorkomen dat wijn uit de VS glyfosaat bevat, ook de biologische, omdat het in het grondwater zit. (4)
Additieven in Wijn
Verder is het zo dat wijnproducenten niet verplicht zijn om te vermelden welke toevoegingen er in hun wijn zitten. (5) Allergenen moeten wel vermeld worden. Sulfiet is daar een voorbeeld van. Dit zit in bijna alle wijn omdat het de wijn fris en vrij van schimmel houdt. Als je hoofdpijn of blosjes krijgt van wijn, zou dat nog wel eens door die sulfiet kunnen komen. Een overzicht van toegestane additieven in wijn vind je hier.
Additieven in Biologische wijn?
Sinds 2010 bestaat er een Europese wetgeving voor de productie van biowijn, daarvoor was er alleen een wet voor de teelt van druiven.
- De wetgeving voor biowijn is strenger op het gehalte zwaveldioxide (dat zich omzet in sulfieten) dan de gangbare wet:
- rode wijn mag maximaal 100 mg/l bevatten (vs. 150 mg/l voor gangbare wijn);
- droge witte en rosé wijn mogen maximaal 150 mg/l bevatten (vs. 200 mg/l voor de gangbare variant).
- Deze additieven zijn niet toegelaten in biowijn:
- bind- en ontzuringsmiddelen, gelatine en enzymen;
- enzymen geproduceerd door ggo’s voor het klaren van de wijn. (6)
Biologische wijn van Villa Fattoria, de betere optie
Wijn drinken is een plezierige ervaring en is tot op zekere hoogte dus ook heel gezond! Door te kiezen voor biologische wijn vermijd je onnodige toevoegingen, GMO’s en bestrijdingsmiddelen. Over het algemeen vind ik biologische rode wijn soepeler en zachter van smaak. Ook heb ik geen last van die vage hoofdpijn die je wel eens hebt na het drinken van een glas Chateau Migraine…
Het enige nadeel van biologische wijn is mogelijk het prijskaartje. Een fles goeie biologische Barolo of Primitivo bij Villa Fattoria is duurder dan de reguliere versie uit de supermarkt, maar omdat we ons niet klem drinken, maar wijn drinken voor ons plezier en gezondheid is het het extra geld meer dan waard!
Conclusie
De conclusies van de studies die gedaan worden naar de gezondheidsvoordelen van wijn zijn nog altijd niet 100% hard te maken. Dus als je geen wijn drinkt op dit moment, is er geen reden om nou ineens wel daarmee te beginnen. Maar als je, zoals ik, oprecht geniet van een goed glas (biologische) rode wijn op z’n tijd, dan zijn er wel degelijk hele mooie gezondheidsvoordelen!
Dus zoals immer: geniet, maar drink met mate!
[…] tijd een barbecue is helemaal niet kwalijk als je maar de juiste stappen neemt. Net als koffie en wijn waar je met mate prima van kunt genieten, is een goeie barbecue op z’n tijd helemaal niet […]