Je kan er eigenlijk niet meer omheen: Anti-aanbakpakken en -bakblikken die het leven van elke keukenprins en -prinses een stuk eenvoudiger moeten maken. In ieder geval met het schoonmaken! Maar dit gemak komt met een aantal zeer dubieuze eigenschappen die mij hebben overtuigd om anti-aanbak niet meer in huis te halen en te kiezen voor andere materialen.
Teflon is de laag die aangebracht wordt op pannen en bakblikken. Het is de merknaam van de chemische verbinding polytetrafluoretheen (PTFE) en is ontdekt in 1938 en op de markt gebracht door de firma DuPont. In 1949 werd teflon voor het eerst commercieel gebruikt. (Bron). En dat chemische laagje is ook precies waar het mis gaat.
Inmiddels zou DuPont de hoeveelheid chemicaliën in Teflon met 95% teruggebracht moeten hebben, ik kan daar niks over terugvinden. Wel dat er een schikking is getroffen met de Amerikaanse overheid…
Het vervelende van teflon is dat het gelinkt wordt met tumoren, geboorteafwijkingen, leverbeschadigingen, hormonale disbalans en andere gezondheidsproblemen. Het kan zo diep doordringen in het menselijk lichaam dat PTFE bij 100% van de onderzochte navelstreng bloed samples gevonden wordt. (Bron)
Maar, laten we teruggaan naar de pannen. De nieuwste generatie anti-aanbakpannen zijn al stukken beter dan die van een aantal decennia geleden. Het grootste risico van anti-aanbakpannen is het schilferen. Die zwarte puntjes op je omelet zijn mogelijk geen zwarte peper… En die zijn kankerverwekkend. Dus als er een verdeling is onder de teflon pannen, dan zijn de beschadigde teflonpannen nog gevaarlijker voor de gezondheid en moeten die direct weggegooid en vervangen worden. Vergeet giftige dampen, op die manier EET je PTFE met alle gevolgen van dien.
En ja, die dampen. Die komen vrij als je de pan verhit, maar worden pas giftig bij een temperatuur van 260 graden Celsius. En als je lekker aan het wokken bent of kookt met het principe ‘Grote stappen, snel thuis’, dan zit je daar zomaar aan, of zelfs er over! En die dampen zijn zo giftig dat ze kleine vogels doden. Je kunt je afvragen of je die dampen in je huis wilt.
Conclusie: Er is geen goede reden om anti-aanbakpannen in huis te hebben. De controverse is te groot en er zijn genoeg onderzoeken die dit onderbouwen (hoewel er ook onderzoeken zijn die het ontkrachten), maar ik wil het risico niet nemen. De hele hype rondom de anti-aanbaklaag was ook dat je vetvrij kon bakken. En dit is totaal geen vereiste bij ons.
Mocht je toch niet zonder je anti-aanbakpan kunnen, gebruik hem dan alleen voor delicate gerechten die op een laag vuur gebakken moeten worden. Doe de pan weg zodra je de eerste tekenen van gebruikssporen ziet. Laat de pan ook niet droog op het vuur staan, maar voeg altijd een verzadigd vet toe (gebruik al helemaal geen zonnebloemolie) om dampen te voorkomen.
Ik bak tegenwoordig in een koekenpan met een keramische binnenlaag. Deze bevalt heel erg goed! Bakt ook niet aan, blijft lang heet en is ontzettend makkelijk om schoon te maken. Ben er heel erg blij mee!
Het grote plaatje: Als we het over giftige dampen in huis hebben, is de PTFE damp slechts 1 van de vele. Denk aan schoonmaakmiddelen met parfum, deodorants, huis-parfums (gewoon schoonmaken je huis, ruikt veel prettiger!) en andere chemische dingen in en om het huis. Sommige hiervan kunnen ook erg schadelijk voor de gezondheid zijn. Wees daarom kritisch met wat je in huis haalt en wat je op je spuit en smeert. Pannen vervangen en schoonmaken met azijn en soda is al een heel goed begin! 😉
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Martine zegt
De Stone pannen van de Action zijn heel goed volgens mij. Kun je daar iets over zeggen?
Heleen Quantrill zegt
Hoi Martine,
Bedankt voor je reactie. Ja, die zijn ook goed maar de levensduur daarvan is niet heel lang hoor. Een goeie pan kan tot wel vijf jaar lang mee als je ze op de hand afwast. De pannen van de Action gaan over het algemeen maar een jaar ofzo mee. Maar verder qua materiaal en als alternatief voor telfon, is het een prima pan.
rebecca ruiz hoyo zegt
Fatsoenlijke pannen gaan eeuwig mee, en zo zou het ook moeten zijn. Niet 1 keer per jaar per 5 jaar, per 10 jaar. Hoogwaardig staal of gietijzer, of keramiek. En een goede kooktechniek, zodat je eten niet aanbakt. En, o ja, koken in grotere hoeveelheden, dat scheelt tijd, geld en energie. Kook met je buren, je vrienden, op het werk voor je collega`s. Geen antiaanbakpannen meer nodig.
HERRIE zegt
Anonymous,
Ja natuurlijk even een retourtje Italië, doe niet zo getikt aub!
Karien zegt
enkeltje voor jou
Lina zegt
Catalina,
Dat zou ik ook graag willen weten, ik heb een Buyer pan gekocht maar met het inbranden komt er ook een vreemde geur vrij. En het inbranden is ook niet helemaal gelukt
Welke pannen zijn handiger in gebruik?
Alvast bedankt voor het antwoord
Catalina zegt
Leo Elbers,
Ik zou graag willen weten welke pannen jij gebruikt..ik ben namelijk op zoek naar nieuwe pannen.
Desiree zegt
Hallo, hoe denk je over aluminium pannen? Zijn deze slecht voor de gezondheid?
antiteflon zegt
antiteflon,
Ik heb echt de meest raarste ziekte verschijnselen gehad. En mijn tefal koekenpan was beschafigd maar mensen zeiden kan je gebruiken… zodra ik hem een pasr dagen niet heb gebruikt voel ik me stukken beter.
Heleen Quantrill zegt
Kun je nagaan 🙁 Ik hoop dat je je beter blijft voelen!
antiteflon zegt
Hey..
Ik heb me de hele tijd maanden lang ziek gevoeld slappe benen. Verkouden en koortsig grieperig. Ik dus de ketamische tefal pannen weggegooid. Ik heb nu nieuwr gekocht. Ik zag alleen alluminium staan dus ik dacht yes geen tefal. Nou kijk ik thuis werr op die sticket zie ik een kleine fupont sticker teflon!@!@
Pissed off !!!
Kan ik de alluminium gegoten teflon nu wel gebruimen of niet ?
Heleen Quantrill zegt
Als er een sticker op zit met daarop Teflon aangegeven, ben ik bang dat je idd toch weer een teflon anti-aanbakpan gekocht hebt. Teflon is namelijk de naam voor dat beruchte laagje 🙁
kenny zegt
Beste Heleen,
ik ben scheikunde docent en was wat over Teflon aan het opzoeken tot ik op deze site terecht kwam.
Er worden op deze site verkeerde conclusies getrokken. Teflon is niet giftig en het is inderdaad bekend dat bij extreme verhitting (350 graden) er gassen ontstaan die ongezond zijn. Echter verbrandt vlees al bij 200 graden, dus bij normaal gebruik hoeft niemand zich zorgen te maken.
Dan zie ik iemand bang zijn bij keramische pannen, aluminium pannen etc. Deze zijn dus ook volkomen veilig.
Het gaat in dit verhaal om het produceren van Teflon. Eerst werd daar de stof PFOA voor gebruikt, bij het gebruik daarvan komen stoffen vrij en werden gewoon in de natuur geloosd. Daar zitten kankerverwekkende stoffen in, verstoort immuunsysteem, hormoonhuishouding en voortplantingssysteem. Tegenwoordig (sinds 2014) wordt daar een andere technologie voor gebruikt, GenX. Maar bij dit proces komen stoffen vrij die je niet in de natuur wil hebben. Voornamelijk daar heeft Teflon een slechte naam door gekregen. Maar een pan met Teflon die je normaal gebruikt is volkomen veilig. En ik heb geen aandelen in Du Pont. 😉
rebecca ruiz hoyo zegt
Ik heb een aantal jaar in de horeca gewerkt als kok. Verder kook ik gewoon graag. Ik kan je vertellen dat een BEETJE kok graag op hoge tot zeer hoge temperaturen bakt, voor korte tijd, om groenten en vlees dicht te schroeien om een bepaalde structuur en smaak te kunnen krijgen die je niet krijgt als je dezelfde ingrediënten op laag tot middelhoog vuur stooft. Dat is simpelweg een andere techniek en geeft een andere chemische reactie en andere structuur en smaak. Een pan die niet bestand is tegen zeer hoge temperaturen hoort simpelweg in geen enkele keuken thuis, niet bij amateurs of particulieren en niet bij professionals. De meeste mensen houden geen thermometer bij de hand bij het koken. Ik heb OOK met antiaanbakpannen gewerkt, en al bij MIDDELHOGE temperatuur kwamen er chemische geurtjes af. Op vuur is alleen hoogwaardig materiaal veilig, en ja, dat kost een pak meer maar gaat twaalf generaties mee en uw teelballen en eierstokken kunnen gezonde kinderen blijven produceren. Genoeg kennissen in mijn kring met vruchtbaarheidsproblemen……
Mark zegt
Ik heb elders gelezen dat Teflon pannen helemaal niet verboden zijn en dat het aan de markt wordt overgelaten zoals gewoonlijk. Op de website van bijvoorbeeld Ikea vind ik nu pannen waarbij staat vermeld dat er teflon in zit. Ik ben voor carbon stalen pannen gegaan.
Leo Elbers zegt
ShaneeQ,
Als je echt een goeie pan wilt waar je geen boter of olie meer nodig hebt.
Moet je mij een mail sturen laat ik je zien en proeven wat een goeie pan kan.
Hoog vuur, niet krom trekken, geen ceramische laag of teflon.
30 jaar echte garantie. enz enz enz. het ligt aan jouw wat je hier mee doet .
Gr Leo
Devy zegt
Vertel welke pannen ik moet kopen
Daniël zegt
Alles hier is vervangen door gietijzer, pannen met een Sylitt (ceramisch op siliconenbasis) en ILAG PFOA vrije pannen van Action.
Ceramische pannen hoeven geen probleem te zijn m.b.t kromtrekken of verkleuren, mits je ze langzaam opwarmt en de boter of (kokos) olie er koud in doet en langzaam in de pan opwarmt!
Het beste resultaat i.v.m. bruining verkrijg je echter met echte gietijzeren pannen. Geen zooi met bruiningsmiddel nodig! Reuzel schijnt overigens ook weer helemaal in te zijn en gezond! Kost bij de betere slagerij zo’n €2,50 voor 250 gram. Doe je wel lang mee!
Hier alleen nog maar olijfolie, grasboter, kokosolie en reuzel.
En: natuurlijk goede pannen en houten spatels! 🙂
Jeroen zegt
Tip voor de reuzel: In de supermarkt kun je dat halen onder de naam Ossewit/Blanc de Bouef en staat bij de frituurvetten.
rebecca ruiz hoyo zegt
Siliconen horen zeker niet in kookpannen en eetgerei thuis wegens hormoonverstorend en gewoon troep. Lees jullie effe in mensen…..
Koken zonder iets van vet gebruiken is een mythe bedacht door de dieetindustrie.
Hou op met lightproducten en afvalongein te doen. Ga in plaats met de fiets naar je werk, zie dat je een baan hebt die voor de helft uit matige tot intensieve beweging bestaat en ga `s avonds niet zes uur bingewatchen of aan tafel hangen. Beweeg ook in je vrije tijd. Een beetje vet is goed voor een mens.
ShaneeQ zegt
Is een Ballarini pan keramisch? En wat is nou een echt goede keramische pan? Ben me aan het oriënteren, maar kom er niet uit.
Er zijn mensen die lyrisch zijn over bijv de BK Blue keramische pannen. En anderen branden die volkomen af. Na enige tijd bakt de pan toch aan. Wordt de witte laag blijkbaar ook bruin en trekt ook nog bodem krom.
Goede raad is duur… Desalniettemin: Roept u maar! Alvast dank voor de reactie(s).
M zegt
Ben al een tijdje aan het kijken voor nieuwe pannen . Had bij Blokker BK pannen gekocht met keramische laag omdat dat gezonder is maar die laag was na 1x gebruiken al helemaal bruin. (Was wit) en handvat liep vol met water bij het afwassen wat er vervolgens tijdens het bakken (weer gloeiend heet!) uit kwam waardoor mijn inductie kookplaat afsloeg.
Heb inmiddels bij Ikea een gietijzeren braadpan gekocht met geëmailleerde binnenlaag.
Nou kan ik nergens vinden of dat schadelijk is voor de gezondheid. Heb ook het halve internet afgezocht voor info maar kan niet vinden wat ik zoek. Misschien weet iemand hier het. ???
En wat ik overigens ook niet begrijp is dat die pannen met teflon nog steeds verkocht worden. Zag ze laatst nog hangen bij de Hema.
Janneke zegt
Net zoiets als met doktoren die anderen inenten of van chemo voorzien en er zelf niks van moeten weten. Ja slimme jongen, die Blijker.
ron zegt
Rvs koeken pan is de oplossing
je moet er even in leren bakken
en dan gaat het prima..
mvg Ron
Leo Elbers zegt
Kijk die Ron weet het.
Joke zegt
Welke keramische koekenpan bedoel je?
Als ik op de link klik, zie ik allerlei koekenpannen namelijk.
Janneke zegt
Ben sowieso niet van die ongezonde moderne dingen. Heb ook geen magnetron.
Weet je wat het trouwens is met dat aanbakken? Als je een koekepan alleen gebruikt voor pannekoeken of een eitje bakken dan bakt het niet zo gauw aan. Maar zodra je er andere dingen klaarmaakt en daarna weer pannekoeken bakt, dan bakt ie wel eerder aan. Wat overigens niet zo’n ramp hoeft te zijn. Van die fludders op je bord kan je ook genieten. Weet je in ieder geval dat er geen schadelijke resten inzitten.
de Jong zegt
Vanavond met nieuwe wokpan Herman de Blijker gebakken.
Half uurtje later mijn beide parkietjes dood, allebei binnen één minuut.
Kooi stond niet in keuken, wel open keuken.
Staat ook totaal geen waarschuwing wat dan ook op de verpakking.
Dit is toch op zijn minst nodig. Verkoop zou verboden moeten worden mijn inziens.
Ik meld dit ook als waarschuwing andere vogelbezitters, pas op met antibaklaagpannen.
de Jong zegt
Productie blijkt zelfs vanaf 2015 verboden te zijn. Waarom wordt dan nog wel in winkels verkocht??
Ik ga pan morgen bij Blokker terugbrengen.
Iris Maier zegt
Blijkbaar mogen winkels wel hun voorraden nog te mogen verkopen en bovendien is 2015 nog maar net begonnen. Ik weet niet precies wanneer in 2015 dit verbod ingaat.
Iris Maier zegt
Jemig hé, dat is echt die canary in a colemine geweest…. Wat ontzettend sneu! Echt beter dat die rommel verboden wordt!
CB zegt
Ik heb zo’n pan van sysas met die 2 handvaten. Heeft die ook een teflon laag? Ik ga in ieder geval wel m’n koekenpannen vervangen maar ben nog op zoek naar een betaalbaar keramisch alternatief.
Iris Maier zegt
Ik ken die Sysas pannen niet en als ik op de site kijk, wordt het me eigenlijk ook niet echt duidelijk. Onder het kopje Keramisch staan pannen die ervoor mij uitzien alsof het een teflon laag betreft, maar dat hoeft natuurlijk niet het geval te zijn. Misschien moet je ze eens mailen?
Anders zijn de pannen van Kitchen&More wellicht aan te raden. Ik ben in ieder geval erg tevreden over de wok daarvan.
Anonymous zegt
Ballarini uit Italië heeft een hele grote lijn koekenpannen, kookpannen maar ook gewone kookpannen met een keramische laag. De bodem is dik. Wij hebben deze daar gekocht voor op inductie en deze werken na jaren nog uitstekend. Wel in Italië kopen want dat scheelt heel veel met hier aanschaffen. Een Nedrlands bedrijf Sysas verkoopt exact dezelfde pannen hier vier keer zo duur. Zij kopen ze in bij de fabriek van Ballarini. Dus ga je naar Italië . . .
Anonymous zegt
Wat een onzin!
Telfon is een merknaam van DuPont voor PTFE. Niet PTFE, maar PFOA is verboden vanaf 2015. PFOA werd voorheen gebruikt als een soort bindmiddel in PTFE. Alle verhalen over giftige “Teflon-dampen” gaan over giftige PFOA-dampen die vrij kwamen bij oververhitting van de pan.
Alle betere coating fabrikanten (DuPont, Weilburger, Ilag AG, Whitford etc) brengen zeker al vanaf 2009 PFOA-vrije PTFE coatings op de markt. Al een aantal jaar is bij deze betere coating fabrikanten geen enkele coating met PFOA meer verkrijgbaar. Je kunt er dus ook bij de grote pannenmerken (die gebruik maken van de betere coating fabrikanten) vanuit gaan dat de gebruikte coatings PFOA-vrij zijn. Van goedkope no-name pannen is dat wat minder bekend.
Bakken in PTFE coatings kan prima, zolang je de staat van de coating in de gaten blijft houden. Zodra de laag beschadigd is kan je de pan beter niet meer gebruiken.
Niet te heet en niet met metalen keukenhulpen in de pan blijft dus verstandig!
Eva zegt
“Zodra de laag beschadigd is kan je de pan beter niet meer gebruiken.”
De ervaring leert (mij) dat de coating altijd beschadigt. Heb er verschillende gehad sinds ik het huis uit ben en hoe zuinig en voorzichtig er er ook mee ben, na verloop van tijd komen er krassen. Jammer want de antiaanbak-grillpan was mijn favoriet om een stukje vlees te bakken.
Uit voorzorg koop ik nu geen gecoate pannen meer. Aluminium en nikkel zijn ook geen ideale metalen las ik op de site van Westonprice.nl, waar ook een paar interessante pannen-threads te lezen zijn.
Anonymous zegt
Helemaal GEEN onzin dus, kankerverwekkend zijn ze al die TEFLON varianten.
Anonymous zegt
trekken die de Buyer stalen koekenpannen krom op een keramisch fornuis?
Dat vertelden ze me nl in een kookwinkel…
Jeroen zegt
Nee, dat doen ze niet. DeBuyer koop je als je ze juist gebruikt voor het leven. Ik snap die kookwinkel wel. De marge op het merk is klein en die klant komt nooit meer voor een nieuwe pan. Maar als klant zou ik gaan voor DeBuyer en voor het in gebruik nemen mij heel goed verdiepen in het “kruiden”/”seasonnen” van de pan.
GdL zegt
Buyer is echt goed. Alleen afwassen met heet water, geen reinigingsmiddelen. Geen schuurspons. Pannen voor het leven.
Hans zegt
Na effe googelen naar diverse pannen ben ik toch voor 3 pannen met keramische coating gegaan bij Action. 2 x Koekenpan (24cm + 28cm) en 1 x Hapjespan (28cm). Als je de pannen gebruikt zoals je deze hoort te gebruiken, denk ik hier veel plezier aan te kunnen beleven. Prijs 1 x € 4,95 en 2 x € 5,95 (zonder deksel). De glazen deksel van mijn oude BK-teflon hapjespan past precies op de nieuwe hapjespan van 28cm. Alle 7 teflon-pannen heb ik in de kliko gemieterd.
Kitchenandmore.nl zegt
Teflon is inderdaad giftig en vanaf 2015 verboden in heel Europa! Wij verkopen daarom geen Teflon pannen en voornamelijk keramische pannen!
Olie gebruiken is niet nodig en het bakt nooit aan door het gladde oppervlak van de keramische binnenkant. Een goed alternatief dus, neem gerust een kijkje op onze webshop http://www.kitchenandmore.nl
Brigitte zegt
Jammer alleen, dat de pannen na korte tijd krom trekken en verkleuren.
De binnenkant van de pannen was bol in het midden, waardoor kokosolie en vocht alleen maar in de randen bleef liggen.
Ook bakte alles aan, ondanks gematigde temperatuur en waren ze lastig schoon te maken.
En dit was niet alleen bij mij het geval.
Hebben ze allemaal weggegooid, omdat het een grote ergernis was en uit Spanje pannen meegenomen.
Van deze heb ik nu al een hele tijd veel plezier.
Anonymous zegt
Mag ik jullie erop wijzen dat ik ook een uitgebreid assortiment de buyer pannen heb gezien bij http://www.kookman.nl
Arjan Vrolijk zegt
Keramische pannen van Blokker trekken krom, heb ze onlangs alledrie retour gebracht en het aankoopbedrag in de vorm van een tegoedbon terug gekregen. Nu een DeBuyer B-Element stalen koekepan aangeschaft (om te proberen), dit na de vele positieve reacties welke op internet terug te vinden waren. Het bakken is wel even wennen want volgens mij moet dit op veel lager vuur omdat deze pan zeer heet wordt (en dus te zwart wordt). Maar als je dit onder controle hebt is dit volgens mij een pan voor het leven. Wel zorgen dat je hem eerst laat inbakken met olie (niet te heet) Gisteren een varkenshaas gebakken en die bakte niet aan en werd mooi bruin, ideale pannen. Nadeel, mag alleen met water worden schoongemaakt. Geen afwasmiddel en geen vaatwasser. Ga je met een schuurspons te werk? Dan de pan eerst weer opnieuw inbakken met olie. Vergt dus wel iets meer onderhoud en je hebt nooit zo’n mooie schone pan als bij keramisch. Maar voor mij ideale pannen! “Must” try zou ik zeggen, DeBuyer B-Element serie heb ik (met bijenwas). Prijzen zijn ook schappelijk. je moet wel sterk zijn, want de pannen zijn zwaar!
Jeroen zegt
DeBuyer pannen horen zwart van binnen te worden. Kijk de info na over het “kruiden”/”seasonnen” van DeBuyer pannen op YouTube.
Anonymous zegt
Op de site van Ilag-ag (Ernesto antiaanbaklaagpan van Lidl) staat dat niet het gevaarlijke PFOA gebruikt wordt om PTFE te maken. Dus milieuvriendlijk(??).
Ook op een site van DuPont lees ik dat om PTFE te maken veel bedrijven niet meer het schadelijke PFOA daarvoor gebruiken.
Anonymous zegt
Ik heb zonet deze pannen (Ernesto) ook gekocht bij Lidl, maar na even wat opzoekwerk via Google ben ik erachter gekomen dat deze laag ook PTFE (Teflon) bevat. Misleidend, want er stond op dat ze ‘keramisch versterkt’ was, wat dus helemaal niet hetzelfde is als een keramische laag. Ik breng ze straks terug naar de winkel!
Anonymous zegt
Vraagje; ik heb net de set van de Lidl gekocht (Ernesto). Er staat op dat het gemaakt is van roestvrij edelstaal. Is dat wel goed? Anders breng ik hem terug namelijk. Alvast vriendelijk dank voor het antwoord!
Kookgek zegt
Pannen met een RVS binnekant zijn minstens zo goed als gietijzeren pannen. Je moet ze wel even inbakken met olie. Door regelmatig gebruik bouwt de pan een eigen anti aanbaklaag. Pan echter alleenn maar met heet water schoonmaken. Dan kun je er een leven lang plezier van hebben.
Yvonne zegt
Afgelopen weekend nieuwe pannensets gekocht bij Makro van Tarrington House. Pannen zijn van edelstaal. Hoop maar dat dit de juiste zijn, het zijn echt geweldige pannen. Zowel de gewone kookpannen als de koekenpannen. Alle teflonpannen zijn in de prullo beland, maar ben erg dankbaar met de 2 nieuwe sets. Ze zien er ook geweldig uit!
Anonymous zegt
en mijn oude pan van emaille..?? is die veilig..??
Anne zegt
Net je artikel gelezen en meteen de nieuwe pannen besteld! De oude moesten bij mij hoognodig weg (hoeveel Teflon hebben wij al opgegeten!?).
De pannen op de site die je erbij hebt gelinkt (keramische binnenlaag), zijn niet overdreven duur, dus ik heb meteen een set van 3 + een losse wokpan en 3 deksels besteld… Heb ik binnenkort weer mooie nieuwe pannen! Ben benieuwd!
Groetjes Anne
Anonymous zegt
En mag een aluminium hapjespan wel? Met keramische coating… Die is namelijk vanaf woensdag 29 augustus 2012 in de Aldi te koop (15,99 euri)
Heleen Quantrill zegt
Als het maar die keramische coating heeft, is het prima. Let wel op dat die laag niet te snel loslaat!
Meibloempje zegt
BK is een drama. Ging bij mij altijd mis. Sinds ik twee De Buyer pannen heb (ijzer) ben ik echt zoooo gelukkig! Geen enge laag, en nooit meer aanbakken. EN: je mag met metalen bestek in de pan!
Anonymous zegt
Bij de kookkadoshop hebben ze ook niet al te dure keramische pannen.
Sandra Maakt! zegt
This comment has been removed by a blog administrator.
Sandra Maakt! zegt
Ik heb een rvs pan voor het bakken van vlees, biefstuk ed, een gietijzeren braadpan en keramische pannen van BK, ze bevallen echt heel goed, even met warm water afwassen en ze zijn weer schoon. Blokker heeft trouwens nu ook keramische pannen, ze zijn een stuk goedkoper dan BK, maar ook een stuk lichter, tot nu toe bevallen ze ook prima. De zware rvs hapjespan kocht iktrouwens voor een prikje bij de kringloop en laatst zag ik er ook een pracht van een gietijzeren stoofpan staan.
Heleen Quantrill zegt
(Ik heb je dubbele reactie even verwijderd, als je het niet erg vindt)
Dat van die hapjespan is een goeie. Bij de kringloop vind je geregeld mooie RVS of gietijzeren pannen. Gewoon af en toe eens binnenlopen. Marktplaats is ook een goeie, hoewel je dan wel de verzendkosten hebt. Maar als dit opweegt tegen het rijden om het op te halen, kan het best interessant zijn.
Anonymous zegt
Heb vanmiddag bij de kringloopwinkel hier een zo goed als nieuwe roestvrijstalen BK koekenpan gescoord voor 2,50!
Zo goedkoop is de kringloopwinkel hier niet, vast geluk gehad met degene die hem van een prijsje voorzag. Ben er heel blij mee 🙂
Groetjes, VeggieMo
Heleen Quantrill zegt
Daar heb je idd gelijk in 😉 Maar het is zeker de moeite waard om af en toe eens te kijken, je ziet maar: je vindt nog eens wat!
Groetjes!
Jedidja zegt
Sjonge zeg, ik heb net nieuwe …
izerina zegt
Mijn gewone pannen zijn van gietijzer. Bakblikken van staal.Koekenpannen van blauwstaal. Weet jij of die siliconen bakvormen ook giftig zijn? Ik heb er muffinvormen van.
Heleen Quantrill zegt
Siliconen bakvormen kunnen BPA bevatten, weekmakers. Ik heb gewone muffin bakplaat gekocht en gebruik papieren vormpjes. Niet alle siliconen bevatten BPA, zo heb ik ijsvormpjes die BPA vrij zijn. Erg plezierig kan ik je zeggen!
Anonymous zegt
Bakpapier bevat ook BPA, hoe zit dat dan met die papieren vormpjes?
Anonymous zegt
Ik ben ook weer terug gegaan naar mijn oude vertrouwde gietijzeren koekenpan. Ik vertrouwde het ook niet meer. Alle teflon is eruit. Het zit ook in cakeblikken.
Marianne (Consuminderen met …)
Anonymous zegt
ik ben hier erg van geschrokken, er liggen nu 3 pannen in de kliko! nu nieuwe kopen en mijn gietijzeren pan vaker gebruiken. Poeh he, hopen dat we niet vergiftigd zijn. Thanks, adrielle
Heleen Quantrill zegt
Beter laat dan nooit! Gietijzer is erg goed en gaat lang mee als je er goed voor zorgt.
Willemijn zegt
ik had hier eigenlijk nog nooit zo bij stil gestaan. Volgens mij hebben mijn meest gebruikte pannen (afdeling goedkoopste soort van Ikea): kleine steelpannetjes en en koekepannetjes allemaal een teflon laagje. Ga eens even googelen naar dit onderwerp en bekijken welke pannen beter zijn. Wellicht kan ik dan bij de kringloop terecht, dat past beter bij mijn studentenbudget 🙂
Anonymous zegt
Goed stukje ik denk dat er nog een hoop mensen zijn die hier geen weet van hebben.
Wij hebben gietijzerenpannen, gelukkig hebben wij nooit een pan gehad met die antiaanbaklaag
Groetjes Dreadlocks
Anja.M zegt
Ik had er al eens van gehoord dat het niet goed voor je is.
Tja hoe weet ik welke goed is, ik heb BK die is dus goed, dan heb ik een van sysas van aluminium volgens mij ook goed maar weet het niet zeker, en dan nog een van Ernesto ook van aluminium gemaakt van de Lidl. weet ik ook niet.
En een voor te wokken ja die is met teflon, die moet dus vervangen worden.
Hopelijk zijn de sysas en Ernesto ook goed, wie weet het?
Groetjes Anja.
Els zegt
De Sysas pannen zijn top! Deze hebben een Mineral bodem en geen teflon. Niet giftig dus
Spaarmoeder! zegt
Hoewel je met teflon redelijk vetvrij kan bakken, doen de meeste mensen dit dan nog steeds niet.
Ik heb rvspannen en een gietijzeren grilpan.
Als je bakt op de juiste temperatuur, schroeit hetgeen je bakt meteen dicht en zuigt bijvoorbeeld het vlees niet al het vet op.
En inderdaad, vetten zijn niet eng, je hebt ze nodig. En mocht je vetarm willen bakken, zet het dan in de oven.
Laura tipt zegt
Vetten hebben we nodig maar het is alleen jammer dat de vetten na verhitting hun goede eigenschappen verliezen en zelfs ongezond worden.
Hans zegt
Laura… als je kokesolie gebruikt is er niets aan de hand.
Anonymous zegt
aan het verhitten van olie tot en met bak en frituur temperatuur is geen probleem en er verandert ook niks aan de olie, ongezond is het niet.
wat wel ongezond zou zijn is aangebrand verkoolt eten, echter is de schade zo minimaal dat dit te verwaarlozen valt.
veel fruit eten is veel ongezonder, bij het verteren onstaat namelijk een klein beetje giftig mentiel alcohol in je lichaam.
gevaarlijk zijn bijvoorbeeld zoetstoffen, die zijn erg giftig, of fluoride, dit doen ze tegenwoordig ook in zout, echter weet niemand waarom, fluoride is een chemisch afval product uit de aluminium productie, ze hebben mensen vroeger wijs gemaakt dat het goed voor de tanden zou zijn, tja daar lachen de afrikaantjes met hun mooie witte tanden ons uit, mensen wordt wakker, met alle niet natuurlijke ingrediënten en producten worden we vergiftigd, zo verdienen diezelfde bedrijven met hun farmaceutische afdeling nog een keer aan ons domme mensen.
Dee zegt
BK is een supermerk maar wordt wel sparen voor mij ben ik bang. 🙁
Zijn die hapjespannen een beetje verantwoord? En waar koop je die rvs pannen?
Anonymous zegt
Hier: http://www.kookwinkel.nl/#17272 kun je die roestvrijstalen pannen kopen. Ze hebben ze zelfs met zo’n bobbeltjesbodem. Mijn schoonmoeder had jaren geleden zo’n ding en vond die pan helemaal geweldig. Maar tis wel een hele investering zo’n pan.
Een tijdje terug heb ik bij B.lokker gekeken voor koekenpannen zonder teflonlaag en zij verkochten ze niet meer. Bij Hema zie ik ze hier ook nooit.
VeggieMo
Heleen Quantrill zegt
Ja typisch is dat he? Is er iets goeds op de markt, verkopen ze het niet meer. De pannen die ik heb, kun je op de markt kopen, trouwens, mocht je interesse hebben.
BTW dat mannetje van de worst staat ’s ochtends op het parkeerterrein. Klein kraampje, moet je daar maar eens vragen!
Dee zegt
Dank!
Anonymous zegt
En Heleen ook bedankt 🙂
VeggieMo
Valhalla zegt
De koekepannen van BK zijn heel fijn en gifvrij. Ze mogen alleen niet, niet, nooit in de vaatwasser. De pan warm genoeg laten worden is idd de manier om dingen niet aan te laten bakken. En genoeg vet in de pan. Had destijds een anti-aanbak koekenpan en een grillpan. Wil niet weten hoe veel teflon we op hebben 🙁
Anonymous zegt
Een jaar of wat geleden had ik een koekenpan van BK die gifvrij was. Met zo’n soort grijze laag erin. Na één keer pannenkoeken bakken kon hij de afvalcontainer in. Geen idee wat ik fout deed. Het ding plakte mega aan en ik had de gebruiksaanwijzing opgevolgd.
Ik gebruik af en toe een pan met teflonlaag en laat hem niet te warm worden. De roestvrijstalen koekenpan gebruik ik ook graag.
VeggieMo
Spaarcentje/Wel en Wee zegt
in 2 jaar tijd nieuwe BK pannen gekocht, doe ik nooit meer.
Vandaag kwamen mijn nieuwe ijzeren de buyer pannen binnen, hoera, nooit meer teflon. En levenslange garantie!