Bah, bah, driewerf bah. Ik had zoveel plannen voor het afgelopen weekend. De kinderen hebben deze week vakantie en die wilde ik goed inluiden. Het is de afgelopen maanden zo hectisch en chaotisch geweest, dat ik deze vakantie wilde gebruiken om de puntjes weer eens goed op de i te zetten. Maar niks daarvan! Deze mevrouw liep al een paar dagen tegen een verkoudheid aan, en zaterdagochtend werd ik wakker met hoofdpijn en een keel die zo zeer deed dat hij rauw aanvoelde. Je kent het wel. Waardeloos! Niks was wegwerken, zolderramen wassen of bureau uitruimen. Gewoon op de bank hangen en erg veel medelijden hebben met mezelf.
Maar het lijkt wel of de rommel en de viezigheid dan juist toenemen. Alsof al het stof en kleef zit te wachten tot ik echt even niet oplet en vervolgens stevig post vat op deuren, onder de tafels en in de keukenlades. Werkelijk alles kleefde. Dus gisteren eerst maar eens met een doek flink door de keuken gegaan. Buitenkant van de kastjes afnemen, fornuis schoonmaken en koffiemachine ontkalken. De keuken leek al wat frisser maar ik was gevloerd. Hup, weer op de bank, House kijken en mezelf heel zielig vinden, want o o o waarom overkomt mij dit toch ALTIJD in de vakanties?? Waarom?!?
Hoe dan ook, tegen vieren knapte ik weer een beetje op. Genoeg om een erwtensoep in elkaar te draaien. Daar was het tenslotte weer voor! Terwijl dat stond te pruttelen wilde mijn dochter iets lekkers maken. Ze had al een kookboek uitgezocht en of ik haar wilde helpen met het recept. Het was een recept voor appeltaartjes maar uiteindelijk is het meer een soort scone geworden. Lekker met stukjes appel er in. En zo makkelijk te maken als 1-2-3: 1 kom, 2 schone kinderhandjes en 3 kwartier geduld. Best te overzien vond ik zo.
Gisteravond aten we dus lekker dikke erwtensoep en appel scones toe. In het hele recept voor de scones zit maar 1 el zoet, dus ik vond het goed genoeg om als toetje te serveren. Lekker met wat dikke yoghurt erover geschonken.
Ik zal jullie zeggen, ik lag gisteren om kwart over negen alweer in bed en heb het niet eens tien uur horen worden. Mijn lichaam zal het nodig gehad hebben. Vandaag is het een rustige maandag zonder speelafspraakjes en grijs weer. Wat zal ik nu eens aanpakken? Bedden verschonen of ramen binnen lappen en dan de gordijnen eens wassen? Wat vinden jullie?
Graanvrije Appelscones
Ingrediënten
- 200 gram amandelmeel
- 1 el kaneel
- ¼ tl zeezout
- 1 tl bicarbonaat
- 1 ei
- 50 gram zachte boter
- Beetje karnemelk ongeveer 3 el
- 1 el honing
- 2 grote appel geschild en in stukjes gesneden
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Meng in een kom eerst de droge ingrediënten door elkaar.
- Kneed de boter door de meel zodat er een soort zanddeeg ontstaat.
- Kluts in een schenkbeker het ei met de karnemelk en honing door elkaar en schenk dit bij het mengsel.
- Roer goed door, het deeg moet iets nat zijn. Als het droog lijkt, voeg je een beetje extra karnemelk toe.
- Roer vervolgens de stukjes appel door het deeg.
- Keer de kom om op een bakplaat met bakpapier en druk het deeg plat tot ongeveer 3 cm dikte.
- Vorm met je een handen een cirkel en snijd deze vervolgens in 6 punten. Niet uit elkaar halen!
- Bak de scones in drie kwartier gaar, of totdat ze stevig aanvoelen en mooi goudbruin zijn.
- Haal ze uit de oven en laat ze volledig afkoelen.
- Zodra ze afgekoeld zijn, kun je ze uit elkaar halen en serveren.
- Bewaar deze scones in een doos in de koelkast.
Laat een reactie achter