Na mijn artikel over hoe gezond ons water is, kreeg ik best wel wat vragen over wat dan de beste waterfilter is om echt schoon water te kunnen drinken. Dit vond ik een goeie vraag en vandaag wil ik mijn bevindingen met jullie delen wat nu een goede waterfilter is en welke soorten er te krijgen zijn. Hopelijk kun je na dit artikel beter beslissen welke waterfilter het beste bij jou past.
Waarom filteren?
Nog even een korte terugblik over ons kraanwater en waarom filteren zelfs in Nederland een goed idee is. Als je alleen kraanwater drinkt, krijg je ook een heel scala aan resten van geneesmiddelen en verontreinigers binnen omdat dit in ons oppervlakte water terechtkomt en er niet adequaat uitgefilterd worden. Een goede waterfilter is daarom van groot belang.
Flessenwater dan maar?
Het lijkt heel logisch om dan maar over te stappen op flessenwater, maar toch is dat geen goed idee. Los van het feit dat flessenwater onderling niet veel verschilt, wordt flessenwater vaak verpakt in plastic en/ of karton. BPA, aluminium en lijmresten lekken in het water en dat drink jij op. Plus, flessenwater is 1000 x duurder dan kraanwater. En met flessenwater ontkom je niet aan de enorme belasting voor het milieu. De CO2 uitstoot van flessenwater is 400x hoger dan van kraanwater. Bovendien wil je niet bijdragen aan de enorme plasticsoep die zich maar blijft ophopen in het milieu.
Al met al kun je de pakken en flessen water in de supermarkt beter links laten liggen.
Waterkan filters
Een volgende stap is een waterkan filter als Brita. Ik denk dat de meesten van jullie hier wel ervaring mee hebben. Het lijkt heel makkelijk: filter er in, water er in, even laten staan en klaar. Het koolstoffilter van Brita filtert inderdaad wel iets. Brita zegt hierover: ‘De carbonaathardheid (calcium- en magnesiumionen) in het leidingwater worden gereduceerd. Metalen, zoals lood en koper, die via de leidingen in uw huis in uw drinkwater terecht kunnen komen, wordt verminderd.’ Verder leggen ze de nadruk vooral op de smaak en zachtheid van het water dat uit hun filters komt. Het smaakt inderdaad wat zoeter en het drinkt lekker weg, maar het filtert geen zware metalen, geneesmiddelen of andere rotzooi er uit.
Plus, de filters zijn niet goedkoop, dus ook op de lange termijn ben je niet veel goedkoper af. Ze zijn wel erg makkelijk in gebruik en je kunt ze bijvoorbeeld ook meenemen op vakantie. Wat wij doen, is zo eentje achter de hand houden en meenemen als we ergens een paar dagen of langer zijn.
Omgekeerde Osmose (OO)
Wat je ook vaak tegenkomt in de waterfilter wereld, is zogenaamde Omgekeerde Osmose. Dit proces maakt gebruik van een membraan wat veel vervuiling uit het water filtert. Dit gaat vaak samen met een geactiveerde koolfiter om chloor uit het water te kunnen filteren. Je kunt zo’n waterfilter onder je kraan installeren en weer meenemen als je bijvoorbeeld verhuist. Het semidoorlaatbare membraan separeert veel vervuiling (wat vaak grotere deeltjes zijn dan waterdeeltjes) uit het water en verwijderd in dat proces ook veel water.
Het resultaat is dat het ontzettend veel water verspilt. Voor 1 liter schoon water is wel 4 liter water nodig. Je verspilt dus 3 liter water. Het haalt ook veel mineralen als calcium en magnesium uit het water. Nu kun je die weer aan het water toevoegen door een mineralenconcentraat te gebruiken. Dat laatste probleem is dus op te lossen, maar over het geheel genomen is dit dus zeker niet de beste waterfilter die er is.
Keramische waterfilters
Wat je tegenwoordig ook veel ziet, zijn waterfilters met een solide keramisch waterfilter, vaak in combinatie met een mineraalsteen zodat na het filteren er weer mineralen toegevoegd worden aan het water. Als je kijkt naar prijs/ kwaliteitverhouding is dit een hele goeie optie. Zelf hebben we dit systeem ook een aantal jaar in huis gehad. Mijn enige klachten zijn dat het best wel ruimte op het aanrecht inneemt, dus zeker voor de kleinbehuisden is dit best lastig. Ook het vullen en tappen vond ik onhandig. Het kraantje lekte en om bij te vullen moest je het compartiment of onder de kraan zetten om te vullen of steeds met een gieter bijvullen. Ja, echt onhandig vond ik dat.
Maar als je het hebt over de kwaliteit van het water, heb ik niks te klagen. Het smaakt lekker en bevat mineralen die we zo hard nodig hebben.
Kangen Waterfilter
Kangen water is iets bijzonders. Kangen Water is: alkalisch, antioxiderend (ORAC) en micro geclusterd. Dagelijks eten en drinken we veel voedingsmiddelen die verzurend zijn en voor een goede gezondheid heb je een goede balans nodig tussen zuur en basisch. Basisch (alkalisch) water drinken helpt hier bij. Ook heeft Kangen water een hoge ORAC waarde wat een hoge hoeveelheid antioxidanten betekent. Ik heb al vaker over het belang van antioxidanten geschreven, dus jullie weten hoe belangrijk het is om genoeg ontstekingsremmende voedingsmiddelen binnen te krijgen.
Maar wat Kangen water echt heel bijzonder maakt, is dat het microgeclusterd is. Dit betekent dat de moleculen van het water kleiner gemaakt worden tijdens het filteringsproces. En dit op zijn beurt zorgt ervoor dat het water veel beter opgenomen wordt door het lichaam. En betere hydratatie betekent gezondere cellen en dus een gezond lichaam.
Het waterfiltersysteem sluit je aan op je kraan en kun je of op je aanrecht laten staan als je ruimte hebt, of onder de kraan plaatsen in je aanrechtkast. Je kiest zelf of je Kangen water wilt of niet, want je moet het apparaat activeren om gefilterd water te krijgen. Handig als je niet per se Kangen water nodig hebt. Op het filterapparaat kun je vervolgens zelf aangeven hoe basisch je het water wilt hebben. Verschillende pH-waardes hebben verschillende functies. Dit wordt allemaal erg goed uitgelegd bij de aanschaf van het apparaat.
Een nadeel is wel de aanschafprijs, maar het is dan ook niet een standaard waterfilter. Je krijgt echt waar voor je geld en dit is een waterfilter waar je erg lang plezier van zult hebben. Plus, je kan hem gewoon meenemen als je verhuist of voor een langere periode ergens anders verblijft. Aansluiten op de kraan is niet ingewikkeld.
Conclusie
Er zijn aardig wat verschillende soorten waterfilters te krijgen en voor elk wat wils. De beste manier om te bepalen welke waterfilter het beste bij jouw situatie past, is dus om te kijken naar gebruik, mate van filtering, onderhoud van het apparaat zelf en resultaat qua waterkwaliteit.
En jij? Heb jij een waterfilter? Wat zijn jouw ervaringen hiermee?
Greet zegt
Beste,
Graag zou ik wat meer info en prijzen willen ontvangen over de waterfilters.
Bedankt!
Groeten,
Greet
fox.popularis zegt
Welke water filter filtert het beste medicijnresten en lood, en andere zware metalen?
Yb zegt
Daar zoek ik ook naar, tot nu toe staan de beste filters op ahealthylife.nl
Frank Godschalk zegt
Dag Connie,
Ik heb uit onderzoeken op https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/ (handig voor alle vragen omtrent medisch onderzoek) hetzelfde gevonden als Heleen. Zwavel komt, zeker in Nederland, maar in zéér kleine concentraties voor in ons drinkwater. Het kan echter zijn dat de voeding die je binnen krijgt wel meer zwavel bevat.
Kangen Water speel mogelijk wel een bron doordat het alle voedingstoffen veel beter opneemt en verspreid. Zwavel is immers een belangrijk element bij ontgifting door de lever. Heb je jouw arts op de hoogte gesteld dat aan Kangen Water niets wordt toegevoegd?
connie zegt
hallo .weet je misschien of er in
kangen water zwafel zit.
ik heb deze vraag ook aan de dieler gesteld maar geen antwoord gekregen.
wij hebben namelijk al een Kangen
mijn arts zeg dat ik van me zelf een te hoog zwafel gehalte heb.
volgens haar zit er zwafel in Kangen water.
gr.Connie.
.
Heleen Quantrill zegt
Hoi Connie,
Wat ik zo heb kunnen vinden is dat zwavel van nature in kleine hoeveelheden in ons drinkwater voor kan komen, afhankelijk van waar het water vandaan komt. Als dat zo is, zal de zwavel ook in Kangen water kunnen zitten en kan de concentratie hoger liggen omdat het water gefilterd wordt en daardoor iets ‘geconcentreerder’ is. Wellicht een idee om eens te kijken of je je kangen water kunt testen ergens of zelf? Dan weet je het zeker.
Groetjes,
Heleen
Marielle zegt
Interessant!
Vraag bij de kangenfilter. Wat is het verkleinen van moleculen van water? Een h2o molecuul is een h2omolecuul dat kun je toch niet kleiner maken?
Frank zegt
Watermoleculen in het drinkwater zijn doorgaans met 15 tot 20 watermoleculen aan elkaar verbonden. Doormiddel van ionisatie wordt dit in Kangen water teruggebracht tot groepjes van 6 watermoleculen. De ideale grootte om het lichaam makkelijker te hydrateren, te ontgiften en om voedingstoffen diep in de cel te krijgen.
Wendy zegt
Misschien een gekke vraag maar is het ook een voldoende om het water de koken? Wij drinken thuis (en vooral de kids) veel kraanwater omdat ik dacht dat het water in Nederland prima te drinken was. Ik zou graag de kangenfilter aanschaffen maar de aanschafprijs is voor ons te hoog. Ben benieuwd of iemand ervaring heeft met andere waterfilters.
Heleen Quantrill zegt
Als je water kookt haal je daarmee wel een hoop ongerechtigheid er uit als bacteriën e.d. maar het doet verder niks bijzonders met het water, zoals bijvoorbeeld meer alkalisch maken zoals en Kangen filter dat doet.
Groetjes!
Frank Godschalk zegt
Hallo Wendy,
Bij filteren en ioniseren met een Kangen apparaat zorg je er tevens voor dat je veel beter gehydrateerd raakt. Dit is voor veel mensen DE reden om veel water te drinken. Je geeft je lichaam dan kans om optimaal te werken. Dit merk je terug in korter slapen, sneller herstel en een veel beter algemeen gevoel.
Als je berekend wat je jaarlijks aan extra kosten maakt door het water te koken en hiermee slechts beperkte winst te boeken dan is een Kangen apparaat echt een uitkomst.
Voor een prijsindicatie, meer informatie of een betalingsregeling kun je mij ook altijd mailen via mail@frankhealth.nl
marjan zegt
Zit er ook over te denken.
Ben alleen heel benieuwd wat zo n Kangen filter kost.
Heb jij enig idee…welke richting moet ik denken?
Heleen Quantrill zegt
Hoi Marjan,
Ik heb je vraag even doorgezet naar de leverancier van Kangen filters. Hopelijk reageert hij binnenkort!
Frank Godschalk zegt
Hallo Marjan,
Een Kangenfilter is héél breed inzetbaar en daarmee varieert de prijs dus ook sterk. Je kan de apparatuur bijvoorbeeld inzetten om van klachten af te komen, preventief je gezondheid te willen beschermen of om als professional in te zetten. (denk aan fysiotherapie, diëtetiek, personal trainer etc. )
Zou je mij je wens willen mailen? Dan kan ik je voorzien van de juiste informatie en van een specifiekere prijs.
(mail@frankhealth.nl)
Groeten Frank