Er zijn maar weinig dingen die zo ontspannend werken als het warme licht van vuur en kaarslicht en een Himalaya zoutlamp geeft een soortgelijk licht. Erg prettig dus, om in huis te hebben!
Al eerder heb ik geschreven over wat je kunt doen om een meer natuurlijk licht in huis te krijgen, en zo de blootstelling aan blauw licht te verminderen. Zoutlampen zijn erg sfeervol en om je ogen rust te geven, kun je er één of meerdere aansteken. Zoutlampen zijn enorm in populariteit toegenomen en daarmee worden er ook beste wilde claims gemaakt over de gezondheidsvoordelen van zoutlampen.
Inmiddels ben ik trotse eigenaar van vier zoutlampen, waaronder een ontzettend leuke elektrische versie die zijn plek op mijn bureau veroverd heeft, dus het leek me leuk om hier eens in te duiken en feit van fictie te proberen scheiden.
Wat is een Himalaya Zoutlamp?
Himalaya zoutlampen zijn grove stukken zout gewonnen uit, je raad het al, de Himalaya, waar vervolgens een uitkeping in gemaakt wordt zodat je er een kaarsje in kan doen, of een lichtje dat je aansluit op het elektra. Je kunt ze in verschillende formaten krijgen van dus heel klein als theelicht, tot flinke joekels van wel 20 kilo (!).
Echte Himalaya zoutlampen komen uit de westelijke kant van het Himalaya gebergte, uit de Punjab regio in Pakistan. De brokstukken worden of vermalen tot zout dat je in de keuken kan gebruiken, of dus tot zoutlampen verwerkt.
Waarom is Himalaya zout Roze?
Regulier tafelzout bestaat voor bijna 98% uit natrium chloride, maar is verder gestript van andere spoorelementen. Himalaya zout is ook grotendeels NaCl, maar bevat daarnaast ook spoorelementen als zink, magnesium en kalium. En die geven dit zout kleur. Het kan variëren van lichtroze tot donkeroranje.
Er worden verschillende gezondheidsvoordelen gekoppeld aan zoutlampen, maar welke kunnen inderdaad onderbouwd worden en welke zijn fictie of op z’n best overdreven? Laten we gauw verder kijken.
Hoe werkt een Himalaya Zoutlamp?
Goeie vraag! We weten dat het lichaam zout nodig heeft vanwege de mineralen, algehele gezondheid en hormoonregulatie. Maar dit is gebaseerd op consumptie van zout. De meesten van ons zullen de zoutlamp niet gebruiken om dagelijks van te likken 🙂 dus hoe werkt een zoutlamp in op je gezondheid?
Zout trekt water aan. En de theorie is dan dat zoutlampen het vochtmoleculen uit de omgeving opnemen. In deze lucht in onze huizen zitten ook allergenen als schimmels en bacteriën. Deze zouden dan ook opgenomen worden en op die manier de lucht zuiveren. Aangeraden wordt dan ook op een zoutlamp een paar keer per week met een doekje af te nemen.
Niet alleen de luchtzuiverende eigenschappen worden genoemd, maar ook dat zoutlampen negatieve ionen de lucht insturen.
Negatieve Ionen?
Ja, natuurkunde was nooit mijn sterkste vak op de HAVO, dus bij deze na 25 jaar een hernieuwde poging. Wees geduldig met me 😉
Uit Wikipedia:
“Een ion (uitspraak met klemtoon op o) is een elektrisch geladen atoom of molecuul, of een groep atomen met een elektrische lading, een zogeheten polyatomisch ion. Een ion kan positief of negatief geladen zijn door respectievelijk een tekort of een overschot van een of meer elektronen.”
Negatieve ionen schijnen erg goed te zijn voor de gezondheid! Wederom van Wikipedia: “In theorie maken negatieve ionen zuurstofopname door het lichaam makkelijker en zorgen ze ervoor dat er minder histamine (een lichaamseigen stof die een rol speelt binnen het afweersysteem en o.a. hoest kan veroorzaken) vrijkomt in de luchtwegen.”
Negatieve ionen vind je overal in de natuur. Ze komen vrij bij onweer, zonlicht, watervallen en aan het strand. Dit kan verklaren waarom mensen zich altijd zo prettig voelen wanneer ze de vakantie nabij (hard) stromend of bewegend water doorbrengen. Negatieve ionen verfrissen de lucht en dit wordt als zeer prettig ervaren.
Nabij watervallen en op het strand waar negatieve ionen natuurlijk geproduceerd worden, kan er tot wel 10.000 negatieve ionen per kubieke centimeter geproduceerd worden. In drukke steden kan dit zakken tot slechts 100 ionen per kubieke centimeter.
En produceren zoutlampen negatieve ionen?
Kort antwoord: Ja. Maar in kleine hoeveelheden. Als je wilt profiteren van negatieve ionen, is de beste manier nog altijd om naar buiten te gaan, de natuur in. Gezien onze moderne manier van leven met veel beeldschermen om ons heen die positieve ionen uitstoten, is dit sowieso helemaal geen slecht idee. Je behoudt dan een veel betere balans.
Dat gezegd hebbende, zoutlampen zijn wel degelijk hygroscopisch. Dit betekent dat ze water uit hun omgeving aantrekken. En met dat water dus ook sporen en bacteriën. Zodra een zoutlamp warm wordt bijvoorbeeld vanwege een lampje, dan verdampt er wat van dat water, maar de sporen en dergelijke blijven in de zoutlamp achter. Dit kan een kleine hoeveelheid negatieve ionen produceren. Dat Himalaya zoutlampen daadwerkelijk grote hoeveelheden negatieve ionen uitstoten is niet grondig onderzocht en claims daarover kunnen dus ook niet hard gemaakt worden.
Voordelen van Himalaya Zoutlampen
Goed, de voordelen van negatieve ionen uit een zoutlamp is dus misschien niet zo spectaculair als men zou willen. Maar dat betekent niet dat een zoutlamp puur decoratief is.
- Perfecte nachtlamp. Het gedimde, rode licht van een zoutlamp is erg prettig voor de ogen en kan prima ingezet worden als nachtlampje. Rood licht verstoort de aanmaak van melatonine namelijk niet.
- Mogelijke luchtfilter. Zoals ik eerder al beschreef, filteren zoutlampen wel degelijk de lucht op een zeer milde manier. Voor mensen met allergieën en luchtwegaandoeningen kan dit dus erg aangenaam zijn.
- Stemmingsboost. Tijdens de donkere dagen van het jaar, kan het oranje licht van een zoutlamp de stemming positief beïnvloeden. Toch kan een zoutlamp niet een wandeling in de buitenlucht vervangen 😉
- Verlichting bij Astma. Mensen met astma schijnen veel baat te hebben bij het inhaleren van een zoutpijpje. Ook schijnen zoutlampen op de slaapkamer verlichting te geven. Hier is geen onderzoek van te vinden, maar de anekdotische bewijzen zijn er wel en die zijn veelbelovend.
Hoe kies je een Zoutlamp?
Let er allereerst op dat de zoutlamp die je gezien hebt, uit Pakistan komt. Dat is de oorsprong van deze blokken zout. Een donkere kleur wordt hierbij geassocieerd met een hogere kwaliteit. Als je een zoutlamp aan wilt schaffen vanwege de hygroscopische eigenschappen geldt: hoe groter en grover, des te beter het werkt. Als er een lichtje in wilt plaatsen, moet je een gloeilamp gebruiken die warm wordt. Een LED lichtje wordt niet warm en activeert daarmee dus niet het hygroscopische effect.
Conclusie
Himalaya zoutlampen zijn erg mooi om te zien met hun prachtige kleuren en grillige vormen. Met een lichtje er in zijn het perfecte lampen voor ’s avonds wanneer je geen blauw licht om je heen wilt hebben. En vanwege hun enigszins luchtfilterende eigenschappen, is het niet verkeerd om er een paar van in huis te hebben.
Dat gezegd hebbende, zijn zoutlampen ook niet het wondermiddel voor allerlei kwalen zoals ze soms worden neergezet. Alleen met zoutlampen verbeter je dus niet de gezondheidsklachten die je wellicht hebt, hoewel ze zeker een goeie stap in de richting zijn als het gaat om luchtkwaliteit in je huis.
Louise zegt
Waarom is mijn zout waxinelicht in tweeën gespleten?
Hill zegt
Bij mij ligt er een klein plasje (en dat is zout water) onder de lamp, het lampje zweet dus!
Is dat niet gevaarlijk voor het elektrische contact?
Heleen Quantrill zegt
Je lampje zal inderdaad zweten met dit warme weer! Even afnemen met een droog doekje. En als je lamp een voetje heeft, komt het niet in aanraking met het elektra.
Petra zegt
Hoi, kan je lezen bij het licht van een zoutlampje?
M. Almas zegt
Dit is een originele uit Pakistan 😉
Ik heb er thuis een paar staan en ze zijn prachtig!
https://www.bol.com/nl/p/himalaya-zoutlamp-2-tot-3-kg-tafellamp-himalaya-zout-ca-11x20cm/9200000127106248/?promo=home_818_recentbekeken-MCM-slot_D99_product_0_
Micjy zegt
Hallo,
Is er ook onderzoek gedaan naar het zout wat je inademt? Sinds bij mij een zoutlamp staat, heeft iedereen hoofdpijn, hoge bloeddruk en een zoute mond. Niemand had hier voorheen last van. Volgens ons heeft het niet te maken met ontgifting, wel met teveel zout binnen krijgen. Dit kan toch niet goed zijn?
Bilel Boukamza zegt
Beste Micjy
Heb inderdaad hetzelfde probleem. Sinds de aanschaffing heb ik drzelfde symtomen.
Jammer dat je er nergens iets over leest.
Gerlanda zegt
De lamp trekt water aan…..bedenk je dus wel waar je de lamp op zet! Dit nog even als kleine praktische toevoeging voor de waxine houders. Ik heb ze op onderzetters staan op mijn houten tafel en die roesten.
Heleen Quantrill zegt
Bedankt voor je tips!