
In de wereld van alternatieve zoetmiddelen wordt dadelstroop over het algemeen weinig ingezet en dat vind ik jammer! Zelf ben ik erg gek op dadels en hun karamelachtige zoete smaak is perfect in koekjes, pudding en cake. Maar wist je dat je zelf ook dadelstroop kan maken? Op die manier hoef je niet meer dure ahornsiroop of honing in te zetten als je een vloeibaar zoetmiddel moet gebruiken. Plus het is een stuk goedkoper, omdat je niet per se de dure Medjool dadels nodig hebt. De kleine, gedroogde dadels (minus de glucose-fructosestroop, let daar wel op!) zijn perfect voor dit recept en heel budget-vriendelijk.
Een ander voordeel van het gebruik van dadels en zelfgemaakte dadelstroop is dat je de hele vrucht gebruikt om een recept te zoeten. Net als het gebruik van bananen en appels of zelfgemaakte appelmoes om een taart of dessert zoet te maken, zijn dadels erg geschikt omdat je niet alleen de zoete smaak hebt, maar ook de vezels, vitaminen en mineralen die er in een vrucht zitten. Hierdoor wordt het beter opgenomen in je lichaam en heb je veel minder tot geen last van bloedsuikerschommelingen.
Dit recept is ook nog eens heel eenvoudig om te maken, het kost nauwelijks tijd en bestaat uit slechts twee ingrediënten: dadels en water. Mijn advies is dus: haal gauw een zooitje gedroogde dadels zonder glucose-fructosestroop of andere toevoegingen, maak dit recept en ontdek zelf hoe lekker en eenvoudig dit is.
Dadelstroop
500 ml
250 gram ontpitte dadels
300 ml heet water
- Doe de dadels en het water in een blender en laat even staan zodat de dadels zacht worden (ongeveer 10 minuten)
- Pureer de dadels in een blender tot er een dikke stroop ontstaat.
- Bewaar de dadelstroop in de koelkast in een glazen pot met deksel.
Nieuwsgierig geworden? Hier kun je dadelstroop voor gebruiken:
- Om appelstukjes in te dippen.
- Over de havermoutpap
- In smoothies
- Als vervanger voor jam of honing op je boterham of cracker
- In thee of koffie
- Als zoetmiddel tijdens het bakken
- In de yoghurt
- In elk gerecht waar dadels erg goed in passen, maar waarbij het onhandig is om dadels te prakken
Je kan dadelstroop ook kant en klaar in de natuurvoedingswinkel kopen. Maar afhankelijk van waar je de dadels gekocht hebt, kost deze dadelstroop ongeveer een kwart van de prijs van dadelstroop in de winkel. En omdat je hier maar een kwartiertje mee bezig bent, heb je het waarschijnlijk sneller ‘in huis’ dan wanneer je zou kopen 😉
Wie werkt er nog meer graag met dadelstroop? Maak jij het zelf? Wat doe jij er nog meer mee? Deel het hieronder!