De tijd om groenten te roosteren in de oven is weer helemaal begonnen. Geroosterde groenten geven extra smaak en een bijzondere textuur aan groenten. Zeker het uitproberen waard dus, als je eens iets anders op tafel wil zetten.
Maar het kan lastig zijn om te bepalen hoe lang een bepaalde groente in de oven moet. En hoe heet. Daarom heb ik vandaag een lijstje met veelvoorkomende groenten en hun tijd in de oven samengesteld. Ook heb ik achter elke groente aangegeven welke combinatie met andere groenten goed werkt qua smaak en oventijd. Op die manier maak je heel eenvoudig heerlijke ovengerechten die je geen hoofdbrekens opleveren.
Om te roosteren houd ik een oventemperatuur van 220 graden aan in een elektrische oven. Als je een heteluchtoven hebt, pas de temperatuur hier dan op aan. In dit geval kan de heteluchtoven op ongeveer 190 graden.
Verder is het zo dat de voorbereiding van de groenten ook van invloed kan zijn op het eindresultaat. Daarom ben ik uitgegaan van het op smaak brengen van de groenten met zeezout en peper en olijfolie. Dit kun je naar eigen smaak en inzicht aanbrengen.
Groente roostertijden
10 – 15 minuten
Asperge, heel
Broccoli, in stukken van 2cm gesneden
Cherrytomaatjes, gehalveerd
Courgette, in vieren en reepjes van 3 cm lang gesneden
Knoflook, in dunne plakjes gesneden
Maiskolf, heel en vezels verwijderd
Paprika, in dunne reepjes gesneden
Prei, in reepjes gesneden
15 – 20 minuten
Champignons, gehalveerd
Cherrytomaatjes, heel
Courgette, in de lengte in vieren gesneden en dan gehalveerd
Knoflook, in plakjes gesneden
Oesterzwammen, gehalveerd
Pastinaken, in dunne reepjes gesneden
Portabello, in repen van 1 cm dikte gesneden
Sjalot, heel of gehalveerd
Sperzieboontjes
Spruitjes, gehalveerd
Wortels, geschild en in ‘stokjes’ van 1cm doorsnee gesneden
20 – 30 minuten
Aubergine, in plakken van ongeveer 1,5 cm dik
Bloemkool, in roosjes van ongeveer 2 – 3 cm groot gesneden
Gewone ui, in 10 – 12 parten gesneden of plakken van 1 cm dik
Kleine worteltjes, heel
Knoflook, heel
Koolrabi, geschild en in plakken van 1,5 cm dik gesneden
Paprika, in grove stukken gesneden
Pareluitjes, heel
Pomodori tomaten, heel
Rode ui, gehalveerd
Venkelknol, in 10 – 12 parten gesneden (hart verwijderen)
Witlof, in de lengte gehalveerd
30 – 40 minuten
Flespompoen, geschild en zaden verwijderd, in stukken van 2 -3 cm gesneden
Knolselderij, in stukken van 2 – 3 cm dik gesneden
Koolrabi, in plakken van 2 – 3 cm dik gesneden
Pastinaken, in stukken van 2 – 3 cm dik gesneden
Pofaardappels, schoon geschrobd
Vastkokende aardappels, schoon geschrobd en gehalveerd
Wortels, in stukken van 2 – 3 cm gesneden
50 – 60 minuten
Kleine bietjes, schoon geschrobd
Pompoen, gehalveerd, zaden verwijderd
Groenten combineren kan heel goed en is erg lekker. Maar omdat dus niet alle roostertijden even lang zijn, moet je hier in je timing wel rekening mee houden. Begin altijd met de groente die het langst in de oven moet en houd de tijd in de gaten wanneer de volgende er bij kan. Zeg dat je groenten wilt roosteren voor een tomatensaus dan begin je met de pomodori op 30 minuten. Na 10 minuten doe je de in plakjes gesneden knoflook erbij en na 5 minuten de in dunne plakjes gesneden paprika.
Dit is een omslachtig voorbeeld, maar dan heb je een beeld van wat ik bedoel.
Verse kruiden zijn ook erg lekker om mee te laten roosteren. Kies bijvoorbeeld voor houtachtige kruiden als rozemarijn en tijm bij knolgewassen en kruiden als gedroogde oregano en basilicum voor meer Italiaanse gerechten.
Er zijn vast meer mensen die graag groenten roosteren en nog heerlijke suggesties weten. Deel ze dus hieronder, liefst met tijd/ methode!
21 reacties
Corry,
Ik was ook heel benieuwd naar de combinaties! Zeker niet mijn sterkste punt nmlk.
Hi Heleen, af en toe vind ik t ook heerlijk, gezond en makkelijk om groenten te roosteren, maar ik kan slecht zelfs combinaties maken…. Soms valt t dan qua smaak bij elkaar zo tegen, dat ik uit t veld geslagen ben….
Ik las net jouw inleiding bij dit artikel en vooral dit stukje ‘Ook heb ik achter elke groente aangegeven welke combinatie met andere groenten goed werkt qua smaak en oventijd. Op die manier maak je heel eenvoudig heerlijke ovengerechten die je geen hoofdbrekens opleveren.’
Maar ik zie die combinaties dus niet…. Help!
groetjes Corry
Superhandige lijst! Dankjewel!
Graag gedaan 🙂
Bedankt nu kan ik heerlijk groenten roosteren.
Het is ongelooflijk handig en ’t klopt!
Nen dikken merci,
Carine
Anonymous,
super handig!!!!!!!!!!
liefs Geertje
🙂 Dit berichtje moest dus niet hier staan, maar bij de Give-Away…….(-:
Ik heb het daar ook gezet nu! Groeten en een goed weekend! Marianne
Hallo Heleen,
Ondertussen ben ik een dagelijkse bezoeker op jouw webstek. Ondanks ons krappe huishoudbudget, waar we met z’n zessen van eten, lukt het toch om gezond te koken. Geen witmeel, geraffineerde suikers en zoveel mogelijk E-nummer vrij. Zels de meeste groenten eten we biologisch. Tussendoortjes maak ik nu altijd zelf zodat er naar school ook gezonde voeding meegaat. Met drie pubers en een basisschoolkind in huis een hele opgave om het iedereen naar z’n zin te maken. Inspiratie is dus van harte welkom! Je andere kookboek heb ik tijden van de bieb geleend en verlengd zo lang als mogelijk was.;-) Ik ding heel erg graag mee naar jouw nieuwe boek! Met een hartelijke groet, Marianne Beumer
Sluit me aan bij bovenstaande reakties. Geweldig goede en overzichtelijke lijstjes (ook die over vervangen) Super stimulerend en maakt van elke maaltijd weer een feestje. Je recepten trouwens ook hoor! Veel dank voor het voorwerk!
Fantastisch wat een hulpmiddel net als het vorige lijstje over vervangingen. Heerlijk!
Dank je wel! Ik had vorige week ook groenten geroosterd, maar die waren enigszins zwart geblakerd 🙁
Ik maak vaak de combinatie van aubergine en peer, met wat ik nog meer in huis heb. Samen met Italiaanse kruiden en wat olijfolie roosteren, heerlijk
Super deze lijst! Ik wil komende winter mijn oven meer gaan gebruiken om te “koken” en ik vind geroosterde groente lekker maar geen idee van oventijden en temperatuur. Nu durf ik wel te gaan experimenteren, dank je wel Heleen! Groetjes Carla
Ook deze lijst ga ik weer uitprinten.
Fijn, hoor.
Wat een voorwerk doe je toch steeds weer voor ons allen.
Dankjewel!
Groet, Sabine
Geweldige lijsten ben je nu aan het samenstellen, erg nuttig nu ik meer groenten wil gaan eten. Ik hou niet zo van gekookte groentes, bedek ze met veel saus en aangezien ik moet afvallen moet ik daar vanaf.
Wederom heel hartelijk dank voor deze post en die van een paar dagen geleden over vervangingen..
Gisteravond worteltjes, uitje en kastanjes gemaakt met wat druppeltjes honing erover, was heerlijk. Vandaag de rest en die vul ik aan met halve spruitjes. Ik hou niet van spruitjes maar aangezien het zo’n gezonde winter groente is zal ik het eens op deze manier proberen.
Tot mijn grote verbazing vond ik de spruitjes zo klaargemaakt goed te eten. De combinatie was lekker vooral met de kastanjes, gelukkig heb ik daar ook nog paar zakken van.
Het grappige was dat vriend ze nauwelijks nog herkende als spruitjes, hij vond ze wel lekker!