Dit zijn heerlijke, zoete herfstpannenkoekjes. Gemaakt van amandelmeel uiteraard. En het geheim van deze pannenkoekjes zit’m in de luchtigheid ervan. Ze worden prachtig hoog en smeuïg, net als Amerikaanse Pancakes, zonder gebruik van gist of iets dergelijks. Door de toevoeging van kaneel en palmsuiker krijgen ze een heerlijke, diepe smaak die perfect past bij het veranderende licht en geuren nu de herfst zijn intrede doet. Maak een lekker stapeltje en eet ze op bij een kop Paleo Chai of lekkere koffie!
Kaneel Amandelmeelpannenkoekjes
8 – 10 stuks
3 eieren
150 gram amandelmeel
Snuf zeezout
1/2 tl bicarbonaat
1/2 el appelcider azijn of citroensap
Flink kaneel, ik gebruikte wel twee eetlepels
1 el palmsuiker of ander zoet naar keuze
Boter om in te bakken
- Neem een ruime kom en kluts hierin de eieren met het zout tot de eieren schuimig en lichtgeel zijn.
- Voeg nu de overige ingredienten toe en roer nog even flink door.
- Verwarm de koekenpan met wat boter en lepel mooie hoopjes beslag in de pan.
- Bak op middelhoog vuur tot de bovenkant droog begint te worden.
- Bak de pannenkoekjes nog een minuut of zo aan de andere kant.
- Herhaal met de rest van het beslag.
Serveer met slagroom en kaneel, zelfgemaakte appelmoes of gewoon zo. Lekker als ontbijt, lunch en als tussendoortje.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Anonymous zegt
Wat een heerlijke pannenkoekjes! Ik heb er mijn eigen variant op gemaakt want zoonlief houdt nogal van dunne pannenkoekjes en dat is met alleen amandelmeel wat lastig:
50 gr amandelmeel
50 gr volkoren rijstmeel
4 eieren
200 ml amandelmelk (zonder toegevoegde suikers), of lactosevrije melk
1 el palmsuiker
1 tl honing
1 el kaneel
snufje Keltisch zeezout
1/2 tl bicarbonaat
2 tl citroensap
Ik heb voor mijn zoon dit keer lactosevrije melk (uit de koeling, dus niet de lang houdbare) gebruikt in eerste instantie omdat hij erg moest wennen aan amandelmelk. Hij is 11 en heeft altijd tarwe en lactose gehad maar nu blijkt dat hij allergisch is voor gluten, lactose, suiker en varkensvlees (of geworden, hij is net herstellende van de ziekte van lyme), die laatste twee eten wij eigenlijk niet maar die eerste nog altijd wel (spelt, zuivel). Dus het was echt wennen aan andere smaken! Met jouw heerlijke recepten op deze site hoop ik dat hij nóg meer went aan andere, gezonde, lekkere smaken. Dank je wel! 😉
Groet, Hanneke
Adri zegt
Hallo Heleen,
Net de amandelpannenkoekjes gemaakt. En ze zijn heerlijk! Wel even wennen, ik wilde ze te groot maken, maar dat werkt niet met omdraaien. Al doende ging het steeds beter. Volg een candidadieet, heb er een klein beetje St.Dalfour-jam op gedaan en het beslag gezoet met stevia. Voor herhaling vatbaar!
Anonymous zegt
Iemand een idee hoe ik deze in een vegan variant kan maken, dus zonder ei?
Kim zegt
chiazaad of lijnzaad in water laten weken, geeft zelfde effect als eieren in een baksel.
Anonymous zegt
Hoi Heleen, ik heb ze vandaag gemaakt, super lekker (en mijn zoon van 2 smikkelde er ook van)!! Alleen vroeg ik me af hoe je ze iets smeuïger kunt maken, want vond ze wel droog. Inmiddels een tweede batch gemaakt en daar wat olijfolie doorheen gedaan. Ging heel goed. Bedankt voor het lekkere recept. Het volgende baksel zal jouw bananenbrood worden;-) Ben heel benieuwd!!
Groetjes,
Femke
Anonymous zegt
Heleen, wat een knapperd ben je zeg! Ik heb net de amandelpannekoekjes gemaakt voor het ontbijt, echt heerlijk! Grote dank voor je recept. Met 4 paranoten, 4 gedroogde abrikozen, chiazaadjes, handje rozijnen en een lepel kokosolie (in pot, merk Amanprana) in de blender malen, maak je een heerlijk “compote” erbij! Het was echt smikkelen en meer dan genoeg, want ze zijn wel machtig!
Zoen voor jou en een fijne dag!
Natasha
Saïda zegt
Ik heb ze vandaag ook voor het eerst gemaakt! Precies zoals Heleen heeft beschreven (wel best grote eieren). Het beslag is vrij stevig, maar zeker genoeg voor 8-10 pannenkoekjes! Ik legde een balletje in de pan, eventjes wachten en dan een beetje platdrukken. Zo krijg je een mooie ronde vorm en dan voorzichtig omdraaien. En erg goed uitkijken dat ze niet verbranden, maar na 2 pannenkoekjes had ik de smaak al te pakken. Volgende keer probeer ik het met banaan, zodat ze wat zoeter worden. Lijkt me lekker! Fijne zondag allen.
Anonymous zegt
Hoi Heleen. Ik kwam laatst in de Turkse winkel ‘Amandelpoeder’ tegen. Weet jij wat het grote verschil is tussen de meel en de poeder variant? Het is in ieder geval goedkoper.
Ook vroeg ik me af of je ook bekend bent met ‘gele erwtenmeel?’. kun je hier ook brood mee bakken bijvoorbeeld? Misschien dat jij me kunt helpen.
Groetjes,
Annelies
Heleen Quantrill zegt
Hey Annelies,
Amandelpoeder is hetzelfde als amandelmeel. Bij de Turkse winkel is dat vaak een stuk goedkoper inderdaad. Ik weet niet wat gele erwtenmeel is. Zal het op mijn facebook pagina zetten, misschien dat iemand anders er van gehoord heeft!
Groetjes
Heleen
Anonymous zegt
Hoi! Gele erwtenmeel is w.s. kikkererwtenmeel!
Groetjes, Roos
Anonymous zegt
Heerlijk recept weer! Bij mij waren ze trouwens ook te dik, dus volgende keer een beetje melk, kokosmelk of misschien zelfs wat water bij. En wat meer palmsuiker. Ik miste het zoetige tintje, maar misschien had ik een ruime eetlepel moeten nemen.
Rolien zegt
Vanochtend deze pannenkoeken gemaakt en wat waren ze lekker! Helaas geen palmsuiker in huis dus ik heb ze een gezoet met een beetje Stevia en als topping had ik de abrikozenjam van St. Dalfour gemixt met een beetje ongeklopte slagroom. Dat verspreid beter vind ik. Het was heerlijk!
Debora zegt
Ik had hetzelfde en heb er een beetje melk bij gedaan. Toen het vloeibaar was zag het resultaat wel zo uit als op de foto. Ik had helaas niks anders in huis dan koemelk. Volgende keer probeer ik het met amandelmelk.
Mariska4kids zegt
Hallo Heleen,
Vanochtend dit geprobeerd als ontbijt, maar volgens mij is er iets niet goed gegaan (of het hoort zo). Mijn beslag was heel dik, net zoals een amandelcakebeslag, waardoor het lastig was om een soort pannenkoeken te bakken. En hoe krijg jij ze zo rond? Ik heb de eenheden gebruikt zoals jij beschrijft en ik heb wijnsteenzuur gebruikt ipv bicarbonaat en ciderazijn. Ik heb de rest van het beslag in een mini cakevorm gedaan en afgebakken in de oven. Zou graag willen weten hoe het beslag er bij jou uitziet. Misschien moet ik de volgende keer minder amandelmeel gebruiken?!
Groetjes, Mariska
Anonymous zegt
wat is bicarbonaat?
Anne zegt
Ik heb ze gisteren gemaakt. Kon maar 5 pannenkoekjes maken van het beslag maar dat geeft niets. Ze vullen heel goed! Trouwens ook heerlijk met een beetje mascarpone erop. Bedankt voor het recept!
Anonymous zegt
Dit recept komt precies op tijd! Gisteren voor het eerst amandelmeel gekocht, morgen pannenkoeken bakken op de familiedag. Kan ik na een week courgettepannenkoekjes (die overigens ook erg lekker zijn!) ook leuk meedoen met iets zoets. Mmmm
Inspirerend blog, tnx! Merel
Jolanda Waterman zegt
Wat een heerlijk idee. Heb er meteen zin in!
Ga ze gauw een keer maken. Ik denk dit weekend al!
Greetz
Jolanda