Naar mijn mening hoeft ijs zich niet te beperken tot de zomer. Lekker ijs met goeie smaken leent zich voor elk seizoen. Fris en groen voor het voorjaar, chocola voor de winter en zoet en zuur voor de zomer. In de herfst (of late zomer) kies ik voor kruidig. Kaneel, kardemom, kruidnagel, steranijs.
Ik maak vaak zelf ‘room’-ijs. Helaas kan ik regulier roomijs niet goed verdragen. Zelfs niet als een heel zeldzame traktatie. Kramp en andere onaangenaamheden zijn dan altijd gegarandeerd. Daarom heb ik sinds een aantal jaar een ijsmachine in de kast staan, klaar om te gebruiken.
Hoewel zelf kaneelijs maken wel een zekere planning vereist, vind ik het evengoed eenvoudig om te maken. Je bewaart het ijs in de vriezer tot je er aan toe bent. Dus hoewel je ijs niet snel kunt maken voordat je gaat eten, is er niks mis met een middagje ijs maken om zo een aantal smaken roomijs en ijslollies te produceren die vervolgens helemaal happy in je vriezer verblijven. Of presenteer het in een mooi stel ijscoupes.
Hard kaneelijs
Zelfgemaakt kaneelijs blijft heerlijk zacht en toch mooi bevroren als je het bakje ijs dat je gemaakt hebt in de ijsmachine extra in te pakken in een ziploc zakje.
Als je geen ijsmachine hebt, is de truc om een eetlepel wodka of neutrale plantaardige olie als amandelolie toe te voegen aan het mengsel en dit dan in een cakevorm in te vriezen. Dit voorkomt ook dat het ijs enorm hard wordt. Je kunt het dan ook al verdelen over de kommetjes zodat iedereen een eigen bevroren kommetje kaneelijs heeft!
Kaneelijs - Lactosevrij
Ingrediënten
- 400 ml kokosmelk
- 300 ml amandelmelk
- 125 ml honing of ahornsiroop
- 1 tl vanille extract
- 1 el kaneel
- ¾ tl zeezout
- Optioneel: 1 el wodka of amandelolie
Instructies
- Zorg ervoor dat het element van je ijsmachine volledig bevroren is, voordat je met dit recept begint.
- Neem een blender en doe hier alle ingrediënten in en blender grondig.
- Zet de ijsmachine aan en schenk het mengsel in de ijsmachine.
- Laat de ijsmachine ongeveer 45 minuten draaien.
- Schep het ijs over in een vriesvaste bak met deksel en zet het ijs in de vriezer om verder te vriezen.
- Serveer met stukjes fruit of nootjes!
Notities
Geniet er van!
Laat een reactie achter