Keukengadgets Review: Citruspers & Knoflookpers

Keukengadgets. We hebben ze allemaal wel. Maar zijn ze allemaal ook even handig? Vandaag bekijk ik hoe handig een nieuw type citruspers en knoflookpers zijn. Twee keukengadgets die iedereen wel in huis zal hebben. Maar de ene pers is de andere niet. En maakt dat dan ook verschil? Is anders inderdaad ook beter?

Citruspers Tomorrow's KitchenCitruspers (Citrus Carafe) van Tomorrow’s Kitchen

Beschrijving: Deze citruspers oogt erg modern met frisgroene en witte onderdelen. Hij is volledig van kunststof gemaakt en is zo ontworpen dat het sap dat je uitperst direct in de karaf wordt opgevangen. Je kan met de onderdelen een citrusvrucht zowel uitpersen als uitknijpen. De uitknijper kan ook als dop gebruikt worden. Je kunt de karaf er echter niet mee dichtdraaien. Als de fles omvalt, zal de dop gewoon losschieten. De karaf kan een ruime liter aan vocht bevatten en het idee is ook dat je bijvoorbeeld je water zo erg makkelijk een smaakje kan geven omdat het sap direct in de karaf loopt. Uiteraard is hij ook te gebruiken voor alleen sinaasappel- of citroensap en staat hij erg mooi op de ontbijttafel.

Voordelen: Ik vind het erg makkelijk in gebruik. Het sap hoef je niet over te gieten, je kunt het in de karaf bewaren voor later of direct gebruiken. De onderdelen zijn stevig en makkelijk te gebruiken. Er staan wat plaatjes op de verpakking om aan te duiden hoe je hem gebruikt. Dit is ook meer dan voldoende. Wij drinken zelf bijna nooit versgeperst sinaasappelsap, maar we drinken wel veel water. Ik vul de karaf nu met water en knijp er direct een limoen in uit. Water met een smaakje! Plus, het staat leuk op het aanrecht. Het nodigt uit om te gebruiken. De uitknijper kun je ook los gebruiken, bijvoorbeeld om een limoen of citroen uit te knijpen boven vis of sla. De pers-elementen zijn lekker scherp. De sap komt er snel uit, je hoeft weinig kracht te zetten. De witte filter die als eerste op de fles moet, vangt eventuele pitten prima op. Ook kan alles prima in de afwasser!

Nadelen: Hoewel je de fles kunt afsluiten, kun je hem niet dichtdraaien. Stof ofzo zal er dus niet inwaaien, als je hem meeneemt naar buiten en afsluit. Maar verwacht niet dat hij dichtblijft wanneer iemand erg enthousiast de koelkastdeur opentrekt en met die vaart de karaf omkiepert uit de deur. Verder vind ik het als citruspers weinig meerwaarde hebben ten opzichte van een reguliere citruspers. Als je een goeie citruspers hebt, heb je deze er niet bij nodig. Verder is hij vrij hoog. Als je, net als wij, een hoger aanrecht hebt, sta je in een wat onhandige houding de citroenen uit te persen. Het filter werkt goed om pitten op te vangen, maar er blijft ook vrij veel pulp achter. Ik vind die vezels juist erg lekker en ze zijn ook erg gezond, dus ik vond het jammer dat er opvallend weinig pulp in de sap terecht kwam. De karaf is groot, om een klein beetje citroensap uit te persen, maak je wel de hele fles vies die dan weer in de afwasser moet. Je kan dan de uitknijper gebruiken, maar dan heb je je handen weer vies. Een kleiner karaf erbij, zou handig geweest zijn.

Conclusie: Makkelijk in gebruik, mooi van ontwerp en eenvoudig schoon te maken. Deze citruspers doet wat ‘ie belooft. Qua handigheid voegt hij niks toe ten opzichte van een reguliere citruspers, behalve dat je het sap direct in een fles opvangt wat handig is als je grote hoeveelheden uitperst of je water van een smaakje wil voorzien. Alles kan in de afwasser, dus geen onderdelen met de hand afwassen.

Knoflookpers (Garlic Press) van Tomorrow’s Kitchen

Knoflookpers Tomorrow's KitchenBeschrijving: Deze knoflookpers is groot en wat zwaar, maar ligt goed in de hand. Er zit een lichtgroen plastic element aan, waarvan ik in eerste instantie dacht dat het was om de knoflookpers dicht te houden als hij in de lade ligt. Dit bleek het onderdeel te zijn waarmee je de uitgeperste knoflook van de knoflookpers loshaalt. Hij is verder volledig van RVS en is vaatwasserbestendig.

Voordelen: De belofte die ze doen bij deze knoflookpers is dat door het raster de knoflook beter uitgeperst wordt en daardoor meer smaak vrijkomt. Ook zou er minder knoflook achterblijven. Dit klopt helemaal. Een flinke teen knoflook uitknijpen leverde ook een goeie hoeveelheid op en er bleef alleen een droog velletje achter. Een korte beweging met het schraapmechanisme en de knoflook ligt in de kom. In principe hoef je je handen niet te gebruiken! Het losse velletje komt met het drukmechanisme mee naar buiten zodat je niet met mesjes of je vingers hoeft te pielen om het er uit te krijgen. Omdat het RVS is, is kort afspoelen met heet water al voldoende om de geur te laten verdwijnen. Wil je de knoflookpers op een later moment op de dag nog een keer gebruiken, maar is de afwasser nog niet vol? Even goed afspoelen en open leggen en hij is klaar voor gebruik.

Nadelen: Misschien dat hij voor sommigen wat groot en log is. Zelf heb ik daar geen moeite mee. Hij neemt ook aardig wat ruimte in, in de lade, maar om heel eerlijk te zijn, is dat het enige. Hij werkt goed en efficient, is makkelijk schoon te maken en je hoeft je handen niet vies te maken.

Conclusie: Heb je twijfels over je eigen knoflookpers? Gooi die dan gauw weg (of breng schoon naar de kringloop) en schaf gauw deze aan. Je zal er heel lang heel veel plezier van hebben. Ik gebruik bijna dagelijks knoflook en heb inmiddels een stuk of vier knoflookpersen versleten. Bij deze heb ik goeie hoop dat ik er eindelijk uit ben! Tip: gaat er iemand binnenkort trouwen of samenwonen? Leuk cadeautje!

Het was, uiteraard, erg leuk om met deze twee keukengadgets te werken. Maar het blijkt maar weer dat nieuw en modern niet altijd een echte verbetering is. Volgende week probeer ik een ananaspeller en champignonsnijder uit!

Deze keukengadgets heb ik gratis toegestuurd gekregen om er een review over te schrijven. Mijn verhaal, meningen en ervaringen zijn van mijzelf.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Paté in een kom
Recepten

Paté Zelf Maken

Zelfgemaakte Paté met Cranberrysaus – Een Feestelijke Klassieker Voor mij is kerst pas compleet als er een rijke, romige paté op tafel staat, gecombineerd met de frisse zoetheid van cranberrysaus. Die mix van hartig en zoet voelt ultiem feestelijk! Dit jaar ga ik een stap verder door zelf paté te

Lees verder »
Pompoensoep met Venkel
Recepten

Pompoensoep met Venkel

Pompoensoep met Venkel Afgelopen vrijdag kreeg ik van mijn moeder weer een pompoen toegeschoven. Hoewel je misschien denkt dat pompoen uit het seizoen is, blijkt dat gelukkig niet zo te zijn! Daarnaast had ik een prachtige biologische venkelknol op de markt gekocht. Vorige week proefde ik een eenvoudige venkelsoep die

Lees verder »
Chocolade Amandel Koekjes
Koek en gebak

Chocolade Amandel Koekjes

Ben je op zoek naar een gezonder alternatief voor gewone koekjes? Zoek niet verder! Ik ben al een tijd fan van amandelmeel en gebruik het vaak in mijn recepten. Het is niet alleen voedzaam, maar ook heel makkelijk te gebruiken. Vandaag besloot ik het te verwerken in een koekjesrecept, en

Lees verder »