Wie heeft er wel eens koolrabi uitgeprobeerd? Ik denk wel een flink aantal van jullie! Deze spoetnik-achtige groente is te krijgen in lichtgroen of paars en smaakt wat naar broccolistelen. De naam ‘koolrabi’ komt uit het Duits. Rabi is afgeleid van rí¼be dat raapsteel betekent. De koolrabi is familie van de kruisbloemigen zoals boerenkool en bloemkool (brassica). Leuk weetje: het is geen knolgewas, want het gedeelte dat we eten is een verdikking van de stengel, niet een wortel of knol.
Vanwege de neutrale smaak kun je er best veel mee doen. Je kan koolrabi koken, bakken, stoven, maar ook rauw eten, verwerkt in een salade. Ik heb zowel de gekookte als de rauwe versie geprobeerd met twee eenvoudige recepten en beide keren waren we allemaal erg verrast door de smaak. Ik kon het niet als alternatief voor aardappel serveren, daarvoor smaakt het te ‘groen’. Maar als salade werkte het heel goed! Daarom noem ik Koolrabi – Spoetnik onder de Groenten
Koolrabi Salade
4 porties
2 koolrabi’s
1 winterpeen
2 el mayonaise
1 el citroensap
Zout en peper naar smaak
- Schild en snijd de koolrabi’s en winterpeen in dunne reepjes.
- Meng in een kom de mayonaise met citroensap en voeg de groenten toe.
- Breng eventueel op smaak met zout en peper.
- Laat in de koelkast even op smaak komen, ongeveer een half uurtje.
Koolrabi Puree
4 porties
3 koolrabi’s
Boter
Zout en peper
Bieslook
- Schil de koolrabi’s en snijd ze in grove stukken.
- Breng in een pan met een bodem water aan de kook en kook in ongeveer 5 minuten gaar (afhankelijk van de grootte van de stukken).
- Giet niet al te veel af, probeer de koolrabi gaar te koken in zo min mogelijk water. Met het water dat overblijft, kun je dan pureren. Ik had letterlijk een bodempje water over na het koken.
- Breng de puree op smaak met zout en peper en een klont boter.
- Serveer met verse bieslook!
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Savha zegt
Volgens mij heeft mijn moeder wel eens patatjes gemaakt van koolrabi en vond ik het vroeger niet te eten. Heb daarna ook nooit meer gegeten.
Maar na het lezen van je recepten moet ik het misschien toch maar weer een kans geven???
Mieke. zegt
Dankjewel voor je recept.
Wat ik fijn vind is dat het lekker laag in de koolhydraten zit.
4 gram per 100 gram.
Anonymous zegt
Ook lekker in een smooty met mango en banaan, samen met geraspte koolrabi in de blender en dan lekker smullen! 🙂
Anonymous zegt
Deze variatie vind ik erg lekker: Koolrabi, stukje rauwe ui, appel raspen, mengen met mayonaise, evt citroensap, peper,zout. Klaar.
Het verse blad vind ik lekker, gesnipperd door een gemengde salade bijvoorbeeld. Vooral de paarse ziet er leuk uit ook.
Gestoofd heb ik het nog niet, maar je recept lijkt me lekker!
Marjolijn.
Thamar Van dijke zegt
Voor mij een nieuwe, ga volgende week de puree maken, dankje!
Is stomen beter dan koken denk je?
En nog een recept voor iets met een meiraap, heb er 3 in me eigen moestuin staan:)
Vanavond salade met rauwe biet (ook uit eigen moestuin van ons dakterras)
Morgen salade van mesclun sla, snijbiet en het loof van de rode biet, rucola en spinazie (ook uit die moestuin, zo leuk! Doen we voor het eerste jaar)
Groetjes thamar
Anonymous zegt
Koolrabi-cappacio.. Ja ja, erg lekker en het staat ook leuk. Weer eens wat anders. Een aantal dunnen schijfjes op je bord en opmaken met wat je maar in huis hebt. Bijv. wat veldsla, pijnboompitten, wat geraspte kaas, dressing, peper. enz.
Isis zegt
ik de koolrabi in allerlei salades (heel lekker geraspt en met gedroogde cranberries erbij), of gewoon in reepjes gesneden om tussendoor op te knabbelen.
Anonymous zegt
Heerlijk!
Schillen. In de dikke plakken snijden, vervolgens insmeren met mosterd/ei, daarna door de polenta rollen en bakken in (kokos)olie!
Angela
Margreeth. zegt
Zin in zomer!
dat krijg ik steeds meer, ben benieuwd of we nog wat mooie dagen krijgen.
maar nu is het in mijn keuken al zomer als ik KERSEN eet! zo lekker, ze worden op de markt al iets goedkoper… dus kom maar op met je kersen recepten, als ik er nog kersen voor over gehouden heb:).
fijn weekend.
Sandrapenstaartje J zegt
De super lekkere soep maken van Koken met Karin! http://www.kokenmetkarin.nl/voor/koolrabisoep.html
dee zegt
Vind koolrabi heerlijk! Recent pas ontdekt. Vind het iets van snijbonen weghebben. Tot nu toe heb ik er alleen nog maar stamppot van gemaakt met een lekkere vleesjus erover. Beetje grasboter erdoor en smullen maar!