En dan heb ik het deze keer alleen over groenten en fruit. Want hoe vaak wordt er niet gezegd dat de beste manier om bewust groenten en fruit te kopen met het oog op zowel milieu als portemonnee, is door lokaal en/ of in seizoen te kopen. Allemaal leuk en aardig, maar hoe doe je dat? En vooral, hoe maak je het jezelf zo makkelijk mogelijk? Ik heb een aantal tips voor jullie op een rijtje gezet.
1. Groente- en Fruitkalender
Die kennen we allemaal. Maar vaak gaat het om een online versie waar je in de winkel echt niets aan hebt (tenzij je altijd met je iPad winkelt), of ben je verplicht meerdere A4-tjes uit te printen om de informatie toch mee te kunnen nemen. Ook niet handig. Dat wil niet zeggen dat je er dus maar niks mee hoeft te doen. Ik vond een hele uitgebreide groente- en fruitkalender bij Milieucentraal.
Maar wat ik zelf eigenlijk nog handiger vind, is de gratis App die Milieucentraal ontwikkeld heeft. De jongens en meisjes van Milieucentraal hebben namelijk veel informatie over de groenten en fruit verzameld en in een App gestopt, zodat je in één oogopslag kan zien wat de milieubelasting van een bepaalde groente of fruit is (moest het ver vliegen), of het in seizoen is en en of het in Nederland geteeld is en nog een aantal handige weetjes. Veel mensen hebben tegenwoordig hun telefoon wel bij de hand wanneer er boodschappen gedaan worden, dus met deze App heb je duidelijke informatie over milieuvriendelijke groenten en fruit. Je vindt hem op dezelfde pagina als de groente- en fruitkalender van Milieucentraal.
2. Biologisch Best?
Er is al veel gezegd en geschreven over de hoge voedingswaarde van biologische groenten en fruit. Biologische producten worden gekweekt zonder dat er gebruik gemaakt wordt van bestrijdingsmiddelen. Ook worden andere aspecten van het productieproces onder de loep genomen. Veel producten krijgen dan een keurmerk of mogen een logo op de verpakking hebben waaruit blijkt dat het product biologisch is of biologische ingrediënten bevat. Maar er zijn zoveel keurmerken en vaak blijkt dan toch dat het niet helemaal aan de verwachting voldoet. Het is dus handig om je op de hoogte te houden van de verschillende keurmerken en voor jezelf duidelijk te hebben welke keurmerken voor jou de moeite en het geld waard zijn. Meer informatie over keurmerken lees je bij Voedingswaar.
Daar komt bij dat je bijvoorbeeld biologische bananen kunt krijgen, maar je kan je afvragen of ze vanwege de vlieguren en het lange reizen nog wel meer voedingswaarde hebben dan de niet-biologische versie. Verder kunnen de regels die in het buitenland gelden voor biologische teelt een stuk soepeler zijn dan die in Europa. Je kan dus de kwaliteit in twijfel trekken. Natuurlijk zijn er genoeg voorbeelden van betrouwbare organisaties, maar kritisch blijven (ook naar Europese/ Nederlandse producten) is altijd goed. Mijns inziens is het dus niet altijd een goed idee om (veel) meer uit te geven aan biologische groenten en fruit dat ingevlogen wordt van buiten Europa.
Dit staat verder los van de hele discussie of je í¼berhaupt wel groenten en fruit van de andere kant van de oceaan moet kopen.
3. Kopen bij de Boer
Want zo komen we bij het volgende punt: Naast in seizoen kopen, is lokaal je groenten en fruit kopen een goede manier om reisuren van producten te verminderen, alleen groenten en fruit te kopen die in seizoen zijn en de lokale boer te steunen. Vaak is dat ook nog goedkoper omdat een boer met een winkel in de schuur of stal op de markt geen hoge overhead kosten heeft zoals de grote supermarkten dat hebben. Er zijn verschillende leuke websites waarop je kan zoeken naar een boer bij jou in de buurt.
Biologische Boerderijwinkels
Friese Boerderijwinkels
Landwinkel
Tip: Google ‘boerderijwinkel’ met je plaatsnaam of regio om te zien waar er bij jou in de buurt een boerderijwinkel is.
De kraam van Henrike in Emmeloord |
4. Kopen op de Markt
Dit is mijn persoonlijke favoriet omdat ik met grote regelmaat thuiskom met tassen en dozen vol groenten en fruit voor een habbekrats. Op donderdag ga ik heen voor de grote boodschappen en op zaterdag loop ik graag even bij Henrike Kathmann aan voor biologische en lokale groenten. Als je ook in de Noordoostpolder of Flevoland woont, kijk dan eens op Bioromeo voor meer informatie o.a. over Henrike, maar ook over andere lokale boeren.
Veel plaatsen hebben op vaste dagen een markt. Een leuke website om te kijken welke markten er bij jou in de buurt zijn, is Hollandse Markten. Klik op ‘Warenmarkten’ voor reguliere markten in jouw gemeente, of op ‘Biologische Markten’ voor, ja, biologische markten!
5. Jullie Tips
De websites die ik hier noem, is slechts een kleine selectie en ik weet zeker dat ik nu heel veel, hele mooie projecten en initiatieven van mensen die lokaal en seizoensgebonden producten onder de aandacht willen brengen, oversla. Dus deel jullie tips, liefst met link, in de opmerkingen hieronder. Maakt niet uit of het heel lokaal of landelijk is, en of het nu om een markt, een boederijwinkel of een handige website is om jezelf nog wijzer te maken als het gaat om bewuste keuzes maken. Elke tip die onze boeren steunt en de consument bewust maakt, is welkom! Delen dus!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Anonymous zegt
Vooral als je in het noorden woont, maar ook utrecht, nijmegen en nog wat meer, kijk maar op beterbio.nl
Anonymous zegt
http://Www.willemendrees.nl
Hun missie: groeten en fruit uit de regio ook bij de supermarkten in die regio te krijgen.
Anna zegt
Ik ga altijd naar tuinderij haverkamp (omgeving Deventer), hele leuke boerderijwinkel met biologische groenten, vlees, eieren (deels van eigen kippen), vlees, kaas/yoghurt, meel, honing etc. http://www.tuinderijhaverkamp.nl/
Iris zegt
Allereerst heb ik mijn eigen volkstuinen, verser, goedkoper en meer van het seizoen kan niet:-) Ik koop een deel bij een boerderijwinkel, hier helaas geen boerenmarkt in de buurt, een deel bij de plaatselijke biowinkel, maar die is vrij duur en heeft maar beperkt aanbod, wel grotendeels van het seizoen. En ik koop een deel online bij http://www.bioromeo.nl/ en dan koop ik soms nog wat bij de plaatselijke supermarkt (Jumbo en Deka), maar dat is nooit veel. De Jumbo verkoopt producten van Willem en Drees, dat vind ik wel prettig.
O ja, ik heb ook jarenlang een Odin tas abonnement gehad en later Vitatas. Ik vond het echter te beperkt en werd in de winter gek van al die kolen en knollen en andijvie omdat niemand daar van houdt hier thuis, vooral elke keer die koolraap, gatver;-)
Jolanda zegt
Vaak kun je bij een kinderboerderij goedkoop eieren kopen. Steun je direct een goed doel. Hier worden de eierdozen hergebruikt.
Voor omgeving Leiden, een streekvoedingswijzer: http://www.landvanwijkenwouden.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=115&Itemid=102
Sandra zegt
Wonend op het Zeeuwse platteland is de keuze in natuurwinkels en biologische markten niet heel erg groot. Er zijn wel diverse boerderijwinkels voor vlees; http://www.dekokherefords.nl, http://www.boerderijwinkelintanker.nl, http://www.angusfokkerijpoelzicht.nl ( ook wat groenten) en voor echte boerenkaas en verse rauwe melk: http://www.ternisse.nl. ( ook groenten van een zorgboerderij) En verder is er http://www.degroteverleiding.nl voor online bestellen voor allerlei biologische waar met veelal groenten en fruit van boeren uit de regio.
Anonymous zegt
Wat een goede tips Sandra.
Ik was al op speurtocht gegaan op internet, daar kwam ik verschillende Landwinkels tegen in oa Middelburg, Kruiningen, ‘s-Heerenhoek en nog een paar aan de overkant.
Ik ben ook steeds meer bewust van mijn keuze in boodschappen! Fijn zo’n blog
Anonymous zegt
Biologische eieren van een boer. Deze zijn 24 uur per dag uit een automaat te halen. Zo eentje waar je kroketten etc uithaalde eerder. En de kippen lopen heerlijk vrij in het weiland ernaast.
Groente bij supermarkt, AH, biologische markt op zaterdag, honing bij de imker, noten op de markt en zaden etc online. Kruiden in bakken in onze tuin. Het voelt ltijd weer luxe als alles gezond is aaangevuld.
Groet, sabine
Sacha zegt
Ik koop mijn eieren bij de slager – vers van de boer. Hoe tegenstrijdig dit ook klinkt. Het is niet bio, maar ik heb nog nooit zulke lekkere eieren gegeten.
'n Elzetje zegt
Fijn al die adressen! Vind ik ook altijd handig als je op vakantie gaat in Nederland; kijk ik voor we gaan even waar er goed eten te koop is in die regio.
Hier thuis, regio Zuid-Holland, koop ik mijn groenten en fruit via http://www.biologischgoed.nl, ze bezorgen 1 keer per week aan huis of via een afhaalpunt.
Fabienne Verkoulen zegt
Wij hebben de Hollandtas van Vitatas. Iedere week een tas Hollandse groentes voor €7.50. Altijd weer een verrassing en zelf lukte het me niet om die hoeveelheden (in de supermarkt) voor die prijs te kopen. Nadeel: 4 weken achter elkaar paksoi, 3 weken achter elkaar Andijvie (waar ik niet tegen kan).
Helma van Ast zegt
Ik koop bij een biologische boer in Twello (naast Deventer) http://www.hethofvantwello.nl
Anka zegt
Bij de landmarkt in Amsterdam: best of both worlds. Producten uit de regio die geteeld worden met liefde voor de natuur maar aan de andere kant ook gewoon een (luxe) supermarkt waar je alles kunt vinden. En je kunt er ook nog eens lekker en verantwoord lunch en dineren.
Anonymous zegt
Heeft iemand tips voor België?
izerina zegt
Een aanvulling heb ik niet Maar wel een vraag. Als je lokaal wilt eten,dan is er weinig fruit in de winter. Ik heb het één winter geprobeerd. Appels en peren van de bio-boer vlakbij. Maar ik had aan het eind van de winter toch wel trek in een banaan of sinaasappel. Lukt het jou wel?
Thamar Van dijke zegt
Alle tips welkom voor in schagen, noord Holland! Ik koop nu bij de ah biologische groenten en fruit, natuurwinkel (bewerkt assortiment) en dan soms nog op de biologische gedoogde markt op zaterdag (maar meestal past dit niet ivm de tijd van mijn zoon zijn nieuwe sport, voetbal:)
Ik ben dus helaas heel veel tijd kwijt en hard op zoek naar een alternatief!
Groetjes thamar
Eleonor zegt
Voor België: http://www.bioforum.be of biobedrijvengids.be voor betaalbare bioboeren in de buurt.
Eleonor zegt
This comment has been removed by the author.
Inge van Velzen zegt
Hier kan je net buiten de bebouwde kom bij mensen uit hun moestuin kopen. die hebben dan een tafeltje aan de weg staan.
Lisa zegt
En natuurlijk de Rotterdamse Oogstmarkten! Niet te vergeten iedere maand op het Noordplein! http://www.rotterdamseoogst.nl
Lisa zegt
De biomarkt in Rotterdam Centrum op dinsdag of zorg boerderij de Buytenhof in Rhoon. En ook de supermarkt.
Nans zegt
Toen ik nog in Rotterdam woonde kocht ik bijna allens bij An-dijvie, bij de uitgang van metro Delfshaven. (op het plein). Ze bestaan nog steeds. Een erg sympathieke winkel met goede prijzen.
De uitstraling van een dorpswinkel, met een ruim assortiment.
Claudia zegt
Oh dit vind ik wel een interessant topic!
Ben benieuwd met welke tips mensen gaan komen.
Kim zegt
Uit gemak koop ik altijd groenten en fruit in de supermarkt. Ik besef dat het niet de beste oplossing is maar soms is er gewoon niet meer tijd. En met het aanhoudende slechte weer is het niet evident om mijn vriend te overtuigen om ’s zaterdags naar de markt te gaan.
Anonymous zegt
Voor mij met stip op 1: de boerderijwinkel met een super uitgebreid assortiment. Ze hebben echt alles. De Waog in Neer (L).
http://www.boerwiel.nl/
Marjolijn.