Het is al een poosje bekend, maar krekels zijn een ontzettend gezond en duurzaam alternatief voor rund-, varkens- en kippenvlees. Hoe dat precies zit, lezen jullie hier.
Eiwitten heb je nodig voor een gezond lichaam. Het zijn de bouwstoffen voor spieren, reparatie van je cellen en een belangrijk onderdeel van je spijsvertering. Normaliter zou je dan gaan voor hüttenkäse, kipfilet, een eitje of peulvruchten. Maar tegenwoordig is er nog een andere mogelijkheid: krekels.
Voedingswaarde van Insecten
Wereldwijd eten ongeveer 2 miljard mensen regelmatig insecten. Denk hierbij aan krekels, sprinkhanen, rupsen, kakkerlakken (!!), mieren, spinnen of zelfs bijen. Niet alleen het volwassen dier wordt gegeten, maar ook de larven of de poppen. Insecten bevatten vergelijkbare voedingsstoffen als vlees. Ze zijn rijk aan vitamines B1, B2 en B12. Afhankelijk van het soort insect bevat het 7 – 43% eiwitten en 8 – 77 mg ijzer (per 100 gram).
Hoewel we in Nederland (nog) niet gewend zijn om insecten te eten, krijgen we ze indirect toch binnen. Denk hierbij aan E-nummers. Het rode kleurstof met nummer E-120 is een natuurlijke rode kleurstof gewonnen uit de schildluis Dactylopius coccus. E-904 is schellak, een natuurlijk hars wat een uitscheidingsproduct is van diverse Indiase luizen. En E-901 is bijenwas, uitgescheiden door bijen.
Insecten eten is Duurzaam
Als vervanger voor vlees zijn insecten ook interessant omdat ze duurzamer zijn dan regulier vlees. Insecten moeten gekweekt worden en in vergelijking met varkens of kippen zijn ze 2 – 3 keer efficiënter. In vergelijking met koeien zelfs 5 keer zo efficiënt. Dit komt omdat insecten tot wel 40% van het voer dat ze krijgen omzetten in vlees. Bij een koe is dat slechts 10%. Dit komt omdat insecten koudbloedig zijn en dus geen energie nodig hebben om warm te blijven.
Daarnaast kan een groter deel van het dier als vlees gebruikt worden: ongeveer 90% tegenover 50% bij een koe of varken. Ook planten insecten zich veel sneller voort zodat het verschil in efficiëntie nog hoger wordt. Gram voor gram leveren insecten dus 20 keer meer vlees op dan runderen. Ook hebben ze veel minder ruimte en water nodig en eten insecten plantaardig voedsel dat niet voor ander vee geschikt is.
Opmerking: over dierenwelzijn van insecten is (nog) niets bekend.
Mogelijke Risico’s
Het eten van insecten is niet helemaal gevrijwaard van risico’s. Als je een schaal- en schelpdier allergie hebt of allergisch bent voor huisstofmijt, kun je geen insecten eten. Je zou dan vervelende klachten kunnen krijgen.
Om voldoende insecten te kunnen kweken om te kunnen voldoen aan de vraag, zouden insecten ook d.m.v. intensieve houderij gekweekt moeten worden. Hier zouden dezelfde problemen kunnen ontstaan als bij veeteelt. Denk aan ziekten en mestoverschot, maar ook de mogelijkheid op nieuwe onbekende ziekten en de introductie van exoten die inheemse soorten zouden kunnen verdringen.
Hoe kun je Krekels eten?
Er zijn verschillende manieren waarop je insecten kunt eten. Ik snap dat je niet direct voor gebakken krekels wilt gaan waarbij je nog duidelijk kunt zien wat het is (of ben jij wel zo stoer?). Krekelmeel, burgers van insecten of krekels in een heerlijk chocolade jasje of als chipje zijn dan leuke manieren om die gezonde eiwitten binnen te krijgen en jezelf te laten wennen aan het idee dat je insecten aan het eten bent. Zelf heb ik de chipjes – ‘chripsies’ – geprobeerd en ze zijn gemaakt van krekelpoeder. Je hebt dus echt niet door dat je krekels eet.
Krekels in een chocoladejasje zijn ook erg lekker en zien er uit als grote rozijnen in chocolade. De binnenkant is knapperig en de chocolade is de overheersende smaak. Ook is er krekel eiwitpoeder te krijgen dat je kunt gebruiken in plaats van regulier whey eiwitpoeder. Je kunt het toevoegen aan smoothies of baksels voor die extra eiwitten. Een nadeel hiervan vind ik wel dat het nog relatief prijzig is.
Opmerking: Hoe je insecten ook wilt eten, zorg dat ze altijd eerst verhit zijn. Er zijn ook gevriesdroogde insecten te koop, maar de NVWA waarschuwt hiertegen omdat vriesdrogen niet mogelijke pathogenen doodt. Bakken, koken, roerbakken, frituren of grillen zijn allemaal prima manieren om insecten te bereiden. Net als met vlees dus. En let er op dat je geen vleugels of pootjes eet. Deze kunnen irritatie in de darmen veroorzaken omdat ze kennelijk niet goed verteerd worden. Wat ik er zo van gezien heb, is dat de insecten die ‘heel’ te koop zijn, inderdaad geen vleugels of pootjes hebben.
Conclusie
Het eten van insecten zoals krekels en meelwormen is zeker interessant op meerdere fronten. Omdat wij hier nog niet gewend zijn om herkenbare insecten in onze mond te steken, is het een leuk idee om eens te experimenteren met etenswaar en snacks waar krekelpoeder in verwerkt is of het op een andere manier onduidelijk gemaakt is. Dit werkt echt om je hersenen te foppen! Ben jij al zo ver en wil je aan de slag met insecten? Houd dan wel rekening met allergieën, de kooktijd en dat de insecten veilig zijn om te eten.
Laat een reactie achter