Wat is kurkuma?
Kurkuma hoort bij de gemberfamilie en wordt veel gebruikt in Indiase curry’s waar het een prikkelende smaak en heldergele kleur geeft aan de verschillende gerechten. Het gele poeder dat we in de supermarkt kunnen kopen, is eigenlijk gemalen wortel. Deze worteltjes zijn ook te krijgen. Je kan dan zelf een deel malen voor gebruik. De smaak is dan iets intenser ook.
Gezondheidsvoordelen Kurkuma
Vanwege de ontstekingsremmende werking van kurkuma door het stofje curcumine, kan het ook heel goed ingezet worden bij ontstekingsgerelateerde ziekten en aandoeningen als reumatoïde artritis, atherosclerosis, slijmbeursontsteking, PDS en andere langdurige ontstekingen. Maar dit stofje curcumine kan ook succesvol ingezet worden bij de bestrijding (of voorkoming) van kankercellen en het voorkomen van diabetes. Verder is er veel onderzoek gedaan naar de werking van een bepaalde stof in kurkuma bij Alzheimer’s.
Een ander aspect van kurkuma is dat het de lever ondersteunt bij het ontgiften. Vaak wordt aangeraden om kurkuma op te nemen in je voedingspatroon als je zware metalen belasting hebt of veel met (schadelijke) chemische stoffen in aanraking komt.
Ook bij spijsverteringsklachten is kurkuma in te zetten. Het helpt bij maagzuur, helpt bij de vertering van vetten (en ondersteunt daarbij ook de galblaas), geeft verlichting bij een opgeblazen gevoel en kramp in de darmen.
Hoe en Hoeveel?
Aangeraden wordt om dagelijks 1 – 3 gram kurkuma in het eten te verwerken om de voordelen te ondervinden. Dit komt neer op 1 – 3 tl per dag. Een hele goeie combi, die elkaar versterkt, is die met zwarte peper. Als je kurkuma dus in een curry wil verwerken, zorg dan ook dat je er lekker wat zwarte peper overheen strooit.
Naast het toevoegen van kurkuma aan de warme maaltijd, is er ook een zogenaamde kurkuma thee. Deze werkt verzachtend en geeft je immuunsysteem een boost tijdens ziekte. Ik vond het recept bij Mark’s Daily Apple en heb het hieronder voor jullie vertaald. Te stellen dat het een thee is, is overigens niet correct. Het is eigenlijk meer een kruidige warme melk. En wees niet bang, het smaakt niet scherp-bitter, maar juist heerlijk zacht en zoet!
Kurkuma Thee
250 ml
250 ml kokos- of amandelmelk
1/2 tl gemalen kurkuma
1 cm dik plakje verse gember, geschild en fijn gesnipperd
Snufje cayennepeper
1/2 – 1 tl honing of ander zoet
Optioneel: Klontje boter, kaneel of kardemom
- Verwarm de melk zachtjes in een pannetje.
- Meng de overige ingrediënten in een mok en schenk een klein beetje van de warme melk erbij.
- Roer goed tot er een pasta ontstaat en schenk vervolgens de rest van de warme melk erbij.
- Je kan de gember laten zitten of er voor het serveren uitzeven.
Conclusie
Kurkuma mag dus niet ontbreken in de keuken van de bewuste eter. Het is heel makkelijk te verwerken in gerechten en daardoor is het heel eenvoudig om van de gezondheidsvoordelen te profiteren. Wel wil ik hierbij opmerken dat ik van mening ben dat een gezond voedingspatroon met zo min mogelijk bewerkte/ ongezonde producten de beste basis is om te profiteren van de kracht van kruiden en specerijen.
Wat doe jij met kurkuma? Heb je het überhaupt wel in huis? Wat is jouw lievelingsspecerij? Deel het hieronder!
Renske zegt
hoe lang blijft kurkemapoeder eigelijk goed? En ik vraag me af of het nodig is de biologische te kopen, omdat sommige kruiden helemaal geen bestrijdingsmiddelen nodig hebben.
Weet iemand dat? Ik kan het nergens vinden op internet.
Heleen Quantrill zegt
Als het even kan koop ik kurkuma biologisch inderdaad vanwege de bestrijdingsmiddelen. Pit&Pit hebben een leuke selectie biologische kruiden en specerijen. Kurkuma blijft ongeveer een half jaar tot een jaar goed heb ik gemerkt. Daarna ruikt het duidelijk stoffig en ik heb me laten vertellen dat dat een teken is van ’tijd voor vervanging’.
Groetjes!
Gerda zegt
Ik ben Gerda uit Maastricht,
wel allemaal verse poeder uit de chineese winkel
mijn man en ik gebruiken kurkuma en gember
, ik doe een theelep kurkuma 1 thlep gember 2 uitgeperste sinas 1 citroen en dat laat ik allemaal
op een zacht vuurtje 10 min door koken
daarna doe ik 2 eetlepels honing erbij ,en laat het afkoelen,
wij zijn er nu aan gewent , in de zomet gaat het de koelkast in en in deze tijd laat ik het zo staan
ik krijgt er 2 grote mokken uit en doe daar de hele dag over,
en in het eten strooi oik ook kurkuma
ik heb namelijk artrose – en hielsporen… en altijd ontstekingen nou ik kan zeggen het helpt mij heel goed zou ik een week over slaan dan heb ik weer een ontsteking en pijnelijke hielen ¨hielsporen ..
en bij mij wordt eind febr de helft van mijn schiltklier weg genomen ivb met kanker cellen ,, het helpt ook de kanker cellen te verkleinen,
ik hoop wel op een reactie van iemand
en mij nog een goede raad kan geven ivb met de recepten van deze goede kruiden, groetjes uit Maastrich
Gerda zegt
Een vraag doe ik hier goed aan om genoeg kurkuma binnen
te krijgen ,graag uw antwoordt
groetjes gerda
Gerda zegt
Een vraag doe ik hier goed aan om genoeg kurkuma binnen
te krijgen ,graag uw antwoordt
groetjes gerda
Heleen Quantrill zegt
Hallo Gerda,
Zoals je het nu doet is wel een hele goeie manier om kurkuma binnen te krijgen. Als je iets meer grip op de hoeveelheden wilt krijgen, kun je een tijd capsules kurkuma slikken om zo per keer eenzelfde hoeveelheid binnen te krijgen. Maar zo te lezen hou je zo de ontstekingen prima onder controle dus ik zou zeggen: ga zo door!
Groeten
Heleen
Gerda zegt
dank je wel voor de reactie op mijn vraag ,,,ik heb idd 2 poten capsules gekocht en doe nu 1xpd en dan 1 grote mok kurkuma,
Patrizia zegt
doe het dus al maanden verkeerd eet het rauw met rauwe knoflook en zwarte peper ben ik mezelf aan het vergiftigen
Hans zegt
Ik eet nu dagelijks een half worteltje KURKUMI , moet ik daar nu (hoeveel ?) zwarte peper aan toevoegen en olijfolie ?
Kan dat dan samen in een kopje doen en het dan(koud) oplepelen?
Bedankt voor een reaktie!!
Peter zegt
Wij heben het uit Griekenland mee genomen in Kreta kan je zo kopen in een klein super marktje ook een tip voor de anderen mensen gr peter
Cindy zegt
Micky,
Bedankt voor. Je tip en het recept. Hoeveel geelwortel gebruik je dan per brood? En is dit verse of poeder?
Alvast bedankt.
Aad zegt
voor een ieder die Kurkuma ziet als medicijn tegen afschuwelijke kwalen:
https://www.amc.nl/web/het-amc/nieuws/nieuwsoverzicht/nieuws/geelwortel-tegen-tumoren.htm
Hier staat het spul altijd in het rekje om smaak en kleur te geven aan ’n gerecht en zeker niet om de vermeende invloed op de gezondheid.
Benoit zegt
Marijke,
In Nederland/België, is Longvida te verkrijgen via Optim Curcuma, http://www.optim-curcuma.com
Heleen Quantrill zegt
Bedankt voor de tip!
charmant zegt
Het wordt ook verkocht in de Turkse winkel of Indische toko. Voor ca. 2 euro
Charmant zegt
Bij de toko of Turkse winkel wordt het ook verkocht!
Ben zegt
De opname van curcumine in het bloed is zeer laag
3 weetjes om te onthouden over kurkuma:
http://www.optim-curcuma.com/nl/kurkuma-poeder-tabletten-piperine-curcumine-zwarte-peper-absorptie-longvida/
Karla Lenstra zegt
Ik heb kurkuma kruid meegenomen uit Zanzibar om mijn wratten te bewerken. Het kruid met eigeel mengen en dat op de wrat doen. Tapen met hansaplast en een nachtje laten zitten. Dit een aantal dagen herhalen tot dat de wrat weg is. Ik was al bij de dermatoloog geweest en zalfjes gekregen, waardoor de vellen aan mijn vingers hingen. De wratten zijn helemaal weg en geen littekens meer.
Micky zegt
Helaas heb ik door een ongeluk mijn reuk en smaak verloren. Om toch nog lekker te eten bak ik nu zelf mijn brood. Er is wel brood met meer smaak oncologisch brood maar alleen online te bestellen en ook veel duurder. Ik verwerk noten pinda en zonnebloem pitten en kruiden gember en geelwortel in mijn dagelijks brood hierdoor is het gezond voedt veel beter en toch nog smakelijk. Het recept is als volgt.
150 Gr. Broodmix voor bruinbrood
125 Gr. Spelt type 630
25 Gr. Sojaeiwit
300ml warm water
Verder voeg ik daar lijnzaad zonnebloem pitten
Pinda’s gember geelwortel zwarte peper aan toe
Het brood is heel gemakkelijk te maken
Doe alle droge ingrediënten in een beslagkom voeg het water toe en mix dit tot het een bal wordt. Neem een zachte schraper en druk hiermee het deeg na.
Zet heet water in de gootsteen zet de beslagkom erin theedoek erover en laat het 30 min rijzen.
Ondertussen doe je een beetje olie in een ovenschaal en bekleed je deze met bankpapier. Als de tijd om is kneed je het deeg nogmaals door met de flexibele schraper om het deeg te activeren doe het dan in de beklede ovenschaal en laat het nogmaals minimaal 45 min nawijzen in de warme gootsteen .
Verwarm je oven voor op 200 Gr. En bak het brood in 60 min.
Het meeste tijd zit in de rijs tijden maar dan heb je ook lekker vers brood met smaak. Wat de prijs betreft ben je aan ingrediënten à € 0,50 kwijt plus dan de stroomprijs in ieder geval 1/3 van oncologisch brood waarvoor je à € 3,95 betaald voor een klein broodje plus nog de bezorgdsten.
H. Sevince zegt
Hallo,
bedankt voor de recept. ik kwam kurkuma tegen op het web na een jaar onderzoeken voor het ulcer probleem in mijn mond. nu gebruik ik kurkuma-maanzaad- gember en honig voor een heerlijke medicijn. het is maar twee dagen maar ik merkte meteen dat het beter gaat. groetjes.
Anonymous zegt
Hallo, ik wil curcuma vers gebruiken omdat ik denk dat vers beter is. Is dat zo? Indien ja, hoe gebruik je het? Verder vraag ik me ook af of chia best niet gemalen wordt. Komt het anders met de stoelgang niet onveranderd naar buiten? Dat zou zonde zijn.
Alvast dank
Anonymous zegt
Leuk en aardig die verhalen over Kurkuma met het werkzame bestanddeel Curcumine, maar gewone Kurkuma wordt nauwelijks of niet opgenomen in de bloedbaan en kan dus ook geen gunstige gezondheidseffecten hebben. Via een nichtje hoorde ik over speciale bewerkte Kurkuma (Curcumine) uit Amerika: Longvida (www.longvida.com). Deze bewerkte Curcumine wordt, aangetoond in wetenschappelijke studies, wel opgenomen in de bloedbaan. Ik heb het gebruikt en voelde me meteen scherper en na een maand ook lekkerder in mijn vel zitten.
Marijke zegt
Ik zou het ook wel willen gebruiken. Bestel jij het uit Amerika en hoe dan?
walther zegt
bij amzon te bestellen curcuma longa. ander halve kop water,in n pan , 3 eet lepels curcuma longa langzaam laten koken blijven roeren,voor ongeveer tien minute zachjes laten koken , n pasta van maken, word het te dik , n beetje water bij doen, als ,de pasta afgekoeld is ,in n glase pot doen , in de koelkast bewaren,elke dag n kopje amadel melk,op warmen mmet wat zwate peper,n beetje honing en n paar dropjes goede olie, met n volle thee lepel van die curcuma pasta, op drinken , ik ben 78 jaar jong en doe dit al n tal jaren, geluk er mee
Fresshi zegt
Keep fresh and healthy with “fresshi”, koolzuurvrije frisdrank Kurkuma (curcuma longa) en Tamarinde (tamarindus indica)
Anonymous zegt
Super lekker! Dank!
Wilco zegt
Curcumine helpt alleen als je het NIET verwarmd. Als.je kurkuma mee bakt of verwarmd verliest het zijn medicinale kracht.
Dit heb ik van een onderzoeker naar de werking van curcumine bij kanker.
je kunt ook kurkuma in pillen krijgen bij de apotheek.
Natas zegt
Dus een stukje Kurkuma in je thee doen heeft dan ook geen zin?
Iris Maier zegt
Dat is wel goed om te weten! heb je misschien een link naar een onderzoek?
Natasja Pruimboom zegt
Heleen dank voor je recept, vanavond de kurkuma thee geprobeerd, de variant met amandelmelk en wat kaneel vond ik erg lekker.
Ik heb de naam van recept vermeld op mijn blog, als je het goed vind, met een link naar jouw blog natuurlijk 😉
gr natasja
Spaarcentje/Wel en Wee zegt
Ik heb het al jaren in huis om af en toe door het eten te gooien. Nu ben ik net gestart met een reinigingskuur met kurkuma (op aanraden van de orthomoleculaire therapeut): 1 liter kokend water met 1 thl kurkuma verspreid over de dag drinken, 6 weken lang. Ben benieuwd!
Corna zegt
Pas na het koken hopelijk? En nadat het afgekoeld is? Het heeft anders geen zin.
jolienmatser zegt
Zelf gebruik ik heel regelmatig kurkuma vooral om de ontzettend positieve dingen die kurkuma voor je lichaam doet. Ik doe het door de soep, zelfgemaakte sauzen, smoothies (met zwarte peper en aardbeien), omelet, roerbakschotels en ik kruid er samen met cayenne peper mijn vlees mee zoals gehakt, kip en kalkoen.
Anonymous zegt
kun je ook bolletjes gember nemen ui een potje?
Heleen Quantrill zegt
Vaak zijn die gesuikerd. Check dus eerst de ingredienten voordat je een potje aanschaft.
Groeten
Heleen
Anonymous zegt
Hallo, ik vroeg me af of je voor kurkumathee ook gemberpoeder kunt gebruiken ipv verse gember. Zo ja, hoeveel?. Ik heb nu net de thee gemaakt. Smaakt niet echt verkeerd! Wel met een beetje honing erin. Ik had nog een klein stukje gember liggen…Ben van plan om toch dagelijks kurkuma te gebruiken. Kun je het ook gewoon in groene thee doen? Ipv kokos- of amandelmelk kun je toch ook gewone melk gebruiken? Of niet? Voor mij is het nieuw vandaar. Ik heb vandaag net de bestelling van kurkuma in huis gekregen vandaar.
Dus tips zijn welkom.
Alvast dank
Henny
Anonymous zegt
Hoi, ik heb laatst kurkuma bij Dille en Kamille gekocht, prima kwaliteit. Naar aanleiding van tip hierboven, kurkuma gebruikt bij aardappels roosteren in de oven. Erg lekker! Grtjs, Renée
Anonymous zegt
Hallo ik heb even een vraagje is de werking van verse kurkuma en verse gember beter?
En hoe maak je het schoon ik heb gehoord dat je het zou kunnen raspen of is snijden beter?
En chia zaad kun je dat gewoon overal doorheen doen of moet het eerst wellen.
Alvast bedankt voor het antwoord ik ben benieuwd.
Groetjes Jolanda
Tolunay D zegt
Ik gebruik kurkuma de laatste tijd ook regelmatig. Ben plan de komende maand het elke dag te gebruiken;
Kruidige thee:
1 citroen
1 tl kurkuma gemalen
1 tl gember gemalen
1/2 tl kaneel
klein beetje zwarte peper
snufje cayenne peper
halve liter water
Zet het een klein beetje aan de kook, vervolgens kruiden erin, roeren en afdekken. 10 min op een laag vuurtje, zie zo…
Kun je 3-4 koppen op 1 dag koud of warm drinken.. heerlijk.
Alleen je moet wel wennen aan de citroen, althans ik zelf wel 🙂
Tolunay D zegt
This comment has been removed by the author.
Tolunay D zegt
Snufje zwarte peper is genoeg voor de absorptie. Als je al genoeg vetten (boter,vis olie etc) in je voeding hebt is de olijfolie echt niet nodig:)
Een tip waar je kurkuma goed koop kan verkrijgen?
In de supermarkt kost 37gr 2 euro.. dat komt neer op 14 dagen gebruik.
Kun je het ergens voor grotere hoeveelheden verkrijgen en dus geld besparen?
Groetjes,
Jen zegt
Tot hoeveel graden blijft de kurkuma zijn werk doen?
Helga zegt
Wat een superdrankje lijkt me dat, ga het zeker maken, bedankt voor de tip. Ik gebruik kurkuma in veel gerechten, roerbakgroente, bij vlees,in de soep, enz. Heb het een tijdje geleden bij Gekruid.nl gekocht, is werkelijk van hele goede kwaliteit.
Lydia zegt
Feel good avond drankje
Probeer iedere avond te eindigen met een feel good drankje. Binnen slechts één week zal de huid er mooier en gezonder uitzien en zal je gedurende de dag meer energie hebben. Doe twee mespuntjes geelwortel (kukuma) en gember, een theelepel honing, kamille thee en een halve citroen in een grote mok en doe daar kokend water overheen. Gember heeft een verwarmend effect, kamille kalmeert je lichaam, citroen en geelwortel verbeteren het verteringsysteem
Afieke zegt
Ik gebruik het veel, voor allerlei gerechten. En wisten jullie dat je ook je tanden ermee kan poetsen??? Het is niet erg lekker, maar maakt je tanden wel witter. Check bijv. hier: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/99477-10-tips-voor-witte-tanden-op-natuurlijke-wijze.html#4-kurkuma Ook op veel engelstalige sites wordt hierover tips en uitleg gegeven, google maar eens.
Anonymous zegt
Hey ik had net op de agenda om wat recepten met kurkuma uit te zoeken. Is het nog gezond als je het bakt? Of gaan bij een bepaalde temperatuur de gezondheidsvoordelen verloren?
Anonymous zegt
bij mij staat het al een tijdje in d kast, amar gebruik het eigenlijk maar weinig!
Soms door een soepje.. en dat is het wel.
Maar de kurkumathee/melk ziet er goed uit!! Dat ga ik zeker eens proberen
Bedankt weer voor je inspiratie!
Suzanne
Charissa Koops zegt
Wat is dit lékker zeg! Ik ben al een tijdje op zoek naar een andere warme drank dan koffie en thee. Ik beperk koffie tot maximaal 1 kop per dag en thee ben ik soms gewoon een beetje zat eigenlijk… Ik had van de toko een lekker matcha/gember warme melk drank in poeder vorm… maar hoewel dat wel lekker naar gember smaakt zit er een hoop suiker en stroopjes en dergelijke in, dat wil je niet weten.
Dit is nog lekker dan dat goedje van de toko en warm, zoet en spicy tegelijk. Had nooit gedacht om kurkuma in een drankje te gebruiken maar het combineert super met de gember en honing 🙂 Ontzettend bedankt voor het delen van dit recept!
Anonymous zegt
Zoals Candy doet, doe ik het ook ongeveer. Ik haal bij de toko of natuurwinkel verse kurkuma,rasp dit en kook het op met water. Verse gember er bij en wat zwarte peper. Dan in glas schenken ,eventueel wat aanlengen met water als te sterk en evt wat honing/citroen er bij. Heet opdrinken. Ik was gelijk instantepede een uur van mijn hoofdpijn en verkoudheid af, helaas kwam het na een uur weer terug, maar toch..!
Het (gezeefde) kurkuma-aftreksel kun je 2 of 3 dagen in koelkast bewaren.
candyinwonderland zegt
Ik maak van verse geelwortel en verse gember thee: http://candyinwonderland.wordpress.com/2012/12/31/kill-all-the-bugs-tea/ . Smoort verkoudheden in de dop, niet onbelangrijk met ons lente-weer!
Anonymous zegt
dag,
Kurkuma gebruik ik ook samen met zwarte peper, maar niet te vergeten samen met olijfolie. Door onderzoeken is gebleken (heb ik me laten vertellen) dat Kurkuma pas echt goed werkt in je darmen als het samen met olijfolie en zwarte peper ingenomen word. Dus verwarm ik de olijfolie, met kurkuma en de zwarte peper en voeg dan pas m’n vlees, gehakt of groente toe. Ook gebruik ik het vaak in rauwkostsalades (dus een dressing van olijfolie, zwarte peper, kurkuma, beetje zout en soms wat agavesiroop en een scheut appelazijn).
Groetjes,
Gerinda
izerina zegt
bedankt voor de tip van de dressing
Corna zegt
Je hebt gelijk. Het heeft weinig zin om kurkuma in te nemen zonder zwarte peper en een olie. Maar ik hoop dat je het niet meebraadt, want kurkuma kan niet tegen hoge temperaturen (ook niet tegen zuurstof en licht).
Jen zegt
Kun je de bron vermelden
Anonymous zegt
Geweldig. Ik heb net een portie gekregen via de webshop gekruid.
En ik ben herstellende van een fikse candida infectie die in mijn darmen zit. Kurkuma mag ik dus royaal hebben. Ga zeker vandaag de drank nog maken. Laat alleen het zoet weg want dat mag ik tijdelijk niet hebben. Evt een beetje stevia. Heel erg bedankt voor het delen en ook van de andere lezers met hun tips.
Groetjes, sabine
Monica Wolgast zegt
Vergeet met die candida ook de knoflook en gember niet. knoflook is schimmeldodend! en ps; (tijdelijk) geen suiker??? nooit meer is een betere bewoording wand anders is het zo weer terug!!! ook geen gist wand dat veranderd in suiker in het lichaam. en zeker ook geen; varkensvlees, koeienmelk, en koeienmelp produkten. stap over op geitenmelk. is eerst even wennen…… maar het went zeker wel!
met vriendelijke groeten van een mede candida patient.
Anonymous zegt
ook ik heb een grote pot kurkuma staan. ik gebruik het bijna dagelijks. het gaat bij mij over de aardappeltjes als ik ze aan het bakken ben,door de rendang,nasi,curry spaghettisaus ,gehakt over een gebakken eitje enz. ik vind het heerlijk om mee te koken en de gezondheids voordelen zijn mooi meegenomen!
Kirsten
Anonymous zegt
Wat ik sinds kort doe is de bananenpannenkoeken van deze site wat dunner maken en ze te gebruiken als wraps. Behalve banaan en ei doe ik er ook kerriepoeder (waar kurkuma inzit) en zwarte peper bij. Daar maak ik dan in het weekend een hele stapel van en die bewaar ik dan in een doosje in de koelkast, zodat ik er makkelijk een lunch mee kan maken.
Marianne
Anonymous zegt
Ja, ik heb ook kurkuma in huis, als voedingssupplement en als keukenspecerij. Als borstkankerpatiënt hoop ik er voordeel van te hebben. Ik gebruik het bij het kruiden van gehakt, curry’s en het maken van jus. Net als piment en kruidnagel, ook lekker spicy! Grtjs, Renée
Anonymous zegt
Ik heb een flinke pot in huis maar gebruik het veel te weinig, verder dan door een gebakken eitje en de spagettisaus kom ik nog niet. Ik zou het graag vaker willen eten dus ben erg benieuwd naar recepten! Heb zelfs gedacht om het in capsules te gaan doen zodat je het wat makkelijker vaker kan gebruiken. Bij Gekruid hebben ze zo’n mooi apparaatje daarvoor.
Carolien zegt
Ik gebruik het door de nasi, kippensoep en ik gebruik het bij de kipkruiden.
Benoit zegt
charmant,
ik stel voor om hiervoor onze blogartikel te lezen: 3 weetjes om te onthouden over kurkuma
http://www.optim-curcuma.com/nl/kurkuma-poeder-tabletten-piperine-curcumine-zwarte-peper-absorptie-longvida/