
Wat is kurkuma?
Kurkuma hoort bij de gemberfamilie en wordt veel gebruikt in Indiase curry’s waar het een prikkelende smaak en heldergele kleur geeft aan de verschillende gerechten. Het gele poeder dat we in de supermarkt kunnen kopen, is eigenlijk gemalen wortel. Deze worteltjes zijn ook te krijgen. Je kan dan zelf een deel malen voor gebruik. De smaak is dan iets intenser ook.
Gezondheidsvoordelen Kurkuma
Vanwege de ontstekingsremmende werking van kurkuma door het stofje curcumine, kan het ook heel goed ingezet worden bij ontstekingsgerelateerde ziekten en aandoeningen als reumatoïde artritis, atherosclerosis, slijmbeursontsteking, PDS en andere langdurige ontstekingen. Maar dit stofje curcumine kan ook succesvol ingezet worden bij de bestrijding (of voorkoming) van kankercellen en het voorkomen van diabetes. Verder is er veel onderzoek gedaan naar de werking van een bepaalde stof in kurkuma bij Alzheimer’s.
Een ander aspect van kurkuma is dat het de lever ondersteunt bij het ontgiften. Vaak wordt aangeraden om kurkuma op te nemen in je voedingspatroon als je zware metalen belasting hebt of veel met (schadelijke) chemische stoffen in aanraking komt.
Ook bij spijsverteringsklachten is kurkuma in te zetten. Het helpt bij maagzuur, helpt bij de vertering van vetten (en ondersteunt daarbij ook de galblaas), geeft verlichting bij een opgeblazen gevoel en kramp in de darmen.
Hoe en Hoeveel?
Aangeraden wordt om dagelijks 1 – 3 gram kurkuma in het eten te verwerken om de voordelen te ondervinden. Dit komt neer op 1 – 3 tl per dag. Een hele goeie combi, die elkaar versterkt, is die met zwarte peper. Als je kurkuma dus in een curry wil verwerken, zorg dan ook dat je er lekker wat zwarte peper overheen strooit.
Naast het toevoegen van kurkuma aan de warme maaltijd, is er ook een zogenaamde kurkuma thee. Deze werkt verzachtend en geeft je immuunsysteem een boost tijdens ziekte. Ik vond het recept bij Mark’s Daily Apple en heb het hieronder voor jullie vertaald. Te stellen dat het een thee is, is overigens niet correct. Het is eigenlijk meer een kruidige warme melk. En wees niet bang, het smaakt niet scherp-bitter, maar juist heerlijk zacht en zoet!

Kurkuma Thee
250 ml
250 ml kokos- of amandelmelk
1/2 tl gemalen kurkuma
1 cm dik plakje verse gember, geschild en fijn gesnipperd
Snufje cayennepeper
1/2 – 1 tl honing of ander zoet
Optioneel: Klontje boter, kaneel of kardemom
- Verwarm de melk zachtjes in een pannetje.
- Meng de overige ingrediënten in een mok en schenk een klein beetje van de warme melk erbij.
- Roer goed tot er een pasta ontstaat en schenk vervolgens de rest van de warme melk erbij.
- Je kan de gember laten zitten of er voor het serveren uitzeven.
Conclusie
Kurkuma mag dus niet ontbreken in de keuken van de bewuste eter. Het is heel makkelijk te verwerken in gerechten en daardoor is het heel eenvoudig om van de gezondheidsvoordelen te profiteren. Wel wil ik hierbij opmerken dat ik van mening ben dat een gezond voedingspatroon met zo min mogelijk bewerkte/ ongezonde producten de beste basis is om te profiteren van de kracht van kruiden en specerijen.
Wat doe jij met kurkuma? Heb je het überhaupt wel in huis? Wat is jouw lievelingsspecerij? Deel het hieronder!