De scholen zijn weer begonnen en zo ook de zwemlessen. Maar langdurige en regelmatige blootstelling aan chloor is niet gezond. En wat veel mensen zich niet realiseren, is dat de huid bijzonder veel stoffen opneemt. Alles wat je op je smeert en vlak tegen je huid aan hebt, wordt in meer of mindere mate via de huid opgenomen. Denk aan wasmiddel, body lotion, zonnebrandcreme, parfum en wat niet al. Zo ook chloor uit zwembadwater.
Chloor wordt veel gebruikt in zwembaden omdat het o.a. water schoon houdt en algenvorming tegengaat. Chloor is onpopulair omdat het rode en geirriteerde ogen, huidirritaties en bij sommigen astmatische aanvallen veroorzaakt. Verder wordt de geur als erg onplezierig ervaren.
Maar omdat wij als Nederlanders een zeer nauwe relatie met het water onderhouden, is zwemles voor onze kinderen haast onontbeerlijk. Sommige ouders nemen die taak zelf op zich, maar het overgrote merendeel stuurt de kinderen naar zwemles om daar vertrouwd te raken met water. Dat betekent in veel gevallen dat het kind gedurende ongeveer anderhalf jaar één of twee keer per week in het water ligt.
Nu zie ik zelf ook het belang van een goede zwemvaarigheid in, dus ook onze kinderen gaan vanaf deze week weer naar zwemles. Wij hebben bewust gekozen voor een zwembad dat bekent staat om terughoudend gebruik van chloor, maar helemaal voorkomen kunnen we het niet. Daarom heb ik wat onderzoek gedaan op het internet om te zien of er iets is dat ik kan doen om te voorkomen dat onze kids al te veel last gaan krijgen van het chloor.
manieren om je tegen Zwembad Chloor te beschermen
1. Douche
Het is verplicht om voordat men het zwemwater inspringt, eerst te douchen. Dit wordt vaak met het oog op hygiene gedaan, maar ik kwam erachter dat er nog een andere (en in mijn ogen net zo belangrijke) reden is, om dit een goede gewoonte te maken.
De huid neemt bijzonder veel op. Denk aan parfum, crème, zonnebrandcreme, shampoo en andere stoffen waar we via de huid mee in aanraking komen. Sommigen kennen het ongenoegen van huidirritaties! Dit geldt ook voor chloor. Maar nu schijnt het zo te zijn dat douchen voordat je gaat zwemmen, de huid als het ware verzadigd met water waardoor er minder chloor via de huid opgenomen wordt. Uiteraard heb ik het hier over grondig afspoelen zonder gebruik van douchegel.
Weer grondig afspoelen nadat je uit het zwemwater komt, spoelt veel chloor weer weg waardoor huidirritaties tot een minimum beperkt zouden moeten worden.
2. Plassen
Leeg je blaas voordat je gaat zwemmen en plas niet in zwembadwater! Als chloor in aanraking komt met het ammoniak van onze urine, ontstaat er een chemische reactie genaamd chloramine. Deze kan erg vervelend zijn voor mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem zoals astma of andere aandoeningen gerelateerd aan het immuunsysteem. Bron
3. Kokosolie
Leuk hè, dat kokosolie weer voorbijkomt als het gaat om gezondheid van de huid! Door je voor het zwemmen in te smeren met kokosolie, creëer je als het ware een beschermlaagje op de huid waardoor chloor (en andere stoffen) minder snel opgenomen worden via de huid.
Dit heeft te maken met de pH waarde van de huid. Chloor maakt de huid alkalischer waardoor de huid ontvankelijker wordt om stoffen op te nemen. Kokosolie vormt een ‘zuurlaag’ op de huid die dit deels voorkomt. Ook helpt kokosolie de huid herstellen na de blootstelling aan chloor. Eerst goed afspoelen en dan lekker insmeren met kokosolie, dus! Een goede indicatie of je huid te alkalisch is, is het jeuken of vervelend rood worden van de huid na het zwemmen in chloorwater.
4. Ga naar buiten
Als je een uur, zo niet langer in een zwembad hebt gezeten en de chloordampen ingeademd hebt, is het een goed idee om zo snel mogelijk flink wat frisse lucht op te doen! Adem diep in, liefst op een plek vrij van uitlaatgassen en dergelijke. Ga op de fiets naar het zwembad en weer terug, doe een blokje om als je weer thuis bent. Ik merk dat mij dat heel goed helpt bij de chloor-hoofdpijn die ik na een tijdje krijg. Ik ‘dwing’ mijn kinderen dan ook om thuis niet direct voor de buis te hangen, maar buiten een boekje te lezen of even mee te gaan om de honden uit te laten.
5. Vitamine C
Vitamine C lost chloor in water op. Je kunt dus thuis een vitamine C tablet innemen (hoewel ik denk dat het effectiever zal zijn als je al geregeld C inneemt), of door een vitamine C douche aan te schaffen zoals deze. Een andere manier is door een bad te nemen waarin een aantal capsules of theelepels vitamine C poeder zijn opgelost. Als je geen bad hebt, kun je dit ook in een emmer doen en je met dat water wassen. Waar het om gaat is dat je je huid afspoelt met een vitamine C wateroplossing om de restant chloor van je huid af te wassen. Klik hier voor een uitgebreid artikel over chloor in water.
Hebben jullie wel eens nagedacht over het effect van chloor op de gezondheid? Nemen jullie hier nog bepaalde stappen in? Wie van jullie ondervindt aan den lijve de gevolgen van chloor? En wat werkt bij jou om dit te ondervangen? Deel het hieronder!
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
carola zegt
Hallo,
Wij gaan met onze hele familie al jaren baantjes zwemmen. Soms hebben wij last van een jeukerige huid. Meestal duurt dat dan weken voor het weer over is, maar daarna maanden niet meer.
Mijn zoon krijgt rond zijn ogen huiduitslag. Hij heeft een zwembrilletje gedragen, maar na het zwemmen ziet het eruit of hij lang in de zon geweest is.
Weet u misschien waar die uitslag rond de ogen van kan zijn?
Derk-jan zegt
adrielle de hoog,
Neutraal vind ik een goed wasmiddel je hebt er weinig van nodig om een schone zeer schone was te krijgen
Cis zegt
H. Bakker,
Als je dat doet, dan wordt de uitslag denk ik alleen maar erger. Het doet namelijk het tegenovergestelde van de zuurlaag waar het artikel het over heeft.
Als je last hebt kan je het beste je van tevoren insmeren met een olie of vaseline, zodat er een beschermlaagje op je huid ligt. Als je achteraf last hebt, probeer dan Body lotion of een huidolie om in ieder geval je huid wat minder droog te laten worden. En als je last blijft houden: ga naar de huisarts.
elvera zegt
Maar wat als je toch huiduitslag hebt gekregen na het zwemmen in chloorwater? Ik heb natuurlijk goed afgespoeld na het zwemmen met water en zeep. Mijn Benen en lijf zien er nu uit als schuurpapier. Mijn benen hebben ook op verschillende plekken rode, jeukende uitslag. Zo ook om mijn taille. De rest van mijn lijf gelukkig niet. Ik draag normaal steunkousen, maar vanwege de pijnlijke rode plekken kan ik ze niet te lang aan hebben. Ik heb al gesmeerd met een goede vochtinbrengende en verzorgende creme, maar de jeuk blijft. Om gek van te worden.
H. Bakker zegt
gordelroos misschien?
meng baking soda met water tot een papje. op de plekken smeren, 15 min. laten inwerken en afspoelen met alleen water. schone handdoek gebruiken en die meteen wassen.
Lynn zegt
Dermatoloog 😉
Lilly zegt
Goed artikel! Maar wat ik me dan afvraag.. Wanneer je jezelf insmeert met kokos en je moet vooraf douchen, omdat je huid dan veel water zou opnemen.. Als je dan al bent ingesmeerd met kokos, kan je huid dan nog dat water opnemen?
Angela zegt
Goede tips!
Ik heb gelukkig al dat zwemgebeuren achter de rug, wat een ellende was dat altijd..! 😉 Hier hebben ze ook alle vier alleen maar een A diploma. Ze zwemmen allemaal als waterratten nog nooit iets gebeurt…
Jolanda zegt
Bedankt voor de tips over het tegengaan van chloor. Het chloor in de zwembaden is een reden voor mij om niet te gaan zwemmen. Je blijft ook zo lang stinken naar chloor.
Is er iemand die de douche met vit. C gebruikt? Het klinkt veelbelovend. Ik heb er wel interesse in. Ben benieuwd naar ervaringen van anderen.
Lisette zegt
Bij ons in de buurt is een zwembad dat water met een zoutoplossing heeft ipv chloor. Ook heel goed voor mensen met huidproblemen. En geen rode geirriteerde ogen meer.
Lisette
Esther zegt
Hoi Heleen, bedankt weer voor je tips! Ik heb nog een vraag.
Welke vitamine C zou je aanraden om in te nemen voor kinderen vanaf 4 jaar? Ik zie in de winkel (óók natuurvoedingswinkels) altijd dat er zoetstoffen aan toegevoegd worden, daar zit ik echt niet op te wachten! Tips?
Groetjes Esther
Heleen Quantrill zegt
Hoi Esther,
Ik geef mijn kinderen (5 en 7 jaar) elk de helft van een C 1000 capsule die ik openmaak. Helft leegschudden op een lepel fruitmoes of yoghurt en weghappen. Kinderen kunnen per keer niet meer dan 500 mg opnemen, dus op deze manier komen ze daar ongeveer aan. Ook kun je los ascorbatenpoeder krijgen. Daar zit dan een maatlepel bij zodat je weet hoeveel mg je aanbiedt. Hier zit bij goeie merken geen zoetstof in.
Ik hoop dat je hiermee verder kunt!
Groeten
Heleen
Ilse zegt
Mijn dochter heeft altijd rode ogen na het zwemmen, zelfs tot 2 dagen erna 🙁
Heleen Quantrill zegt
Ik heb altijd een flesje Ogentroost van Weleda in mijn tas. Erg prettig! Is dat iets voor je?
adrielle de hoog zegt
even geen chloorwater vraag maar een wasmiddel vraag. Gebruiken jullie speciale wasmiddelen? Die van Ecover vind ik wel heel prijzig, zijn er nog andere betaalbare middelen voor de was die goed en gezonder zijn?
Heleen Quantrill zegt
Mag ik deze vraag op Facebook zetten? Vind ik namelijk wel een leuke!
Charissa Koops zegt
Wat qua diploma’s ook misschien nog een overweging kan zijn… voor sommige opleidingen (ja, wel specifiek, maar wie weet wat de kinderen ooit gaan kiezen) is minimaal aan A & B diploma nodig. Bijvoorbeeld bij de opleiding ‘sport en bewegen’ op het MBO. Ik geef zelf les en soms moeten aspirant studenten dan alsnog op 16/17 jarige leeftijd een zwemdiploma erbij halen…
Maar goede post over chloor!
Yelena Yeli zegt
Bij coeliakie is het uitkijken met vitamine C-tabletjes. Ze worden namelijk vaak gemaakt van tarwe.
Dan zou een kiwi oid van te voren een beter idee zijn.
Mijn jongste zoon (vroeger astmatisch) werd al benauwd van het chloor als we langs een zwembad fietsten.
Zoons hebben allebei alleen diploma A gehaald. Ze waren toen heel vaak verkouden, hadden last van de oren. We zijn gestopt na het A-diploma. Dat vonden we destijds toch beter voor hun gezondheid dan de rest van de diploma’s te halen.
Heleen Quantrill zegt
Zo sta ik er ook in. Eerst A halen, dan ben ik tevreden. Ik verwacht niet dat mijn kinderen echte waterratten zijn, maar ze moeten zich wel goed kunnen redden. Een B diploma halen zien we dan wel, ik vind een buitensport dan leuker 😉
Familiejuweel zegt
Heleen, mijn advies, tevreden zijn met alleen A is een beetje te kort door de bocht. Dat ze zich dan kunnen redden geldt dan alleen als ze zich alleen in een zwembad bevinden met jou en of je man erbij. Zodra er andere kinderen bijkomen plus glijbanen, wildwaterbanen en dergelijke wordt het een ander verhaal!
Met alleen A kunnen ze zich echt nog niet redden in het water, met B net aan, pas met C kun je er redelijk op vertrouwen dat je ze zelfstandig in een zwembad met kinderen, tieners, ballen, glijbanen en wildwaterbanen etc kunt loslaten. Wat als ze straks uitgenodigd worden voor een zwemfeestje? Of op vakantie zijn en gaan zwemmen in zee, stromende rivier of in een zwemparadijs? Zeker als je niet iedere week gaat zwemmen is investeren in alledrie de diploma’s belangrijk!
En inderdaad, A duurt naar verhouding het langste, hier drie blokken van 13 weken, B & C vervolgens beide 1 blok van 13 weken. Waarbij wij ook nog eens het geluk hadden dat de laatste blokken gegeven werden in een bad waar geen chloor maar zout aan toegevoegd is. Kleinere zwemscholen die privé baden gebruiken hebben dat wel vaker dan de grote gemeentebaden. En verder goed douchen voor en na het zwemmen.
Yelena Yeli zegt
Dat van die blokken is wel een goed idee. Bij mijn zoons schoot het echt niet op. Allebei hebben ze (even uitgerekend) ongeveer 77 weken nodig gehad voor hun A diploma. Dat is heel wat anders dan 39 weken.
Ze hadden trouwens ook schoolzwemmen, maar daar kregen ze niet echt les dus ook dat hielp niet zoveel. Ik kan me niet herinneren dat er een kind een diploma heeft gehaald door alleen schoolzwemmen.
Dat was in de jaren ’70 wel anders. Ik kreeg ook schoolzwemmen en heb daar mijn B-diploma gehaald.
danny zegt
dezr is ook wat kort door de bocht gereageerd.
ik was vroeger als kind voor me a diploma bezjg. mocht voor a examen toen zwemmen en net ervoor moest ik in het bad erna achteruit op me rug zwemmen met men handen achter me oren slaande. zoals nooit iemand zwemt normaal en omdat ik dat toen niet goed genoeg kon mocht ik alsnog niet op zwemmen voor a die dag.
ik ben gestopt.
ik kan zwemmen, en als je kunt zwemmen kun je jezelf redden.
het is vooral niet panieken. als je dat weet kun je zelfs bijna niet verdrinken. .
als je rustig blijft. blijf je zelfs bijna drijven ook nog.
dus persee nodig b en c om je te kunnen redden is wat te ver gezocht denk ik.
maar dat is mijn mening andere denken vast anders.
maar als je kunt zwemmen kun je zwemmen denk ik.
behalve die speciale zwemtechnieken. maarja die gebruik je niet in nood.
dan zwem je gewoon zoals je kunt volgens mij..
(ik heb wel na anderhalf uur zwemmen in choorbad mijn vingerpunten van die witte vervellen erop. das t enige wat ik krijg.. ook best vervelend maar niet echt jeuk of andere uitslagen gelukkig)
het is trouwens niet een advies. om alleen a of als je kunt zwemmen te stoppen. maar het was meer over het niet kunnen redden met alleen a. want ik heb nooit geen diploma gehad.
jenlon zegt
A alleen is echt niet genoeg. Bij ons (ik weet niet hoe het elders is), duurden B en C maar 7 lessen plus examen. Die paar weken moet je als ouder qua tijdsbesteding nog wel op kunnen brengen, denk ik dan. Als je eenmaal stopt met zwemmen, komt dat vervolgdiploma er meestal niet meer en het schoolzwemmen is in veel gevallen afgeschaft. Vooral als kinderen het leuk vinden, zou ik zeggen, vooral doorgaan. Met alleen A durfde ik mijn kinderen echt niet zo makkelijk alleen te laten in het zwembad. Gelukkig hebben ze nu allebei C en zijn ze nu allebei nog elke week in het zwembad te vinden voor andere lessen/zwemclub. Overigens houd ik zelf helemaal niet zo van zwemmen maar voor mijn kinderen vind ik een goede zwemvaardigheid en bewegingsvrijheid in het water wel heel belangrijk. Vandaar mijn misschien ietwat felle standpunt. Over de effecten van chloor had ik nog niet zo nagedacht maar het is inderdaad wel goed om daar rekening mee te houden. Dank voor dit artikel.
jenlon zegt
Uiteraard is het allemaal anders als je kind gezondheidsproblemen heeft en /of je de zwemles echt niet kunt betalen, dat was ik nog even vergeten toe te voegen.
dee zegt
M’n dochter moet binnenkort voor het eerst. Helaas direct uit school dus geen tijd om in te smeren, maar dat douchen vooraf en nadien moet wel lukken. Vitamine c krijgt ze al iedere dag. 🙂
Heleen Quantrill zegt
Met mijn zoon heb ik ook eigenlijk geen tijd, maar ik wil wel die vitamine C oplossing gaan gebruiken. Onze dochter heeft de middag voor zwemmen vrij, dus daar kan ik wel even de tijd voor nemen. Het is maar net waar je tijd voor hebt en wat praktisch is 🙂
Lot zegt
Vorige week was mijn scrubcreme op en ik wilde zelf gaan maken. Uiteindelijk heb ik een pot badzout -die stond nog in de kast- genomen, paar eetl. in potje gemengd met kokosolie tot lekker papje. Daarmee onder de douche armen en benen gescrubt, afgespoeld en er bleef een heerlijk laagje olie op mijn huid achter, zachtjes drooggedept en klaar. Misschien is iets dergelijks ook mee te nemen naar zwembad en bij douchen te gebruiken?