Naar Zwemles: 5 Eenvoudige manieren om je tegen Zwembad Chloor te beschermen

Swimming pool

De scholen zijn weer begonnen en zo ook de zwemlessen. Maar langdurige en regelmatige blootstelling aan chloor is niet gezond. En wat veel mensen zich niet realiseren, is dat de huid bijzonder veel stoffen opneemt. Alles wat je op je smeert en vlak tegen je huid aan hebt, wordt in meer of mindere mate via de huid opgenomen. Denk aan wasmiddel, body lotion, zonnebrandcreme, parfum en wat niet al. Zo ook chloor uit zwembadwater.

Chloor wordt veel gebruikt in zwembaden omdat het o.a. water schoon houdt en algenvorming tegengaat. Chloor is onpopulair omdat het rode en geirriteerde ogen, huidirritaties en bij sommigen astmatische aanvallen veroorzaakt. Verder wordt de geur als erg onplezierig ervaren.

Maar omdat wij als Nederlanders een zeer nauwe relatie met het water onderhouden, is zwemles voor onze kinderen haast onontbeerlijk. Sommige ouders nemen die taak zelf op zich, maar het overgrote merendeel stuurt de kinderen naar zwemles om daar vertrouwd te raken met water. Dat betekent in veel gevallen dat het kind gedurende ongeveer anderhalf jaar één of twee keer per week in het water ligt.

Nu zie ik zelf ook het belang van een goede zwemvaarigheid in, dus ook onze kinderen gaan vanaf deze week weer naar zwemles. Wij hebben bewust gekozen voor een zwembad dat bekent staat om terughoudend gebruik van chloor, maar helemaal voorkomen kunnen we het niet. Daarom heb ik wat onderzoek gedaan op het internet om te zien of er iets is dat ik kan doen om te voorkomen dat onze kids al te veel last gaan krijgen van het chloor.

manieren om je tegen Zwembad Chloor te beschermen

1. Douche

Het is verplicht om voordat men het zwemwater inspringt, eerst te douchen. Dit wordt vaak met het oog op hygiene gedaan, maar ik kwam erachter dat er nog een andere (en in mijn ogen net zo belangrijke) reden is, om dit een goede gewoonte te maken.

De huid neemt bijzonder veel op. Denk aan parfum, crème, zonnebrandcreme, shampoo en andere stoffen waar we via de huid mee in aanraking komen. Sommigen kennen het ongenoegen van huidirritaties! Dit geldt ook voor chloor. Maar nu schijnt het zo te zijn dat douchen voordat je gaat zwemmen, de huid als het ware verzadigd met water waardoor er minder chloor via de huid opgenomen wordt. Uiteraard heb ik het hier over grondig afspoelen zonder gebruik van douchegel.

Weer grondig afspoelen nadat je uit het zwemwater komt, spoelt veel chloor weer weg waardoor huidirritaties tot een minimum beperkt zouden moeten worden.

2. Plassen

Leeg je blaas voordat je gaat zwemmen en plas niet in zwembadwater! Als chloor in aanraking komt met het ammoniak van onze urine, ontstaat er een chemische reactie genaamd chloramine. Deze kan erg vervelend zijn voor mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem zoals astma of andere aandoeningen gerelateerd aan het immuunsysteem. Bron

3. Kokosolie

Leuk hè, dat kokosolie weer voorbijkomt als het gaat om gezondheid van de huid! Door je voor het zwemmen in te smeren met kokosolie, creëer je als het ware een beschermlaagje op de huid waardoor chloor (en andere stoffen) minder snel opgenomen worden via de huid.

Dit heeft te maken met de pH waarde van de huid. Chloor maakt de huid alkalischer waardoor de huid ontvankelijker wordt om stoffen op te nemen. Kokosolie vormt een ‘zuurlaag’ op de huid die dit deels voorkomt. Ook helpt kokosolie de huid herstellen na de blootstelling aan chloor. Eerst goed afspoelen en dan lekker insmeren met kokosolie, dus! Een goede indicatie of je huid te alkalisch is, is het jeuken of vervelend rood worden van de huid na het zwemmen in chloorwater.

4. Ga naar buiten

Als je een uur, zo niet langer in een zwembad hebt gezeten en de chloordampen ingeademd hebt, is het een goed idee om zo snel mogelijk flink wat frisse lucht op te doen! Adem diep in, liefst op een plek vrij van uitlaatgassen en dergelijke. Ga op de fiets naar het zwembad en weer terug, doe een blokje om als je weer thuis bent. Ik merk dat mij dat heel goed helpt bij de chloor-hoofdpijn die ik na een tijdje krijg. Ik ‘dwing’ mijn kinderen dan ook om thuis niet direct voor de buis te hangen, maar buiten een boekje te lezen of even mee te gaan om de honden uit te laten.

5. Vitamine C

Vitamine C lost chloor in water op. Je kunt dus thuis een vitamine C tablet innemen (hoewel ik denk dat het effectiever zal zijn als je al geregeld C inneemt), of door een vitamine C douche aan te schaffen zoals deze. Een andere manier is door een bad te nemen waarin een aantal capsules of theelepels vitamine C poeder zijn opgelost. Als je geen bad hebt, kun je dit ook in een emmer doen en je met dat water wassen. Waar het om gaat is dat je je huid afspoelt met een vitamine C wateroplossing om de restant chloor van je huid af te wassen. Klik hier voor een uitgebreid artikel over chloor in water. 

Hebben jullie wel eens nagedacht over het effect van chloor op de gezondheid? Nemen jullie hier nog bepaalde stappen in? Wie van jullie ondervindt aan den lijve de gevolgen van chloor? En wat werkt bij jou om dit te ondervangen? Deel het hieronder!

© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

voedingsstoffen
Gezondheid Algemeen

Wat zijn voedingsstoffen? Uitleg en tips

Voedingsstoffen zijn de basis van een gezond lichaam. Ze bepalen hoe je je voelt, hoe goed je herstelt, en zelfs hoe scherp je geest is. Toch hoor ik regelmatig dat mensen niet precies weten welke voedingsstoffen ze écht nodig hebben. Daarom leg ik het je graag uit. Kort, duidelijk en

Lees verder »
karnemelk en melk in glazen
Gezond eten

Karnemelk of melk: wat is gezonder?

Melk of karnemelk? Je hebt het vast wel eens in de supermarkt overwogen. Beide lijken gezond, maar ze verschillen behoorlijk. Niet alleen qua smaak, maar ook in voedingswaarde en hoe je lichaam erop reageert. Ik help je vandaag op weg om een goede keuze te maken. Wat is het verschil

Lees verder »