Nog niet zolang heb ik een tajine gekregen en daar toen meteen een heerlijk lamsgerecht in gemaakt van een recept dat ik van een Marrokkaanse kennis had gekregen. Nu ben ik iemand die altijd erg moet wennen aan het gebruik van dat soort nieuwe dingen, nieuw voor mij dan, want nieuw is een tajine bepaald niet te noemen natuurlijk! De neiging is er om dan zo’n nieuw product niet of nauwelijks te gebruiken, ook al beviel het de eerste keer erg goed.
De eigenaar van Tajinegerechten.nl vroeg me echter onlangs om eens iets met de tajine te maken en dat hier op Eet Goed Voel je Goed te plaatsen. Voor mij een ideale gelegenheid om mijn tajine weer eens uit de kast te halen en opzoek te gaan naar lekkere recepten.
Kip met Abrikozen in de Tajine
Als ik opzoek ga naar recepten, ga ik altijd uit van wat ik nog in huis heb en deze keer was dat een hele kip. Ik vond wat recepten die me aanspraken en waarvan ik het meeste wel in huis had, combineerde het een en ander, liet hier en daar iets weg en zo ontstond dit recept voor kip met abrikozen in de tajine. In plaats van een hele kip, kun je natuurlijk ook kiezen voor bijvoorbeeld 4 kippenpoten of andere kip delen. Ik heb zelf de kip in stukken gesneden. De toevoeging van de abrikozen geeft er natuurlijk een echt Marokkaans tintje aan. Jammer genoeg vindt niet iedereen dat hier thuis even lekker en wonderlijk genoeg is dat mijn grootste zoetekauw, die houdt niet van zoet in avondeten. Grappig is het niet?!
Gelukkig vonden de anderen het wel erg lekker en dat zij het nu even wat minder vond, kwam eigenlijk wel goed uit. Een hele kip is namelijk altijd net een beetje weinig voor 5 personen 😉
Omdat de tajine wat klein is om de kip in aan te braden, heb ik dat in een aparte pan gedaan en dat werkte prima.
Marokkaanse Kip Tajine met Abrikozen
Ingrediënten
- 1 hele kip of 4 kippenbouten of andere kip delen
- kokosolie om in te bakken
- Keltisch zeezout
- 1/2-1 tl. kurkuma
- 1/2-1 tl. gemberpoeder
- 2 tl. komijn
- 1 el. honing
- peper uit de molen
- 2 flinke uien
- 2 kaneelstokjes
- 15 abrikozen
- sap van een halve citroen
- kippenbouillon of water
- 1 bos platte peterselie
- 2 el. sesamzaad
- 50 gr. amandelschaafsel
Instructies
- Was de kip in water met een scheut azijn en dep vervolgens droog met een doek of keukenpapier.
- Als je een hele kip gebruikt, snijd deze dan in delen. Het karkas kun je straks weer voor bouillon gebruiken.
- Verwarm een pan op het vuur, smelt daarin de kokosolie en braad de kip delen aan tot ze goudbruin van kleur zijn.
- Schep de kip uit de pan in de tajine en bestrooi deze met zout en de kruiden.
- Snipper de ui fijn en bak deze glazig in de kokosolie waarin je net de kip hebt gebraden.
- Verdeel de abrikozen en de kaneelstokjes tussen de kip delen, giet er het citroensap over, de honing en zoveel bouillon of water tot de kip delen net niet onderstaan.
- Zet de tajine op de laagste pit met vlamverdeler en breng het geheel aan de kook.
- Snijd ondertussen de peterselie fijn en voeg deze toe aan het gerecht.
- Laat vervolgens 40 minuten zachtjes sudderen.
- Rooster ondertussen de sesamzaadjes en het amandelschaafsel ieder apart in een droge koekenpan.
- Bestrooi voor het serveren met de geroosterde sesamzaadjes en amandelschaafsel.
- Heerlijk met (bloemkool)rijst bijvoorbeeld en een frisse salade.
Kook jij wel eens in een tajine? Wat is jouw favoriete recept voor in de tajine?
Laat me weten in de reacties hieronder of misschien vind je het zelfs leuk jouw recept eens te publiceren?
Dat kan hier op Eet Goed Voel je Goed!
Irene Burki zegt
Zo jammer, bij ons in het wooncomplex is het gas vervangen voor elektrisch koken.
Dus niks meer met deTajine maken ook mijn mooie Spaanse kookpot kan ik niet meer gebruiken.
Kan ik dit recept ook in de hapjespan maken ?
Mvg,
Irene.
Cees Duijndam zegt
Dag Irene,
Je kunt het zeker in een hapjes pan maken. Als ik soms voor de familie 10 personen kook is de tajine te klein en gebruik ik een grote wok met een glazen deksel die kan ook op electriciteit.
Succes Groetjes uit Thailand Cees
Tamar Bloemendaal zegt
Hoi Irene, goed nieuws, wij maken al een paar jaar dit recept met de Tajine op inductie. Dat is een Tajine speciaal voor inductie. Geweldig!
Cees Duijndam zegt
Beste Iris Maier,
Ik begrijp een paar dingen in je recept niet,
Waarom Kokos olie en geen olijf olie
Wat is de meer waarde van Keltisch zeezout boven zeezout?
Had het niet voor de hand gelegen om de kruiden, kurkuma, kaneel, gemberpoeder en komijn te vervangen door Ras el hanout?
Het sap van de ½ citroen te vervangen door een halve geschilde citroen het liefst een gepekelde? In 4 en gesneden
Zit er smaak verschil tussen platte peterselie en krul peterselie of is gewoon peterselie OK
Ik zou het amandelschaafsel eerst in een droge koekepaan aan kleuren
Hartelijke groeten
Cees Duijndam
Voormalig Restaurant eigenaar en Chef-kok, woon nu in Thailand waar we erg veel kokosolie hebben. Maar de fijnste smaak geeft Olijfolie.
Vannieuwenhuyse Carine zegt
Beste,
Het ziet er een heerlijk recept uit, maar ik zou graag eens een recept hebben et de groenten en couscous samen in de tajine. ik eet dit altijd in een Marokkaans restaurant, maar zelf weet ik niet goed hoe aan te beginnen.
bedankt,
Carine
Iris Maier zegt
Daar wil ik best eens naar kijken Carine, alleen is couscous wel een tarwe product en dat eet ik zelf niet… Misschien zijn er anderen die dit lezen en er ervaring mee hebben?