Mitochondriën zijn van levensbelang! Hieronder lees je daar meer over!
De grootste reden waarom we mitochondriën hebben is om energie uit onze voeding te halen en die om te zetten in Adenosine TriPhosphaat (ATP), wat ons lichaam vervolgens gebruikt om energie te produceren dat nodig bij een heel scala aan celactiviteiten. We gebruiken continu ATP, of we nu hardlopen, wandelen, ademen, bloed rondpompen in ons vatensysteem of de kids helpen met staartdelingen. Neem een fysiologisch proces in gedachten en grote kans dat er ATP bij betrokken zijn. Zonder mitochondriën zijn we dus tot zeer weinig in staat. We zouden simpelweg niet kunnen zijn.
Energie en Vrije radicalen
Aan dit hele ATP proces heeft wel een bijwerking, namelijk: de aanmaak van vrije radicalen. Op het moment dat mitochondria ATP produceren, of dit nu van glucose of vetzuren is, worden vrije radicalen geproduceerd als bijproduct. Dit lijkt echt verschrikkelijk, maar het is een onvermijdelijke consequentie van ATP productie. Gezonde mitochondriën zijn veelal in staat om met een normale hoeveelheid vrije radicalen om te gaan, voordat die teveel schade veroorzaken. Maar wanneer er teveel vrije radicalen in het lichaam rondzwerven, of dat nu is omdat er te weinig mitochondriën zijn om dat werk te doen of omdat de aanwezige mitochondriën niet goed functioneren, zullen sommige daarvan losbreken en schade veroorzaken. Lees hier meer over vrije radicalen om te begrijpen waarom je dat écht niet wil 🙂
Het komt hier dus op neer dat hoe meer mitochondriën je hebt, des te meer ze het werk kunnen verdelen en des te efficiënter ze kunnen werken. En wanneer je mitochondriën niet overbelast zijn, is er minder vrije radicalen productie wanneer ATP gemaakt wordt. Minder afvalproductie.
Mitochondriën hoe en hoeveel?
Ik denk dat je inmiddels wel een idee hebt dat een ruime hoeveelheid mitochondriën beter is voor het goed functioneren in het dagelijks leven. Maar hoe pak je dat aan? Hoe kun je je mitochondriën efficiënter voor je laten werken? Hoe maak je meer mitochondriën aan?
Allereerst moet je snappen hoe een lichaam reageert op lichamelijke uitdagingen. Wanneer er meer verwacht wordt van ons lichaam, maakt ons lichaam structurele veranderingen om zo beter voorbereid te zijn op toekomstige eisen. Bijvoorbeeld: Als je zware dingen gaat tillen elke dag voor ongeveer 20 minuten, en je houdt dit lekker vol, dan worden je spieren groter en je botten krachtiger. De aanhechtingen naar de spieren worden ook sterker om beter om te kunnen gaan met het tillen van zware dingen. Dus zet je lichaam onder druk, herstel daarvan en je wordt ietsje sterker, steeds opnieuw. Dat is gewoon hoe ons lichaam werkt. We passen ons aan, aan de eisen die we er aan stellen.
En dat is ook zo’n beetje hoe het werkt met onze mitochondriën. Wanneer de huidige hoeveelheid en kwaliteit onvoldoende is om aan de vereisten te voldoen, dan produceren we er meer van/ verbeteren we de functionaliteit en efficiëntie van degenen die we al hebben. Wanneer er omstandigheden zijn waarbij we meer of betere mitochondriën nodig hebben dan dat we op dat moment hebben, zal het lichaam daarop reageren. We maken dus geen nieuwe mitochondriën aan of verbeteren degenen die we hebben, gewoon voor de lol. Net zoals dat we geen sterkere spieren krijgen door op ons gat te blijven zitten. We moeten ons lichaam dus een reden geven om het te doen. We moeten onze cellen uitdagen.
Er zijn een aantal dingen die je prima zelf kunt doen om dit proces te ondersteunen en bevorderen.
Allereerst is er het dieet. Een dieet dat meer naar koolhydraten neigt dan naar eiwitten/ vetten geeft een minder efficiente ATP productie. Bij de productie van ATP op vet/ ketonen komen er minder vrije radicalen vrij dan bij ATP productie op koolhydraten. Als een gevolg hiervan kan glutathion beter zijn werk doen en hoeven onze ketonen-verbrandende mitochondriën minder aandacht te besteden aan het opruimen van vrije radicalen. Glutathion is één van de meest krachtige lichaamseigen antioxidanten. Zet die aan het werk d.m.v. een koolhydraatarm dieet en het functioneert optimaal waardoor mitochondriën dus niet de vrije radicalen hoeven op te ruimen.
Vervolgens kun je kijken naar beweging. Krachttraining en conditietraining gaan beiden de afbraak en verlaagde afweer van mitochondriën tegen. M.a.w. zware dingen tillen en lekker wandelen of een sprintje trekken verbeteren je mitochondriale functie.
Ubiquinol als Supplement voor Mitochondriën
Daarnaast zijn er ook supplementen te krijgen die de mitochondriën van buitenaf (exogeen) beïnvloeden. De bekendste in dit verhaal is dan Q-10, en dan met name ubiquinol. Ubiquinol is een speciale en effectieve vorm van Co-enzym Q10 (ubiquinon). Ubiquinol en ubiquinon zijn niet helemaal hetzelfde omdat ubiquinol niet meer omgezet hoeft te worden in het lichaam. Deze stof is daarmee direct beschikbaar voor gebruik en hierdoor is de werking van ubiquinol effectiever dan die van Co-enzym Q10.
Gewone Co-enzym Q10 supplementen moeten eerst nog gereduceerd (omgezet) worden naar ubiquinol. Het is juist deze omzetting waardoor het minder effectief is omdat dit proces niet 100 procent efficiënt verloopt. Het ouder worden en levensstijlfactoren hebben een belangrijke invloed hierop. Om deze tussenstap te omzeilen en optimaal te profiteren van Co-enzym Q10 is het direct innemen van ubiquinol de meest logische en beste keuze. Data laat zien dat 150 mg Ubiquinol overeen komt met 1200 mg Co-enzym Q10.
Dit co-enzym is grondig onderzocht en dit laat o.a. zien dat Q-10 de mitochondriale functie verbetert bij patiënten met hartfalen. En voorzichtige eerste reageerbuisstudies suggereren dat Q-10 ook de bloedvaten verjongt. Maar ook een kleine studie waarbij oudere mensen (60 – 79 jaar) zes weken lang dit supplement kregen, laat zien dat dit positieve gevolgen heeft voor de hartgezondheid. Al met al is Q-10 (Ubiquinol) dus een goed supplement voor degene die serieuze stappen wil zetten om de mitochondriën een boost te geven!
Conclusie
Mitochondriën zijn betrokken bij alle celactiviteiten in het lichaam en in dit geval is het dus zeer zeker: more is more! Zorg dus goed voor je mitochondriën door middel van een voedingspatroon meer gebaseerd op vet en eiwit dan op koolhydraten, ga lekker in de weer en daag jezelf daarin uit en als laatste kun je kiezen voor een kwaliteitssupplement om dit nog verder te ondersteunen.
Laat een reactie achter