Dit is weer een gast-artikel van Lynda van Leef Puur Natuur. Veel leesplezier!
Uit recente onderzoeken blijkt dat overgewicht een groot negatief effect kan hebben op je hersenen. In dit artikel leggen we je uit hoe je gewicht je brein kan beïnvloeden en geven we je meteen een aantal tips om je hersenen gezond te houden.
10 jaar ouder door overgewicht
Kort geleden werd er in het tijdschrift Neurobiology of Aging een nieuw onderzoek gepubliceerd met schokkende resultaten. Uit dit onderzoek bleek namelijk dat overgewicht de hersenen tot wel tien jaar kan verouderen bij mensen van middelbare leeftijd.
Onze hersenen bestaan uit een deel grijze stof en een deel witte stof. De kleurloosheid van de witte stof komt door een wit vetachtig stofje dat het bevat. Dit deel van onze hersenen is onder andere verantwoordelijk voor de communicatie tussen verschillende hersendelen. De afname van witte stof in onze hersenen hangt samen met cognitieve achteruitgang en is een risicofactor voor dementie.
Tijdens het onderzoek werden scans van de hersenen van 473 personen tussen de 20 en 87 jaar oud gemaakt. Hierbij werden de proefpersonen ingedeeld in gewichtsklassen. 246 personen hadden een gezond gewicht, 150 personen hadden overgewicht en 77 personen hadden obesitas.
De hoeveelheid witte stof in de hersenen werd vervolgens vergeleken. Uit deze vergelijkingen bleek dat de witte stof van 50-jarigen met overgewicht vergelijkbaar was met de witte stof van 60-jarigen met een gezond gewicht.
Lisa Ronan, werkzaam aan het Department of Psychiatry van de Cambridge University en hoofdauteur van het onderzoek, geeft aan dat het erop neerkomt dat de hersenen 10 jaar ouder lijken als je overgewicht of obesitas hebt. Dit verschil werd echter alleen bij proefpersonen vanaf middelbare leeftijd gezien, wat suggereert dat onze hersenen dan extra kwetsbaar zijn voor achteruitgang door overgewicht.[1]
Meer onderzoek naar overgewicht en de invloed op ons brein
Het bovengenoemde onderzoek is niet het enige onderzoek dat aantoont dat overtollige kilo’s schadelijk kunnen zijn voor je brein.
In 2008 was er in het tijdschrift Neurology bijvoorbeeld een onderzoek te lezen dat abdominale obesitas, oftewel zwaarlijvigheid rond de buik, linkt aan een verhoogd risico op dementie. Tijdens dit onderzoek werden de gegevens van ruim 1000 personen vergeleken. Er werd hierbij onder andere gekeken naar hun BMI en hun buikomtrek. Personen met de grootste buikomtrek bleken een drie keer zo hoog risico op dementie te hebben dan degenen met een kleine buikomtrek.[2]
Een ander onderzoek toonde aan dat een hoog BMI verband houdt met afwijkende bèta–amyloïd waardes. Dit is een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van Alzheimer, omdat het zenuwcellen kan beschadigen. Ook dit onderzoek werd gepubliceerd in Neurology, maar dan in het jaar 2011.[3]
Tips om je hersenen gezond te houden
Zoals je hebt kunnen lezen, is overgewicht een grote risicofactor als het om de achteruitgang van je hersenen gaat. Gelukkig zijn er ook veel dingen die juist helpen om je hersenen gezond te houden. Bijvoorbeeld:
- Een gezond eetpatroon met een beperkte inname van suikers.
- Het eten van voldoende gezonde vetten, waaronder omega 3-vetzuren.
- Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, waaronder groentes en fruit.
- Het kiezen van puur eten en het vermijden van sterk bewerkte voedingsmiddelen die een lage voedingswaarde hebben en ongezonde additieven bevatten.
- Voldoende lichaamsbeweging. Ook matig intensieve lichaamsbeweging, zoals wandelen, heeft een groot positief effect.
- Een stabiel slaappatroon en voldoende nachtrust. Zo’n 7 à 8 uur per nacht slapen is een goede richtlijn.
Conclusie
Overgewicht heeft veel gezondheidsnadelen en kan ook je hersenen negatief beïnvloeden. Uit onderzoeken blijkt onder andere dat overgewicht je hersenen tot wel tien jaar kan verouderen en dat het een hoger risico op dementie en Alzheimer met zich meebrengt. Gelukkig zijn er ook veel beschermende factoren als het om je hersenen gaat, bijvoorbeeld een gezond eetpatroon en voldoende lichaamsbeweging.
[2] http://www.neurology.org/content/71/14/1057.abstract
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22105948
Laat een reactie achter