Onbewerkt Eten nader uitgelegd

Goedemorgen allemaal!

Hoe voelen jullie je vanmorgen? Helemaal klaar voor de start? Of toch nog wat afwachtend? Om te beginnen wil ik een aantal richtlijnen met jullie delen waar wij ons als gezin de komende 100 dagen aan gaan houden. Ik ben van mening dat deze ‘regels’ mij zullen helpen om gefocust te blijven op het eigenlijke doel namelijk terug naar echt gezond en voedzaam eten, maar ook bewijzen dat het wel degelijk mogelijk is om onbewerkt te eten in een tijd en samenleving waarin bewerkt en gefabriceerd ‘voedsel’ een vaste plek in ons dagelijks eetpatroon ingenomen heeft.

De gevolgen van zo’n eetpatroon zien we overal om ons heen en ik kies er voor om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor mijn gezondheid en die van mijn gezin. Geen EU vordering die me daar vanaf kan houden! 😉

Daarom dus deze richtlijnen.

Wat kun je wel eten?

  1. Voedingsmiddelen die een product van moeder natuur zijn in plaats van een product uit de fabriek.
  2. Groenten en fruit. En ik wil jullie uitdagen om meer groenten en fruit te kopen bij een lokale boer. 
  3. Boter, kaas en eieren. Volle, zure melkproducten, rauwmelkse kaas, boter en biologische eieren zijn erg voedzaam en erg lekker. Als het kan, drink rauwe melk van biologische koeien. Als je geen koemelk kan verdragen maak dan je eigen amandelmelk of kokosmelk en voorkom zo een bewerkt melkproduct als sojamelk of rijstemelk. Dat laatste kun je overigens ook heel eenvoudig zelf maken!
  4. Volle, liefst biologische granen. Door zelf je graangerechten te maken op basis van sterk graan als spelt, vermijd je wederom het fabrieksbrood. Of steun je lokale boer als die je duidelijkheid kan geven over hoe het brood gemaakt wordt. 
  5. Vis. Vis bevat belangrijke Omega-3 vetzuren en mineralen als zink die belangrijk zijn voor een heleboel functies binnen het lichaam. Kies het liefst voor wilde vis (bekijk de vriesafdeling van je supermarkt eens grondig) of koop bij de visboer.
  6. Gezond vlees en gevogelte. Kiloknallers is geen gezond vlees. Hoe heeft het dier geleefd, hoe ging de boer om met zijn dieren, heeft het vlees nog verdere bewerkingen ondergaan? Kijk uit naar aanbiedingen en sla dan in. Of zoek op het internet naar boeren die het vlees van hun eigen dieren aan huis verkopen. Misschien kun je samen doen met een aantal andere gezinnen om het zo betaalbaar te maken. Tip: Wild is in essentie biologisch, maar zonder keurmerk en dus heel redelijk geprijsd. Vraag ernaar bij de poelier of slager.
  7. Dranken zijn beperkt tot water, thee, koffie, melk (in de breedste zin van het woord), vers en zelf geperst groente- en fruitsap en af en toe een goed glas wijn. Kefir en komboucha zijn uiteraard ook toegestaan en kunnen als alternatief voor frisdrank en wijn dienen. Diksap met mate. 
  8. Snacks als gedroogd fruit, noten en zaden. 
  9. Natuurlijke zoetmiddelen als koud geslingerde honing, ahornsiroop, sucanat (oerzoet), kokosbloesemsuiker en stevia. Uiteraard is fruit als zoetmiddel altijd goed.
  10. En bekijk mijn Receptenpagina voor meer inspiratie voor de verschillende eetmomenten gedurende de dag.

Wat mag je niet eten?

  1. Geraffineerde voedingsmiddelen als witmeel, witte pasta en witte rijst. Wanneer je deze voedingsmiddelen op tafel wil zetten, kies dan altijd voor de volkoren optie.
  2. Geraffineerde en fabrieksmatig geproduceerde zoetmiddelen als reguliere suiker, reguliere rietsuiker, glucose-fructosestroop of kunstmatige zoetstoffen als aspartaam en acesulfaam-k. 
  3. Gefrituurde producten of producten bedoelt voor de frituur. Maak je eigen patat en frituur in ossewit of kokosolie.
  4. Fast Food in de breedste zin van het woord. Gemaksvoedsel uit de supermarkt valt daar ook onder. 
  5. E-nummers voor zover schadelijk. Informeer jezelf hier goed over en bewaar een lijstje in je portemonnee.

Als je graag zou willen weten of een specifiek product toegestaan is of niet, laat dan een bericht hieronder achter.

Hoe pak je het aan?

  1. Lees de etiketten. Schaf desnoods een brilletje aan om de lettertjes te vergroten. Bevat een product meer dan vijf ingrediënten, inclusief E-nummers, vermijden. Lees uiteraard wel wí¡t de ingrediënten zijn. Ook is de volgorde waarin de ingrediënten genoemd worden belangrijk. De eerste ingrediënten hebben het grootste aandeel in het product. 
  2. Eet meer volwaardig voedsel. Onbewerkt voedsel heeft als bijkomend voordeel dat je er sneller vol van zit. Plus je lichaam kan er wat mee, dus je hoeft je inname daarvan niet te beperken. Ga je dus te buiten aan groenten en fruit, eieren, boter, vis, noten en zaden. Maak je geen zorgen over de calorieën. 
  3. Eet minder brood. Eet meer groenten, soep, salade, amandelmeelbaksels of dikke smoothies. Deze vullen meer dan brood. Als je toch brood wilt/ moet eten combineer het dan met gezond beleg om zo de voedingswaarde te verhogen. 
  4. Bestel niet meer van het kindermenu. Normaal gesproken bevat het kindermenu erg veel patat (gefrituurd in ‘plantaardige olie’), frikadellen, kroketten, knakworstjes en andere ongezonde opties. Laat je kleine kinderen kiezen van het voorgerecht menu en als je vriendelijk vraagt, mogen je iets grotere kinderen vaak een volwassen portie delen. 
  5. Bezoek lokale boerderijwinkels en markten. Het is niet alleen erg leuk om bij de boer of op de markt te kopen, het is vaak goedkoper, je steunt de lokale economie op die manier en je komt erachter waar je boodschappen vandaan komen. Zeker als je dierlijke producten bij de boer koopt, heb je grotere kans om erachter te komen hoe de dieren geleefd hebben en wat de instelling van de boer was.
  6. Als je ‘junk food’ wil eten, maak het dan zelf. Door zelf steeds de aardappels te schillen, snijden en te bakken en door zelf de pizzabodem en een saus te maken, zul je het minder vaak doen. Maar als je dit goed aanpakt, zul je merken dat zelfs deze opties gezonder en lekkerder zijn dan de door de fabriek getrokken tegenhangers! Hetzelfde geldt ook voor de zoete dingen. Door zelf taart te bakken, cupcakes en desserts te maken, houd je controle over wat er in gaat en zul je er meer van genieten. Niemand heeft tijd om dit elke dag te doen en zo worden deze voedingsmiddelen weer waar ze eigenlijk voor bedoelt zijn: een traktatie! 

Dit lijkt zo heel wat, maar ik denk dat het belangrijk is om te benoemen wat nou eigenlijk onbewerkt eten inhoudt. Zo weet je waar je aan toe bent en waar de grens ligt. Ook als je een keer uit de band springt, want dat zal vast een keer gebeuren. Door deze lijst voor ogen te houden zal het (hopelijk) heel eenvoudig zijn om vrijwel direct terug te gaan naar echt eten. En op die manier houd je het 100 dagen vol!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

karnemelk en melk in glazen
Gezond eten

Karnemelk of melk: wat is gezonder?

Melk of karnemelk? Je hebt het vast wel eens in de supermarkt overwogen. Beide lijken gezond, maar ze verschillen behoorlijk. Niet alleen qua smaak, maar ook in voedingswaarde en hoe je lichaam erop reageert. Ik help je vandaag op weg om een goede keuze te maken. Wat is het verschil

Lees verder »
karnemelk in een glas
Gezond eten

Karnemelk gezond bij afvallen? Ontdek de feiten

Karnemelk. Veel mensen denken er nauwelijks aan bij het afvallen. Toch is het een verrassend gezonde drank die je zou kunnen helpen bij gewichtsverlies – als je het op de juiste manier gebruikt. In dit artikel leg ik uit wat karnemelk precies is, wat de voordelen én de valkuilen zijn,

Lees verder »