5 Ontstekingsremmende Voedingsmiddelen

Tekenen van Ontstekingen

Als je last hebt van ontstekingen, zijn er genoeg medicijnen en pijnstillers op de markt zoals steroïden en NSAID’s (bijv. ibuprofen) die snel verlichting kunnen geven. Helaas lossen deze middelen het onderliggende probleem niet op. En als dit soort middelen te frequent gebruikt worden, kunnen ze zelfs het immuunsysteem verzwakken en meer ontvankelijk maken voor ernstiger dingen.

Daarom is het ook een goed idee om op natuurlijke wijze het genezingsproces van een ontsteking te bevorderen. Door middel van voeding natuurlijk! Hieronder een overzicht van 5 Ontstekingsremmende Voedingsmiddelen.

Kelp Ontstekingsremmend

1. Kelp

Kelp zeewier zoals kombu bevat een stofje genaamd fucoidan. Dit stofje dat veel voorkomt is bruine algen en verschillende soorten zeewier is de laatste paar jaar vaak gelinkt met ontstekingsremmende eigenschappen. Het zou een positieve uitwerking hebben bij zowel acute als chronische ontstekingen. Zeewier in het algemeen komt meer en meer in de belangstelling te staan als erg gezonde groente. Kies het liefst voor zeewier dat gewonnen wordt uit schone zeegebieden.

Let op: Zeewier snacks zijn geen goeie vervanger voor vers zeewier. Tenzij je het zelf maakt, zijn commerciële snacks vaak gefrituurd in goedkope plantaarde olie en/ of bevatten smaakversterkers. Let hier dus op!

Gember Ontstekingsremmend

2. Gember

Gember bevat vele fytonutriënten genaamd gingerol en shoagol die ontstekingsremmend werken bij zowel acute als chronische ontstekingen. Meer gember toevoegen in je voedingspatroon, kan dus helpen om ontstekingen onder controle te krijgen. Een lekker en eenvoudige manier is om een schijfje verse gember aan je kruidenthee toe te voegen. Gember werkt niet alleen bij ontstekingen, maar helpt ook bij misselijkheid en spijsverteringsklachten. Plus, je kan het heel goed invriezen. Handig dus als je er steeds maar een klein beetje van nodig hebt.

Zalm Ontstekingsremmend

3. Omega-3 vetzuren

EPA en DHA zijn de laatste paar jaren steeds meer in de belangstelling komen te staan. Niet alleen vanwege hun gunstige invloed op de hersenfunctie, maar ook vanwege ontstekingsremmende eigenschappen. Zozeer dat het zelfs beter werkt dan NSAIDS (ontstekingsremmende pijnstillers als ibuprofen) als pijnbestrijder. Goeie en bruikbare bronnen van Omega-3 zijn wilde zalm, makreel, haring, biologische eieren en vlees van wilde dieren of graasdieren. Zaden en pitten bevatten ook Omega-3, maar in een iets andere vorm namelijk ALA. De omzetting van ALA naar DHA die nodig is om dit type Omega-3 beschikbaar te maken voor mens, gaat erg moeizaam. Dus hoewel chiazaad, lijnzaad en andere pitten en zaden Omega-3 bevatten, is het niet gezegd dat dit dus ook volledig opgenomen wordt. Dit hangt weer af van hoeveel Omega-6 vetzuren er gegeten wordt.

Avocado Ontstekingsremmend

4. Avocado

Avocado’s bevatten erg veel carotenoïden zoals alpha-caroteen, beta-caroteen, luteine, zeaxtansantine en vele anderen. En deze stoffen worden sterk gelinkt met ontstekingsremmende eigenschappen, omdat carotenoïden de cellen beschermen tegen oxidatie, en schade van oxidatie herstellen. Antioxidant dus. Ik weet dat veel van jullie al regelmatig genieten van de romige smaak en textuur van avocado in toetjes en smoothies, maar wisten jullie ook dat avocado in een groenteschotel of -dip als salsa of salade, de opneembaarheid van de vitaminen en mineralen uit die groenten, verhoogt? Avocado maakt het als het ware eenvoudiger voor het lichaam om vitaminen en mineralen op te nemen. Dus wat eet je voortaan bij je maaltijd? Juist.

Groene thee Ontstekingsremmend

5. Groene thee

Groene thee wordt al lange tijd geroemd om de vele gezonde eigenschappen, waaronder het remmen van ontstekingen en remmen van de groei van kankercellen. Groene thee bevat een hele waslijst aan zogenaamde polyfenolen, stoffen die specifieke werking hebben op verschillende vlakken. Dagelijks vijf kopjes groene thee drinken zou nodig moeten zijn om te kunnen profiteren van deze goede eigenschappen.

Wat wij vanavond eten? Gestoomde zalm met gember en zeewiersalade met avocadodressing, afgerond met een kop groene thee. En jullie?

© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

verschilende soorten rijst
Gezond eten

Wat is de gezondste rijst?

Rijst is een basisproduct dat wereldwijd wordt gegeten, maar niet alle rijstsoorten zijn even gezond. Als je bewuster wilt eten, vraag je je misschien af: welke rijst is nu eigenlijk het gezondst? In dit artikel leg ik je alles uit over de verschillende soorten rijst, hun voedingswaarde, gezondheidsvoordelen én waar

Lees verder »
Review

Cadeaus die vreugde brengen aan de familietafel

De eettafel is veel meer dan een plek waar we ons eten nuttigen. Het is een ontmoetingspunt, een podium voor gesprekken, en een plek waar gezinnen zich opnieuw verbinden na een lange dag. Of het nu gaat om het ontbijt op zondagochtend of het avondeten doordeweeks, het samen aan tafel

Lees verder »
plantaardige melk
Gezond eten

Wat is de gezondste plantaardige melk?

Plantaardige melk is populairder dan ooit. Steeds meer mensen kiezen voor alternatieven van dierlijke melk, of dat nu is vanwege een lactose-intolerantie, een veganistische levensstijl of simpelweg omdat ze op zoek zijn naar een gezonder alternatief. Maar met zoveel soorten op de markt – van amandelmelk tot haver- en sojamelk

Lees verder »