Iedere keer als ik aan de kinderen vraag wat ze willen eten, roepen ze pizza! Helaas is dit negen van de tien keer geen optie vanwege een heel scala aan dubieuze en ronduit schadelijke ingrediënten die nodig zijn om een pizza te maken. Daar komt bij dat ik geen meel in huis heb en een bodem van amandelmeel viel niet echt in de smaak. Zonde! Totdat ik iets voorbij zag komen dat mijn interesse direct opwekte: Meatza! In plaats van een deegbodem, gebruik je gehakt om een bodem te maken. Het belachelijk eenvoudig eigenlijk… En erg snel om te maken! Jamie Oliver, eat your heart out 😉
Meatza
500 gram gehakt naar keuze
Kruiden, ei, amandelmeel of rijstemeel, zout en peper naar smaak
1 blikje tomatenblokjes
Verse basilicumblaadjes
2 tenen knoflook
Keltisch zeezout en peper
Rundervet of kokosolie om te bakken
1 ui, in ringen gesneden
Groenten als courgette, prei, champignons, paprika of wat dan ook om te roerbakken
Eventueel geraspte kaas
1. Neem een rond bakblik van ongeveer 24 cm doorsnee en leg hier een velletje bakpapier in.
2. Verwarm de oven voor op 220 graden.
3. Kneed het gehakt en maak het aan alsof je gehaktballen maakt.
4. Druk het gehakt plat in het bakblik of taartvorm. Gebruik een natte lepel om het mooi egaal te drukken en een soort rand te maken.
5. Zet dit in de oven en bak in ongeveer 15 minuten gaar.
6. Fruit ondertussen in een koekenpan de ui met rundervet of kokosolie.
7. Voeg de roerbakgroenten naar keuze toe en bak 10 minuten om.
8. Doe nu de tomatenblokjes, knoflookteentjes, zout en basilicumblaadjes in een mengbeker voor een staafmixer.
9. Meng dit goed tot er een min of meer gladde saus ontstaat.
10. Proef of het naar smaak is.
11. Schenk dit op de pizzabodem en voeg de roergebakken groenten toe. Strooi eventueel wat kaas er over.
12. Zet de meatza onder grill voor ongeveer 10 minuten.
Erg lekker met salade erbij uiteraard, maar ook gewoon zo als het koud is.
Wil je nog meer heerlijke Paleo Recepten? Klik dan hier!
Maartje zegt
Hoi Heleen, ik heb de Meatze laatst gemaakt in een taartvorm met bakpapier, maar de gehaktbodem krom, waardoor er scheuren in kwamen. Het natte tomatenmengsel liep hierdoor onder de bodem en het bakpapier werd hierdoor zeer nat (ik moest het van de bodem plukken). Heb je een tip om dit krimpen van het vlees te voorkomen? Volgens mij blijft dan de saus dan ook aan de ‘goede’ kant van de bodem. Hij smaakte overigens prima.
Silent Lucidity zegt
Ik heb er vanavond weer een met bloemkoolbodem gemaakt. Deze keer was het goedje alleen erg nat, dus ik heb er wat kokosmeel doorgedaan en toen werd het een vrij krokante bodem, dus die houden we erin. Lekker met gegrilde courgette, verse spinazie, cherry tomaatjes, olijfjes en feta belegd.
Jeannet zegt
@Yvonne: 2 kilo is inderdaad erg veel. Maar ik maak dan ook altijd grote pizza’s (op een plaatbodem ipv ronde vorm), want ik wil er 2x van kunnen eten. Wat er verder nog doorgaat? In elk geval 4 grote uien, knoflook en evt nog wat groente wat niet meer lekker is om zo te eten. Gepureerd door de saus proef je dat toch niet. Soms gebruik ik maizena om hem wat in te dikken. Kruiden gaan er ook door, maar dat is vaak verschillend, omdat ik de combi’s nooit opschrijf. Vaak is het een combi van de “normale” pizza/pastakruiden: Basilicum, Tijm, Oregano (die kneed ik trouwens ook door de bodem) Bonenkruid, soms peterselie/selderie, knoflookpoeder, uienpoeder…Volgens mij kun je er vanalles in kwijt. Ik heb het gelukkig nooit gehad dat man en kinderen hem niet lusten. Nu zijn de kinderen nog jong en niet zo kritisch. Dat scheelt…:-)
Olga zegt
Hoi Heleen,
Pizza kun je nog wel op meer manieren maken, op low carb fora zijn diverse recepten te vinden. Ik heb al eens eentje gemaakt met een bloemkoolbodem en eentje met roomkaas en eentje met corned beef was ook heel lekker, zoek maar eens op low carb pizza, dan vind je genoeg. Dit gebruik je dan als bodem en voor de rest doe je je eigen saus en beleg. De pizza’s van gehakt en corned beef vielen het beste in de smaak bij mijn kinderen.
Yvonne zegt
Als ik me niet vergis kun je het zelfs met amandelmeel doen, maar ergens trekt me dat niet. Weet niet precies waarom. Maar het is wel lekker low carb, in tegenstelling tot spelt haha, maar dat smaakt dan ook weer heerlijk!
2 kilo tomaten voor de saus Jeannet dat is best een boel veel. Ben benieuwt wat je nog meer door de saus doet.
Zelf gebruik ik gezeefde tomaten, 5 tenen verse knoflook, veel verse basilicum, een koffielepel italiaanse kruiden en een flinke scheut extra V. Olijfolie. O ja, en nog wel keltisch zeezout, anders is het nog een beetje flauw haha.
Jeannet zegt
Hier maak ik ook regelmatig zelf pizza met speltmeel. Meestal een lekker grote, zodat we er 2x van kunnen eten. Je kunt er allerlei (restjes) groenten op kwijt. De kinderen eten er altijd heerlijk van mee en krijgen zo heel wat vitamientjes binnen. Voor de pizzasaus gebruik ik oa. zo’n 2 kilo tomaten. Heel gezond, lekker en super makkelijk!
Yvonne zegt
Vorige week zelf een pizza gemaakt met speltmeel. Lekker en gezond 😉 en eigenlijk ook heel snel klaar.
Anonymous zegt
Ga ik zeker proberen, ook al ben ik bang dat ik mijn pizza-monsters niet van die vieze dozen pizza’s af krijg. Maar niet geschoten… Alle alternatieven voor troep, zijn welkom wat mij betreft. Ik laat weten hoe deze in de smaak valt. Bedankt voor de tip/het idee. gr adrielle
Marie Louise zegt
Klinkt goed. Die kopieer ik ff voor in mijn receptenmap hoor!