Deze taart is bedrieglijk eenvoudig om te maken en bevat goeie vetten van de kokosmelk en -olie. Lekker met een eenvoudige taartbodem van amandelmeel en uiteraard glutenvrij, suikervrij en lactosevrij! Dus helemaal Paleo en helemaal vegan! 😉
Paleo Bosvruchten IJstaart
12 punten
Voor de taartbodem
200 gram amandelmeel
1/4 tl Keltisch zeezout
2 el gesmolten kokosolie
1 el Vanille Extract
1 el zoet naar keuze, of het equivalent in stevia
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng alle ingrediënten goed tot er min of meer een bal ontstaat.
- Neem een springvorm van 24 cm doorsnee en leg hier een velletje bakpapier in.
- Druk het deeg plat in de springvorm en gebruik je vingers om het ongeveer gelijk te verdelen.
- Bak de taartbodem tot het net licht goudbruin wordt, in ongeveer 15 minuten.
Voor de vulling
1 liter kokosmelk
250 gram rood fruit naar keuze, ik gebruikte aardbeien en blauwe bessen.
1 el Vanille Extract
Snufje zout
2 el zoet naar keuze, of het equivalent in stevia
12 blaadjes gelatine of 4 gram agar agar
- Week de blaadjes gelatine op in wat koud water.
- Verwarm ondertussen ongeveer een kopje kokosmelk in een steelpan.
- Als je agar agar gebruikt, kun je dit hierin oplossen.
- Zodra de melk warm wordt, roer je de gelatine erdoor tot het volledig opgelost is.
- Neem een blender of een staafmixer met een hoge kom en doe hier de overige ingrediënten in.
- Blender het goed tot het helemaal glad is.
- Roer dit door de warme kokosmelk heen en roer even goed door.
- Pak nu de taartbodem in de springvorm en schenk het mengsel hier in.
- Laat iets afkoelen, ongeveer een half uur en zet in de vriezer.
- Na twee uur is de taart mooi opgesteven en klaar voor consumptie! 😉
- Serveer met dikke kokosmelk en wat vers fruit.
De gelatine of agar agar is nodig om de taart vorm te geven, ook buiten de vriezer. Het geeft het ook een heerlijk zacht mondgevoel. Ik denk dat het wel zonder kan, maar ik denk dat de taart dan erg hard wordt en mogelijk waterig als je het wat laat ontdooien. Het zal voor de smaak niets uitmaken, maar het oog wil ook wat! 😉
Uiteraard kun je bijna elk soort fruit gebruiken dat je wilt. Maar ik zou voor het zachtere fruit kiezen als perzik, ananas, mango of ander rood fruit. Ook zou je met avocado of gesmolten chocolade kunnen experimenteren! Als je je eigen versie hebt gemaakt, laat dan een bericht achter om te delen hoe het was!
Wil je meer heerlijke Paleo Recepten? Klik dan hier!
Sharon Rozema zegt
Ik zou het heel graag willen maken maar heb je/jullie voorbeelden voor het zoet?
Stevia mag niet gebruikt worden ivm intolerantie. Geen suikers, gluten, zuivel of e nummers… soms nog even lastig zoeken
Vitamine F3 zegt
Interessante blog! Heb ’t toegevoegd aan mijn favorieten 🙂
Anonymous zegt
hoi Heleen,
Ik had gelezen dat je nog op zoek bent naar glutenvrije bladerdeeg in andere glutenvrije recepten wordt ook veel gebruik gemaakt van half rijstemeel en half boekweitmeel het smaakt zo echt lekker (de reste meel compenseert de boekweitmeel die je zo niet meer proeft). Missghien lukt het zo via dit recept al wordt het wel iets minder elastisch zonder gluten:
http://www.foodtube.nl/video/1572/Bladerdeeg-van-Cees-Holtkamp
kiara
Corien zegt
Ziet er lekker uit! Ga er binnenkort mijn eigen variant van proberen te maken (niet paleo, wel verantwoord)
@ Olga: Ik wil het ook met yoghurt gaan proberen. Heb net een receptje op gezocht voor yoghurttaart en denk dat als je die recepten combineert het wel lukt. Je lost dan de gelatine op in warm vruchtensap en mengt dat met de yoghurt (en het fruit). Zo ga ik het proberen!
Olga zegt
@ Corien: dat klinkt goed!
Olga zegt
Hoi Heleen,
Kan de agar agar ook vervangen worden door bijv. Tartex of xanthaangm? Dat heb ik wel in huis, gelatine en agar agar niet. Sinds gisteren een hele lading rood fruit in huis (naar een pluktuin geweest), dus je recept komt als geroepen. Wehebben ookal jamgemaakt, maarwe zijn door de potten heen geraakt.
Olga zegt
Kan deze taart ook met yoghurt ipv van kokosmelk? Ik ben niet zo’n fan van kokosmelk. Rood fruit in combinatie met yoghurt vind ik lekker fris.
Anonymous zegt
Ik denk dat deze taart zonder vriezer, met alleen de koelkast ook al heel lekker is, ik houd niet zo van ijs. Lekker idee met de kokosmelk.
Ik kan deze taart maken met zwarte besjes uit de tuin en binnenkort met frambozen uit de tuin 🙂
Groetjes, VeggieMo
Corina zegt
jammer dat ik geen amandelmeel in huis heb, anders ging ik het gelijk proberen, ik heb nog een emmertje japanse wijnbessen en wat bramen staan…