Paleo Custard – Lactosevrij

Ik ben getrouwd met een Engelsman. Dat betekende dat bij elk dessert custard geserveerd moest worden. Fruit? IJs? Cake? Beetje custard kan geen kwaad. Op zich geen probleem. Ik maakte het van rauwe melk of geitenmelk, gebruikte een pakje custardpoeder en mijn eigen zoet naar keuze. Redelijk smakelijk. Maar sinds we erachter zijn dat beide kinderen toch lichtelijk lactose-intolerant zijn en Simon het gewoon veel beter doet op een lactosevrij dieet (denk: minder snotneuzen, snurken en wattig gevoel) en we sinds een paar maanden toch strenger Paleo zijn gaan eten, werd het tijd om ook dit recept eens kritisch te bekijken!

En ik heb wat gevonden! Ontzettend romig, voedzaam en lactosevrij! Deze custard is niet meer ‘voor erbij’. Ik serveer het ook wel bij het ontbijt en weet dat ik mijn kinderen met volle buikjes van gezonde pap naar school stuur. Ik geef een kom vol hiervan aan Simon en kan het zien als een onderdeel van de maaltijd in plaats van een traktatie. Beter kan het niet, want de hele insteek met dit voedingspatroon voor mij is dat het net zo lekker als gezond moet zijn. En deze Paleo Custard is precies dat.

Paleo Custard - Lactosevrij

Heleen Quantrill
Romige custard zonder koemelk. Lekker over wat fruit of bij een cake als een speciaal dessert. Maar vries het in en je hebt heerlijke roomijs!
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Dessert
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 500 ml kokosmelk
  • 3 eidooiers bewaar de eiwitten voor pannenkoekjes of kokosmakronen
  • 1 el arrowroot
  • Snuf zout
  • 3 el zoet naar keuze honing, ahorn of palmsuiker
  • 1 vanilleboon opengesneden en zaadjes eruit geschraapt (je gebruikt alles!)

Instructies
 

  • Breng in een steelpan de kokosmelk met het zout en zoet en vanille zachtjes aan de kook.
  • In een Pyrex schenkkom of een andere hittebestendige kom kluts je de eidooiers met de arrowroot even door elkaar.
  • Zodra de melk heet begint te worden, schenk je een klein beetje daarvan op de eidooiers terwijl je de eidooiers blijft doorroeren. Daarom is een steelpan erg handig.
  • Schenk tot een derde van de melk op de eidooiers en zet de pan terug op het vuur.
  • Schenk nu de eidooiers in de melk in de pan en blijf doorroeren met een garde.
  • Blijf roeren tot de custard dik wordt.
  • Zodra het de gewenste dikte heeft, zet je het vuur uit.
  • Schenk de custard door een zeef terug in de vuurvaste kom om klontjes te verwijderen.
  • Serveer direct over fruit of gewoon zo.
  • Als je de custard wilt bewaren, leg dan een velletje plastic folie op de custard om te voorkomen dat er een vel ontstaat.
  • Bewaar het niet langer dan twee dagen of maak er ijs van in een ijsmachine!

 

Tip: Deze custard is ontzettend lekker met gebakken fruit. Heel simpel: Smelt wat boter en kokosolie in een koekenpan. Bak banaan, appels of peren hierin tot het zacht is. Doe in een kom en schenk de custard eroverheen. Je weet niet wat je overkomt zo lekker is dit!

Wil je meer heerlijke Paleo Recepten? Klik dan hier!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Balsamico azijn
Give-Away & Reviews

Alles over balsamico: gezond, smaakvol en veelzijdig

Balsamicoazijn is al lang niet meer weg te denken uit de keuken. Van saladedressings tot glazuur over gegrilde groenten: deze donkere, stroperige azijn geeft gerechten een complexe, zoetzure smaak. Maar wat is balsamico precies? Hoe wordt het gemaakt? En is het eigenlijk gezond? In dit artikel ontdek je alles wat

Lees verder »
een bord het een orzo gerecht erop
Gezond eten

Orzo gezond: feiten en voedingswaarde

Orzo klinkt misschien exotisch, maar de kans is groot dat je het al eens gegeten hebt. Deze kleine pastasoort lijkt op rijst, maar is iets heel anders. In dit artikel duiken we in de vraag of orzo gezond is, wat het precies is, wat erin zit én of het beter

Lees verder »
aminozuren
Gezondheid Algemeen

Aminozuren: Essentiële bouwstenen voor je gezondheid

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en spelen een cruciale rol in vrijwel elke functie van het lichaam. Ze zijn betrokken bij spieropbouw, herstel, energieproductie en zelfs je stemming. Maar wat zijn aminozuren precies, hoeveel zijn er, welke soorten zijn er en waar kun je ze uit halen? In dit

Lees verder »