Ik ben getrouwd met een Engelsman. Dat betekende dat bij elk dessert custard geserveerd moest worden. Fruit? IJs? Cake? Beetje custard kan geen kwaad. Op zich geen probleem. Ik maakte het van rauwe melk of geitenmelk, gebruikte een pakje custardpoeder en mijn eigen zoet naar keuze. Redelijk smakelijk. Maar sinds we erachter zijn dat beide kinderen toch lichtelijk lactose-intolerant zijn en Simon het gewoon veel beter doet op een lactosevrij dieet (denk: minder snotneuzen, snurken en wattig gevoel) en we sinds een paar maanden toch strenger Paleo zijn gaan eten, werd het tijd om ook dit recept eens kritisch te bekijken!
En ik heb wat gevonden! Ontzettend romig, voedzaam en lactosevrij! Deze custard is niet meer ‘voor erbij’. Ik serveer het ook wel bij het ontbijt en weet dat ik mijn kinderen met volle buikjes van gezonde pap naar school stuur. Ik geef een kom vol hiervan aan Simon en kan het zien als een onderdeel van de maaltijd in plaats van een traktatie. Beter kan het niet, want de hele insteek met dit voedingspatroon voor mij is dat het net zo lekker als gezond moet zijn. En deze Paleo Custard is precies dat.
Paleo Custard - Lactosevrij
Heleen QuantrillIngrediënten
- 500 ml kokosmelk
- 3 eidooiers bewaar de eiwitten voor pannenkoekjes of kokosmakronen
- 1 el arrowroot
- Snuf zout
- 3 el zoet naar keuze honing, ahorn of palmsuiker
- 1 vanilleboon opengesneden en zaadjes eruit geschraapt (je gebruikt alles!)
Instructies
- Breng in een steelpan de kokosmelk met het zout en zoet en vanille zachtjes aan de kook.
- In een Pyrex schenkkom of een andere hittebestendige kom kluts je de eidooiers met de arrowroot even door elkaar.
- Zodra de melk heet begint te worden, schenk je een klein beetje daarvan op de eidooiers terwijl je de eidooiers blijft doorroeren. Daarom is een steelpan erg handig.
- Schenk tot een derde van de melk op de eidooiers en zet de pan terug op het vuur.
- Schenk nu de eidooiers in de melk in de pan en blijf doorroeren met een garde.
- Blijf roeren tot de custard dik wordt.
- Zodra het de gewenste dikte heeft, zet je het vuur uit.
- Schenk de custard door een zeef terug in de vuurvaste kom om klontjes te verwijderen.
- Serveer direct over fruit of gewoon zo.
- Als je de custard wilt bewaren, leg dan een velletje plastic folie op de custard om te voorkomen dat er een vel ontstaat.
- Bewaar het niet langer dan twee dagen of maak er ijs van in een ijsmachine!
Wil je meer heerlijke Paleo Recepten? Klik dan hier!
44 reacties
General Dope About this product
Kan je van de custard ook heel veel maken en dan in vriezen?
Of is het dan bij opwarmen niet meer te eten?
Hey Bianca,
Jawel, maar dan maak je ijs. Als je het daarna weer ontdooit is het een stuk wateriger. Maar bevroren serveren is ook erg lekker!
Hoi Heleen,
Ik heb het toetje nu 2 keer geprobeerd. Maar het werd niet dik. de laatste keer ging het ook schifte…
Het je nog tips of ideeen om het te laten slagen?
Groetjes
Ik heb de chocoladevariant gemaakt voor morgen! Net even de lepel afgelikt, mmmm! Ben benieuwd oftie morgen gaat halen 😉
Hoi Heleen,
Bedankt voor dit geweldige recept! Mijn zoon en ik zijn echt pap-eters en ik miste het al!!! Ik vond het echt ontzettend lekker. We hadden wat fruit (appel, banaan) gebakken en daaroverheen de custard! Mjammie.
Nu even kijken wat ik met het eiwit ga maken…. 🙂
Wat iemand eerder al schreef in reactie op je recept, al met al zal dit nog geen 750 ml zijn. Is dat dan genoeg voor jouw gezin als ontbijt? Ik kan me dat echt niet voorstellen als ik kijk hoeveel er hier gegeten wordt!
Groetjes, Simone
Het is vrij machtig 😉 En ik zei dat ik het aan mijn (2) kinderen geef, niet dat we het als gezin als ontbijt eten. Het is een soort vervanging voor de ochtendpap!
Groetjes
Heleen
Heleen,
Mag ik vragen welke kokosmelk je gebruikt?
Ik neem nu kokosmelk uit de toko, de enige zonder e-nummers (sulfliet) maar deze is ook best prijzig..
Leuk je receptjes te blijven volgen!
Liefs Marjolein
Voor het gemak koop ik Nutco bij de Jumbo. Voor echt lekkere kokosmelk koop in Chaokoh kokosmelk bij de groothandel of toko. Dit zijn literpakken van ongeveer 3 euro.
Leuk om van jou te horen!
Groetjes
Heleen
Het feest kan hier beginnen, want de “zachte” boontjes zijn hier binnen. Ben zo ontzettend benieuwt. Ga eerst maar eens proberen de helft te maken. Hopelijk morgen 😉 en dan lekker over wat aardbeitjes.
Wij zeggen hier thuis ook regelmatig tegen elkaar dat het haast niet is te doen om gezond te leven als er niet zo veel geld is. Dat vind ik wel een hele kwalijke constatering. En ik kom ook steeds vaker tot de conclusie dat we ook op dit punt kritisch moeten zijn naar de overheid en de moeite moeten nemen om ook hiervoor naar de stembus te lopen! Het is toch niet normaal dat we langzaam vergiftigd worden door de bewerkte producten en de onbewerkte bio producten zo prijzig moeten zijn! Al met al voel ik me in elk geval gezegend dat ik op dit moment voldoende geld heb om volwaardige producten te kopen. Daarbij vind ik dat Heleen ook heel veel goede tips op haar site geeft om het op een goedkope manier te doen. Ikzelf ben ook nogal van het gemak en koop wel wat meer zaken in de supermarkt. Maar sinds ik deze blog lees probeer ik meer etiketten te lezen en de minst slechte/beste variant van mijn favoriete producten te kopen. Daarnaast probeer ik van de natuur te genieten en heb nu zelf kruidenplantjes, pluk van mijn appelboom en eet de eitjes van onze eigen kip. Als je hiervoor plek hebt in de tuin is dat zeker een aanrader! Het onderhoud valt reuze mee en de stank ook! Neem een goede legkip per persoon per dag 1 ei. Voer je kip met wormpjes, groen, aardappelschillen, appelschippel etc en je hebt lekkere goedkope eieren EN ze zijn ook nog heel gezellig. 🙂 (Misschien leest Simon ook mee :p)
Groetjes Saïda
Het idee dat kipjes wormpjes eten trekt me nooit zo aan. Verder wil ik ook al jaren, dolgraag eigen kippetjes. Hopelijk komt het er nog eens van. Wat voor kippen heb jij? Voer je ze verder ook nog bij? Of alleen het voer wat je hierboven beschrijft?
Hoi Yvonne, ik ben jaren terug begonnen met mijn kippies. Voordat ik over voeding nadacht. Kocht ze voor de gezelligeid en mijn zoon, maar niet voor de ei-tjes (had t ook niet op wormpjes). Inmiddels heb ik nog maar 1 kriel cochin, maar heb er meerdere gehad. Per 3 is het leukst. Heeeeele kleine eitjes krijg ik en alleen als ze zin heeft. 😛 Wel altijd legvoer en granen gevoerd. De eitjes zijn wel lekker. In de toekomst wil ik grotere kippen die wel van leggen houden en ook van kinderen. En dan nog hopen dat mijn kids ei gaan eten! Ik weet wel welke, maar moet even navragen hoe ze heten. Watvoor ras zou jij willen?
Hoi Saïda, ik weet nog niet precies welk ras ik zou willen, zolang ze maar goed leggen haha. Ik vind die bruine altijd wel mooi, maar echte barnevelders lijken me weer te groot. Ik moet dus echt eerst nog mijn huiswerk doen, en nog veel geduld hebben haha.
Hoi Yvonne, Wij hadden barnevelder kriel kipjes.. deze zijn net zo leggraag, maar kleiner. Nu hebben we 2 zijdehoenders kriel. van die hele pluizige… ze zijn nu broeds en leggen niks, maar we hebben 3 maanden lang dagelijks een vers eitje gehad.Let wel op. Kipjes die ziek worden gaan heel snel achteruit, dus kijk ook voor een goede dierenarts met verstand van kippen in de omgeving.. Een leuke tip voor je onderzoek is het kippenforum. Groetjes Tina.
Mmmm…, ik ga de custard dit aankomend weekend eens maken. Lijkt mij erg lekker! Wat de vanillestokjes betreft : ik las ergens een tip om ze hier te bestellen: http://www.ebay.com/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=330689040461
Ze komen uit India dus duurt even voor je ze hebt(ong. 10 tot 15 dagen) Ik heb ze gisteren besteld en zag dat ze al verzonden zijn. Nu maar afwachten. Totale kosten voor 10 prachtige vanillestokjes is € 3,78
@ Heleen en Yvonne,
Dank voor jullie berichten en toelichting. Yvonne,ik ga zeker een kijkje nemen op gekruid.be want dat scheelt veel. De prijs van die vanille peul wist ik zo precies uit mijn hoofd omdat ik een paar keer de vanillevla naar het recept van Teunie Luyk ( eenvoudig leven ) had gemaakt. Dat is wel met gewone melk maar gelukkig kan ik daar redelijk goed tegen.
Annette
Bij gekruid.be kun je vanille stokjes kopen. 5 stuks voor 3.95
Ze verkopen er ook Keltisch zout en andere gezonde dingen. Misschien heeft iemand hier iets aan 🙂
Het ziet er heerlijk uit Heleen maar weet je? Ik kan die ” klik” niet maken. Ik moet heel zuinig leven en dan maak je van elk gerechtje een rekensommetje in je hoofd. Dat leer je nooit meer af. Als ik deze custard zou maken kom ik alleen voor het papje al uit op minimaal 3,43 euro. Zoet niet mee geteld. Weet niet of jij het goedkoper kan maken maar ene vanilleboon kost bij ons in de super van Silvo al 1,79 euro per stuk. Goedkoopste ( niet bio ) cocosmelk 0,45 cent, eieren niet bio 1,19 eurocent.. Ik ga er vanuit dat jij deze ingredienten wel allemaal bio koopt gezien de rest van je blog. En dan 500 ml. cocosmelk plus eieren hoeveel vloeistof zou dat in totaal geven? nog lang geen 750 ml vloeistof denk ik.. of heb ik dat mis? al met al een klein beetje voor zoveel geld…En dat heb ik met heel veel gerechten die ik hier tegenkom. Voor echte zuinigerds ( al dan niet gedwongen ) is dit niets denk ik. Als ik dit alles zo lees lijkt me dit zo’n dure levensstijl ( hoewel jij dit nog wel eens ontkent ) dat je zit mijns inziens alleen doet als je er echt voor de volle 100% van overtuigd bent dat dit de juiste weg is. Zelf ben ik toch wel een beetje van mening dat het menselijk lichaam ook een enorm vermogen heeft om zich aan omstandigheden die minder ideaal zijn qua voeding etc. aan te passen. Al die supplementen, speciale zoetmiddelen, vetten en al die andere dingen die je als zijne noodzakeljk presenteert. Zouden er echt mensen zijn die dit allemaal opvolgen? Begrijp me niet verkeert hoor dit is geen aanval op jou maar als ik alles zo lees om me heen: bezuinigingen, ontslagen, hogere lasten etc etc. wie kan een dergelijke levenswijze nog betalen dan? Voedselbanken, mensen die nauwelijks nog rond kunnen komen… Of ben jij soms iemand die hier letterlijk alles voor opgeeft? Ik zit hier heel vaak aan te denken als ik weer voor heel weinig een maaltijd in elkaar moet zetten. En natuurlijk ziet die custard er heerlijk uit maar mijn portomonee laat dit echt niet toe. En dat is maar 1 voorbeeld van alles wat ik hier voorbij zie komen. Maar waarschijnlijk is dit geen pagina voor mensen die zuinig moeten leven en ben ik de enige tegendraadse partij in het geheel. Het is echt niet mijn bedoeling om hier te komen stoken of zeuren maar wat ik hierboven schrijf zijn van die dingen die me al langer bezig houden.
Annette
Hoi Annette,
Dit soort dingen kan ik mij veroorloven, omdat ik heel veel dingen consequent niet meer in huis haal. Denk hierbij aan brood, granenpap, ontbijtvlokken, melk, yoghurt, snoep en koek, limonades en frisdranken, frituurzaken, bewerkte hapjes, chips en nootjes met smaak, vleeswaar, de meeste kaas, sausjes uit zak of uit pot, smaakmakers op pure kruiden, zout en peper na, uit eten doen we al nauwelijks, hooguit 1 keer per maand en patat maak ik zelf etc etc.
Groenten, fruit, noten en vlees haal ik op de markt. Eieren bij de bioboer (geen tussenkomst van supermarkt) en overige zaken haal ik bij de Jumbo. En ik kan dat elke week voor 100 euro doen. Hier zitten amandelmeel, kokosolie en -melk, luiers, diksap en lekkere koffie bij in.
Ik kies er voor om mijn gezien volwaardige en voedende kost voor te zetten. Dit is hier een voorbeeld van. Het vermogen van het menselijk lichaam waar jij het over hebt, is er niet. Kijk om je heen en concludeer dat er in de afgelopen 60 jaar meer kanker, hart- en vaatziekten, diabetes, leerproblemen en obesitas is. Dit is geen toeval, dit is gerelateerd aan onze omgeving maw voeding, invloeden van buitenaf en leefwijze.
Het gaat er dus in dit geval om om het totaalplaatje in ogenschouw te nemen. Zoals ik al zei, ik doe heel selectief boodschappen, al vier jaar lang. We leven verder erg zuinig, hebben op dit moment geen auto, kopen geen dure kleding of schoenen, kijken kritisch naar ons uitgavenpatroon en het blijkt dat we dit allemaal prima op 1 inkomen kunnen doen. En dit is een opmerking en zeker geen klacht, want we zijn ook gezonder, gelukkiger en meer tevreden dan toen we allebei nog werkten!
Dus ik geloof je zeker als je zegt dat deze custard erg duur is in vergelijking met gewone custard uit een pakje. Ik kom ook op zo’n prijs uit, ongeveer. Maar in het totaalplaatje van gezonde en onbewerkte voeding, vind ik het best meevallen. 😉 En joh, dit eten we echt niet elke dag! Het moet wel een traktatie blijven!
Bedankt voor je opmerkzaamheid, het is altijd goed om dingen van alle kanten te bezien en door jou kritische opmerkingen kan ik ook weer doorgroeien als persoon en meer bewust zijn van wat ik schrijf!
Ik hoop ook dat mijn uitleg over hoe ik het doe jou meer duidelijkheid heeft gegeven over mijn keuzes en mogelijkheden en ook dat ik zeker niet alles laat om dit te kunnen doen, maar dingen wel anders doe inderdaad. Mijn Budget reeks die ik vorige week heb afgesloten zal je daar meer over kunnen vertellen.
Dus wederom bedankt en fijne dag!
Heleen
Hoi Annette,
Ik neem ook even de vrijmoedigheid om op jou te reageren. Mijn man en ik moeten het ook doen met een weekbudget van 40 euro. Dat is in deze tijd, met alle absurde prijzen, gewoon niet meer te doen. Maar het moet, het kan niet anders. Wij kopen inderdaad geen kleding, knippen onze haren zelf, gaan eigenlijk nooit uit eten. Nee, wij besteden ons geld aan (hopelijk) gezonde voeding en aan bepaalde preparaten. Het is inderdaad een keuze die je moet maken.
Je bent je geld nu inderdaad niet kwijt aan voedsel wat vult, maar aan voeding die voedt. Wij kopen geen frisdrank, pakjes, zakjes meer. Als er wat geld over is, dan kopen we wat duurdere dingen, zoals kokosolie, of een bepaalde supplement.
En heel, heel veel dingen kunnen wij niet bio kopen, dat is ook voor ons gewoon onbetaalbaar. Maar je gaat nu toch op zoek naar gezondere dingen, en koopt wat je wel kunt betalen. Wat niet gaat gaat niet!
Maar los van alle recepten die ik hier lees, die ik nooit maak, mag ik hier wel veel leren, en dat is mij heel veel waard.
Sommige dingen zijn niet in geld uit te drukken.
Bless you
Yvonne
Hoi Anette
Ik herken veel dingen in jou verhaal. Ik vraag me ook vaak af wat ik wel en niet moet kopen en wat ik daar voor over heb. Veel van wat ik hier lees kan ik beamen maar er zijn ook dingen die ik niet zal doen. Je moet hierin je eigen weg vinden.
Ik neem als richtlijn de bijbel. Je moet goed voor je lichaam zorgen en het goed voeden. Gelukkig aten ze in die tijd granen;-)
‘k Heb niks met het verhaal over de oermens, spreekt me niet aan dus ik volg m’n eigen route wat gezond eten betreft. Voor ons betekend dat dus gezonde vetten, zo min mogelijk E-nummers en bewerkt eten, en zo min mogelijk suiker, maar zonder krampachtig te zijn. Dus als de kinderen op verjaardagen snoep krijgen of chips ga ik daar niet wakker van liggen. Ik ben mega slecht in het nemen van suplementen, ik heb wel wat potten staan maar ik vergeet het gewoon. Het staat me ook tegen op de één of andere manier. Gelukkig hebben wij geen gezondheidsklachten, kunnen we allemaal tegen melk en gluten. Kan me voorstellen als je wel klachten hebt dat ook aanpast in je voeding. Gewoon kijken wat bij jullie gezin past!
Ik heb em vanavond gemaakt. Was erg lekker! Wel een beetje waterig ofzo. Dus de structuur is wel heel anders dan de custardpudding uit pakje, maar dit is gewoon een soort custard-pap.
O ja, en dat zeven werkte hier ook niet echt. Alles bleef gewoon in de zeef hangen. Dus uiteindelijk gewoon zonder gezeefd te hebben opgegeten.
klinkt lekker!!
Hmmmm 2 lekkere zoetigheden op een dag! De fudge en de custard ga ik zeker proberen. en van de witten ga ik dan de fluff en/of de kokoskoekjes eens proberen!
Heleen, super dit recept ga ik zeker maken. Is de kokossmaak erg overheersend? Die fudge die je op twitter hebt gezet doet met ook watertanden! Gr. Adrielle
Ja he? Toen ik het zag, had ik het ook even niet meer. Ik heb het net gemaakt met de kids. Ik ben benieuwd!
En kokosmelk, ja je proeft het wel. Wat je kan doen is een deel vervangen door bijvoorbeeld amandelmelk. Dit heft elkaar aardig op. Toch vind ik het zelf niet vervelend, hoor, maar het ligt er maar net aan wat je gewend bent, denk ik.
Ik maak de custard ook weleens zo (alleen dan met gewone biologische melk), maar ik vind hem met palmsuiker niet zo geweldig. Met ahorn of stevia vind ik hem zelf lekkerder.
Dat kan! Het maakt ook niet heel veel uit voor de zoetkracht welke je gebruikt. Ik heb hem gisteren met honing gemaakt en afgelopen weekend met ahorn. Qua smaak niet echt verschil vind ik. Allebei even lekker!
Ziet er weer super uit! Heb je het ook wel eens geprobeerd om met vanille extract (niet van die chemische essence bedoel ik dan natuurlijk) te maken?
Nee nog niet. Ik vind het wel erg leuk om die stipjes te zien 😉 Probeer het uit en laat het weten!
Dat klinkt té lekker Heleen…
😉 En toch is het heel voedzaam! Beter kan het niet! x
Oh, hou op, het lijkt me zo heerlijk. Het is dat we geen goeie eitjes konden vinden net in de winkel, anders….
Maar hoop het gauw eens te maken.
Als het goed is kan het ook wel gewoon met rauwe melk hè? Moet je dan verder nog iets toevoegen voor de smaak, of is het zo helemaal compleet? Heb nog nooit custard gemaakt, dus het is sowieso al een uitdaging 😉
Jazeker, gewoon dezelfde hoeveelheden aanhouden en voor de smaak hoef je niks toe te voegen. En het is eigenlijk belachelijk eenvoudig om te maken, je moet alleen wat geduld hebben. Ik maak het bijvoorbeeld als ik al aan het koken ben en tussen de bedrijven door ook een toetje wil maken. Ik sta dan toch al in de keuken, kan het in een moeite door!
Hmmmmm water loopt me in de mond…….
Wat een heerlijk en goed recept weer! Vooral mijn man is je erg dankbaar want hij is gek op kokosmelk. Hij is nu ook verslaafd aan zijn koffie met kokosmelk. Ik zet dit recept bij mijn leeslijst.
Die van mij was hier ook heel blij mee. Kan hij toch zijn custard eten! En kokosmelk is ook heel erg lekker, ik ontdek steeds weer nieuwe mogelijkheden hiermee!
Klinkt idd goed. Dit ga ik het weeekend eens uitproberen.
Laat dan even weten hoe het ging!
Hoi Heleen,
Mooi recept maar hier zijn ze niet zo van de vanille. Kan ik door cacoa erbij te doen een chocoladevariant maken of kan ik dan beter een ander recept kiezen? Mijn man is morgen jarig en het lijkt me wel een feestelijk toetje.
Hoi Olga,
Ja dat kan! Dan heb je chocoladepudding 😉
Gefeliciteerd alvast!
Heleen