Ik ben getrouwd met een Engelsman. Dat betekende dat bij elk dessert custard geserveerd moest worden. Fruit? IJs? Cake? Beetje custard kan geen kwaad. Op zich geen probleem. Ik maakte het van rauwe melk of geitenmelk, gebruikte een pakje custardpoeder en mijn eigen zoet naar keuze. Redelijk smakelijk. Maar sinds we erachter zijn dat beide kinderen toch lichtelijk lactose-intolerant zijn en Simon het gewoon veel beter doet op een lactosevrij dieet (denk: minder snotneuzen, snurken en wattig gevoel) en we sinds een paar maanden toch strenger Paleo zijn gaan eten, werd het tijd om ook dit recept eens kritisch te bekijken!
En ik heb wat gevonden! Ontzettend romig, voedzaam en lactosevrij! Deze custard is niet meer ‘voor erbij’. Ik serveer het ook wel bij het ontbijt en weet dat ik mijn kinderen met volle buikjes van gezonde pap naar school stuur. Ik geef een kom vol hiervan aan Simon en kan het zien als een onderdeel van de maaltijd in plaats van een traktatie. Beter kan het niet, want de hele insteek met dit voedingspatroon voor mij is dat het net zo lekker als gezond moet zijn. En deze Paleo Custard is precies dat.

Paleo Custard - Lactosevrij
Ingrediënten
- 500 ml kokosmelk
- 3 eidooiers bewaar de eiwitten voor pannenkoekjes of kokosmakronen
- 1 el arrowroot
- Snuf zout
- 3 el zoet naar keuze honing, ahorn of palmsuiker
- 1 vanilleboon opengesneden en zaadjes eruit geschraapt (je gebruikt alles!)
Instructies
- Breng in een steelpan de kokosmelk met het zout en zoet en vanille zachtjes aan de kook.
- In een Pyrex schenkkom of een andere hittebestendige kom kluts je de eidooiers met de arrowroot even door elkaar.
- Zodra de melk heet begint te worden, schenk je een klein beetje daarvan op de eidooiers terwijl je de eidooiers blijft doorroeren. Daarom is een steelpan erg handig.
- Schenk tot een derde van de melk op de eidooiers en zet de pan terug op het vuur.
- Schenk nu de eidooiers in de melk in de pan en blijf doorroeren met een garde.
- Blijf roeren tot de custard dik wordt.
- Zodra het de gewenste dikte heeft, zet je het vuur uit.
- Schenk de custard door een zeef terug in de vuurvaste kom om klontjes te verwijderen.
- Serveer direct over fruit of gewoon zo.
- Als je de custard wilt bewaren, leg dan een velletje plastic folie op de custard om te voorkomen dat er een vel ontstaat.
- Bewaar het niet langer dan twee dagen of maak er ijs van in een ijsmachine!
Wil je meer heerlijke Paleo Recepten? Klik dan hier!