Dit Noot en Fruit Brood is een beetje een per ongelukje. Ik was op zoek naar een manier om mijn laatste restjes noten en gedroogd fruit op te maken voordat ik weer naar de winkel zou gaan. Plus, ik had nog twee bananen liggen die ook op moesten. Ik had dus, om even heel eerlijk te zijn, totaal geen intentie om dit recept op de blog te zetten, want ik ging er domweg niet van uit dat het echt zo ontzettend lekker zou zijn dat ik het wel moest delen.
Nou, dat laatste bleek dus het geval. De volgende dag. Ja precies. De volgende dag was dit brood namelijk nog lekkerder! Ik serveerde het in eerste instantie met wat oude kaas en een glaasje port. Gewoon als lekkertje op de zondag. Maar de volgende dag had ik nog genoeg over om als ontbijt te geven. Lekker met een lik boter en wat vers fruit. En toen bleek dat het brood nog lekkerder was! Smeuïg, rijk van smaak, lekker knapperig. Je kaken krijgen wel wat te doen en eerlijk gezegd zit je na één plak ook wel vol, zeker als je er ook nog wat te drinken bij neemt.
Al met al is dit noot en fruit brood een succesnummer dus en dat kon ik jullie niet weerhouden! Want zoals jullie ook van mij gewend zijn, is dit geen ingewikkeld brood. Geen lastige toestanden met weken, malen of ontpitten. Gewoon lekker in de keukenmachine met messen in een bepaalde volgorde, hup in het bakblik, lekker bakken, goed laten afkoelen en klaar. Serieus, je zal echt niet het gevoel hebben uren in de keuken te hebben gestaan!
En daar hebben we helemaal geen zin in op maandag, wat jij? Gewoon gehaktballen met bloemkool als avondeten, niks van dat chique gebeuren 😉
Sorry, ik dwaal af.
Je kunt in principe elk soort gedroogd fruit of noten gebruiken, net wat je in je kasten hebt liggen. En wat ik al zei, ik maakte het dus om de restjes op te maken. Dus als jij nog een paar zakjes en potten hebt staan met bodempjes van dit of van dat, dan raad ik je aan om dit recept eens uit te proberen.
Er zit geen toegevoegde suiker is. Het brood is licht zoet vanwege de bananen, verder niet. Ik vind dit ideaal als ontbijt waar ik zoet liever helemaal vermijd. Tip: Rooster een plakje. Dit haalt de nootachtige smaak nog meer naar boven!
Fruit en Notenbrood
Dit heb je nodig:
- 2 rijpe bananen
- 2 eieren
- 200 gram amandelmeel
- 1 tl bicarbonaat
- 1 el appelcider azijn
- ¼ tl zeezout
- 2 el pitten of zaden naar voorkeur
- 100 gram gehakte noten
- 100 gram gedroogd fruit, grof gesneden
Zo maak je dit heerlijke broodje:
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een klein cakeblik met bakpapier. Zet apart.
- Meng in een grote kom alle droge ingrediënten door elkaar.
- Kluts in een schenkkom de eieren en prak de bananen er door. Voeg appelcider azijn toe en schenk dit mengsel bij het droge deel.
- Roer goed door en stort het beslag in het cakeblik.
- Bak het broodje in 40 minuten gaar en goudbruin.
- Laat volledig afkoelen voordat je het uit de vorm haalt.
- Bewaar in een luchtdichte doos. Het blijft ongeveer 4 – 6 dagen goed mits koel bewaard.
Een aantal opmerkingen:
- Je kunt het amandelmeel door elk ander meel vervangen behalve kokosmeel.
- Wat ik eerder al zei, ik gebruikte wat ik op dat moment in de kasten had liggen. Zo ook het zonnebloempitten. Ik vind zonnebloempitten erg lekker, het heeft een lekkere crunch. Maar het staat je vrij om dit te vervangen door zonnebloempitten, chiazaad, lijnzaad of welk zaad of pit dan ook.
- Het enige verse fruit in dit recept zijn de bananen. Dit recept werkt alleen maar met gedroogd fruit omdat dat verder geen vocht bevat. Als je naast de bananen bijvoorbeeld nog verse appel of peer toevoegt, zal dit de textuur en stevigheid van het brood beinvloeden.
- Bicarbonaat en appelcider azijn werken samen als een soort bakpoeder en geven het brood een ‘lift’. Als je geen bicarbonaat en/ of appelcider azijn in huis hebt, kun je dit vervangen door 1,5 tl bakpoeder.
- Let er op dat het brood niet te bruin wordt. Check halverwege het bakken even en leg eventueel een velletje aluminiumfolie over het brood als het al mooi gekleurd, maar nog niet gaar is.
Ik hoop dat jullie er net zo van geniet als wij gedaan hebben!
Brigit zegt
Lydia,
Ja precies? Hoeveel lijnzaad?
Lydia zegt
Heleen Quantrill,
Ziet er heerlijk uit. Ga ik beslist maken. Ik heb hetzelfde met banaan. Zou banaan vervangen kunnen worden door magere kwark? Dit voor de smeu?
Marie zegt
Ik sta alles af te wegen en zie nu pas dat in de beschrijving lijnzaad genoemd wordt…. maar hoeveel dan? Een eetlepel? Wie??
Het ziet er zo lekker uit, heerlijk als Paasbrood!!
Olga zegt
Hoi Heleen,
Ik houd niet van bananen en heb ze dus ook niet in huis. Zijn ze alleen voort de zoete smaak? kan ik ze zomaar weg laten uit het recept of moet ik iets anders toevoegen voor de juiste consistentie?
Ik maak vaak het amandel feestbrood rond pasen en kerst, dat is mijn favoriet.
Groet, Olga
Heleen Quantrill zegt
De bananen geven ook een bepaalde mate van smeuigheid aan het brood. Ze weglaten en niet vervangen geeft een duidelijk droger brood. Vervang het door ongezoete appelmoes, werkt ook erg goed. Een beetje hetzelfde gewicht aanhouden en dan zou het verder prima moeten lukken!
Groetjes
Heleen