Nu dat de zomervakantie volop aan de gang is, heb ik zelf ook meer tijd om te experimenteren met nieuwe recepten. Ik betrek er dan graag de kinderen bij en laat ze zelf iets kiezen. Onze oudste is helemaal into China en Chinees eten (met stokjes welteverstaan), dus dat is leuk om op in te springen. Eten met handen is gewoon ontzettend leuk. Plus dat zomerkost over het algemeen koud of lauwwarm is, is dit een geslaagde combinatie!
Sushi is nooit echt mijn ding geweest. Ik zal een paar keer verkeerde sushi geproefd hebben en was niet onder de indruk van de smaak. Ik stel me een verse vissmaak, gecombineerd met zilte zeegroenten en scherpe wasabi voor. Helaas is dit nog niet bewaarheid! Maar het leek me wel erg leuk om een aangepaste versie thuis te maken. Zeewier is een ontzettend goede bron voor jodium en aangezien we alleen maar Keltisch zeezout gebruiken, is het slim om van tijd tot tijd zeevruchten en zeewier te eten om dit gat aan te vullen.
Ziedaar, sushi! Maar wel zonder rijst ;-). Zie hier overigens prachtig sushi servies. Ik vond een recept op het internet voor rijst-vrije sushi en dit bracht me op een idee. Jullienne groenten, avocadosaus, garnalen en een sesampasta sausje om te dippen. Leuk eten met stokjes! Moeder blij, kinderen blij en ontzettend gezond!
Paleo Sushi – Zonder rijst
Genoeg voor 4 rollen
400 gram garnalen, gekookt, gepeld en in stukken gesneden
1 avocado
1/2 komkommer, in hele dunne reepjes gesneden
Andere groenten, in julienne gesneden zoals wortel of lente-ui
3 el mayonaise
1/2 teentje knoflook, uit geperst
1/2 cayennepeper als je van pittig houdt
4 nori vellen
- Meng de avocado met de mayonaise, knoflook en cayennepeper tot een gladde saus.
- Leg een nori vel op een snijplank en smeer een dun laagje van de saus hier op. (Negeer wat dat betreft de foto, bij de tweede rol kwam ik erachter dat de saus over het hele vel smeren, het rollen en snijden vergemakkelijkt. Heb geduld met me, ik ben geen sushi expert!)
- Leg vervolgens de garnalen, komkommer en eventuele andere vulling die je zelf lekker vindt, hier op.
- Rol de nori vel op en snijd met een scherp mes voorzichtig in mooie schijfjes.
- Serveer met een klein beetje tamari saus voor wat extra smaak.
Tip: Nori vellen, tamarisaus en andere sushi ingrediënten zijn tegenwoordig bij veel supermarkten en de Xenos te krijgen als je niet direct een toko in de buurt hebt.
Tip 2: Pas de ‘inhoud’ van deze sushi aan, aan je eigen smaak. Varieer met vis, rauwkost en saus voor een unieke sushi!
PS: Wat vinden jullie van het bordje? Ik heb voor een paar weken terug bij de V&D twee van deze bordjes gekocht. Een kale jongen en een kaal meisje. Idee is dat je ze met eten een leuk kapsel en uiterlijk geeft om zo eten nog leuker te maken! Ik kan je zeggen, het werkt super! Zoonlief at gewoon zijn zelfgemaakte sushi op! Klik hier voor een online adres.
Leon zegt
Hoi, zou je in plaats van rijst voor de sushi ook de bloemkoolrijst kunnen gebruiken, of moet je nog iets extra’s doen om de bloemkoolrijst “kleverig” te krijgen
Anonymous zegt
Eet je veel rauwe vis of andere rauwe gerechten? Dan loop je een risico! Neem er daarom echte en verse Wasabi bij. Deze heeft namelijk in tegenstelling tot de nep-wasabi poeders en pasta’s anti-bacteriële eigenschappen. Dat is de reden dat men vroeger in Japan Wasabi is gaan gebruiken. Daarnaast smaken gerechten met echte wasabi veel lekkerder.
Anonymous zegt
Leuk recept Heleen, dankjewel, ga ik maken op oudjaarsavond!
Karin.
Meibloempje zegt
Honger na rijst eten … dat hebben we hier in huis ook allemaal!
Naomi zegt
Ik ben sowieso een sushi liefhebber dus dit werk ik ook wel makkelijk naar binnen hoor! (:
Anonymous zegt
Hoi Heleen,
Ik ben er ook achtergekomen dat ik met alle granen moeite heb. Ik heb daarnaast ook glutenproblemen en problemen met zuivel. Ik heb er nog wat meer over gelezen en vaak wordt soja en spinazie dan ook niet verdragen (exorfinevrij dieet).
Leuk idee van die sushi en dat bord vind ik schattig, helemaal met de saus die ‘blozende wangetjes’ geeft.
Groetjes, VeggieMo
Heleen Quantrill zegt
Dat zijn zo van die dingen waar je na verloop van tijd dan pas achter komt, in mijn geval dan 😉 Beter laat dan nooit uiteraard, maar af en toe frustreert me het wel flink! Soja eet ik sowieso al niet en spinazie heeft me nooit goed bevallen, als kind al niet! Toeval???
En die bordjes zijn zo leuk! Ik had een keer amandelmeel pannenkoekjes gemaakt en daar blauwe bessen bij gegeven. De bessen waren oorbellen bij het meisje, en donkere krulletjes bij het jongetje. En idd, een drupje diksap of wat dan ook maakt hele mooie blozende wangetjes. 😉
Groetjes!
Anonymous zegt
Ja, ik voel me er soms ook gefrustreerd van. Waar is de handleiding van mijn lijf?
Ik moet er nu ook goed om denken om niet teveel af te vallen en dat lukt erg gemakkelijk op deze manier ook al eet ik veel. Dat is dan wel weer luxe dat ik kan eten als ik trek heb zonder zwaar te worden.
Verdraag jij zuivel wel goed? Die hoort nl ook in het rijtje. En helaas is dat alle dierlijke zuivel.
Groetjes, VeggieMo
Jeannet zegt
O ja, melkproducten vergeet ik nog…:-) Die gebruik ik ook dagelijks.
Jeannet zegt
Hoi Heleen,
Is rijst dan ongezond? Of kun je dat alleen beter vermijden als je glutenvrij moet eten? Wij eten regelmatig zilvervliesrijst en hebben er geen van allen last van. Ik dacht echt dat rijst gezond was, beter dan aardappelen, toch? Soms heb ik het idee dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Suikervrij, ok, dat is beter. Veel groenten en fruit, dat snap ik ook. Maar brood? Peulvruchten? Rijst? Aardappels? Vlees? Wat volgens de één gezond is, kun je volgens de ander beter vermijden. Ik probeer nu maar een beetje mijn eigen weg te vinden in de keuken, maar lastig vind ik het soms wel.
Heleen Quantrill zegt
Hoi Jeannet,
Rijst kan ongezond zijn voor diegenen met een gevoelig darmstelsel, dit betekent niet dat rijst dus ongezond is in het algemeen. Dus als je al glutenvrij eet hierom, kijk dan ook eens naar rijst of dat wellicht kan helpen in het oplossen van de klachten door het te vermijden. Op die manier.
En het is ook een kwestie van je eigen weg zoeken. Andersom geldt ook: Wat voor de een gezond is en goed werk, kan voor de ander heel schadelijk zijn. Dus blijf kritisch en zoek dingen uit. Doe ik ook en dan vind je vanzelf je eigen weg!
Groetjes
Heleen
Anonymous zegt
Hoi Heleen,
Wat een leuk idee! Ik ga het zelf ook proberen, heb nog wat norivellen liggen. Zullen de kids geweldig vinden. Welke mayonaise gebruik jij? Ik dacht dat mayonaise vol zit met suiker en allerlei andere troep? Of maak jij je mayonaise zelf en zo ja, is het dan wel gezond en goed om te eten? Ik ben heel benieuwd hoe het zit, misschien dat ik toch weer mayonaise kan herintroduceren, ook voor de kids!