Heerlijke scones! Vers gebakken, geserveerd met roomboter, clotted cream en jam. Of juist hartig met kaas en chutney! In de afgelopen jaren heb ik vele variaties op scones gegeten en gebakken en op die manier heb ik een superformule ontdekt om zelf scones te maken met een minimale lijst aan ingrediënten en een maximale smaak.
Vers gebakken scones moeten zonder mes in tweeën gescheurd kunnen worden, zijn ‘flaky’ vanwege de koude boter en heerlijk luchtig vanwege de… karnemelk! Sinds ik karnemelk ben gaan gebruiken in mijn scones is het resultaat iedere keer perfect!
Ik kwam op het idee om karnemelk te gaan gebruiken van Nigella Lawson. Zij doet dat namelijk ook. De combinatie van het zure van de karnemelk met de bicarbonaat zorgt ervoor dat de scones iedere keer weer perfect lukken. Geen gedoe met zelfrijzend bakmeel of eiwitten opkloppen. De reactie karnemelk-bicarbonaat geeft al een lift!
In plaats van regulier wit meel, gebruik ik liever volkoren speltmeel. Niet alleen vanwege de hogere voedingswaarde, maar ook vanwege de heerlijke nootachtige smaak van spelt. Omdat scones met maar heel weinig ingrediënten gemaakt worden, moet je ervoor zorgen dat zoveel mogelijk, zo niet alle ingrediënten van goeie kwaliteit en smaak zijn, omdat je het verschil echt proeft!
Zo ook in het geval van karnemelk. Eigenlijk denken we nooit echt veel na over karnemelk. Het is erg lekker met het warme weer, je kunt er pap mee maken en dan hebben we ’t wel zo’n beetje gehad. Maar wist je dat je heel eenvoudig zelf karnemelk kunt maken? Zo heb je meer controle over het soort melk dat je gebruikt en maak je zo hele verse, smakelijke karnemelk met goede bacteriën! Het is super eenvoudig om te doen en de smaak is vaak veel milder en prikkelender dan reguliere karnemelk. Lekker met dit weer en als je karnemelk over hebt, maak je deze scones voor erbij!
Perfecte Spelt Scones met Karnemelk
Ingrediënten
- 300 gram volkoren speltmeel
- 1/2 tl zeezout
- 1/2 tl bicarbonaat
- 50 - 75 gram koude roomboter
- 200 ml verse karnemelk
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Neem een ruime kom en doe hier de droge ingrediënten in. Roer even door.
- Verdeel nu de boter in stukjes en doe deze in het meel.
- Gebruik je vingers om de boter in het meel te wrijven. Dit hoeft niet al te precies en netjes te gebeuren.
- Schenk nu de karnemelk erbij en kneed kort door tot je een samenhangend, niet kleverig deeg hebt.
- Maak een bal en druk die plat tot ongeveer 3 cm dikte.
- Steek rondjes uit en leg die op een bakplaat.
- Ga door tot het deeg op is.
- Bak de scones in 15 - 20 minuten gaar en goudbruin.
- Laat iets afkoelen voordat je serveert.
Notities
Ben je op zoek naar glutenvrije scones? Klik dan hier!
Lijkt het je leuk om zelf karnemelk te maken? Bert van Kefir heeft hier startpakketten voor die goed zijn voor 15 tot 20 liter zelfgemaakte karnemelk! Het proces is heel eenvoudig, het doet denken aan het maken van melk kefir. Als lezers van Eet Goed Voel je Goed krijg je bovendien een leuke korting als je bestelt! Gebruik de kortingscode ‘eetgoed‘ bij het afrekenen om te profiteren van 10% korting! Klik hier om te bestellen!
blom zegt
heerlijke scones, perfect gelukt!
na toevoeging van zout en bicarbonaat heb ik de droge ingrediënten 10 min. laten rusten, dit voor een
betere opname (reactie).
niet uitgestoken maar afgewogen, 90 gr. per stuk (totaal 6st.) en hierna als een hamburger op de bakplaat gelegd.
16 min. in de oven, hierna oven uit en nog 2 min. erin gelaten om ‘bij te komen’.
al met al een heeerlijke recept!
Heleen Quantrill zegt
Min of meer,
Ja, dat gaat eigenlijk steeds beter. Toch probeer het tot een minimum te beperken en gebruik te maken van spelt/
Min of meer zegt
Voorheen waren al je recepten altijd glutenvrij. De laatste tijd plaats je wel eens recepten met gluten. Verdraag je nu wel weer gluten? Ik vroeg t me af.