De bron van dit artikel is Green Jump’s blog Plastic nummer 1-7 PET, HDPE, PVC, LDPE, PP, PS, PC
‘Mijn zoontje bijt veel op zijn plastic speeltje, kan dit kwaad?’ ‘Zijn de plastic bakjes van de IKEA (of vul een andere winkel in) gifvrij?’ ‘Waarin bewaren jullie etenswaren?’
Dit soort vragen krijgen we regelmatig. Ook al vervang je je plastic flesjes en bekers door rvs, koop je zoveel mogelijk houten speelgoed voor je kind, gebruik je glas in de keuken, toch blijf je in de praktijk heel veel plastic tegenkomen. Daarom een blog over de verschillende soorten plastic omdat plastic gewoon niet altijd te vermijden is en er ook veilige plasticsoorten bestaan.
Op plastic kun je vaak recycle codes terugvinden. De veilige codes zijn 1,2,4 en 5. Probeer de nummers 3,6 en meestal ook 7 te vermijden.
Gezien de hoeveelheid plastic op deze wereld, is recyclen altijd het beste en zelf probeer ik zo min mogelijk plastic bij te kopen.
PET code 1 relatief veilig
PET of PETE (polyethyleen tereftalaat) zie je vooral terug als het dunne plastic waarmee kleine water- en limonadeflesjes worden gemaakt. Voor eenmalig gebruik zijn deze flesjes veilig. Als je zeker wilt zijn, gebruik deze flesjes dan niet opnieuw, er is onderzoek gedaan waaruit blijkt dat ze DEHP lekken wanneer ze niet 100% perfect meer zijn. DEHP is mogelijk kankerverwekkend. Daarnaast kunnen er hormoonverstorende stoffen lekken.
PET is eenvoudig te recyclen wanneer het op de juiste manier wordt weggegooid, helaas vinden heel veel petflesjes niet de juiste weg en worden ze wereldwijd overal gevonden in de natuur.
HDPE code 2 veilig
HDPE (hoge dichtheid polyethyleen) is een dikkere, ondoorzichtigere plasticsoort die je terugziet in bijvoorbeeld shampooflessen, flessen met sap en speelgoed. Het is veilig, je kunt het opnieuw gebruiken en het is ook eenvoudig recyclebaar.
PVC code 3 vermijden
PVC staat voor polyvinylchloride en is een plasticsoort die je beter kunt vermijden. Je vindt PVC in douchegordijnen, zwembandjes, zwembadjes, matrasbeschermers, slabbetjes, flessen van schoonmaakmiddelen en andere producten en het heeft echt een enorm specifieke (vieze) geur.
Wanneer PVC gemaakt wordt, komt er dioxine vrij, een mogelijk kankerverwekkende stof die zich ophoopt in dieren, mensen en het milieu. Daarnaast worden er vaak weekmakers gebruikt om PVC bruikbaar te maken voor verschillende toepassingen zoals bijvoorbeeld zwembadjes. De arbeiders die werken met PVC hebben een grotere kans op kanker dan een gemiddelde werknemer.
LDPE code 4 veilig
LDPE (lage dichtheid polyethyleen) wordt gebruikt voor zachte plastic producten zoals plastic boodschappentasjes, plastic hoezen van de stomerij en knijpflessen. Het is één van de veiligere plasticsoorten en kan gerecycled worden. Natuurlijk is een eigen, herbruikbare boodschappentas nog altijd beter.
Polypropeen code 5 veilig
Polypropeen wordt gebruikt in harder, flexibel plastic zoals het badspeelgoed en het servies van Boon maar ook in rietjes, bakjes voor ijs en in opbergbakjes. Het is een veilige soort plastic en kan gerecycled worden.
Polystyrene code 6 vermijden
PS (Polystyreen) wordt gebruikt voor hardere plasticsoorten zoals wegwerpbekertjes en ‘“bestek en voor styrofoam wat gebruikt wordt voor de vleesbakjes in de supermarkt. Er is discussie over de veiligheid van styreen, de basisstof voor dit plastic. Deze plasticsoorten kunnen styreen lekken, dat neurologisch schadelijk is en andere negatieve gezondheidseffecten heeft. Daarbij is het erg slecht voor het milieu.
Overige soorten code 7
De meest onduidelijke recycle code is nummer 7. Het is de restgroep. Aan de ene kant bevat nummer 7 policarbonaat, waaruit BPA lekt. Aan de andere kant krijgen nieuwe soorten biologisch afbreekbaar plastic van bijvoorbeeld mais, aardappel en rijstzetmeel ook code 7. Code 7 kun je beter vermijden, behalve als je zeker weet dat je te maken hebt met één van de nieuwe biologisch afbreekbare plastic soorten.
Plastic zonder code
Ik kom het zelf heel vaak tegen: plastic waarop helemaal geen recycle code staat. Ik vraag het vaak na bij de leverancier en als ik geen antwoord kan vinden, dan koop ik het liever niet. Er zijn zoveel veiligere alternatieven dat ik het risico niet wil lopen.
Recyclen of niet gebruiken
Ben je op zoek naar inspiratie om je plasticverbruik te verminderen, dan is de website van Fake Plastic Fish een goede. De dame die hierachter zit, probeert echt zo plasticvrij mogelijk te leven.
Daarnaast wordt heel veel plastic wat gerecycled kan worden helemaal niet gerecycled. Neem even de moeite om bij het milieupark te vragen hoe je het het beste kunt weggooien.
RVS en glas als vervanging
Heel veel producten van plastic zijn te vervangen door bijvoorbeeld glas en rvs, ook voor kinderen. Onbreekbare, lekdichte rvs schoolbekers bijvoorbeeld, maar ook rvs drinkbekers voor thuis en veilige glazen bekertjes die bijna onbreekbaar zijn. Ook broodtrommels en bewaarbakjes hoeven niet van plastic te zijn, die zijn er ook in rvs en glas. Voor volwassenen zijn er glazen en rvs drinkflessen, ideaal voor water, maar ook voor andere dranken en natuurlijk zijn er ook rvs thermosflessen.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Anonymous zegt
Chris Kresser (bekende in de paleo-scene)heeft ook een goed artikel over BPA en EA geschreven. http://chriskresser.com/how-plastic-food-containers-could-be-making-you-fat-infertile-and-sick
Aanrader: Lunchbots (RVS) voor de paleo-lunch van je kids. Idd niet goedkoop, maar gaat lange tijd mee. Of als je warm eten wilt meegeven een Food Jar van Thermos!
mvgr. Karen
Mariëtte zegt
Dankjewel Heleen, ik had geen idee!
Ben hier blij mee en zal eens een kritische blik in mijn keukenkasten werpen!
Groetjes Mariëtte
Anonymous zegt
Super, precies de info op een rij waar ik al een tijd naar op zoek ben!
Dank je wel! Jolien
Anonymous zegt
op de internet site van curver staat dat alles van hun bpa vrij is,heb enige tijd geleden een aantal diepvries/lunchtrommels en een snijplank vervangen…verwarmen doe ik daar in niet en i.d.d veel glas,aardewerk en hout… gebruik weinig plastic,is ook een bewust iets,winkelen van kleding neem ik mijn boodschappentas mee en hier bij de plus hebben ze papieren zakjes van je appels en boontjes ideaal… in het begin kost het je moeite maar daarna weet je niet beter… gr peggy.
Anonymous zegt
Voor diegene die kinderen hebben: welke luiers gebruiken jullie? Kijk je dan ook naar plastic en andere stoffen? Gebruik je wasbare luiers?
Groeten
Elke
Heleen Quantrill zegt
Ik vind het een hele goeie vraag en heb hem net ook op mijn facebook pagina gezet, want daar ben ik namelijk ook wel benieuwd naar!
Groet
Heleen
Anonymous zegt
Ik heb mn kasten eens nagezocht, maar de meeste plastic doosjes, bakjes e.d. van Ikea en Tupperware staat bij mij niks op. Maar ik kan er dus vanuit gaan dat dat goed is?
Ik gebruik wasbare luiers inderdaad, dus gelukkig daar geen problemen mee 🙂
Groeten Elise
Anonymous zegt
Gewoon je kind dat afleren!
Mamakeuze MadeforHafsa zegt
Erg handig zo’n overzicht!
Anonymous zegt
Welke bijna niet breekbare glazen bekers en borden gebruik je dan voor kleine kinderen? Ben wel benieuwd! Mijn zoontje van 2 gooit zelfs af en toe plastic borden kapot, dus mijn servies zet ik nog maar even uit de buurt. Heb je tips? Ook voor de broodtrommels? Gr. Elise
MartineKroef zegt
Ik gebruik zelf voor mijn dochtertje vanaf haar 2e gewoon glazen maar zij is heel rustig en gooit niet. Voor vriendjes, vriendinnetjes en neefjes, nichtjes heb ik deze
http://www.ecozo.nl/shop/keuken/zuperzozial/zuperzozial_cupful_of_colour
Groet Martine
Heleen Quantrill zegt
Het lijkt er op dat de dingen van Ikea dus wel geschikt zijn, zo lang als je het niet opwarmt. Hetzelfde met Tupperware kommetjes en dergelijke. Gewoon even checken welk nummer ze hebben en bij twijfel, niet doen.
Groeten
Heleen
candyinwonderland zegt
De goodbyn Bynto lunchboxen zijn favoriet bij ons. Ze hebben code 5, dus veilig.
Anonymous zegt
ik heb hier vanaf anderhalf jaar voornamelijk glas gebruikt in huis en buitenshuis rvs, en de afspraak is dat er alleen zittend gedronken en gegeten wordt, dat helpt ook al een heleboel
om uit te drinken: gewoon glas, bv duralex (bijna) niet stuk te krijgen, kan warme en koude drank in of van ikea, die heeft ook heel dikwandige glazen of anders rvs, kijk maar eens bij buitensportzaken of bij greenjump in de webwinkel, bordjes gewoon van aardewerk, of anders ook van rvs of een houten broodplankje,
voor broodtrommels en flesjes zweer ik bij roestvrijstaal voor zowel mijn zoontje als onszelf: (niet goekoop wel kwalitatief erg goed en superhandig, alleen de kleankanteen thermosfles niet in de vaatwasser doen, ook de dop niet): kidsconserve, eco lunchbox, kleankanteen, one greenbottle, zoals gezegd wel wat duurder maar ze sneuvelen veel minder
let er wel op dat je geen aluminiumflessen kiest, daar komt vaak ook allerlei rommel af en zijn de doppen nog steeds van een onbestemd soort kunststof
succes!
groet Dorke
Anonymous zegt
En alweer wat geleerd!