Pompoenpuree zelf maken + Geroosterde Pompoenpitten

Zelf pompoenpuree maken kan niet eenvoudiger zijn. Mijn favoriete pompoen om mee te werken, is het kleine, nederige pompoentje die je in de supermarkt kan krijgen. De smaak is heerlijk zoet en vaak zijn ze gewoon biologisch te verkrijgen. Als je net als ik in een omgeving woont waar veel mensen hun pompoenen langs de kant van de weg verkopen, is het de moeite om zo’n adres eens te bezoeken. Vaak kun je naast de reguliere pompoenen ook mooie exemplaren krijgen die prachtig zijn ter decoratie van het huis.

Meer en meer komen recepten een smaakcombinaties uit Amerika overwaaien. Pompoen is er zo eentje. Veel recepten voor cake, cupcakes en stoofschotels vragen om een blik pompoenpuree. Los van dat we die hier maar moeilijk kunnen krijgen, heb je dan vaak te maken met blikken waar zo’n plastic beschermlaagje in zit: BPA dus. Weekmakers die hormoonverstorend kunnen werken. Geloof me, het is veel lekkerder en echt ontzettend makkelijk om zelf pompoenpuree te maken zodat je je over dat soort dingen geen zorgen hoeft te maken.

Pompoenpuree maken

Pompoen gehalveerdVerwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen doormidden en verwijder met een lepel de zaadjes. Leg deze apart in een kom.

Pompoen opengesnedenNeem een ruim bakblik en leg hier de twee helften in, gesneden kant naar beneden. Bak de pompoenen in 50 – 60 minuten gaar en helemaal zacht. Je keuken zal heerlijk ruiken!

Zet de oven open en laat de pompoenen iets afkoelen.

Pompoen in ovenSchep het vruchtvlees uit de schil en doe direct in een blender. Pureer al het vruchtvlees op hoge snelheid tot er een mooie, gladde puree ontstaat. Schenk de puree in ziploc zakjes en druk die vervolgens dicht. Schrijf op het zakje wat er in zit, wat de datum is en eventueel hoeveel er in zit. Dit maakt terugzoeken een stuk makkelijker!

Eventueel kun je kleine beetjes pompoenpuree ook in ijsblokvormpjes invriezen als je kleinere hoeveelheden per keer nodig hebt. Handig voor moeders met kleine kinderen die nog aan gepureerd voedsel zitten, of lekker in een smoothie!

Pompoenpitten

En nu door naar de pompoenpitten. En ja, ik weet dat het een draderige bende kan zijn, maar deze methode werkt bij mij erg goed om in ieder geval een deel van die frustratie weg te nemen.

De pitten die je zult roosteren, zijn de hele witte pit. Hierdoor zijn de pitten lekker ‘chewy’. Ik raad je af om elke pit individueel te pellen, maar om de pitten in hun geheel te roosteren en ook zo te eten.

PompoenpittenDoe de pompoenpitten in een ruime kom met water en was de pitten grondig. Spoel het water met zoveel mogelijk draderige restanten weg en spreid de pitten uit op een theedoek. Dep de pitten droog en wees hier geduldig. Na een paar minuten deppen zijn de meeste pitten wel droog en zul je merken dat nog meer draden weggewreven kunnen worden.

Verwarm de oven voor of draai de oven naar 150 graden en spreid de pompoenpitten uit op een bakplaat met bakpapier. Smelt 1 el kokosolie en verdeel dit over de pitten. Gebruik je handen om dit goed te verdelen. Tip: verwarm de kokosolie in je hand en laat de pitten vervolgens allemaal door je handen gaan. Strooi vervolgens je favoriete specerijenmengsel over de pitten of maak een mengsel als deze:

  • 1/4 tl zeezout
  • 1/2 el gerookte paprika
  • 1/4 tl chili poeder
  • 1/4 tl knoflookpoeder

Pompoenpuree en geroosterde pompoenpittenGebruik wederom je handen om de pompoenpitten goed te bedekken en zet de bakplaat in de oven. Rooster de pitten in ongeveer 30 minuten en bewaar na afkoelen in een luchtdichte doos.

Het is herfst! Geniet van deze pompoenrijkdom

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

haring op een broodje
Gezond eten

Wat is de gezondste vette vis

Vette vis staat al jaren bekend als een van de gezondste dierlijke producten die je kunt eten. Maar welke vette vis springt er nu echt uit? Als iemand die erg veel van vette vis houdt en met een passie voor pure voeding, kan ik je vertellen: er zijn een paar

Lees verder »
koolvis op een bord
Gezond eten

Is koolvis gezond?

Koolvis is een magere witvis die steeds populairder wordt in Nederlandse keukens. Maar is koolvis ook echt gezond? En hoe onderscheidt deze vis zich van andere soorten zoals kabeljauw of zalm? Als voedingsdeskundige én visliefhebber neem ik je graag mee in de wereld van koolvis. Je ontdekt waarom deze vis

Lees verder »
allemaal verschillende eten met veel eiwitten
Gezondheid Algemeen

Alles over eiwitten

Eiwitten zijn onmisbaar voor een gezond en sterk lichaam. Als voedingsdeskundige kan ik je vertellen dat zonder voldoende eiwitten, je lichaam simpelweg niet goed functioneert. Ze zijn namelijk betrokken bij bijna elk proces in je lijf: van celopbouw tot hormoonaanmaak. In dit artikel leg ik je op een begrijpelijke manier

Lees verder »