Als je vraagt aan de gemiddelde Nederlander wat bolognesesaus is, dan zal de meerderheid zeggen dat het een tomatensaus is. Maar dat is incorrect! Bolognesesaus is namelijk een vleessaus. Traditioneel gezien gaat er spek, kalfsgehakt en rundergehakt in en moet de saus langzaam garen. Een echte bolognesesaus (ragù alla Bolognese) heeft dus meer weg van een stoofschotel dan van die zoete saus uit een pot!
Oorsprong van Bolognesesaus
Bolognesesaus zag op 17 oktober 1982 officieel het licht want toen heeft de afdeling uit Bologna van de ‘Accademia Italiana della Cucina’ het recept voor de officiële Ragù Bolognese vastgelegd bij de “Chamber of Commerce Bologna” (Kamer van Koophandel in Bologna). Bolognese vertaal je dus als ‘uit Bologna’.
Ragù alla Bolognese
Ragù alla Bolognese is niet moeilijk om te maken en de meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis. De truc voor die diepe smaak is de toevoeging van wijn en het langzaam garen. Beiden zorgen er voor dat de smaken goed kunnen ontwikkelen en kunnen verdiepen. Je kunt de wijn achterwege laten en extra bouillon toevoegen, maar de alcohol verdampt nagenoeg omdat het zo lang moet garen en de smaak is echt onovertroffen als je het wél toevoegt. Tip: kies zoete witte wijn, dan proef je de alcohol nog minder. Liever rood gebruiken? Kan ook, maar dan wordt de smaak wel wat steviger. Pas dit dus aan je voorkeur aan.
Oplettende lezers zullen zien dat er geen kruiden in gaan. Ook dat klopt met hoe de saus van origine gemaakt werd. De smaak voeg je toe door het bakken van ui en bleekselderij en door te kiezen voor goeie kwaliteit kalfsgehakt en rundergehakt.
Dit recept voor ragù alla Bolognese is genoeg voor vier personen, maar je kunt het gemakkelijk verdubbelen om dan de andere helft in te vriezen voor later.
Ragù alla Bolognese – Niet spaghetti bolognese!
Ingrediënten
- 125 gram pancetta in blokjes of spekblokjes
- 1 winterpeen
- 2 stengels bleekselderij
- 2 uien
- 4 tenen knoflook
- 2 laurierblaadjes
- 200 gram rundergehakt
- 200 gram kalfsgehakt
- 150 ml witte wijn
- 500 ml passata of gezeefde tomaten
- zout en peper naar smaak
- olijfolie om in te bakken
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150˚ en neem een ovenvaste pan. Zet die op het vuur met wat olijfolie.
- Snipper de ui, de wortel en bleekselderij en doe in de pan samen met de spek. Bak op middelhoog vuur totdat de ui glazig wordt.
- Voeg het gehakt toe en bak ongeveer 10 minuten totdat de gehakt rul is. Breng op smaak met zout en peper.
- Voeg nu de witte wijn toe en bak even kort op hoog vuur om de meeste alcohol te laten verdampen.
- Voeg nu de passata,knoflook en laurierblad toe en roer goed door. Breng aan de kook en roer een klein poosje goed door.
- Doe de deksel op de pan en zet de pan in de oven. Laat 2 uur zachtjes garen.
- Haal de pan uit de oven en check de smaak. Meer peper? Zout? Scheutje room? Voeg dat nu toe.
- Serveer de saus met (glutenvrije) pasta en lekker wat Parmezaanse kaas.