Rauwe Chocolade Banaan Brownies met Caramel Topping

Allereerst: Paps en mam, gefeliciteerd met jullie 35 jarig huwelijk! Gods rijke zegen en nog veel meer jaren samen toegewenst!

Dit moet gevierd worden met taart!

Wie heeft er nog meer zin in iets lekkers dit weekend? En wie heeft er geen zin in toegevoegde suiker, e-nummers, tarwe, eieren of om zelfs maar de oven aan te moeten doen.

Mooi, dan zijn jullie in goed gezelschap. Want deze brownies voldoen aan al bovengenoemde eisen en zijn ontzettend gezond, hebben een volle cacaosmaak en zijn licht zoet van smaak. Het enige dat je hoeft te doen is je voorraadkast eens grondig te bekijken, om te zien welke noten, zaden en vruchten je hebt.

En mam, jij hoeft niet mee te doen, deze brownies komen straks jullie kant op 😉

Chocolade Banaan Brownies met Caramel Topping

6 porties

Voor de brownies:
120 gram walnoten
60 gram zonnebloempitten
50 gram rozijnen of moerbeibessen (ik gebruikte de laatste)
1 rijpe banaan
3 el cacaopoeder
2 el kokosolie
1/2 tl kaneel
Snufje zout
Beetje warm water

Voor de caramel topping:
6 medjoul dadels of 9 – 10 gedroogde dadels, ontpit (medjoul heeft de voorkeur vanwege smaak en textuur)
Beetje warm water
Mespunt vanillezaadjes of 1 tl vanille extract

Begin met de brownies:

  1. Neem een keukenmachine met messen en doe hier de walnoten, zonnebloempitten en rozijnen of moerbei bessen in.
  2. Maal kort, je wil wel stukjes blijven zien.
  3. Voeg nu de rest van de ingrediënten, minus het warme water, toe en maal nog even kort.
  4. Het ‘deeg’ moet iets kleverig zijn. Als het te droog oogt, voeg je een beetje warm water toe en maal je nog even kort.
  5. Neem een klein bakblik of een kleine, ronde springvorm (ongeveer 15 cm doorsnee) en bekleed deze met plastic folie.
  6. Stort het deeg hier in en strijk glad.
  7. Zet minstens 30 minuten, maar liever 1 – 2 uur in de koelkast om op te stijven. Als je haast hebt, zet het dan 15 minuten in de vriezer.

Maak nu de caramel topping:

  1. Maal de dadels met een klein beetje warm water en de vanille fijn in de keukenmachine.
  2. Er moet een stroopachtige saus ontstaan. Als het meer pasta is, dan stroop, voeg dan nog een beetje warm water toe en maal nog even kort.
  3. Herhaal zo vaak als nodig.
  4. Bewaar deze caramelsaus totdat de brownies opgesteven zijn.
  5. Verdeel de saus over de bovenkant en snijd de brownies in stukken.
  6. Zet weer even in de koelkast om verder op te stijven.
  7. Serveer met een kop lekkere thee of verse koffie.
Tip 1: Maak deze brownies de avond van te voren. Als je weet dat je de volgende dag een feestje hebt of visite krijgt of iets dergelijks, heb je deze klaar voor gebruik de volgende ochtend.
Tip 2: Omdat hier geen extra zoet aan toegevoegd is, is de smaak heel naturel. Je proeft de banaan en dadels en het licht-zoete van de moerbei. Als je weet dat dit niet zoet genoeg is voor je, voeg dan een 1/2 tl groene stevia of een beetje ander zoet naar keuze toe. Proef het even voordat je de brownies in de koelkast zet om in te schatten of het naar je smaak is.
Tip 3: Geen walnoten? Geen nood! Hazelnoten, amandelen en pecan noten smaken hier ook heerlijk in!
Dus vertel! Wat is jouw reden vandaag om een ‘feestje’ te bouwen? Zoonlief thuis dit weekend? Alle was weggewerkt? Opdracht af en weekend vrij? Verjaardag van een geliefde? Deel het hieronder!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gezonde surimi sticks op een snijplank
Gezond eten

Surimi sticks: gezond of misleidend?

Surimi sticks, ook wel bekend als krabsticks, lijken misschien op krabvlees, maar schijn bedriegt. Deze populaire vissticks zie je vaak in salades of sushi, en ze worden gemaakt van witvis die vermalen, gezeefd en gemengd wordt met zetmeel, smaakstoffen en soms kleurstoffen. Maar zijn ze eigenlijk wel gezond? Laten we

Lees verder »
zwarte peper in een bowl
Gezond eten

Is zwarte peper gezond? Ontdek de voordelen

Zwarte peper ken je vast als een standaard smaakmaker in de keuken. Maar wist je dat het ook invloed kan hebben op je gezondheid? Als voedingsdeskundige zie ik vaak dat kleine ingrediënten, zoals peper, verrassend veel effect hebben. In dit artikel leg ik je uit wat zwarte peper is, welke

Lees verder »
olie dat word geschonken in een pan
Gezondheid Algemeen

Wat is de gezondste olie om in te bakken?

Als je graag gezond wilt koken, heb je je dit vast al eens afgevraagd: welke olie is nu eigenlijk het beste om in te bakken? Er zijn tientallen soorten oliën te koop, van zonnebloem- tot kokosolie en van avocado- tot olijfolie. Maar niet elke olie is even geschikt om te

Lees verder »