Ahh, de braadpan. Een trouwe kameraad in de keuken. Hij bakt, suddert en stooft en bewaart van tijd tot tijd de uien als er even geen ruimte in de kelderkast is. Dit is een van de meest essentiele onderdelen van een goed doordachte keuken. Als je er nog niet eentje hebt, raad ik je aan er direct een op je verlanglijst voor Kerst te zetten. Hieronder vind je een aantal tips en trucs hoe je de beste kunt uitkiezen en hoe je er het beste voor kunt zorgen.
Een gietijzeren braadpan kenmerkt zich door een hoge rand en een zwaar, goed sluitend deksel. Meestal zijn gietijzeren braadpannen bedekt met een coating die een reactie met zuur voedsel als appels of tomaten, tegengaat. Een gietijzeren braadpan van degelijke kwaliteit gaat je hele leven lang mee. Mijn moeder heeft een klein gietijzeren pannetje en die heeft ze haar hele getrouwde leven al. En het lijkt er niet op dat de pan binnenkort de geest zal geven!
Je gebruikt zo’n pan om stoofschotels en braadstukken in te bereiden. Het gietijzer zorgt ervoor dat de warmte lang behouden blijft en dat hitte gelijkmatig verdeeld wordt. Dit heb je nodig om vlees en groenten perfect gaar te krijgen. Zelfs de meest koppige soorten!
Je kunt een gietijzeren pan ook prima gebruiken om peulvruchten in gaar te koken of om bouillon in te trekken. Of gewoon om een heerlijke pastasaus te maken. Je kunt zelfs heel mooi, rond brood in zo’n braadpan bakken omdat de pan ook in de oven kan. En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan, maar je begrijpt dat de mogelijkheden redelijk divers zijn en dat je met een gietijzeren braadpan veel verschillende pannen en braadschalen overbodig maakt.
Gietijzeren pannen zijn niet goedkoop. Iedereen kent wel het merk Le Creuset. In de meeste winkels betaal je voor een gemiddelde gietijzeren braadpan groot genoeg voor 4 – 6 personen ruim €200,-. (Als ze goedkoper zijn van Le Creuset zijn ze meestal niet geheel van gietijzer). Er zijn ook goedkopere gietijzeren pannen te krijgen, vaak zijn deze dan ook wat dunner en breken ze makkelijker. Het is dus niet bepaald makkelijk om een gulden middenweg te vinden. Want het is nogal een uitgave, iets dat je niet zomaar even doet. Zeker als goedkoop duurkoop blijkt.
Een goede gietijzeren pan moet zwaar aanvoelen. De wanden en het deksel moeten even dik zijn. Ook de bodem moet dik en stevig zijn om kromtrekken en aanbranden te voorkomen. De handvaten moeten ruim zijn en de knop op het deksel groot genoeg om het goed aan te kunnen vatten. Een klein knopje of erger, zo’n plat uitsteekseltje is niet handig. Als de pan heet is, gebruik je overwanten of pannenlappen om de pan vast te pakken en de deksel op te tillen en dan heb je niks aan zo’n klein knopje.
Van Kitchen & More ontving ik een gietijzeren braadpan van het merk Cosy en Trendy. Op de naam afgaand was ik wat sceptisch. Ik vond het niet veel vertrouwen uitstralen, eerder een populair merk wat vaak lijkt tegen te vallen achteraf. Ik ontving een rode braadpan van 24 cm doorsnee. Meer dan groot genoeg voor ons vieren. Ik heb ook een braadpan van BK Fortalit (kijk, dat is een naam dat vertrouwen inboezemt!), maar die is wel 30 cm in doorsnee en die heb ik ook echt nodig. Het verschil is dat de gietijzeren braadpan een stuk hoger is en daardoor ook aardig wat inhoud heeft.
Ik maak graag stoofvlees, dus dat was het eerste wat ik er in wilde maken om eens goed te bekijken of het wat zou zijn. Maar voordat je een gietijzeren braadpan in gebruik neemt, moet je hem eerst even schoonmaken met warm water en een klein beetje afwasmiddel. Als er een coating in de pan zit, hoef je hem niet eerst in te vetten. Als je een gietijzeren pan hebt die ‘bloot’ is, moet je hem wel eerst goed inwrijven met olijfolie en dit even in laten trekken, voordat je hem gebruikt. Tussendoor kun je dit af en toe herhalen als je pan een beetje TLC nodig heeft.
De eerste keer stoofvlees maken was erg plezierig. Ik gebruikte het standaard recept van runder riblappen, gebruind in roomboter en olijfolie en daarna met veel ui, ruim water, zout, peper en laurierblaadjes eindeloos laten stoven. Net zo lang tot je het vlees met een lepel kan loshalen. In mijn BK pan duurt dit gerust vijf uur. Ik begin op zondag dan ook rond half negen, zodat we rond half twee kunnen eten. Dit deed ik ook in de gietijzeren pan.
We zaten om half een aan tafel. Het vlees was boterzacht. In allerijl heb ik de aardappels in de snelkoker gedaan (we aten ook bloemkool en spruitjes, dus die waren zo gaar). Ik had er niet op gerekend een uur eerder te kunnen eten!
Sindsdien heb ik nog drie keer stoofvlees gemaakt en steeds kwam het op hetzelfde neer: Het vlees is eigenlijk na drie uur al lang gaar. Dat scheelt dus aanzienlijk in kooktijd!
Ook heb ik er een pastasaus met linzen in gemaakt en een keer snel een roerbakschotel. Beide keren werkte het prima. De pastasaus was binnen het uur gaar en de roerbak gewoon mooi binnen een kwartier. Zoonlief moest snel even wat wegbrengen en kon daarom niet direct aan tafel schuiven toen ik roerbak had. Deksel op de pan en het was nog lekker heet toen hij even later ging eten. Ook niet onbelangrijk!
Ik kon niet gewaar worden of deze braadpan in de afwasser kan, maar mijn gevoel zegt dat niet doen. Ben bang dat hij dan gaat roesten. Daar komt bij dat de porseleinen coating kan schilferen. Liever met de hand afwassen dus en met een sponsje. Ik merkte wel dat er vrij snel vlekken op de coating zaten, maar ik weet dat de pan schoon is, dus dat deert me niet. Simon is er inmiddels een keer met een biotex sopje doorheen gegaan en hoewel niet helemaal wit, ziet hij er weer lekker fris uit. Van tijd tot tijd dus even de spieren laten werken, is geen gek idee. Blijft de pan langer mooi van.
Verder moet je echt oppassen met de coating. Geen harde RVS spatels, vorken of lepels in de pan gebruiken. Hout is best. En pas op hoe je hem opruimt en wat er (per ongeluk) in gedaan wordt, bijvoorbeeld als je pannen stapelt. De coating schilfert makkelijk. En hoewel dit voor het gebruik van de pan niet veel uitmaakt, heb je meer kans op roesten als je hem niet steeds goed droogt.
Want let er op dat je je pan goed droogt! Goed afdrogen, ook als je hem wel in de afwasser doet. Echt hoor, goed drogen!
Goed drogen!
Echt!
Ja, komt het over? Mooi zo. 😉
Uiteindelijk ben ik erg verrast door deze gietijzeren braadpan. Hij is erg aangenaam in gebruik en de stoofschotels en andere gerechten die ik hierin gemaakt heb, komen stuk voor stuk erg goed uit de pan. Mijn oven is lekker ruim, dus ik zet de pan ook zonder zorgen in de oven. Erg handig straks met de feestdagen. Zo kunnen dingen zoetjes nagaren.
Plus, het staat gewoon ontzettend mooi om zo’n kekke rooie pan op tafel te zetten met een geurige curry of stoofschotel als je gasten hebt. Stiekem best een beetje stoer! 😉
Tot en met 6 december is deze pan met maar liefst 20% korting te krijgen bij Kitchen & More. De kortingscode BRAAD20 gebruik je bij het afrekenen en zo kost deze pan geen €64,95 maar €51,96! Leuk cadeau voor jezelf straks onder de kerstboom?
7 reacties
ik ben niet tevreden over de pan bij mij blijft het aanbranden op de bodem. En dit is bijna niet meer schoon te krijgen. Heeft iemand tips voor mij?
Ik laat de pan eerst goed warm worden voordat ik olie of boter gebruik.
Je kunt de zogenaamde waterdruppeltest doen.
Een ietsiepietsie water in de pan laten druppelen. Als het meteen danst/ verdampt is hij warm genoeg om de olie of de boter er in te doen.
Ik gebruik overigens altijd wat olie of boter.
Voor wat betreft schoonmaken als het toch aangekoekt is,
Als de pan nog warm is, warm water erin doen met een beetje afwasmiddel en een tijdje laten staan. Na verloop van tijd is het los geweekt en kun je het met een afwasborstel los borstelen
Verkleuring van het emaille kun je niet voorkomen
Succes ermee
j de jong,
Hoi
Schoon schuren met een schuurspons en vervolgens dun insmeren met een olie. Bijvoorbeeld olijf of kokos. Daarna de pan inbranden in een hete oven. Zet wel de rookmelder uit en de afzuiging aan
Als je op de site van kookpunt kijkt, daar staan filmpjes Hoe je zo’n kalender gietijzeren pan het beste kunt gebruiken. De pannen van Het merk lodge dat ze verkopen zijn ook kale gietijzeren pannen.
Als je eenmaal het goede gebruik weet dan wil je niet anders meer. Veel plezier ermee.
Groetjes
hallo ik heb een kale gietijzeren pan gekocht en afgewassen nu roest hij helemaal van binnen en buiten wat kan ik daar aan doen
gr
Deze pn lijkt sprekend op de mijne. Ik heb die een tijdje geleden bij de Lidl gekocht omdat de pan helemaal van gietijzer is en dus ook in de oven kan. Stoofgerechten doe ik meestal in de snelkookpan, perfect gegaard vlees in ruim een half uur. Scheelt veel gas en tijd
Al sinds mijn 19de jeen gele gietijzeren braadpan met dunne deksel van de blokker. Gekregen van mijn oma omdat ik op mijzelf ging.
Een blauwe ovale sinds een jaar of tien
Een grote gietijzeren koekenpan van de ikea sinds een jaar of 10.
En sinderdaad een jaar drie gietijzeren koekenpannen van lodge. Waarvan twee samen ook als dutch oven gebruikt kunnen worden. https://m.kookpunt.nl/lodge-logic-combo-cooker-ø-26cm/nl/product/8212/
Ik zweer erbij. De kloe is, is eerst goed heet laten worden voordat je er vet of olie in doet, dan braden en stoven deze pannen als de beste.
Om te koken heb ik alleen mijn rvs en gietijzer nodig
Ik ben ook tevreden over mijn pan en ik heb deze.http://www.keurslager.nl/l/giftbook/view/1786413