Kerst is voorbij, nog even en dit jaar is voorbij. Wat gaat de tijd snel! Ik geef internet de schuld. Wij hadden twee weken geleden een dag of twee geen of slecht internet, dus dan ga je op zoek naar iets anders. Klusjes doen, boek lezen, spelletje spelen… De dag duurde eindeloos en we kregen een hoop gedaan! Dus gaat de tijd echt zo snel of verdoen we onze tijd? Tsja… ๐ Maar daar wil het vandaag niet over hebben. Althans, niet direct. Wel wil ik een moment van rust inlassen. Niet lang in de keuken staan, geen ingewikkelde menu’s, maar een gezond en eenvoudig maal dat binnen een half uur op tafel staat. Even rust, even bijkomen…
Koolraap is helemaal van dit seizoen. Wij kennen wel de zoete knolletjes die bij worst of gehakt geserveerd worden, maar wist je dat knolraap of ‘neeps’ zoals ze in Schotland genoemd worden, haast onlosmakelijk verbonden zijn met haggis? Zoete knolletjes en kruidige, hartige haggis is een perfecte combinatie.
Maar koolraap is ook erg lekker als puree, geroosterd of gewoon gekookt in plaats van aardappel of wortels. Mijn moeder strooide altijd kaneel over de knolletjes, maar ze zijn ook erg lekker met tijm zoals in dit recept.
Romige Koolraap Soep
4 porties
Olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, uitgeperst
1 koolraap, geschild en in stukken gesneden
2 wortels, schoongemaakt en in stukken gesneden
6 takjes tijm, alleen de blaadjes
1,25 l groentebouillon
125 ml room
Zout en peper naar smaak
Extra tijm ter garnering
- Neem een pan met een dikke bodem en verhit hierin wat olijfolie.
- Doe de ui in de pan en fruit deze 5 minuten, tot de ui glazig is geworden.
- Doe de knoflook erbij en roer even om.
- Als de knoflook begint te geuren, voeg je de koolraap en wortel toe.
- Schenk de bouillon erbij en doe de tijm ook in de pan.
- Breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag en laat 20 – 25 minuten zachtjes pruttelen.
- Als de koolraap gaar is, pureer je de soep met een staafmixer of in een blender.
- Doe de soep terug in de pan en schenk de room erbij.
- Warm de soep nog even op en breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de soep met extra tijm ter versiering.
Tip: Als je niet tegen melkproducten kan, maar wel noten kan verdragen, kun je de room vervangen door 75 gram paranoten. Kook deze samen met de knolraap mee en volg het recept verder. De paranoten geven een heerlijk romige smaak en textuur.
ยฉ 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.ย ALL RIGHTS RESERVED.
lee zegt
bij ons ( B ) wordt meestal de knol van knolselder ( wordt knolselder genoemd ) gebruikt voor dit soort van soep alsook gewoon in blokjes met bv witte saus en ook samen in puree= knolseder-(aard)puree( ev gratin) , allemaal makkelijk en heel lekker
Heleen Quantrill zegt
Bedankt voor jullie input. Het gaat inderdaad om koolraap. Ik heb het aangepast in het recept.
Lot zegt
Dan sla ik dit recept over, maar met knolselderij en geen zoete toevoeggingen zal het ook lekker zijn.
Anneke Pronk zegt
ik denk dat er in dit recept geen knolraap is gebruikt, maar koolraap. Er zit n.l. wel verschil tussen deze twee groentes. Koolraap is echt een winterproduct, knolraapjes, ook wel meiknolletjes genoemd, zijn er in het voorjaar.
De Koolraap is ook een stuk groter als de knolraap en de smaak is echt anders.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Koolraap
Lot zegt
Knolraap wordt toch ook wel knolselderij genoemd en is wat anijsachtig en pittig, ook in de erwtensoep gebruikt. Koolraap is zoeter en wordt als groente of gratin gebruikt. Er is echt een groot verschil in smaak..
Ellen1979 zegt
Ik vroeg me ook al af of je echt de knolraap bedoelde (ik kan het plaatje niet zien). Ik ken die namelijk vooral als meiraap en associeer ik met lente. Ik lees nu online dat er ook herfstraapjes zijn. Later gezaaide en geoogste meiraapjes. Even googelen op neep zorgde voor plaatjes van een groente die ik ken als de meiraap/meiknol. Dus weer wat geleerd ๐
Bedankt voor het recept! (de tot nu toe uitgeprobeerde recepten met meiknol zijn de prullenbak weer in beland)
Anonymous zegt
Heleen
Is koolraap hetzelfde als knolraap?
Anonymous zegt
Ja hoor, knolletjes en raapjes zijn dezelfde groete ๐
Groet, Jeanette
Anonymous zegt
Een koolraap is naar mijn idee toch echt wel een behoorlijk andere groente. Die kookt geel en is behoorlijk groter dan een knolraap. Deze is van binnen wit en vind ik wat pittiger.
Mascha zegt
Nee!! Zeker niet hetzelfde!!
Anonymous zegt
Lekker soepje, hij staat voor morgen op het menu ! We hebben de Christmas cake aangesneden en hij was heerlijk , een nieuwe traditie is geboren . Ook volop gebakken in onze nieuwe keramische pannen bij K&M besteld , ze bakken geweldig maar met het idee dat we gifvrij bakken smaakt het nog beter >)
Geniet van je vrije dagen ………………….
Groetjes Marja
Yelena Yeli zegt
Lekker, nu nog opzoek naar een knolraap ๐ Vanmiddag even bij Verhage langs en daarna naar ekoboerderij De Eerste.
Ik verdraag geen room, maar gek genoeg gaat roomboter wel goed. Als ik deze soep ga maken dan gebruik ik wat meer bouillon en doe ik er een klont roomboter bij.