Kerst is voorbij, nog even en dit jaar is voorbij. Wat gaat de tijd snel! Ik geef internet de schuld. Wij hadden twee weken geleden een dag of twee geen of slecht internet, dus dan ga je op zoek naar iets anders. Klusjes doen, boek lezen, spelletje spelen… De dag duurde eindeloos en we kregen een hoop gedaan! Dus gaat de tijd echt zo snel of verdoen we onze tijd? Tsja… 😉 Maar daar wil het vandaag niet over hebben. Althans, niet direct. Wel wil ik een moment van rust inlassen. Niet lang in de keuken staan, geen ingewikkelde menu’s, maar een gezond en eenvoudig maal dat binnen een half uur op tafel staat. Even rust, even bijkomen…
Koolraap is helemaal van dit seizoen. Wij kennen wel de zoete knolletjes die bij worst of gehakt geserveerd worden, maar wist je dat knolraap of ‘neeps’ zoals ze in Schotland genoemd worden, haast onlosmakelijk verbonden zijn met haggis? Zoete knolletjes en kruidige, hartige haggis is een perfecte combinatie.
Maar koolraap is ook erg lekker als puree, geroosterd of gewoon gekookt in plaats van aardappel of wortels. Mijn moeder strooide altijd kaneel over de knolletjes, maar ze zijn ook erg lekker met tijm zoals in dit recept.
Romige Koolraap Soep
4 porties
Olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, uitgeperst
1 koolraap, geschild en in stukken gesneden
2 wortels, schoongemaakt en in stukken gesneden
6 takjes tijm, alleen de blaadjes
1,25 l groentebouillon
125 ml room
Zout en peper naar smaak
Extra tijm ter garnering
- Neem een pan met een dikke bodem en verhit hierin wat olijfolie.
- Doe de ui in de pan en fruit deze 5 minuten, tot de ui glazig is geworden.
- Doe de knoflook erbij en roer even om.
- Als de knoflook begint te geuren, voeg je de koolraap en wortel toe.
- Schenk de bouillon erbij en doe de tijm ook in de pan.
- Breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag en laat 20 – 25 minuten zachtjes pruttelen.
- Als de koolraap gaar is, pureer je de soep met een staafmixer of in een blender.
- Doe de soep terug in de pan en schenk de room erbij.
- Warm de soep nog even op en breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de soep met extra tijm ter versiering.
Tip: Als je niet tegen melkproducten kan, maar wel noten kan verdragen, kun je de room vervangen door 75 gram paranoten. Kook deze samen met de knolraap mee en volg het recept verder. De paranoten geven een heerlijk romige smaak en textuur.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.