Op het moment dat je te horen krijgt dat suiker en chemische zoetstof ten strengste verboden zijn, ga je direct op zoek naar alternatieven. Zo ook ik. Ik ben een zoetekauw, maar wil niet dat ik er beroerd van wordt. Tot nu toe gebruik ik regelmatig agave of rauwe honing. Deze bevallen mij goed in die zin dat ik met minder zoet toe kan. Verder is het natuurlijk zo dat wanneer je een goed dieet hebt, de echte zoete behoefte afneemt of verdwijnt zoals in het geval van Echtgenoot. Maar nu wil ik toch wel graag stevia meer gaan gebruiken. Er zijn tegenwoordig vormen te krijgen die niet een drop nasmaak of een mega zoete smaak hebben. Druppeltjes lijken mij wel wat. Ik kon met het poeder (stevia rebaudiana) niet overweg. Te zoet, te moeilijk te doseren. En de druppeltjes tegenwoordig zouden dus niet die akelige dropsmaak moeten hebben.
Een samenvatting
Stevia is een plantje dat in Zuid-Amerika groeit en waarvan de blaadjes vermalen worden tot poeder. De blaadjes zijn namelijk extreem zoet. Dit zoetmiddel is daar dus al eeuwen bekend en wordt succesvol gebruikt ook bij verschillende gezondheidsklachten. Of andersom: Door het gebruik van stevia kunnen bepaalde gezondheidsklachten verdwijnen. Helaas is het hier in Europa jaren tegengehouden als zoetmiddel omdat er kennelijk geen gedegen onderzoeken waren die aantoonden dat stevia veilig was… ahum… En dat terwijl gedurende dat proces stevia al regelmatig in Japan en de VS gebruikt werd. Twee landen die juist op het gebied van voeding en toevoegingen verschrikkelijk nauwkeurig en streng zijn over wat wel en niet toegestaan is.
Maar dit terzijde. Stevia is sinds april 2010 gewoon te verkrijgen als zoetmiddel. Hoewel het (nog) niet erg bekend is, zijn vooral mensen die kritisch naar hun dieet en leefomgeving kijken erg te spreken over het zoetmiddel. En dit is een trend die gestaag stijgt. Dus ook de websites waarop het gewoon als zoetmiddel te verkrijgen is, nemen toe. Een hele goede ontwikkeling mijns inziens!
Waarom stevia?
Stevia is een caloriearm zoetmiddel dat de bloedsuikerspiegel met rust laat. Dus voor mensen zoals ik die snel last hebben van een sterk wisselend bloedsuikergehalte, is dit een ideaal zoetmiddel. Sterker: Brazilianen gebruiken stevia actief bij behandeling van diabetes. Verder zijn er verschillende eigenschappen die een gunstige invloed hebben op zowel de inwendige als de uitwendige mens. Zo kun je het deppen op koortsplekjes of puistjes om ze snel te laten verdwijnen. Of druppel het op een wondje om het sneller te laten genezen. Ik gebruikt het ook bij schaafplekken bij de kinderen.
Verder zijn er geen bijwerkingen bekend bij gebruik van stevia. Het lijkt zeer veelbelovend en therapeuten die mensen behandelen voor overgewicht en gerelateerde klachten raden het dan ook graag aan.
Voor meer informatie over stevia en de geschiedenis, klik hier.
Eigen gebruik
Als ik een nadeel van stevia zou moeten noemen, is het puur een praktische. Omdat het zo zoet is, heb je maar minimaal nodig om een gerecht te zoeten. Dit betekent dat er dus volume in bijvoorbeeld een cake, wegvalt. Voorbeeld: een standaard cake van een pond maak je met 200 gram meel, 200 gram boter, 200 gram suiker en een ei. Die suiker valt weg vanwege de stevia, dus mis je volume. Hier moet je rekening mee houden met je koken. Verder is het lastig in het begin om goed te bepalen hoeveel je nodig hebt van een bepaald soort stevia. Als de een druppels heeft en de ander het poeder, maakt het nogal uit hoeveel je gebruikt. Qua zoetkracht kan het enorm verschillen. Uitproberen dus. Daarom dat ik zelf de druppels wil gebruiken. Volgens mij staat 10 druppels gelijk aan ongeveer een eetlepel zoet. Wellicht iets minder. En lijkt het me dus redelijk makkelijk te doseren.
Maar laten we eerlijk zijn, nu ben ik wel heel pietluttig. Dit zijn dingen die te overkomen zijn. En gezien de voordelen voor gezondheid, lijkt het me meer dan de moeite waard!
Wie van jullie gebruikt al stevia en waar haal je dat?
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
carina zegt
Hoi Heleen,
Ik weet al een paar jaar dat er Stevia bestaat, maar heb het nog niet gebruikt maar wil dit wel erg graag gaan doen. Ik dacht dat het nog wel redelijk simpel te gebruiken was, maar dat valt dus tegen.. Hou je op de hoogte.
Groetjes!
Carina
Heleen zegt
Hey Cynthia! Tegenwoordig is het veelal zonder alcohol omdat het dus nu als zoet gebruikt mag worden. Ik had ook een flesje met alcohol stevia en dat is meer voor puistjes enzo…
En ja, ik denk dat vier eieren wel degelijk een verschil maakt. Ik denk dat het meer een punt wordt wanneer je bijv een taart maakt voor … personen. Dan heb je een bepaalde grootte nodig. Ik heb er trouwens nog nooit van gehoord dat agave slecht zou zijn voor lever. Kun je ook vertellen hoe dat dan in zn werk zou gaan?
Bedankt en tot mails/ horens!
Anonymous zegt
Hoi Heleen
Ik gebruik altijd vier eieren in een cake, misschien scheelt dat?
Ik ben benieuwd naar Stevia, van Agave weet ik dat het slecht is voor de lever. Dus ik ben benieuwd naar je ervaringen. Fijne vakantie, groeten Gerda
cynthia zegt
Hee hallo,
M’n moeder gebruikt de stevia in druppelvorm voor in de koffie. Je moet wel uitkijken dat je de goeie stevia gebruikt want hij is er ook op alcohol basis en die is alleen voor uitwendig gebruik.
Zelf gebruik ik nog steeds de “gewone” suiker omdat ik vind dat het een beetje een raar smaakje heeft. M’n moeder opperde al dat dit misschien komt door het roken.
groetjesss Cynthia