Nadelen Van Suiker

Nadelen van suiker, waarom we er zoveel van eten en hoeveel er eigenlijk in alledaagse producten zit. Voor dat ik verder ga om tips te geven over hoe je kan minderen of stoppen met het eten van suikerrijke producten, leek het me interessant om eens te onderzoeken waarom suiker zo slecht is voor je. Ik zal een opsomming geven van wat ik gelezen en geleerd heb en zal daarbij zoveel mogelijk bronnen vermelden, zodat je het zelf nog eens na kan kijken. Ook wil ik opmerken dat ik alleen naar de geraffineerde, witte suiker ga kijken. Dit zit ook in pakjes met mixen en conserven en dergelijke verwerkt, dus daar hebben we het meest mee te maken. Andere zoetmiddelen komen later aan bod.

Tegenwoordig consumeren Nederlanders gemiddeld 38kg per jaar. 85% van dat suiker is ‘verborgen’, oftewel: wordt gegeten via voedselproducten. De overige 15% strooien we over voedsel heen en roeren we door onze koffie, thee en yoghurt. Er wordt nog wel eens beweert dat je energie krijgt van suiker. Dit is niet waar. Het is een vertekening van wat suiker met je lichaam doet. Wat wel waar is, is dat suikerconsumptie tandbederf en diabetes type 2 in de hand werkt.  Ook kan overgewicht direct gelinkt worden aan overmatige suikerconsumptie.

alle nadelen van suiker op een rij

  • Suiker onderdrukt het immuunsysteem.
  • Suiker verstoort de opname van vitaminen en mineralen
  • Suiker kan leiden tot hyperactief gedrag, angststoornissen, depressie, concentratiestoornissen en geïrriteerde kinderen.
  • Suiker veroorzaakt een suf gevoel en verminderde activiteit bij kinderen. 
  • Suiker verlaagt de hoeveelheid goede cholesterol in het lichaam (HDL).
  • Suiker kan een verhoging in slechte cholesterol teweegbrengen (LDL) 
  • Suiker kan hypoglycemie veroorzaken
  • Suiker draagt bij aan een verzwakte weerstand tegen bacteriële infecties. 
  • Suiker kan de nieren beschadigen. 
  • Suiker kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen. 
  • Suiker leidt tot een chroomtekort. 
  • Suiker kan een kopertekort veroorzaken.
  • Suiker werkt de opname van calcium en magnesium tegen. 
  • Suiker verhoogt de bloedsuikerspiegel. 
  • Suiker veroorzaakt tandbederf. 
  • Suikerconsumptie kan brandend maagzuur in de hand werken. 
  • Suiker doet adrenaline toevoer bij kinderen stijgen. 
  • Suiker versnelt het ouderdomsproces, met rimpels en grijs haar als gevolg. 
  • Suiker kan bijdragen aan gewichtstoename en obesitas. 
  • Hoge innames van suiker verhoogt het risisco op ziekte van Crohn en chronische dikkedarmontsteking. 
  • Suiker draagt bij aan diabetes. 
  • Suiker kan leiden tot osteoporose.
  • Suiker verlaagt de insuline gevoeligheid.
  • Suiker leidt tot verminderd glucose tolerantie. 
  • Suiker kan bloeddruk verhogen. 
  • Suiker veroorzaakt voedselallergie n
  • Suiker kan vorming van vrije radicalen in de bloedbaan in de hand werken. 
  • Suiker kan zwangerschapsvergiftiging veroorzaken. 
  • Suiker kan bijdragen aan eczeem bij kinderen. 
  • Suiker kan de alvleesklier te veel stimuleren en daarom beschadigen. 
  • Suiker kan atherosclerose veroorzaken.
  • Suiker kan levercellen stimuleren om te gaan vermenigvuldigen, om zo de lever te vergroten. 
  • Suiker kan de hoeveel vet in de lever verhogen. 
  • Suiker kan de nieren vergroten en zo vervormingen in de hand werken. 
  • Suiker kan depressie veroorzaken. 
  • Suiker kan het lichaam aanzetten meer water vast te houden (oedeem). 
  • Suiker kan een hormonale disbalans in de hand werken. 
  • Suiker kan hoofdpijnen veroorzaken, evenals migraines. 
  • Suiker het plakken van bloedplaatjes veroorzaken wat klonters in het bloed en beroertes tot gevolg kan hebben.
  • Suiker verhoogt bacteriële schimmelvorming in de darmen. 

 

Ik hoop dat je nu een beter idee hebt van waarom suiker zo slecht is voor ons lichaam. Het is een onnatuurlijk product, overal in verwerkt, en toch wordt ons nog steeds aangepraat dat we het nodig hebben voor energie. Wat een misvatting! Sinds wij suikervrij leven, voelen we ons allemaal stukken beter. Meer energie, betere concentratie en een helderdere huid. Geen toeval! Het verschil is enorm, en het laat zien hoeveel effect suiker op ons lichaam heeft. Dus waarom niet eens proberen? Je zult versteld staan van de voordelen!

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

voedingsmiddelen met veel Verzadigd vet
Gezondheid Algemeen

Verzadigd vet: wat zijn de voordelen en nadelen?

Vetten hebben vaak een slechte naam, vooral verzadigde vetten. Maar zijn die zorgen wel helemaal terecht? Zoals je weet, heeft je lichaam vet nodig om goed te kunnen functioneren. Ook verzadigd vet speelt daarin een rol. Toch hoor je vaak dat je er niet te veel van moet eten. Hoe

Lees verder »
heel veel spelt
Gezond eten

Hoe gezond is spelt?

Spelt is de laatste jaren weer helemaal terug van weggeweest. Je ziet het steeds vaker terug in broden, crackers, pasta’s en ontbijtgranen. Veel mensen kiezen voor spelt, omdat ze denken dat dit gezonder is dan gewone tarwe. Maar klopt dat eigenlijk wel? In dit artikel lees je wat spelt precies

Lees verder »
voedingsstoffen
Gezondheid Algemeen

Wat zijn voedingsstoffen? Uitleg en tips

Voedingsstoffen zijn de basis van een gezond lichaam. Ze bepalen hoe je je voelt, hoe goed je herstelt, en zelfs hoe scherp je geest is. Toch hoor ik regelmatig dat mensen niet precies weten welke voedingsstoffen ze écht nodig hebben. Daarom leg ik het je graag uit. Kort, duidelijk en

Lees verder »