Al jaren wordt ons voorgehouden dat (verzadigd) vet de grote boosdoener is voor een te hoog cholesterol gehalte. Een te hoog cholesterol gehalte wordt in verband gebracht met o.a. hart- en vaatziekten. Dit heeft tot gevolg gehad dat men al decennia lang vetarm probeert te eten en dat overheden regelmatig waarschuwen voor (verzadigd) vet.
Maar is dit wel terecht?
Recente studies wijzen namelijk steeds meer in dezelfde richting, die van suiker! Lees het bericht hier. Dit is heel interessant, want ga maar na: Je lichaam heeft (verzadigd) vet nodig om optimaal te kunnen functioneren. Immers, je hersenen, longen, darmen en lever bestaan uit een goed deel uit verzadigd vet. Hormonen, en met name geslachtshormonen (o.a. testosteron en oestrogeen) kunnen alleen maar goed werken met cholesterol. En waar zit veel cholesterol in? Juist, verzadigd vet. Als je het niet zelf naar binnenbrengt, maakt je lichaam het zelf wel aan, zo belangrijk is het.
Dus om te stellen dat verzadigd vet je cholesterol omhoog stuwt, is eigenlijk onzin. Wat daar wel verantwoordelijk voor is, is suiker. Een te hoog bloedsuikergehalte, wat veroorzaakt wordt door een dieet dat rijk is aan (bewerkte) koolhydraten en dus suiker, veroorzaakt ontstekingen in de bloedvaten. Cholesterol is er om te zorgen dat deze ontstekingen weggenomen worden, maar suiker werkt dit proces tegen. Hierdoor blijft de ontsteking (beschadiging) in de bloedvaten bestaan en hoopt cholesterol en dan met name de LDL, zich op aan de binnenkant van de vaten. Hierdoor worden bloedvaten nauwer en loop je dus het risico om hart- en vaatziekten te krijgen.
Een teken hiervan kan inderdaad een hoog cholesterol gehalte zijn (wat overigens niet standaard is!). Het lichaam zal namelijk cholesterol blijven produceren om de beschadiging op te lossen, want wat er ook gebeurd, je lichaam zal er Alles aan doen om in leven te blijven! Dat is de eerste prioriteit. Dat we daardoor dik worden, een candida infectie hebben of een te hoog cholesterolgehalte, maakt het lichaam niks uit. Als het maar weer zo snel mogelijk normaal kan functioneren. Helaas zorgt suikerinname er voor dat dit dus niet gebeuren kan! Waardoor meer beschadigingen optreden, meer noodoplossingen plaatsvinden en we meer honger krijgen, dikker worden en zelfs diabetes ontwikkelen.
Dus is het wel zo verstandig om te wijzen naar verzadigd vet en cholesterol? Als we cholesterol zo hard nodig hebben, waarom zou het dan slecht zijn om dierlijke vetten te blijven eten? Dit is een vet waar we al eeuwen op vertrouwen om ons energie en kracht te geven. De suikerconsumptie daarentegen is in de laatste 100 jaar sterk toegenomen. Welvaartsziekten zijn ook in die periode flink toegenomen. Dit is nog verergerd nadat zo’n 60 jaar geleden bewerkte oliën, bewerkte koolhydraten en nog meer suiker geïntroduceerd werden. Hart- en vaatziekten, kanker en diabetes zijn sindsdien flink toegenomen.
Toeval? Ik denk van niet. Wat denk jij?
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Gert zegt
Misschien moet je toch nog eens kijken naar het onderzoek dat je aanhaalt.
Hierin wordt gesproken over HDL cholesterol niet over LDL wat voornamelijk in jawel verzadigde vetten zit.
HDL verhoog je door meer de sporten niet te roken en minder verzadigde vetten te eten en meer enkelvoudige onverzadigde vetten te eten.
Het kan wel kloppen dat door suiker je HDL wordt verlaagd. Maar verzadigde vetten uit boter, melk, eieren en vlees helpen niet om het HDL omhoog te krijgen maar zal vooral je LDL omhoog krijgen. LDL zorgt weer voor al die ontstekingen.
Wat mijn inziens uit dit onderzoek blijkt is dat het slechtste dat je kunt doen is verzadigde vetten en en veel suiker.
cindy, rene en esmee van der wal zegt
In het boek van Kris Verburgh (arts) De Voedselzandloper wordt e.e.a. bevestigd en zeer duidelijk uitgelegd! Aanrader om eens te lezen. Het boek bevat heel veel nieuwe informatie over voeding onderbouwd door grootschalige (en dus betrouwbare)onderzoeken.
Anonymous zegt
Geldt dit ook voor ongeraffineerde ( ruwe rietsuiker) suikers?
Anonymous zegt
Agave is slechter da suiker
Lees dit maar eens
http://www.ingevanhaselen.nl/gezonde-lifestyle/agavesiroop-is-slechter-dan-suiker/
en
http://www.praktijk-advance.nl/blog/voeding/agavesiroop-een-wolf-in-schaapskleren
Dus ook Agave is dus weer zo’marketingstunt
Niet meer kopen,tenminste ik doe het niet meer.
Willie Kremer zegt
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=YPsvxP1y0yg
Dee zegt
Hahaha dan maak ik daar denk ik mamasuiker van (verantwoord zoet eten) en omasuiker (zoete troep ala Fristi en koek). 😉 Zijn oma’s voor he?
Bedankt voor de tip. Grasgevoerde melk vinden klinkt mij nu een beetje in de oren als zoeken naar een naald in een hooiberg, aangezien ik midden in een grote stad woon. Maar ik kan eens kijken in de buurt. Ik heb altijd de puur en eerlijk eieren van de AH.
Bedankt weer voor je antwoord, ik vind je blog erg verfrissend. Ik zit vaak nog in dubio over vega of vegan eten, of deeltijd vegan eten. Dan is een blog als deze erg fijn.
Heleen zegt
Hoi Dee,
Cholesterol is ook te vinden in goeie eieren. Verder is kokosolie ook een prima bron van verzadigd vet. Kijk ook eens of je bij jou in de buurt rauwe, grasgevoerde melk kunt krijgen. Deze is lekker vet en bevat heel veel andere mineralen en vitaminen waar je als vegetarier heel veel profijt van zult hebben.
Vlees is inderdaad de kortste weg. Let wel, dan heb ik het over grasgevoerd vlees, niet over vlees bij de AH vandaan. Maar er zijn zeker nog andere mogelijkheden!
En mijn kinderen hebben al een onderscheid gemaakt tussen zoet en suiker. Suiker noemen we ‘rare suiker’ (bij ons betekent raar ook wel verkeerd of dubieus) en sucanat of agave ‘natuur suiker’. Maar je moet blijven oppassen, dat is zeker!
Succes er mee!
Dee zegt
En als je dan vegetariër bent? Ik heb namelijk helemaal geen zin om vlees te eten (principiële kwestie). Zou dit een tekort aan cholesterol kunnen veroorzaken?
Ik vind de angst voor verzadigde vetten wel ietwat hysterisch, maar echt vakinhoudelijke kennis heb ik er niet over. Vind het dan ook moeilijk om een mening hierover te vormen. Ik ben wel op de hoogte van de vele ‘maskers’ die suiker draagt. Het komt in veel bewerkt voedsel voor en ik probeer zoveel mogelijk onbewerkt voedsel te eten.
Anonymous zegt
Helemaal mee eens. In mijn omgeving waarschuw ik vaak voor gehard plantaardig vet ofwel transvetten. En dat dat spul in best veel dingen zit. Net zoals synthetische zoetstoffen.
Ik heb een tijdje geleden een documentaire gezien die ging over glucosefructosesiroop. Het gebruik hiervan kan mogelijk ook een aanjager zijn van diabetes. Helaas weet ik de naam niet meer van die docu.
Groetjes, Monica